Șoc la Poli Timișoara! Clubul a renunțat la Octavian Benga și a numit un interimar până la final de sezon

Anda DELIU, Marius ANGHEL 27 Mar. 2023, 15:03 Liga 2

După weekendul de pauză din Liga 2, Poli Timișoara a făcut un anunț surprinzător la început de săptămână. Clubul bănățean a renunțat la serviciile antrenorului principal Octavian Benga (42 de ani), care, de altfel, făcuse demersuri pentru a stabili un amical zilele trecute.

Directorul sportiv Paul Codrea (41 de ani) va fi antrenor interimar!

Poli Timișoara a renunțat la Octavian Benga din cauza ”rezultatelor nefavorabile”

Pare că Poli a renunțat la Benga și se vorbește de rezultate nefavorabile.

Mai mult ca sigur, antrenorul nu-și dorea o despărțire de acest gen, în acest moment, pentru că a punctat continuu că va rămâne până la capăt și a făcut diligențe să antameze un amical cu Ripensia sau Dumbrăvița. Primii au refuzat, deoarece fuseseră deja contactați de UTA, iar alb-verzii au dat liber jucătorilor în weekend.

”Drumurile dintre SSU Politehnica Timișoara și antrenorul Octavian Benga s-au despărțit.
Din cauza rezultatelor nefavorabile din ultimele luni, clubul nostru a ajuns la un acord pentru rezilierea contractului pe cale amiabilă cu Octavian Benga. Îi mulțumim pentru faptul că ni s-a alăturat într-un moment greu în acest sezon, dar din păcate nu au fost atinse minimele obiective.
Echipa va fi condusă în ultimele meciuri din acest sezon de Paul Codrea, directorul sportiv al clubului.
Mult succes în continuare, Octavian Benga!”, se arată în comunicatul clubului Timișoarean, luni după-masă.

Înainte de meciul cu Poli Iași, comunicat cu presiunea a două victorii

Reamintim, cu trei etape în urmă, înainte de meciul cu Poli Iași, din penultima rundă a sezonului regular, clubul a dat un comunicat semnat de ”conducere” că trebuie obținute 6 puncte cu moldovenii și Dinamo, primii deja calificați în play-off și bucureștenii aflați încă în lupta pentru grupa de promovare, în timp e Poli Timișoara era ultima în clasament.

S-a obținut un singur punct, în deplasare cu Dinamo. Apoi, în prima etapă din play-out, Poli a pierdut în deplasare cu Minaur Baia Mare (scor 1-2), un joc extrem de important pentru a menține șanse de evitare a retrogradării.

”Rezultatul de la Dumbrăvița a fost o mare dezamăgire, iar jocul prestat a fost departe de cel așteptat de club și de suporterii alb-violeți. Credem însă cu tărie în calitatea lotului și a staffului tehnic, în modul în care s-a lucrat în pregătirea sezonului de primăvară. Stafful tehnic a avut, de altfel, libertatea de a-și forma lotul. De aceea, în următoarele meciuri, atât jucătorii cât și stafful tehnic trebuie să arate că înțeleg responsabilitatea de a fi parte a clubului Politehnica Timișoara. Obiectivul pentru cele două partide din sezonul regulat nu poate fi decât obținerea a maxim (n.r. – corect gramatical este maximum) de puncte, chiar dacă vom întâlni adversare situate pe locuri de play-off”, se arată în comunicatul respectiv.

