Harta puterii în fotbalul românesc de astăzi! Vezi unde e județul tău în topul național 2023 după examenul de capacitate fotbalistică! Ce surprize uriașe sunt raportat la populație și puterea economică | SPECIAL

Gabriel BERCEANU 03 Oct. 2023, 19:33 Special
Harta puterii în fotbalul românesc de astăzi! Vezi unde e județul tău în topul național 2023 după examenul de capacitate fotbalistică! Ce surprize uriașe sunt raportat la populație și puterea economică | SPECIAL

Sezonul 2023/2024 a început în toate eșaloanele fotbalului nostru, deja putem trage câteva concluzii importante după startul tuturor formațiilor din Liga 3, Liga 2 și Superliga.

Lucrurile s-au așezat inclusiv în ce privește componența celor zece serii din eșalonul trei, acolo unde sunt an de an cele mai ample mișcări de trupe prin retrageri de cluburi.

Cum arată în 2023 harta puterii din fotbalul românesc? Care sunt județele cele mai puternice la nivel de reprezentare și cele care au trecut cu brio examenul de capacitate fotbalistică?

Analiză ProSport: cum se punctează la examenul de capacitate fotbalistică

ProSport te invită se descoperi concluziile unei analize inedite care evaluează toate cluburile din primele trei eșaloane ale fotbalului românesc în sezonul 2023/2024 după județul pe care îl reprezintă.

Practic, utilizând punctaje diferite pentru categoria de eșalon în care un club activează, am realizat o ierarhie obiectivă pentru a evidenția care sunt județele țării în postura de ”motoare” ale fotbalului și care au rămas restante în cel mai iubit sport al românilor.

Pentru fiecare județ au fost contabilizate următoarele punctaje, cu mențiunea că formațiile secunde ale cluburilor au un aport distinct față de prima echipă care se adaugă totalului din fiecare județ:

  • 5 puncte – prezența unei echipe în SuperLigă
  • 3 puncte – prezența unei echipe în Liga 2
  • 1 punct – prezența unei echipe în Liga 3

SuperLiga acoperă sub o treime din România. Județele mari fără echipă în prima ligă

Este, până la urmă, o analiză care scoate în față județele la examenul de capacitate fotbalistică pentru că punctele se obțin atât în baza factorului sportiv, performanța jucătorilor și staffurilor, dar și fundamentat pe forța financiară, fie din resurse publice, fie prin investiții private, care ține în viață fotbalul. Între acestea, deloc de ignorat, capacitatea managerială care face legătura directă între bugete și goluri.

La nivelul SuperLigii, situația este relativ simplă. Avem reprezentate 12 județe plus Bucureștiul din totalul național de 42, adică un procent de 28,6%. Capitala e lider, cu trei formații, FCSB, Dinamo și Rapid, în vreme ce Doljul și Clujul sunt singurele județe cu câte două echipe, Universitatea și FCU, respectiv CFR și ”U”.

  • 650.533 locuitori are județul Timiș potrivit recensământului 2021, cel mai mare județ ca populație fără echipă în SuperLigă, urmat de Suceava și Bacău. Acestea două nu au formație nici în Liga 2!

Cel mai slab reprezentate județe în fotbal 2023

Dar cum arată bilanțul național pe care ni l-am setat ca obiectiv, plecând de la realitatea SuperLigii și adăugând mult mai amplele situații din Liga 2 și Liga 3?

O concluzie în deschidere: fiecare din 42 de județe plus București au cel puțin o formație în primele trei eșaloane. Practic, pe tot întinsul țării există echipe ce pot fi urmărite de români pe viu în competiții, la un nivel mai mic sau mai mare.

Începem să parcurgem ierarhia finală în urma ineditului examen de capacitate fotbalistică 2023 de la ultimele poziții. Sunt județele care au obținut între 1 și 3 puncte, după cum urmează:

  • 3 puncte – Bihor, Brăila, Mureș, Neamț, Satu Mare, Suceava
  • 2 puncte – Maramureș, Vaslui
  • 1 punct – Bistrița-Năsăud, Giurgiu, Mehedinți, Sălaj, Tulcea, Vrancea

Câteva repere interesante:

  • Neamț e singurul județ din această categorie cu o echipă de Liga 2 (Ceahlăul Piatra Neamț – foto jos), dar este… singura în primele trei eșaloane!
  • Cele 14 județe aflate în zona ”codașelor” acoperă toate regiunile țării, de la Dobrogea la Maramureș, de la Moldova la Ardeal și Crișana, prin Muntenia

Botoșani și Iași, cu echipe în L1, sunt totuși spre ”coadă”!

