ANALIZĂ | Mai puțin de jumătate din echipe au ”devorat” antrenori în sezonul regular de Liga 2 recent încheiat. ”Campioana” este o nou-promovată, iar cea care oferă cea mai lungă continuitate este prima retrogradată matematic

Marius ANGHEL 25 Mar. 2024, 22:54 Liga 2
ANALIZĂ | Mai puțin de jumătate din echipe au ”devorat” antrenori în sezonul regular de Liga 2 recent încheiat. ”Campioana” este o nou-promovată, iar cea care oferă cea mai lungă continuitate este prima retrogradată matematic

Cluburile din fotbalul românesc sunt recunoscute pentru lipsa lor de răbdare în ceea ce privește antrenorul principal, perioada în care acestora li se oferă timp pentru a crea și a-și expune cu adevărat cunoștințele, tactica, munca. Sunt niște devoratoare la acest capitol. Totuși, sezonul regular 2023-2024 de Liga 2 arată o ușoară tendință de schimbare.

12 echipe dintre cele 20 de participante au oferit continuitate antrenorilor lor, fiindcă nu au schimat deloc pe banca tehnică în cele 19 etape desfășurate din vară până acum.

În schimb, opt au dorit să producă un ”șoc” și au înlocuit antrenorul cel puțin o dată. Printre acestea sunt unele care au schimbat chiar de mai multe ori, în fruntea listei fiind nou-promovata CS Tunari, cu câte patru antrenori, dacă punem la socoteală și interimarul. Sunt destule aflate la al treilea ”principal” în acest sezon.

Bineînțeles, sunt și excepții, însă puține, cum sunt cele de la Progresul Spartac și Steaua, mai ales cazul celei dintâi, care are și un sezon complet eșuat, cu doar un punct acumulat în 19 etape.

Mai jos vă redăm o statistică a echipelor și antrenorilor lor la finalul sezonului regular de Liga 2, la capătul a 19 etape. Sezonul 2023-2024 nu este, însă, încheiat, fiindcă pentru șase echipe urmează alte zece meciuri în play-off, iar pentru 14 formații urmează șase jocuri în play-out.

12 echipe nu și-au schimbat antrenorul în acest sezon regular de Liga 2. Andrei Erimia, de la Progresul Spartac, este cel mai longeviv în funcție

Premiante la capitolul menținerii antrenorului principal pe toată durata sezonului regular, compus din 19 etape, sunt 12 echipe. Acestea sunt: CS Mioveni, Steaua, Gloria Buzău, FK Miercurea Ciuc, CSC Șelimbăr, Unirea Slobozia, CSM Slatina, CSC Dumbrăvița, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Progresul Spartac, Ceahlăul Piatra Neamț și Corvinul Hunedoara, prima fiind o retrogradată din SuperLigă și ultimele două fiind nou-promovate din Liga 3.

Dintre aceste 12 echipe, zece l-au avut pe antrenorul din acest moment inclusiv în sezonul trecut, iar două și-au numit ”principalul” în vară, înainte de startul sezonului: CS Mioveni și Gloria Buzău.

Echipa care are cel mai îndelungat contract cu actualul său antrenor este Progresul Spartac. Andrei Erimia conduce trupa bucureșteană din vara anului 2016, el fiind chiar unul dintre șefii clubului. Progresul Spartac are doar un punct acumulat în 19 etape și este deja retrogradată matematic încă de la finalul sezonului regular, respectiv înainte de startul play-out-ului Ligii 2.

Steaua este următoarea pe listă la continuitate, avându-l pe Daniel Oprița antrenor principal încă din iulie 2019. Urmează CSC Dumbrăvița, cu Cosmin Stan antrenor al echipei din mai 2021, și CSM Slatina, cu Daniel Oprescu pe bancă din iulie 2022.

Andrei Erimia (în centru) este cel mai longeviv antrenor al unei echipe care activează în actuala ediție a campionatului Liga 2. El este chiar inventatorul Progresului Spartac, club pe care îl manageriază și pe a cărui echipă de seniori o antrenează. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Opt echipe au schimbat cel puțin o dată antrenorul. CS Tunari are cei mai mulți antrenori schimbați

Rămân, astfel, opt echipe participante în actualul sezon regular de Liga 2 care au schimbat cel puțin o dată antrenorul.

Patru formații au avut trei antrenori principali în acest sezon, dacă nu punem la socoteală antrenorul care a sigurat interimatul. Cele mai schimbătoare sunt: Chindia Târgoviște, Campionii FC Argeș, CS Tunari și CSM Alexandria.

Cu interimar minimum o etapă, echipe cu trei antrenori în acest sezon devin și Metaloglobus, Unirea Dej și Concordia Chiajna.

Însă, la acest capitol, CS Tunari trece de la trei la patru antrenori, fiind liderul în Liga 2 la schimbat pe banca tehnică. Și CSM Alexandria ar ajunge tot la patru antrenori, numai că Sorin Albeanu a asigurat interimatul într-un meci din altă competiție, din Cupa României, nu din Liga 2.

