FRF a stabilit programul noului sezon de Liga 3, ediția 2024-2025. Componența seriilor și schimbările la care au fost supuse

Marius ANGHEL 20 Aug. 2024, 11:42 Liga 3

Federația Română de Fotbal a stabilit, marți, 20 august 2024, prin tragerea la sorți, la Casa Fotbalului, programul celor zece serii ale noului sezon al campionatului Liga 3, ediția 2024-2025.

Componența noilor serii a fost comunicată cu aproximativ o săptămână în urmă, în data de 14 august, după ce FRF a făcut schimbări majore, de această dată, nu mai puțin de cinci dintre ele fiind complet reformate, fără să aibă în componența lor vreo echipă din fosta grupă cu respectivul număr, după cum se poate observa mai jos.

Aranjarea seriilor s-a făcut după așa-zisul criteriu geografic și, bineînțeles, are o mulțime de echipe nemulțumite.

5 echipe promovează din Liga 3 la finalul sezonului 2024-2025. Despre retrogradare nu se vorbește, fiindcă nu prea se mai retrogradează

”Ca în sezonul precedent, Liga 3 va fi formată dintr-un sezon regular, tur-retur, de 18 etape, urmat de un play-off între primele 4 clasate, respectiv play-out între celelalte 6 echipe.
Play-off-ul se va juca în format tur-retur-tur, 9 etape, iar play-out-ul în format tur-retur, 10 etape.
Ultima fază a competiției, în care vor evolua echipele clasate pe primele două locuri în play-off-ul fiecărei serii, va consta în două runde de baraj. 10 dueluri în dublă manșă, urmate de runda finală, tot în dublă manșă, la finalul căreia vom cunoaște cele 5 echipe promovate în sezonul 2025-2026 al Ligii 2”, a anunțat federația modul în care se va desfășura ediția 2024-2025 a Ligii 3.

S-a spus modul în care se va promova, știut, dar nu s-a specificat nimic despre retrogradare, fiindcă în ultimele sezoane nu prea s-a mai retrogradat. Chiar dacă au fost echipe retrogradate sportiv, acestea au fost invitate înapoi în campionat, deoarece FRF insistă cu sistemul cu 100 de cluburi în Liga 3 și mereu are probleme în a forma serii complete. Astfel, s-a ajuns ca în Liga 3 să nu mai joace doar cine nu mai are posibilitate financiară sau nu-și mai dorește, dintr-o altă cauză.

Noua ediția a Ligii 3 va debuta în data de 31 august 2024.

Detalii despre noul sezon al Ligii 3

  • Toate cele patru retrogradate din Liga 2, Progresul Spartac, CSM Alexandria, CS Tunari și Unirea Dej, sunt înscrise în competiție.
  • Dintre cele 21 de promovate din Liga 4, nu s-au înscris în Liga 3 Oașul Negrești Oaș (Satu Mare), CS Iernut (Mureș) și Viitorul Cireșu (Brăila), dar au fost invitate pierzătoarele de baraj CSL Ștefăneștii de Jos (Ilfov), ACSM Codlea (Brașov) și Minerul Lupeni (Hunedoara).
  • Iar dintre cele 21 de retrogradate sportiv din Liga 3 la finalul sezonului trecut, continuă în campionat 10 formații: Tricolorul Breaza, Olimpia MCMXXI Satu Mare, Petrolul Potcoava, SR Braşov, Progresul Fundulea, Viitorul Cluj, Gloria Lunca Teuz Cermei (din nou), Ciucaş Tărlungeni, Voinţa Limpeziş (din nou) și CS Păuleşti, invitate înapoi în competiție de FRF.
  • Nu mai continuă retrogradatele: Viitorul Șuțești, FC Voluntari 2, Cozia Călimănești, CSO Turceni, FCU Craiova 2, CS Socodor, ACB Ineu, Industria Galda și, evident, echipele care au abandonat competiție pe durata campionatului, Viitorul Darabani, Foresta Suceava și Minerul Ocna Dej.
  • Petrolul Ploiești 2 și ACS Sport Team sunt echipele nou înscrise în Liga 3, ca satelit al clubului din prima ligă, respectiv echipă de seniori a clubului care până acum a avut principara formație în Liga de Tineret.
  • Echipe cu drept de a continua în Liga 3 și care n-au mai dorit să continue în competiție sunt: Viitorul Ianca, ACS Hamangia Baia, Flacăra Horezu, CSM Deva, Viitorul Șimian, Universitatea Craiova 2, Voința Lupac, Phoenix Buziaș, Șoimii Lipova și Victoria Carei. Deci nu mai puțin de zece cluburi, față de doar patru câte au fost în vara trecută.
  • Dintre cluburile din primele două ligi, echipă secundă în Liga 3 au doar Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Petrolul Ploiești (ambele din Liga 1) și Ceahlăul Piatra Neamț (Liga 2).

