Prima conferință a lui Diego Longo ca antrenor la Chindia: ”Simt responsabilitate, dorință mare, grup este foarte bun și avem toate – toate posibilitățile să promovăm.” Ce spune fostul preparator fizic despre familia Lucescu

Bogdan ISTRATE, Marius ANGHEL 21 Nov. 2023, 19:23 Liga 2

Noul antrenor al Chindiei Târgoviște, italianul Diego Longo (47 ani), a fost prezentat marți, 21 noiembrie 2023, într-o conferință de presă organizată la stadionul ”Eugen Popescu”.

În afara lui Longo, la întâlnirea cu presa au fost prezenți președintele clubului, Lorin Petrescu, și vicepreședintele Nicolae Croitoru, care nu fusese anunțat că va participa la această acțiune și care nu a scos un cuvânt, e drept, nefiind întrebat de nimeni, nimic.

Diego Longo, noul antrenor principal al Chindiei: ”Avem aceeași ambiție să ne ducem în Liga 1 și să constuim ceva important și acolo”

De notat că noul antrenor al echipei, cel pentru care s-a organizat conferința, a fost plasat în marginea mesei, la celălalt capăt aflându-se noul ofițer de presă al clubului, Roxana Dumitru, numită recent în funcție, după ce fostul președinte Andrei Cordoș desființase postul și îl concediase pe responsabilul în relația cu mass-media din ultimii patru ani și câteva luni, Ionuț Marin.

Longo, aproape șase luni în activitate în Albania în acest an, la două cluburi, Flamurtari și Teuta Durres, s-a exprimat bombastic, vorbind despre promovare și super-grupul pe care l-a găsit la Târgoviște, în condițiile în care echipa a schimbat deja de două ori antrenorul din cauza rezultatelor și în acest moment este pe locul 10, cu toate că visa în vară la primele două locuri direct promovabile.

”În primul rând, vreau să mulțumesc domnului președinte și vicepreședinte. Faptul că sunt aici a depins 99 la sută de încrederea pe care am simțit-o din primul moment în care am fost chemat. Sincer să fiu, nu aveam în minte să vin sau să mă mut imediat, dar după ce am vorbit de mai multe ori și am auzit cuvintele, programul, ambiția și dorința pe care o are clubul, am hotărât fără niciun dubiu să încep parcursul acesta. Avem aceeași ambiție să ne ducem în Liga 1 și să constuim ceva important și acolo.

De la suporteri nu am așteptări, noi trebuie să-i câștigăm, să-i atragem lângă noi, și asta o putem face doar cu atitudinea noastră, cu efort, cu sacrificiu și, bineînețeles, pentru că e fotbal, cu felul de a juca. O vom face, 100 la sută, pentru că am văzut la băieți mare ambiție și dorință. Sunt sigur de asta. Dar nu putem să cerem noi la suporteri ceva. Trebuie să oferim ceva ca ei să vină lângă noi. Sunt sigur că vor veni, pentru că eu știu tradiția și știu suporterii. Va fi important, dar nu numai pentru suporteri, ci și pentru oraș, pentru noi, pentru viitorul nostru”, a spus italianul, aflat la prima experiență ca antrenor principal în România, dar deloc străin de fotbalul românesc.

  • De precizat că Diogo Longo a vorbit în conferința sa de prezentare numai în limba română, aproape perfect și mai bine decât președintele Lorin Petrescu.

Dan și președintele Lorin Petrescu l-au contactat să vină la Târgoviște. A studiat echipa cinci zile

Noul antrenor al Chindiei a colaborat cu Răzvan Lucescu timp de aproape 17 ani, spune el, dar și șase luni cu Mircea Lucescu a declarat că a fost contactat de câteva zile de Chindia, printr-un misterios ”Dan”. Inițial a cerut timp de gândire, a studiat echipa, adversarii și apoi a acceptat oferta.

A semnat un ”contract pe cel puțin un an și jumătate”, după cum a afirmat președintele Lorin Petrescu.