Avansăm în topul nostru și mergem spre categoria județelor cu 4-6 puncte în topul național al fotbalului din acest an. Aici avem ceva mai multe județe, mai exact 16, cu câteva prezențe argumentate interesant:

  • 6 puncte – Botoșani, Iași, Buzău, Olt
  • 5 puncte – Brașov, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman
  • 4 puncte – Alba, Bacău, Călărași, Caraș-Severin, Harghita, Ialomița, Vâlcea

Astfel, Brașovul are 5 puncte deși nu are echipă în primele două eșaloane, dar domină la reprezentarea în Liga 3, cu cinci formații! La fel arată configurația punctelor și pentru Alba, Bacău și Călărași, cu 4 puncte fiecare de la 4 formații de Liga 3.

Interesant este că avem aici și primele județe cu formații de SuperLigă! Doar că Botoșaniul și Iașiul nu au, dincolo de echipele-fanion, decât o singură altă formație, în Liga 3. E vorba de Viitorul Darabani, respectiv Știința Miroslava.

Timișul scade, dar nu se predă

Ne apropiem de podium, dar până atunci trecem prin categoria județelor cu 7-9 puncte acumulate, cele mai multe dintre ele pepiniere de tradiție pentru fotbalul nostru și cu reprezentante de calibru la cel mai înalt nivel, decenii la rând.

Din cele șapte județe componente ale acestei categorii, Argeș și Timiș nu au echipă în SuperLigă! Cu toate acestea, muntenii au două formații în Liga 2 (CFC Argeș și CS Mioveni), plus alte trei în Liga 3, în vreme ce bănățenii au pe CSC Dumbrăvița în Liga 2 și nu mai puțin de cinci echipe în eșalonul trei, printre care și pe Poli Timișoara!

  • 9 puncte – Argeș, Prahova, Sibiu, Timiș
  • 8 puncte – Timiș
  • 7 puncte – Constanța, Covasna, Galați

Capitala e liderul, iar Doljul rămâne sus în ciuda forței financiare

Top 5 județe din România în acest an ca reprezentare fotbalistică după examenul de capacitate fotbalistică este alcătuit pe o schemă Muntenia + Oltenia + Ardeal + Crișana.

Doar primele trei clasate au echipe în toate cele trei eșaloane. Și nu sunt mari diferențe între ocupantele locurilor 2-5, asta însemnând că orice promovare din Liga 3 în Liga 2 sau din Liga 2 în SuperLigă, pentru cele două ilfovene din Chiajna și Tunari, putând să schimbe la anul ierarhiile:

  • 25 puncte – București
  • 16 puncte – Cluj
  • 15 puncte – Ilfov
  • 13 puncte – Dolj
  • 10 puncte – Arad

Un detaliu interesant: Dolj este singurul județ din Top 5 care nu se regăsește și în top 10 județe ale României după puterea de cumpărare realizat de GFK la finalul anului trecut!

Capitala domină prin aportul SuperLigii, dar și prin alte 9 puncte aduse din Liga 2 de Steaua, Metaloglobus și Progresul Spartac. Plus punctul lui CS Dinamo din Liga 3! Dar o retrogradare a lui Dinamo, cumulată cu o promovare a celor de la Chiajna, spre exemplu, ar schimba liderul la anul!

Aradul are cinci formații în Liga 3, cele mai multe din această categorie, în vreme ce Doljul respiră fotbal preponderent prin Craiova: orașul-reședință are două cluburi în SuperLigă, Universitatea și FCU, dar și două echipe secunde ale acestora în Liga 3, alături de ACSO Filiași.

  • Știri despre echipele din Liga 2 și Liga 3 puteți găsi zilnic pe Liga2.ro, singurul site național specializat pe aceste campionate.

https://liga2.prosport.ro/program-tv/etapa-a-9-a-a-ligii-2-incepe-de-joi-se-termina-luni-si-va-avea-patru-partide-televizate-derby-ul-dintre-primele-doua-clasate-are-loc-duminica-19287557

https://liga2.prosport.ro/liga-3/viitorul-darabani-a-bifat-doua-neprezentari-in-liga-3-si-va-fi-exclusa-din-campionat-19287068

https://liga2.prosport.ro/liga-4/spitalul-de-campanie-se-ridica-de-pe-stadionul-cfr-din-timisoara-19286952

https://liga2.prosport.ro/special/peluza-stadionului-din-giurgiu-scoasa-la-vanzare-19286669

https://liga2.prosport.ro/seria-1/au-inceput-lucrarile-la-noul-stadion-din-targoviste-19286392

https://liga2.prosport.ro/seria-1/guvernul-vrea-sa-creasca-taxele-contractelor-sportive-de-la-11-la-30-la-suta-19285554

Gabriel BERCEANU 03 Oct. 2023, 19:33 Special
Pe aceeași temă