Echipele și numerele extrase în urma tragerii la sorți, cele care determină programul:

SERIA 1

FC Bacău 2are sediul social în aceeași localitate cu altă echipă, în Bacău. I-a picat număr pentru acasă.
CSM Bacău
7are sediul social în aceeași localitate cu altă echipă, în Bacău. I-a fost atribuit număr pentru deplasare.
Șoimii Gura Humorului
6 – a solicitat să înceapă în deplasare
ACS USV Iași – 9
Ceahlăul Piatra Neamț 2 – 3
Bucovina Rădăuți – 5
Știința Miroslava – 4
Șomuz Fălticeni – 1
CSM Vaslui – 8
Rapid Brodoc – 10

  • Şoimii Gura Humorului, ACS USV Iaşi și Ceahlăul Piatra Neamţ 2 sunt nou-promovate.
  • Față de sezonul trecut, Viitorul Darabani și Foresta Suceava au abandonat competiția în timpul desfășurării ei, iar Aerostar Bacău a fost mutată înapoi în Seria 2, nu și FC Bacău!
  • 7 echipe au rămas pe poziții în Seria 1: Bucovina Rădăuți, FC Bacău, CSM Bacău, Știința Miroslava, Șomuz Fălticeni, CSM Vaslui și Rapid Brodoc.

Programul primei etape Seria 1:

Șomuz Fălticeni – Rapid Brodoc
FC Bacău – ACS USV Iași
Ceahlăul Piatra Neamț 2 – CSM Vaslui
Știința Miroslava – CSM Bacău
Bucovina Rădăuți – Șoimii Gura Humorului

SERIA 2

CSM Adjud – 2
Unirea Braniștea – 3
Sporting Liești – 8
CSM Râmnicu Sărat – 5
Dacia Unirea Brăila – 10
Viitorul Onești – 1
Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 2 – 7
KSE Târgu Secuiesc – 4
Aerostar Bacău – 6
Voința Limpeziș – 9

  • CSM Adjud este nou-promovată, Aerostar Bacău a fost adusă din Seria 1, Viitorul Onești (ex Viitorul Curița), Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 2 și KSE Târgu Secuiesc au fost aduse din Seria 5, iar Voința Limpeziș a retrogradat pentru al doilea sezon consecutiv și a fost invitată, din nou, înapoi în competiție.
  • Față de sezonul trecut, Metalul Buzău și CSM Focșani au promovat în Liga 2, Viitorul Ianca și ACS Hamangia Baia n-au mai dorit să continue, iar Viitorul Șuțești a retrogradat și nu a mai dorit să continue.
  • 5 echipe au rămas pe poziții în Seria 2: Unirea Braniștea, Sporting Liești, CSM Râmnicu Sărat, Dacia Unirea Brăila și Voința Limpeziș.