”Am avut un parcurs lung, am câștiga cu Al Hilal Champions League, am fost aici în România, la echipa națională, am fost la Rapid, unde am câștigat cupe. A fost un parcurs lung și m-a ajutat enorm. Am crescut, nu numai ca antrenor, ci și ca om, lângă Răzvan, lângă nea Mircea, lângă oameni cu care am avut noroc să lucrez.

Am început parcursul acesta, este al treilea an. Am simțit că este momentul și sunt sigur că avem tot ce trebuie ca să iasă bine.

Sunt cât de cât la curent, nu ca cineva care lucrează aici zi de zi (n.r. – cu Liga a 2-a din România). În ultimele cinci zile am stat mult pe video, eu și stafful meu, să studiem în primul rând echipa, dar și adversarii. Normal că știu fotbalul de aici, în urmă cu o săptămână am fost la curs la federație, pentru că avem cursuri în fiecare an, de trei ori trebuie să fim, sunt în contact constant cu oameni de aici, am primit foarte multe mesaje, inclusiv de la colegi care lucrează în Liga a 2-a. Știu jucătorii, pentru că m-am apucat de treabă, și sunt ok, mă simt bine.

Sincer să fiu, înainte nu am văzut meciurile (n.r. – ce știe despre lotul actual al echipei). Dar acum o săptămână, practic când m-a sunat Dan și domnul președinte, ne-am apucat imediat, înainte să acceptăm, să avem o idee despre ce e vorba. În zilele astea am intensificat și am văzut mai multe. Aici, la Târgoviște, am găsit oameni serioși și nici nu mai trebuia contract, ci doar cuvânt, din ce am văzut din ce am vorbit cu oamenii”, a declarat antrenorul la prima apariție publică la Chindia.

A vorbit cu Răzvan Lucescu abia după ce Chindia a anunțat public numirea sa ca antrenor principal

Diego Longo nu este deloc străin de fotbalul românesc. A mai activat la Rapid (2005-2007), FC Brașov (2007–2009) și Petrolul (2014), ba chiar și la naționala României (2009–2011). La toate a colaborat cu Răzvan Lucescu, în stafful căruia a fost pentru început preparator fizic.

Inclusiv licența UEFA PRO a obținut-o în România, cu nota 9,36, făcând parte din generația 2018, alături de, printre alții, Nicolae Dică (9,34), Laurențiu Diniță (8,35), Adrian Mihalcea (9,67), Daniel Oprescu (9,83), Cristinel Țermure (8.52) sau Aurel Țicleanu (9,77).

Alături de Răzvan Lucescu a colaborat și la El Jaish (Qatar, 2012–2014), Xanthi (Grecia, 2014–2017) și Al Hilal (Arabia Saudită, 2019-2020), de această dată inclusiv din postura de antrenor secund, iar în vara anului 2020 a dorit să înceapă o carieră ca antrenor principal, s-a întors acasă, însă nu a semnat cu nicio echipă. A primit un telefon din partea lui Mircea Lucescu și a colaborat alături de acesta, o jumătate de an, la Dinamo Kiev. La începutul anului 2021 s-a despărțit de echipa din Kiev și ulterior a condus prima echipă în calitate de antrenor principal, pe FK Kukesi, în Albania, în perioada iulie 2021 – mai 2022. A urmat o pauză de aproape un an și apoi a condus alte două formații din Albania, pe Flamurtari FC (martie – mai 2023) și FK Teuta Durres (iulie – septembrie 2023).

Interesant este că în ciuda faptului că a colaborat cu Răzvan Lucescu și Mircea Lucescu 17 ani, acesta nu s-a consultat cu cei doi înainte de a accepta oferta Chindiei și a prelua o echipă din România. Spune că nici măcar pe prietenii săi apropiați nu a avut timp să-i sune, însă a vorbit apoi cu Răzvan Lucescu, după ce clubul Târgoviștean a anunțat public numirea sa ca ”principal”.

”Nu, am primit mesaje după. Înainte, sincer să fiu, nici nu am avut timp. După ce am fost sunat, am vorbit cu stafful, cu familia și m-am apucat de meciuri, să văd cum e situația, să văd adversarii, dacă se poate. Eu eram în Albania și până m-am mutat nu am avut timp să vorbesc cu nimeni, nici cu prietenii apropiați. Imediat cum s-a făcut anunțul, a venit mesajul și am vorbit cu Răzvan”, a spus Diego Longo.