Ștefan Odoroabă tocmai s-a despărțit de CS Tunari, odată cu încheierea sezonului regular de Liga 2, el fiind înlocuit cu Dan Alexa. CS Tunari a ”devorat” cei mai mulți antrenori în acest sezon, iar Odoroabă este la a doua experiență încheiată în Liga 2 în acest sezon, după ce începuse pe banca Alexandriei. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Chindia și CSM Reșița au fost cele mai grăbite la schimbat antrenorul, după doar două etape

Două echipe sunt cele care au schimbat cel mai repede antrenorul în acest sezon regular. Chindia Târgoviște și CSM Reșița s-au despărțit de Dragoș Militaru, respectiv de Călin Cheregi după doar două etape.

Le-a urmat la scurt timp CFC Argeș, care a renunțat la Alexandru Pelici după doar patru runde, dar și Metaloglobus, care s-a despărțit de Eusebiu Tudor tot după patru etape, dar acesta a demisionat după un joc din Cupa României, în urma unui conflict cu un membru al staffului.

CS Tunari s-a despărțit de Florin Stîngă după șase etape, iar CSM Alexandria a rupt contractul cu Ștefan Odoroabă după șapte etape.

Ultima formație care s-a despărțit de antrenorul său este CS Tunari. Aceasta a încheiat sezonul regular, etapa 19, cu Ștefan Odoroabă pe bancă, iar apoi l-a adus pe Dan Alexa. Odoroabă a preluat echipa începând din etapa a 9-a.

Călin Cheregi a promovat CSM Reșița în Liga 2, după ce nu reușise acest lucru, cu un sezon înainte, cu Dan Alexa pe bancă. Lui Cheregi, în eșalonul secund, i s-a dat timp doar două etape să conducă echipa, fiind apoi înlocuit cu Flavius Stoican. Foto: Sebastian Tătaru / Mediafax Foto

Dragoș Militaru și Ștefan Odoroabă au condus câte două echipe în acest sezon de Liga 2

Sunt și doi antrenori care au condus două echipe în acest sezon de Liga 2.

Dragoș Militaru a început ediția 2023/24 pe banca Chindiei, s-a despărțit de aceasta după doar două etape, iar din etapa a 12-a și până în prezent se află la Unirea Dej, formație pe care a mai condus-o în perioada ianuarie 2020 – iunie 2023, el fiind și cel care a promovat-o în Liga 2 în vara anului 2021.

Și Ștefan Odoroabă se califică la acest capitol. A început sezonul pe banca celor de la CSM Alexandria, pe care i-a promovat în vară în Liga 2, a rezistat șapte etape, iar în intervalul rundelor 9-19 a condus CS Tunari, o altă nou-promovată în eșalonul secund, pe care a mai antrenat-o în Liga 3 între iunie 2018 și martie 2022.

Dragoș Militaru a început sezonul cu o nouă experiență pentru el, după aproape trei ani și jumătate pe banca Unirii Dej. A preluat în vară Chindia, dar a fost demis după doar două luni și trei meciuri conduse, niciunul pierdut, dintre care două în Liga 2. Ulterior s-a întors la Unirea Dej, pe care o antrenează și acum și cu care, cel mai probabil, va coborî în Liga 3, de unde o promovase în vara anului 2021. Foto: Unirea Dej

Cinci dintre actualii antrenori din Liga 2 au început sezonul pe banca unei alte echipe. Dintre cei schimbați, doar doi activează la nivel național

Dintre antrenorii care se află în acest moment pe banca echipei lor, cinci au condus o altă formație în debutul sezonului.

Eugen Neagoe a fost la Universitatea Craiova (SuperLigă), Diego Longo la FK Teuta Durres (prima ligă din Albania), Eugen Trică la Gloria Băneasa (Liga 3), Ilie Poenaru la FC Voluntari (SuperLigă) și Dan Alexa la FC Botoșani (SuperLigă).

Dintre cei schimbați, doar doi au noi acorduri la cluburi de nivel național. Alexandru Pelici este antrenor la CSM Unirea Alba Iulia, în Liga 3, iar Florin Stîngă este antrenor interimar la Petrolul Ploiești, în SuperLigă.

Alexandru Pelici este unul dintre cei mai importanți antrenori care s-au aflat la startul actualului sezon de Liga 2 și care au fost înlocuiți. El a condus Campionii FC Argeș doar patru etape, deși, în vară, i s-a dat mână liberă să își formeze lotul așa cum a dorit. În prezent antrenează în Liga 3, unde a ratat accederea în play-off, destul de dificil de atins încă de la momentul în care a preluat CSM Unirea Alba Iulia. Foto: Campionii FC Argeș

Nicio echipă dintre cele calificate în play-off nu și-a schimbat antrenorul în acest sezon

În play-off s-au calificat CSC Șelimbăr, Corvinul Hunedoara, Unirea Slobozia, CS Mioveni, FK Miercurea Ciuc și Gloria Buzău. Poate nu întâmplător! Niciuna dintre acestea nu a schimbat nici măcar o dată pe banca tehnică în acest sezon regular.