Programul primei etape Seria 2:

Viitorul Onești – Dacia Unirea Brăila
CSM Adjud – Voința Limpeziș
Unirea Braniștea – Sporting Liești
KSE Târgu Secuiesc – Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 2
CSM Râmnicu Sărat – Aerostar Bacău

SERIA 3

CS Medgidia – 6
CSM Fetești – 8
Dunărea Călărași – 9
SC Popești Leordeni – 5
Agricola Borcea – 1
Recolta Gheorghe Doja – 2
Gloria Băneasa – 7
Axiopolis Cernavodă – 3
Înainte Modelu – 4
Progresul Fundulea – 10

  • CS Medgidia și CSM Fetești sunt nou-promovate, SC Popești Leordeni a fost adusă din Seria 4, iar Progresul Fundulea a retrogradat și a fost invitată înapoi în competiție.
  • Față de sezonul trecut, CS Afumaţi a promovat în Liga 2, LPS HD Clinceni a fost mutată în Seria 4, iar FC Voluntari 2 a retrogradat și nu a mai dorit să continue.
  • 7 echipe au rămas pe poziții în Seria 3: Dunărea Călărași, Agricola Borcea, Recolta Gheorghe Doja, Gloria Băneasa, Axiopolis Cernavodă, Înainte Modelu și Progresul Fundulea.

Programul primei etape Seria 3:

Agricola Borcea – Progresul Fundulea
Recolta Gheorghe Doja – Dunărea Călărași
Axiopolis Cernavodă – CSM Fetești
Înainte Modelu – Gloria Băneasa
SC Popești Leordeni – CS Medgidia

SERIA 4

Progresul Spartac – 3 – are sediul social în aceeași localitate cu altă echipă, în București. I-a fost atribuit număr pentru acasă.
CS Dinamo București – 8 – are sediul social în aceeași localitate cu altă echipă, în București. I-a mai rămas, astfel, număr pentru deplasare.
CSM Alexandria – 2 a solicitat să înceapă acasă
LPS HD Clinceni – 10
a solicitat să înceapă în deplasare
Vedița Colonești – 4

Cetatea Turnu Măgurele – 9
Dunărea Giurgiu – 7
Sporting Roșiori – 1
ACS Oltul Curtișoara – 6
Petrolul Potcoava – 5

  • CSM Alexandria și Progresul Spartac au retrogradat din Liga 2, LPS HD Clinceni a fost adusă din Seria 3, Cetatea Turnu Măgurele, Vedița Colonești, Sporting Roșiori, ACS Oltul Curtișoara și Petrolul Potcoava au fost aduse din Seria 6, iar dintre acestea Petrolul Potcoava a retrogradat și a fost invitată înapoi în competiție.
  • Față de sezonul trecut, SC Popești Leordeni a fost mutată în Seria 3, CS Blejoi, FC Pucioasa, Flacăra Moreni și CS Păulești au fost mutate în Seria 5, CSO Plopeni și Tricolorul Breaza au fost mutate în Seria 6, iar Aro Muscelul Câmpulung Muscel a fost mutată în Seria 8.
  • 2 echipe au rămas pe poziții în Seria 4: CS Dinamo București și Dunărea Giurgiu.

Programul primei etape Seria 4:

Sporting Roșiori – LPS HD Clinceni
CSM Alexandria – Cetatea Turnu Măgurele
Progresul Spartac – CS Dinamo București
Vedița Colonești – Dunărea Giurgiu
Petrolul Potcoava – ACS Oltul Curtișoara

SERIA 5

ACS Sport Team – 6are sediul social în aceeași localitate cu altă echipă, în București. I-a picat număr pentru deplasare.
ACS FC Dinamo București – 1
are sediul social în aceeași localitate cu altă echipă, în București. I-a fost atribuit număr pentru acasă.
CS Tunari – 9
a solicitat să înceapă în deplasare
FC Pucioasa – 7
a solicitat să înceapă în deplasare
Petrolul Ploiești 2 – 2

ACS Urban Titu – 4
CSL Ștefăneștii de Jos – 5
CS Blejoi – 8
Flacăra Moreni – 10
CS Păulești – 3

