OFICIAL | FRF a anunțat cele 21 de echipe retrogradate din Liga 3. Din start există două locuri libere în ediția 2024-2025

Marius ANGHEL 01 Jul. 2024, 17:57 Liga 3
OFICIAL | FRF a anunțat cele 21 de echipe retrogradate din Liga 3. Din start există două locuri libere în ediția 2024-2025

Federația Română de Fotbal, prin Comitetul de Urgență din 1 iulie 2024, a omologat rezultatele și clasamentele finale ale competițiilor organizate la nivel de seniori și juniori din ediția 2023-2024.

La nivel de seniori, au fost declarate, în mod oficial, câștigătoarea Cupei României (Corvinul Hunedoara), promovatele din Liga 2 (Unirea Slobozia și Gloria Buzău), câștigătoarele (Dinamo și FC Botoșani) și pierzătoarele (FK Miercurea Ciuc și CS Mioveni) barajului pentru rămânerea/promovarea în Liga 1, retrogradatele din Liga 2 (Unirea Dej, CSM Alexandria, CS Tunari și Progresul Spartac), promovatele din Liga 3 (Metalul Buzău, CS Afumați, AFC Câmpulung Muscel, FC Bihor Oradea, Unirea Ungheni și CSM Focșani), cât și retrogradatele din Liga 3.

Cele 21 de echipe din Liga 3 care au retrogradat în sezonul 2023-2024. Trei dintre ele au abandonat competiția înainte de final

Despre acest din urmă subiect, retrogradatele din Liga 3, FRF comunică pentru prima dată în mod oficial după încheierea play-out-ului sezonului de Liga 3, ediția 2023-2024, lucru întâmplat tocmai la 25 mai 2024.

Știam echipele retrogradate sportiv în Liga 4, însă de acum ele sunt și declarate în mod oficial de către federație.

”7. Retrogradează din Liga 3 în campionatele judeţene aferente următoarele 21 de echipe, astfel:

– 20 echipe, echivalentul ultimelor două clasate din play-out-ul celor 10 serii, incluzând aici şi locurile 5 și 6 din seria 1 rămase libere ca urmare a excluderii din competiţie a cluburilor ACS Foresta Suceava şi CSO Viitorul Darabani:

• seria 2: ACS VIITORUL ȘUȚEȘTI (locul 5), ACS VOINŢA LIMPEZIŞ (locul 6)
• seria 3: ACS PROGRESUL FUNDULEA (locul 5), SC FC VOLUNTARI SA 2 (locul 6)
• seria 4: CSO TRICOLORUL BREAZA (locul 5), CS PĂULEȘTI (locul 6)
• seria 5: ACS SR MUNICIPAL BRAŞOV (locul 5), ASC CIUCAŞ TĂRLUNGENI (locul 6)
• seria 6: CSO PETROLUL POTCOAVA (locul 5), ACS COZIA CĂLIMĂNEȘTI (locul 6)
• seria 7: CSO TURCENI (locul 5), FCU 1948 CRAIOVA FC SA 2 (locul 6)
• seria 8: CS SOCODOR (locul 5), ACB INEU (locul 6)
• seria 9: ACS ACADEMIA DE FOTBAL VIITORUL CLUJ (locul 5), ACS INDUSTRIA GALDA (locul 6)
• seria 10: SC OLIMPIA MCMXXI SATU MARE (locul 5), CS MINERUL 1947 OCNA DEJ (locul 6)

– echipa de pe locul 4 din play-out cu cea mai slabă linie de clasament din toate cele 10 serii, conform regulamentului în vigoare: CS GLORIA LUNCA-TEUZ CERMEI (seria 8)”, se arată în documentul aprobat de Răzvan Burleanu, preşedinte FRF, Gino Iorgulescu, prim-vicepreşedinte FRF, și Octavian Goga, vicepreşedinte FRF.

