Minerul Lupeni a ratat promovarea, dar s-a întărit pentru Liga 3, convinsă că FRF o va invita în campionat. Antrenorul Dan Voicu vrea să se retragă cu o calificare în faza națională a Cupei României

Călin MNERIE 18 Jul. 2024, 14:01 Cupa României
Minerul Lupeni a ratat promovarea, dar s-a întărit pentru Liga 3, convinsă că FRF o va invita în campionat. Antrenorul Dan Voicu vrea să se retragă cu o calificare în faza națională a Cupei României

Câștigătoare a Ligii a 4-a Hunedoara după o luptă la ”baionetă” cu Aurul Brad, decisă în ultimele două etape ale play-off-ului, Minerul Lupeni își punea mari speranțe în promovarea în Liga 3.

Acestea au fost întreținute și de rezultatul pozitiv din manșa întâi a barajului cu Viitorul Arad, scor 0-0, în deplasarea din orașul de pe Mureș, însă în Valea Jiului a fost jale pentru ”mineri”. În retur, arădenii s-au impus cu un sec 3-0 și le-a stricat sărbătoarea celor aproximativ trei mii de spectatori care merseseră la meci.

La cald, antrenorul Dan Voicu și-a anunțat demnisia, fiindcă el și familia sa au fost înjurati de unii spectatori, dar – deocamdată – a rămas și pentru parcursul din faza regională a Cupei României.

Dan Voicu, la ultimele meciuri pe banca Lupeniului: ”Mă retrag din motive personale”

Iar Minerul Lupeni a câștigat autoritar Grupa 2 din Regiunea 4, după două succese clare: 4-0 cu Jiul Rovinari și 4-2 cu Viitorul Severin și o va găzdui tot pe teren propriu reprezentanta județului Arad, Păulișana Păuliș, în finala de sâmbătă.

Se va întâmpla tot cu Dan Voicu pe bancă, deși acesta spunea în lacrimi după eșecul din returului barajului cu Viitorul Arăd că nu se aștepta să fie înjurat de fanii din Valea Jiului și va pleca de la echipă.

”Am rămas pentru meciurile de Cupă, era un timp foarte scurt pentru conducere de a găsi un nou antrenor. Eu am venit pentru un proiect de doi ani, în primul nu aveam drept de promovare, al doilea sezon trebuia să ne ducă în al treilea eșalon. Conducerea vrea să rămân, dar eu nu mai doresc decât pănă la finalul lunii. Dacă mergem mai departe mai prind un tur de Cupă pe bancă pe 31 iulie. Mă retrag din motive personale, am nevoie de timp și dedicare pentru familie, pentru mama mea aflată în etate. În plus, am și eu o vârstă și chiar nu mai pot să continui, chiar dacă domnul patron Liviu Părău a tot insistat. Nu are legătură cu incidentele verbale de la finalul returului cu Viitorul, decizia mea e luată cu mult înainte și am comunicat-o tuturor”, ne-a declarat antrenorul ”roș-negrilor”.

Minerul Lupeni e aproape sigură că va avea loc în Liga 3 și a făcut achiziții importante

Victoriile clare din Cupă au venit și pe fondul întăririi lotului… pentru Liga 3. Chiar dacă nu a promovat pe teren, echipa din Lupeni a transmis federației că are posibilitatea de a juca în al treilea eșalon și este convinsă că va primi un loc, în condițiile în care și în această vară au loc multe retrageri.

Doar din Seria 7, unde ar fi ajuns Minerul Lupeni dacă promova pe teren s-au retras CSM Deva, Viitorul Șimian, din play-off, U Craiova 2, Voința Lupac, din play-out, iar CSC Ghiroda şi Giarmata Vii probabil va fi dusă înapoi în Seria 8, odată cu promovarea Bihorului. CSO Turceni, retrogradată, a anunțat oficial că nu a acceptat invitația FRF de a continua în Liga 3, iar FCU Craiova 2, retrogradată sportiv, probabil nu va mai juca nici ea în Liga 3, în condițiile în care prima echipă a clubului lui Adrian Mititelu a picat vara aceasta în Liga 2.

”La cum este situația acum la federație, cred că vom fi invitați în Liga a 3-a. Mai ales că din zona noastră s-au retras Deva și Șimian. Minerul Lupeni are un investitor privat, susținerea autorităților, buget, condiții și mii de suporteri care ar umple stadionul. Am făcut achiziții foarte bune, de la Șimian i-am dus pe cei doi atacanți ghanezi, Eshun și Baidoo, care s-au acomodat rapid. Sunt profesioniști, îmi place foarte mult de ei la antrenamente și mai ales la meciuri se implică total. Au mai venit fundașul stânga Doboș de la Lugoj după ce a fost pe la Deva, fundașul central sau dreapta Ciucurescu și mijlocașul Marinca, ambii de la Geoagiu. Prin achizițiile pe care le-am făcut ne-am întărit foarte bine, cred că avem prima șansă cu cei din Păuliș. Vrem să ne calificăm, mi-aș dori să-mi închei activitatea bine, un adio dulce, ca să zic așa, după ce ratarea barajului mi-a lăsat un gust foarte amar. A fost acel incredibil 0-3 cu Viitorul”, a adăugat Voicu.