Iată ce a răspuns Benga, surprins de acest comunicat dat chiar înainte de conferința de presă de dinaintea jocului cu Poli Iași: ”Nu știu despre ce e vorba, am fost la antrenament. (n.r. – după ce i s-a citit comunicatul). Nu știu dacă putem să obținem maximul din aceste două jocuri. Vom vedea în meciurile următoare. E interpretabil comunicatul. La un moment dat spune că există încredere și staff. Nu știu cine l-a dat. E clar că rezultatul de la Dumbrăvița a fost unul dezămăgitor și pentru jucători și pentru mine, maniera de care am pierdut, pentru că ne-am bătut singuri. Am jucat și în condiții destul de rele. Toate situațiile au fost negative. ”Bugetul clubului a fost scăzut. Era clar, am înțeles de la oamenii care conduceau că nu erau bani, au trebuit să plece 21 de jucători aproape și a scăzut fondul salarial la jumătate. Am încercat să aducem jucători cu care să ne prezentăm. La un anumit moment transferurile erau blocate, salariile erau neluate. Era un curent că sunt probleme la club și apoi a trebuit să aducem și jucători care să vină în probe. A fost foarte greu, ne-am oprit la ce am putut aduce. Nu sunt doar jucători pe care i-a adus numai Tavi Benga. Avem un staff și conducere. Și stafful și-a dat cu părerea, și președintele, și vicepreședintele, și directorul sportiv. Nu cred că Tavi Benga este problema în acest moment și, sincer să fiu, nu mi-e frică dacă plec sau nu de la echipă. Am acceptat să vin într-un moment foarte greu. Dacă într-un anumit moment clubul va cere sau va considera de cuvință să găsească pe altcineva, eu nu mă voi împotrivi. Nu sunt conducător, sunt doar antrenor. N-ar fi nicio supărare. E clar că nu poți să fii antrenor pe viață. Sunt momente dificile, iar așteptările sunt mari, dar nu știu dacă ar trebui să fie așa de mari.”

Octavian Benga, la a doua despărțire de Poli Timișoara

Octavian Benga se află acum la a doua despărțire de Poli Timișoara, echipă pe care a mai condus-o în perioada noiembrie 2019 – noiembrie 2020, tot în campionatul Liga 2.

A doua oară a semnat la finalul lunii septembrie a anului 2022, când prelua trupa alb-violetă după ce aceasta se despărțea de Bogdan Andone. La acel moment, după 7 etape trecute din sezonul regular, Poli ocupa locul 18 din 20, cu doar 5 puncte acumulate. Semna un contract valabil până la finalul sezonului actual.

În al doilea mandat ca antrenor principal la Poli Timișoara, Benga a condus echipa în 13 meciuri oficiale, toate în campionatul Ligii 2, înregistrând o victorie, cinci egaluri și șapte înfrângeri.

Poli Timișoara are 13 puncte acumulate în 19 etape de sezon regular și una de play-out și este pe ultimul loc, 7, la 8 puncte de Metaloglobus, ocupanta locului 5 în Grupa A a play-out-ului Ligii 2, de baraj de menținere, iar bucureștenii au un meci în minus. Poli mai are de disputat cinci meciuri în play-out. Sezonul regular la încheiat pe penultimul loc, 19, cu 13 puncte, la un punct peste Unirea Constanța.

Paul Codrea a mai antrenat-o pe Poli Timișoara în Liga 4. Echipa este ca și retrogradată în Liga 3

Paul Codrea va fi interimar la Poli Timișoara și, astfel, revine în funcția de antrenor principal, pe care a mai ocupat-o când echipa se afla în Liga 4 și rata promovarea, în 2014. La această echipă și-a și încheiat cariera de fotbalist, în 2013.

Ca antrenor principal a mai condus alte două echipe de seniori, ACS Ghiroda (2015-2016 și 2018-2019 / Liga 3) și Ripensia Timișoara (2017-2018 / Liga 2). În 2020 a revenit la Poli, unde a antrenor la juniori, iar din februarie 2023, după numirea lui Costel Pantilimon ca manager general al clubului, a fost instalat în funcția de director sportiv.