  • Trebuie precizat faptul că Minerul Ocna Dej, ultima clasată din play-out-ul Seriei a 10-a, trebuia inclusă și ea de FRF în aceeași categorie cu Foresta Suceava și Viitorul Darabani, ca echipe excluse din Liga 3, deci retrogradate automat în ultima ligă a județului din care fac parte, deoarece și formația din județul Cluj a abandonat competiția. A făcut-o după patru jocuri din cele zece ale play-out-ului.

Două locuri libere din start în noul sezon de Liga 3, ediția 2024-2025, în urma modificării formatului Ligii 2

În urma acestei hotărâri a Comitetul de Urgenţă al FRF din 1 iulie nu mai este nicio îndoială că din Liga 3 au retrogradat în campionatele judeţene 21 de echipe.

Era un semn de întrebare aici, ținând cont de evenimentele petrecute în premieră în Liga 2 și Liga 3 la finalul sezonului 2023-2024. De exemplu, din Liga 2 au retrogradat doar patru echipe în loc de cinci, iar din Liga 3 au promovat șase echipe în loc de cinci. Aceste două decizii au fost luate în vara trecută, și anunțate de atunci, fiindcă Liga 2 trece din sezonul 2024-2025, adică din noua ediție de campionat, de la 20 de competitoare la 22.

În acest context, cu o retrogradată mai puțin din Liga 2 și o promovată în plus în Liga 2, în Liga 3 au apărut două locuri libere, care puteau fi ocupate de două echipe dintre cele 21 de retrogradate. Adică în loc să retrogradeze 21 de echipe, puteau pica 19. Adică scăpa de retrogradare cel mai slab loc 4 (Gloria Lunca Teuz Cermei) și cel mai bun loc 5 din play-out (Tricolorul Breaza).

Nu s-a întâmplat așa, astfel că FRF a anunțat 21 de retrogradate, iar pentru noul sezon de Liga 3 există, în acest moment, din start două locuri libere.

Pe de altă parte, știm faptul că de câteva sezoane bune, din Liga 3 nu mai retrogradează practic aproape nimeni. În acest campionat, ultimul la nivel național, nu mai continuă doar cine nu-și mai dorește, fie că nu mai vrea în Liga 3, de obicei din cauza problemelor financiare, fie că ajunge să se retragă sau să fie exclusă, vezi cazurile Foresta Suceava, Viitorul Darabani și Minerul Ocna Dej din această ediție.

Retrogradatele au primit mereu invitație să continue în Liga 3, fiindcă FRF are de fiecare dată probleme să formeze zece serii complete. FRF nu a informat până acum despre o schimbare a formatului Ligii 3, campionat care se desfășoară de patru sezoane în format de zece serii a câte zece echipe fiecare. De trei ediții se continuă cu play-off, format din primele patru clasate la finalul sezonului regular, și play-out, în care merg celelalte șase echipe din serie.

Campioanele județene care au câștigat barajul și au drept de joc în Liga 3

La data de 23 iunie 2024 a avut loc manșa retur a barajului de promovare în Liga 3.

În urma celor 21 de jocuri au rezultat următoarele câștigătoare și, astfel, echipe campioane județene care au drept sportiv să joace în Liga 3, ediția 2024-2025.

ACS USV Iași (Iași), Şoimii Gura Humorului (Suceava), ACSM Ceahlaul Piatra Neamț 2 (Neamț), CS Diosig Bihardioszeg (Bihor), Oașul Negrești Oaș (Satu Mare), Vulturul Mintiu Gherlii (Cluj), CIL Blaj (Alba), CS Gheorgheni (Harghita), CS Iernut (Mureș), Vulturii Fărcășești (Gorj), CS Timișul Șag (Timiș), Viitorul Arad (Arad), Sparta Râmnicu Vâlcea (Vâlcea), ACS Speed Academy Pitești (Argeș), ACS Urban Titu (Dâmbovița), ACS FC Dinamo București (București), CSM Fetești (Ialomița), CSO Băicoi (Prahova), CSM Adjud (Vrancea), Viitorul Cireșu (Brăila) și CS Medgidia (Constanța).

Marius ANGHEL 01 Jul. 2024, 17:57 Liga 3
Pe aceeași temă