”Cu Păulișul e exclus să jucăm la ciupeală”

Antrenorul Minerului nu are prea multe date despre adversarul din finala regională, de sâmbătă, de la ora 17:30.

”Despre Păuliș nu am informații, știu că joacă fotbal, e o echipă agresivă în sensul pozitiv. E exclus ca noi să evoluăm la ciupeală, jucăm și acasă, vrem să ne impunem și sper să și reușim. Nu avem probleme financiare sau de lot, nu avem probleme de nici un fel. S-ar părea că vom avea doar 25 de grade sâmbătă la Lupeni, după ce am jucat la Mehedinți la 38 de grade. Ar fi foarte bine pentru fotbaliști și pentru joc. Contăm din nou pe suporterii noștri, au rămas alături de noi. Au trecut peste acel moment dureros, au fost și în deplasare cu noi acum și pentru ei am vrea să ne calificăm. Nu sunt supărat pe publicul minunat care doi ani ne-a susținut. Pentru 4-5 inși care mi-au înjurat familia, nu pot să mă supăr pe toată lumea. Cred că vor fi cel puțin 1500 de spectatori și vrem să-i facem fericiți”, a concluzionat Dan Voicu.

La Lupeni a ajuns și Abraham Ayemantey, fost la Unirea Sântana, Academica Clinceni și Știința Miroslava, care ridică la trei numărul atacanților ghanezi din lotul hunedorenilor. Dar, probabil va fi rezervă, iar Minerul va aborda meciul cu Păulișul în formula: Raț – Mazilu, Arcuși, Matei, Doboș – Prem, Bănceanu, D. Creciunesc, Mândreci – Eshun, Baidoo.

Păulișana Păuliș s-a întărit și ea pentru finala regională a Cupei: ”Favoriți ei, dar ne jucăm șansa pe spiritul și calitățile noastre”

De partea cealaltă, după ce a câștigat primul trofeu din istoria clubului, faza județeană Arad a Cupei României, Păulișana Păuliș este la un pas distanță de a juca, în premieră și în competițiile organizate de Federația Română de Fotbal. Asta tot pe ”filiera” Cupei, după cele două victorii din Grupa 1 a Regiunii 4, 2-0 cu CS Gloria Moșnița Nouă și 3-1 cu Magica Balta Caransebeș.

Sâmbătă, de la ora 17:30, Păulișul are finala regiunii cu Minerul Lupeni, adică formația învinsă la barajul de promovare în Liga a 3-a de Viitorul Arad. Totuși, trupa din Valea Jiului nu a renunțat la gândul de a juca în eșalonul terț și și-a adus deja șase-șapte jucători, pe care deja îi rulează în Cupă. Doar că nici gruparea din Podgoria arădeană nu a stat tocmai cu mâinile în sân și, pe fondul problemelor de lot pe care le are încă din sezonul de primăvară din Liga a 4-a Arad, a ținut de cuviință să se întărească.

Și, după Andrei Morar și Alexandru Mitu, i-a mai rezolvat și pe Ciprian Covaci, Bogdan Țoca și Alexandru Lezeu, fotbaliști care au evoluat cu CS Socodor în Liga 3 în stagiunea precedentă.

”Date fiind problemele cu accidentările, plus absența de ultim moment a lui Gabi Pop, trebuia să-i oferim antrenorului Lucian Ciba un lot cât mai echilibrat valoric pentru acest meci. Chiar și așa, trebuie să recunoaștem că pornim cu șansa a doua pe terenul unei echipe ce s-a întărit masiv pentru Liga a 3-a, unde, mai mult ca sigur, va juca în sezonul ce vine. Au resurse importante, un lot bun și un public numeros și fanatic, pe care se va baza și sâmbătă. Dar, fotbalul e fotbal, mingea e rotundă, iar Păulișana Păuliș și-a câștigat un spirit, o prestanță de o perioadă încoace. Capitalul de imagine pe care comuna îl are mai nou prin echipa de fotbal e mare, sper ca și noua administrație locală să înțeleagă asta. Dar, până una alta, noi ca și conducere și domnul primar Turcin suntem datori să credem până la capăt în acest proiect, iar o calificare în faza națională a Cupei ar fi ceva extraordinar”, a spus Florentin Iancu, președintele Păulișului.

Lista de indisponibili e grupării din județul Arad e destul de mare, cu mențiunea că există ceva speranțe pentru o revenire a lui Emil Calancea. Cernat, Berar, Moldovan, Pop și – probabil – Morariu nu vor putea juca sâmbătă. ”Suntem deja mândri de băieții noștri și tot ce vine în plus pentru Păuliș de acum încolo e un bonus. Repet, plecăm cu șansa a doua la Lupeni, dar – în orice caz – nu mergem ca mielul la tăiat. Încercăm să jucăm pe calitățile echipei noastre și să ne punem în valoare acel spirit de care am vorbit”, a adăugat Iancu.

Pentru confruntarea de sâmbătă seara, Păulișul ar putea alinia următorul prim ”11”: Toma – Morar, Pleșca, Țoca, C. Covaci – Gavrilaș, Marc, Schinteie, P. Varga – Al. Lezeu – Brândușe.

Foto: Sport Arad

Călin MNERIE 18 Jul. 2024, 14:01 Cupa României
Pe aceeași temă