”Mă bucur că sunt aici. Mă bucur de încrederea pe care Costel mi-a acordat-o și clubul. Sper ca împreună cu toți ceilalți, cu Roti, să schimbăm mult fața clubului. Suntem într-o mare suferință, problemele sunt foarte mare. Îmi doresc să atragem mai mulți oameni de partea noastră, să ne unim, să atragem oamenii la stadion, pentru că vedem că și suporterii sunt tot mai puțini. Jucam în Liga 5 cu 2000-3000 de oameni. Îmi doresc ca suporterii să ne arate că sunt alături de noi. Am venit să muncim, suntem puși pe fapte mari, dar avem nevoie de sprijinul lor. Nu cred că sunt primul care spune că ne lipsește un stadion unde să jucăm. Noi încercăm să construim baza pentru academie. Putem accesa proiecte pe fonduri europene pentru asta, și domnul rector este dispus să ne ajute, dacă nu, vom încerca să găsim un om de afaceri care să ne ajute”, spunea Codrea în conferința în care era prezentat ca director sportiv.

”Mi se pare ok, nu am nimic de obiectat. Noi am venit cu trei zile înainte de închiderea perioadei de transferuri. De ele s-a ocupat vechea conducere și Octavian Benga. Noi am pus presiune că trebuie să ne salvăm de la retrogradare. Nu cred că avem cel mai slab lot. Dacă e să o luăm așa, Dumbrăvița (n.r. – are șapte puncte în plus în clasament) are lot sub noi, doar rezultatele lor au fost altele. Tinerii trebuie încurajați, chiar mă gândeam ce echipă putea avea Timișoara dacă acești tineri rămâneau aici”, a mai spus Codrea, întrebat despre lot.

Paul Codrea va antrena Poli Timișoara cel puțin în cele cinci meciuri rămase de disputat în play-out-ul Ligii 2. Echipa este ca și retrogradată sportiv, pentru al doilea sezon consecutiv. În vara trecută rămânea în Liga 2 pe locul vacant apărut după ce retrogradata din prima ligă Academica Clinceni se desființa.

Poli Timișoara, a 3-a echipă din acest sezon de Liga 2 care schimbă antrenorul a doua oară

Poli Timișoara este abia al treilea club în acest sezon de Liga 2, ediția 2022-2023, care schimbă pentru a doua oară antrenorul, după Minaur Baia Mare și FK Miercurea Ciuc. Așa cum am scris mai sus, Poli a fost condusă în primele șapte etape ale sezonului regular de Bogdan Andone.

Până acum și-au mai schimbat ”principalul”:

În total, 10 din cele 20 de cluburi participante în acest sezon de Liga 2 și-au schimbat cel puțin o dată antrenorul.

Foto: Emanuel Titus Ilieși, Leczki Jozsi și Sebastian Tătaru / Mediafax Foto

https://liga2.prosport.ro/program-tv/etapa-a-2-a-din-play-off-ul-ligii-2-incepe-tot-joi-chiar-daca-steaua-si-a-dorit-amanarea-partidei-de-la-galati-in-play-out-unul-dintre-meciuri-se-disputa-duminica-19264556

https://liga2.prosport.ro/seria-1/crucificata-in-postul-pastelui-pe-dealul-florilor-poli-timisoara-mai-are-doar-sanse-matematice-la-barajul-de-mentinere-in-liga-2-dupa-esecul-cu-minaur-octavian-benga-cred-19263846

https://liga2.prosport.ro/seria-1/costel-pantilimon-nu-si-pierde-optimismul-desi-pare-sa-accepte-si-ca-poli-timisoara-are-mari-sanse-sa-retrogradeze-am-incredere-mare-in-acesti-baieti-19263140

https://liga2.prosport.ro/seria-1/comunicat-interpretabil-dat-de-conducerea-politehnicii-timisoara-antrenorul-nu-cred-ca-problema-este-tavi-benga-echipa-are-un-obiectiv-infernal-19261863

Anda DELIU, Marius ANGHEL 27 Mar. 2023, 15:03 Liga 2
Pe aceeași temă