Cu toate că Timișul e un județ cu posibilități în fotbal, drept dovadă că în ediția 2023-2024 a avut o echipă în Liga 2, pe CSC Dumbrăvița, și nu mai puțin de cinci în Liga 3, pe CSC Ghiroda şi Giarmata Vii, în Seria 7, SSU Politehnica Timișoara, CSC Peciu Nou, Phoenix Buziaş și Avântul Periam, în Seria 8, Phoenix Buziaș aruncă prosopul după două sezoane petrecute în al treilea eșalon fotbalist, nivel la care orașul-stațiune s-a aflat în premieră.
Motivele nu țin neapărat de lipsa unui buget pentru fotbal la acest nivel, ci de lipsa unei arene, căci clubul a pus la ”bătaie” cu încredere vechiul teren, pentru o bază sportivă de tip 1 cu gazon sintetic, și a fost lăsat cu ochii în soare de Compania Națională de Investiții (CNI).
Luni, 15 iulie, a fost ultima zi de înscrieri pentru noul sezon de Liga 3, ediția 2024-2025, or Phoenix Buziaș a decis să ”închidă” aripile, momentan.
Altfel, echipa rămăsese oricum fără antrenor principal, deoarece Cosmin Petruescu (46 de ani), stabilit la Lugoj, nu mai dorea să facă naveta.
”Din păcate, așa este (n.r. – întrebat de retragere). Dar plecarea mea nu are nicio legătură cu înscrierile. Eu atunci, la final de sezon, am anunțat că nu voi continua din motive personale. Nu sunt probleme, este o situație fericită. Am o fetiță de 5 luni și îmi doresc să fiu cât mai aproape de familie și orice proiect care presupune naveta l-aș exclude din start. I-am anunțat pe oameni din timp, știau decizia. Un lucru important pe care țin să-l precizez este că la ora actuală, salariile sunt la zi”, a declarat, pentru Liga2.ro, Petruescu, fost antrenor în Liga 2 la Poli Timișoara (iunie 2018 – septembrie 2019) și Ripensia (iunie 2020 – septembrie 2021).
Buziașul a jucat în Liga 3 la Carani, un sat din nordul Timișoarei, și s-a considerat că e nepotrivit să se bage bani pentru Liga 3 și să nu se joace în fața comunității de origine, cum se mai practică în alte localități, dar nu există această problemă, vezi cazul celor din Liga 2 de la Șelimbăr, care de când au ajuns în liga secundă au jucat la Avrig, Râmnicu Vâlcea, Cisnădie sau Sibiu, numai la Șelimbăr nu!
”Cu părere de rău, am aflat și eu că nu vor continua. Am fost sunat la câteva săptămâni să mai fiu întrebat dacă nu vreau să continui. Le-am explicat din nou. La câteva zile am aflat că se vor retrage. Am avut o discuție cu domnul director și domnul primar și chiar am fost surprins. Motivul e că nu se poate juca acasă, de câțiva ani se joacă tot în deplasare și din acest motiv nu se justifică investițiile într-o echipă de Liga 3. Eu încă sper că nu e totul pierdut și Buziașul va găsi resurse, răbdare și înțelegere pentru a continua. Ar fi păcat, pentru că clubul începuse să se consolideze. Mă refer la infrastructura de antrenamente, echipament. Aveam condiții foarte bune de pregătire la Sacoșu Turcesc”, a detaliat Cosmin Petruescu.
Buziașul și Timișoara au fost primele localități din Timiș unde s-au început construcții de baze sportive tip 1 ale CNI. Ambele construcțiii sunt neterminate și în prezent.
”În momentul în care am venit la club, acum doi ani și jumătate, mi s-a spus că lucrările vor fi gata în două-trei luni. Din păcate, în doi ani și jumătate lucrurile au avansat extrem de puțin. S-a lucrat, s-a blocat, s-a mai lucrat, s-au blocat din nou. Din ce am înțeles, autoritățile sau Consiliul Local nu pot gestiona situația, ține exclusiv de CNI. La alte trei baze la care s-au început lucrările după, Moșnița Nouă, Sânnicolau Mare și Lugoj, bazele sunt deja date în folosință”, a mai spus Petrescu.
Sunt șanse mari ca, în viitor, Cosmin Petrescu să preia CSM Lugoj, echipă aflată în Liga 4, pe care a mai condus-o în trecut, în Liga 3.
”Eu am catedra de fotbal la CSȘ Lugoj, unde activez și în toamnă intru în anul 25. Nu ascund faptul că am avut o discuție cu viitorul primar ales (n.r. – Călin Dobra) pentru a începe un proiect care nu presupune naveta. Dar proiectul se mai amână până va prelua mandatul. Deocamdată, cei de la conducere au altă viziune”, a mai adăugat Petrescu.
CSM Lugoj l-a readus pe Arpad Laczko ca antrenor principal, după ce clubul l-a dat afară acum câteva luni. De doi ani, echipa din municipiul din Timiș a ratat promovarea în Liga 3.
Buziașul nu rămâne complet fără fotbal. ”Satelitul” echipei retrase va continua în Liga 5, pe terenul din satul aparținător Bacova.
Foto: CSM Reșița și Sebatian Tătaru (Mediafax Foto)