  • Petrolul Ploiești 2 și ACS Sport Team sunt nou-înscrise în campionat, ACS Urban Titu și ACS FC Dinamo București sunt nou-promovate, CSL Ștefăneștii de Jos nu a promovat tocmai din barajul cu ACS FC Dinamo, dar a fost invitată de FRF pentru a ocupa un loc vacant, CS Tunari a retrogradat din Liga 2, iar CS Blejoi, FC Pucioasa, Flacăra Moreni și CS Păulești au fost aduse din Seria 4. CS Păulești a retrogradat și a fost invitată înapoi în competiție.
  • Față de sezonul trecut, ACS Muscelul Câmpulung Elite a promovat în Liga 2, Viitorul Curița (acum Viitorul Onești), Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 2 și KSE Târgu Secuiesc au fost mutate în Seria 2, iar Olimpic Zărnești, Olimpic Cetate Râșnov, Kids Tâmpa Brașov, AFC Odorheiu Secuiesc, SR Brașov și Ciucaș Tărlungeni au fost mutate în Seria 6.
  • Practic, Seria 5 este una complet nouă.

Programul primei etape Seria 5:

ACS FC Dinamo București – Flacăra Moreni
Petrolul Ploiești 2 – CS Tunari
CS Păulești – CS Blejoi
ACS Urban Titu – FC Pucioasa
CSL Ștefăneștii de Jos – ACS Sport Team

SERIA 6

Kids Tâmpa Brașov 3a solicitat să înceapă acasă
SR Brașov
8a solicitat să înceapă în deplasare
CSO Plopeni – 6
a solicitat să înceapă în deplasare
CSO Băicoi – 2

CS Gheorgheni – 7
Olimpic Zărnești – 9
Olimpic Cetate Râșnov – 1
AFC Odorheiu Secuiesc – 4
Tricolorul Breaza – 5
Ciucaș Tărlungeni – 10

  • CSO Băicoi și CS Gheorgheni sunt nou-promovate, CSO Plopeni și Tricolorul Breaza au fost aduse din Seria 4, iar Olimpic Zărnești, Olimpic Cetate Râșnov, Kids Tâmpa Brașov, AFC Odorheiu Secuiesc, SR Brașov și Ciucaș Tărlungeni au fost aduse din Seria 5. Dintre acestea, Tricolorul Breaza, SR Brașov și Ciucaș Tărlungeni au retrogradat și au fost invitate înapoi în competiție.
  • Față de sezonul trecut, Cetatea Turnu Măgurele, Vedița Colonești, Sporting Roșiori, ACS Oltul Curtișoara și Petrolul Potcoava au fost mutate în Seria 4, SCM Râmnicu Vâlcea, Viitorul Dăești și Unirea Bascov au fost mutate în Seria 8, Flacăra Horezu n-a mai dorit să continue, iar Cozia Călimănești a retrogradat și nu a mai dorit să continue.
  • Și Seria 6 este una complet nouă.

Programul primei etape Seria 6:

Olimpic Cetate Râșnov – Ciucaș Tărlungeni
CSO Băicoi – Olimpic Zărnești
Kids Tâmpa Brașov – SR Brașov
AFC Odorheiu Secuiesc – CS Gheorgheni
Tricolorul Breaza – CSO Plopeni

SERIA 7

CS Universitar din Alba Iulia – 8 – are sediul social în aceeași localitate cu altă echipă, în Alba Iulia. I-a picat număr pentru deplasare.
CSM Unirea Alba Iulia – 3
– are sediul social în aceeași localitate cu altă echipă, în Alba Iulia. I-a fost atribuit număr pentru acasă.
ACSM Codlea – 7

ACS CIL Blaj – 5
Unirea Dej – 6
Gloria Bistrița Năsăud – 4
ACS Mediaș – 10
ACS Târgu Mureș – 1
Metalurgistul Cugir – 9
Avântul Reghin – 2

