Viitorul Cluj, echipă retrogradată din Liga 3 în această vară, și-a numit ca antrenor principal un portughez fost jucător în România la CFR Cluj timp de doi ani și două luni.
Formația din Cluj-Napoca a sunat adunarea luni, 8 iulie, spunând că se pregătește pentru noul sezon de Liga 3!
La al treilea sezon petrecut în Liga 3, Viitorul Cluj a retrogradat sportiv din acest campionat. Sezonul regular l-a terminat pe ultimul loc, 10, în Seria 9, iar în play-out a reușit să urce doar o poziție, peste Industria Galda, astfel că a picat în Liga 4.
Vinerea trecută, 5 iulie, clubul a anunțat numirea ca antrenor a lui Bruno Guima.
Portughezul în vârstă de 38 de ani, pe numele său din buletin Bruno Guimaraes Pinho de Azevedo, este legat de România prin experiența fotbalistică pe care a avut-o la CFR Cluj, între iulie 2014 și septembrie 2016. În acea perioadă, atacantul a jucat în 29 de meciuri pentru CFR (24 în Liga 1, 1 în Cupa Ligii, 1 în Supercupă și 3 în Europa League) și a înscris 7 goluri (șase în prima ligă și unul în Europa League). Ulterior a mers la Feirense, în prima ligă din țara sa natală, unde a jucat pentru prima dată în cariera sa, dar în doar 33 de minute în două meciuri.
”Bem-vindo, Bruno Guima!
Îi urăm bun-venit noului nostru antrenor în familia Viitorul Cluj!
Fostul vârf de atac portughez de la Fairense, Zilina sau CFR Cluj a mai antrenat, printre altele, AD Valecambrense, unde a ocupat și poziția de Coordonator Technic al departamentului „Youth training football”.
Experiența relevantă și pasiunea pentru fotbal, viziunea modernă și dorința de muncă îl fac ideal pentru echipa noastră.
Mult succes, Bruno!”, sună anunțul celor de la Viitorul Cluj.
Luni, 8 iulie, a avut loc reunirea echipei, iar clubul clujean pare că are informații de la FRF că va continua în Liga 3, deși a retrogradat în Liga 4.
Știm că de câteva sezoane bune, din Liga 3 nu mai retrogradează practic aproape nimeni. În acest campionat nu mai continuă doar cine nu-și mai dorește, fie că nu mai vrea în Liga 3, de obicei din cauza problemelor financiare, fie că ajunge să se retragă sau să fie exclusă, vezi cazurile Foresta Suceava, Viitorul Darabani și Minerul Ocna Dej din ultima ediție. Retrogradatele au primit mereu invitație să continue în Liga 3, fiindcă FRF are de fiecare dată probleme să formeze zece serii complete.
”Lotul nostru de Liga 3 s-a reunit azi, cu forțe proaspete după vacanță, coordonați de noul antrenor, Bruno Guima, gata de antrenamente și provocări.
Vă așteptăm să fiți alături de noi și să ne susțineți!”, a transmis Viitorul Cluj.
La nivel oficial, Viitorul Cluj ar trebui să se pregătească de Liga 4, ținând cont că a retrogradat în acest campionat alături de alte 17 echipe.
Viitorul Cluj nu numai că a retrogradat în Liga 4, dar a fost și una dintre cele mai slabe echipe din Liga 3 în sezonul 2023-2024.
Dintre cele 18 cluburi care au supraviețuit și au retrogradat, fiindcă trei locuri retrogradabile au fost ocupate de trei formații desființate (Foresta Suceava, Viitorul Darabani și Minerul Ocna Dej), doar CS Păulești (Seria 4, 10 puncte), Cozia Călimăneşti (Seria 6, 12 puncte), ACB Ineu (Seria 8, 12 puncte) și Industria Galda (Seria 9, 15 puncte) au stat mai rău în clasament decât trupa clujeană.
Ceea ce înseamnă că, în mod normal, Viitorul Cluj va fi abia pe locul 14 în lista celor de la FRF care vor primi invitație de a continua în Liga 3 pe pozițiile apărute vacante.
Altfel, Viitorul Cluj se laudă că este pentru al doilea an consecutiv în Top 10 al certificării academiilor de fotbal din România, FRF publicând duminică topul pe 2024.
ACS Academia de Fotbal Viitorul Cluj se află pe locul 7 din 124, cu un punctaj de 82.73. Și-a păstrat locul, chiar dacă a scăzut ca punctaj față de clasamentul din 2023, când a avut 86.2. În 2022 a avut 80.2.
”Azi a fost publicat de FRF Clasamentul Academiilor de Copii și Juniori, conform căruia Academia de Fotbal Viitorul Cluj se menține pe locul 7, fiind al doilea an consecutiv în care face parte din Top 10 competitori la nivel național.
Acest fapt este cu atât mai îmbucurător cu cât, deși suntem o academie susținută din fonduri private, avem cel mai important centru de antrenament din Ardeal, punând la dispoziția tinerilor jucători condiții excelente pentru a deprinde cu succes tainele sportului lor preferat.
Eforturile noastre continue în dezvoltarea academiei, prin investiții în terenuri / infrastructură, resurse umane, precum și colaborările importante cu parteneri de valoare in ceea ce privește serviciile medicale – Union Medical, recuperarea medicală – Atletic Med , diagnosticarea și tratarea afecțiunilor (coloanei, mușchilor, încheieturilor) – Chiromedical, se văd recompensate prin acest rezultat relevant.
Felicitări și îmbrățișări întregului staff managerial, administrativ, tehnic & suport pentru munca constantă și asiduă depusă zi de zi!
Reverență în fața jucătorilor și a eforturilor lor zilnice!
Mulțumiri părinților care se dedică reușitei copiilor lor!
Recunoștință sponsorilor noștri, persoane și companii valoroase, care au știut să recunoască locul în care banii lor sunt cheltuiți în scop nobil, cu respectul eticii muncii!
Contribuția voastră, a tuturor, este decisivă în dezvoltarea Academiei.
Împreună suntem Familia Viitorul.
Hai Viitorul!”, sună anunțul celor de la Viitorul Cluj.
Din Ardeal, în Top 10 sunt și AFK Csikszereda Miercurea Ciuc (locul 2, 87.66), AS FC Universitatea Cluj (locul 3, 86.48), ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe (locul 5, 85.14) și FC CFR 1907 Cluj SA (locul 10, 82.27), însă Viitorul Cluj susține că are ”cel mai important centru de antrenament” din această regiune!
Foto: Viitorul Cluj