În Grupa A a play-out-ului Ligii 2 au fost repartizate Ceahlăul Piatra Neamţ, CSM Reșița, Metaloglobus București, Campionii FC Argeş, CSC Dumbrăviţa, Unirea Dej și CSM Alexandria, iar în Grupa B au ajuns Steaua, Chindia Târgoviște, Concordia Chiajna, CSM Slatina, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, CS Tunari și Progresul Spartac.

Din Grupa A sunt cinci echipe din cele șapte care au schimbat cel puțin o dată antrenorul, iar acestea sunt: Reșița, Metaloglobus, Argeș, Dej și Alexandria. În Grupa B sunt mai puține, doar trei: Chindia, Concordia și CS Tunari.

Claudiu Niculescu este antrenorul echipei lider din Liga 2. CSC Șelimbăr, cu el pe bancă, a condus clasamentul în 15 din cele 19 etape din sezonul regular. Trupa sibiană s-a calificat în premieră în play-off, unde va evolua fără să poată promova în SuperLigă, din cauza formei sale juridice, una de drept public. Niculescu antrenează CSC Șelimbăr din noiembrie 2022, din sezonul trecut de Liga 2, dar nu de la începutul său, fiindcă îl începea la Poli Iași. Foto: Valentin Macrea / Sport Pictures
  • Italianul Diego Longo este singurul antrenor străin care a activat și activează în acest sezon de Liga 2, 2023-2024. Vasile Miriuță, cu cetățenie maghiară și fost component al naționalei Ungariei, ar putea intra și el la această categorie, dar la originea sa este român din Baia Mare!

Echipele participante în ediția 2023-2024 de Liga 2 și antrenorii lor pe parcursul sezonului regular:

  • Campionii FC Argeș: Alexandru Pelici (etapele 1-4), Eugen Beza (interimar și apoi principal, etapele 5-9), Eugen Neagoe (etapele 10-19, 1-x play-out)
  • Chindia Târgoviște: Dragoș Militaru (etapele 1-2), Vasile Miriuță (etapele 3-13), Diego Longo (etapele 14-19, 1-x play-out)
  • CS Mioveni: Constantin Schumacher (etapele 1-19, 1-x play-off)
  • Steaua București: Daniel Oprița (etapele 1-19, 1-x play-out)
  • Gloria Buzău: Andrei Prepeliță (etapele 1-19, 1-x play-off)
  • Unirea Dej: Dacian Nastai (etapele 1-9), Eusebio Șuvagău (interimar, etapele 10-11), Dragoș Militaru (etapele 12-19, 1-x play-out)
  • Concordia Chiajna: Erik Lincar (etapele 1-17), Claudiu Ionescu (interimar, etapa 18), Ilie Poenaru (etapa 19, 1-x play-out)
  • FK Miercurea Ciuc: Robert Ilyeș (etapele 1-19, 1-x play-off)
  • CSC Șelimbăr: Claudiu Niculescu (etapele 1-19, 1-x play-off)
  • Unirea Slobozia: Adrian Mihalcea (etapele 1-19, 1-x play-off)
  • CSM Slatina: Daniel Oprescu (etapele 1-19, 1-x play-out)
  • CSC Dumbrăvița: Cosmin Stan (etapele 1-19, 1-x play-out)
  • Viitorul Pandurii Târgu Jiu: Călin Cojocaru (etapele 1-19, 1-x play-out)
  • Metaloglobus București: Eusebiu Tudor (etapele 1-4), Costică Dumitru (interimar, etapa 5), Ianis Zicu (etapele 6-19, 1-x play-out)
  • Progresul Spartac: Andrei Erimia (etapele 1-19, 1-x play-out)
  • Ceahlăul Piatra Neamț: Cristian Pustai (etapele 1-19, 1-x play-out)
  • CS Tunari: Florin Stîngă (etapele 1-6), Alin Ilin (interimar, etapele 7-8), Ștefan Odoroabă (etapele 9-19), Dan Alexa (etapele 1-x play-out)
  • CSM Alexandria: Ștefan Odoroabă (etapele 1-7), Alin Pînzaru (etapele 8-15), Eugen Trică (etapele 16-19, 1-x play-out)
  • CSM Reșița: Călin Cheregi (etapele 1-2), Flavius Stoican (etapele 3-19, 1-x play-out)
  • Corvinul Hunedoara: Florin Maxim (etapele 1-19, 1-x play-off)

https://liga2.prosport.ro/seria-1/programul-primei-etape-din-play-off-ul-si-play-out-ul-ligii-2-19303997

https://liga2.prosport.ro/seria-1/programul-play-off-ului-ligii-2-editia-2023-2024-19303410

https://liga2.prosport.ro/seria-1/programul-play-out-ului-ligii-2-editia-2023-2024-19303414

https://liga2.prosport.ro/seria-1/progresul-spartac-a-retrogradat-matematic-odata-cu-esecul-cu-ceahlaul-19303306

Marius ANGHEL 25 Mar. 2024, 22:54 Liga 2
Pe aceeași temă