  • ACS CIL Blaj este nou-promovată, ACSM Codlea nu a promovat tocmai din barajul cu echipa din Blaj, dar a fost invitată de FRF pentru a ocupa un loc vacant, Unirea Dej a retrogradat din Liga 2, iar Gloria Bistrița Năsăud, ACS Mediaș, CS Universitar din Alba Iulia, CSM Unirea Alba Iulia, ACS Târgu Mureș, Metalurgistul Cugir și Avântul Reghin au fost aduse din Seria 9.
  • Față de sezonul trecut, CSC Ghiroda și Giarmata Vii a fost mutată în Seria 9, ACSO Filiași, Gilortul Târgu Cărbunești și Jiul Petroșani au fost mutate în Seria 8, CSM Deva, Viitorul Șimian, Universitatea Craiova 2 și Voința Lupac n-au mai dorit să continue, iar CSO Turceni și FCU Craiova 2 au retrogradat și nu au mai dorit să continue.
  • Și Seria 7 este tot una complet nouă.

Programul primei etape Seria 7:

ACS Târgu Mureș – ACS Mediaș
Avântul Reghin – Metalurgistul Cugir
CSM Unirea Alba Iulia – CS Universitar din Alba Iulia
Gloria Bistrița Năsăud – ACSM Codlea
ACS CIL Blaj – Unirea Dej

SERIA 8

ACS Speed Academy – 3 – are sediul social în aceeași localitate cu altă echipă, în Bascov. A solicitat să înceapă acasă.
Unirea Bascov – 8 – are sediul social în aceeași localitate cu altă echipă, în Bascov. A solicitat să înceapă în deplasare.
ATCS Sparta Râmnicu Vâlcea – 7 – are sediul social în aceeași localitate cu altă echipă, în Râmnicu Vâlcea. A solicitat să înceapă în deplasare.
SCM Râmnicu Vâlcea – 2 – are sediul social în aceeași localitate cu altă echipă, în Bascov. A solicitat să înceapă acasă.
Vulturii Fărcășești – 5 –
a solicitat să înceapă acasă
Gilortul Târgu Cărbunești – 1
a solicitat să înceapă acasă
ACSO Filiași – 6

Viitorul Dăești – 4
Aro Muscelul Câmpulung Muscel – 10
CSM Jiul Petroșani – 9

  • ACS Speed Academy, Vulturii Fărcășești și ATCS Sparta Râmnicu Vâlcea sunt nou-promovate, ACSO Filiași, Gilortul Târgu Cărbunești și Jiul Petroșani au fost aduse din Seria 7, SCM Râmnicu Vâlcea, Viitorul Dăești și Unirea Bascov au fost aduse din Seria 6, iar Aro Muscelul Câmpulung Muscel a fost adusă din Seria 4.
  • Față de sezonul trecut, FC Bihor Oradea a promovat în Liga 2, SSU Politehnica Timișoara, CSC Peciu Nou, Progresul Pecica, Avântul Periam și Gloria Lunca Teuz Cermei au fost mutate în Seria 9, Phoenix Buziaș și Șoimii Lipova n-au mai dorit să continue, iar CS Socodor și ACB Ineu au retrogradat și nu au mai dorit să continue.
  • Seria 8 este tot una complet nouă.

Programul primei etape Seria 8:

Gilortul Târgu Cărbunești – Aro Muscelul Câmpulung Muscel
SCM Râmnicu Vâlcea – CSM Jiul Petroșani
ACS Speed Academy – Unirea Bascov
Viitorul Dăești – ATCS Sparta Râmnicu Vâlcea
Vulturii Fărcășești – ACSO Filiași

SERIA 9

Minerul Lupeni – 3 – a solicitat să înceapă acasă
Progresul Pecica – 4 a solicitat să înceapă acasă
CS Timișul Șag – 2

Viitorul Arad – 9
CSC Ghiroda și Giarmata Vii – 1
SSU Politehnica Timișoara – 8
CSC Peciu Nou – 7
Lotus Băile Felix – 5
Avântul Periam – 10
Gloria Lunca Teuz Cermei – 6

  • CS Timișul Șag și Viitorul Arad sunt nou-promovate, Minerul Lupeni nu a promovat tocmai din barajul cu echipa din Arad, dar a fost invitată de FRF pentru a ocupa un loc vacant, CSC Ghiroda și Giarmata Vii a fost adusă din Seria 7, SSU Politehnica Timișoara, CSC Peciu Nou, Progresul Pecica, Avântul Periam și Gloria Lunca Teuz Cermei au fost aduse din Seria 8, iar Lotus Băile Felix a fost adusă din Seria 10. Gloria Lunca Teuz Cermei a retrogradat și a fost invitată înapoi în competiție.
  • Față de sezonul trecut, Unirea Ungheni a promovat în Liga 2, Gloria Bistrița Năsăud, ACS Mediaș, CS Universitar din Alba Iulia, CSM Unirea Alba Iulia, ACS Târgu Mureș, Metalurgistul Cugir și Avântul Reghin au fost mutate în Seria 7, Viitorul Cluj a fost mutată în Seria 10, iar Industria Galda a retrogradat și nu a mai dorit să continue.
  • Inclusiv Seria 9 este una complet nou formată.

Programul primei etape Seria 9:

CSC Ghiroda și Giarmata Vii – Avântul Periam
CS Timișul Șag – Viitorul Arad
Minerul Lupeni – SSU Politehnica Timișoara
Progresul Pecica – CSC Peciu Nou
Lotus Băile Felix – Gloria Lunca Teuz Cermei

SERIA 10

CSM Olimpia Satu Mare – 5 – are sediul social în aceeași localitate cu altă echipă, în Satu Mare. I-a picat număr pentru acasă.
Olimpia MCMXXI Satu Mare – 10 –
are sediul social în aceeași localitate cu altă echipă, în Satu Mare. I-a fost atribuit număr pentru deplasare.
Sănătatea SP Cluj – 4 –
are sediul social în aceeași localitate cu altă echipă, în Cluj-Napoca. I-a fost atribuit număr pentru acasă.
Viitorul Cluj – 9 –
are sediul social în aceeași localitate cu altă echipă, în Cluj-Napoca. I-a rămas, astfel, număr pentru deplasare.
SCM Zalău – 6 –
a solicitat să înceapă în deplasare
ACS Diosig – 8

Vulturul Mintiu Gherlii – 3
CSM Sighetu Marmației – 1
Crișul Sântandrei – 7
Minaur Baia Mare – 2

  • ACS Diosig și Vulturul Mintiu Gherlii sunt nou-promovate, iar Viitorul Cluj a fost adusă din Seria 9. Aceasta din urmă a retrogradat și a fost invitată înapoi în competiție.
  • Față de sezonul trecut, Lotus Băile Felix a fost mutată în Seria 9, Victoria Carei nu a mai dorit să continue, iar Minerul Ocna Dej a abandonat competiția în desfășurarea ei.
  • 7 echipe au rămas pe poziții în Seria 10: SCM Zalău, CSM Sighetu Marmației, CSM Olimpia Satu Mare, Crișul Sântandrei, Minaur Baia Mare, Sănătatea SP Cluj și Olimpia MCMXXI Satu Mare.7

Programul primei etape Seria 10:

CSM Sighetu Marmației – Olimpia MCMXXI Satu Mare
Minaur Baia Mare – Viitorul Cluj
Vulturul Mintiu Gherlii – ACS Diosig
Sănătatea SP Cluj – Crișul Sântandrei
CSM Olimpia Satu Mare – SCM Zalău

Tragerea la sorți a programului Ligii 3, sezonul regular 2024-2025:

https://www.youtube.com/watch?v=JBoUlSDGF8s

Marius ANGHEL 20 Aug. 2024, 11:42 Liga 3
Pe aceeași temă