Diego Longo ține cont de un sfat primit de la Zaccheroni: ”Cel mai important este să te adaptezi la o echipă, în special când ajungi. Nu am nici timp și nici chef să fac revoluții”

Italianul a fost întrebat și cum este atmosfera în vestiarul Chindiei, cum i-a simțit pe jucători după primele antrenamente. A transmis că i-a simțit responsabili și cu dorință mare pe Vlad Prejmerean și compania.

”Este ok. Ce contează acum este atitudinea din timpul antrenamentului, trebuie să dăm tot. Când ești departe de obiectiv trebuie să dai mai mult. Simt responsabilitate, dorința lor mare și asta îmi ajunge pentru momentul ăsta. Sper să ajungă și încrederea și siguranța, pentru că este un grup foarte bun și avem toate – toate posibilitățile să promovăm”, a transmis Longo.

”Ce m-a sfătuit un mare antrenor pe care îl cunosc bine, Alberto Zaccheroni (n.r. – fost antrenor la Udinese, Milan, Lazio, Inter, Torino, Juventus sau naționalele Japoniei și Emiratelor Arabe Unite), este că cel mai important este să te adaptezi la o echipă, în special când ajungi. Cred că în situația asta este foarte important, pentru că am ajuns ieri și meciul este sâmbătă. Nu am nici timp și nici chef să fac revoluții sau… Trebuie să fim echilibrați în momentul ăsta, să jucăm ținând cont de caracteristicile jucătorilor, cum le iese mai bine, și atunci voi încerca să-i ajut să joace cât mai bine cum vor”, a mai spus Diego Longo despre cum gândește în acest moment integrarea sa la Chindia.

  • În etapa a 14-a, Chindia joacă în deplasare la CS Tunari (locul 17, 11 puncte), sâmbătă, de la ora 11:30, atunci când va avea loc și debutul lui Diego Longo. Ulterior, în runda a 15-a, ultima din acest an, trupa târgovișteană va juca acasă cu Concordia Chiajna (locul 6, 20 puncte), la data de 3 decembrie, de la ora 11:30.
  • Chindia ocupă locul 10 în Liga 2, cu 17 puncte acumulate în 13 jocuri, câte au și CSM Slatina și Viitorul Pandurii Târgu Jiu, situate mai prost în clasament din cauza golaverajului inferior.

Stafful tehnic doarme și mănâncă la hotelul care e în proces cu Chindia! Pablo de Lucas, unul dintre colaboratori

Odată cu Longo a ajuns la Târgoviște și un alt italian, Amedeo Di Latte, care va îndeplini rolul de antrenor secund, cum s-a întâmplat și la Flamurtari FC și FK Teuta Durres. Din stafful său mai face parte și Pablo de Lucas, mijlocaș spaniol fost în România jucător la Petrolul, Viitorul Constanța, FC Voluntari și FC Argeș. Funcția pe care o va ocupa nu a fost comunicată.

În plus, vor mai veni și un antrenor cu portarii, ”un cadou foarte important pentru mine din partea clubului, pentru că lucrăm foarte mult cu portarii”, cât și un analist video, ”Andrea ne va ajuta foarte mult și cu analiza adversarilor.”

Interesant este că toți vor fi cazați la Hotel Valahia, unde vor avea asigurate și toate mesele, pe banii clubului. Asta în condițiile în care entitatea hotelieră amintită abia ce a intentat proces clubului pentru datorii de peste 500.000 lei, reprezentând servicii hoteliere de cazare și masă!

Despre promovarea Chindiei, Diego Longo este convins că o va reuși: ”Sunt sigur că se va concretiza. Nimeni nu trebuie să simtă presiune pentru asta. Când ai un vis, și ca jucători putem vorbi de vis, cum e Liga 1, trebuie să lupți pentru asta. Dar e o luptă pozitivă. Și clubul are alt punct de vedere, el construiește. Aici e vorba despre business. Pentru club e ceva normal să-ți programezi și să aștepți, și e corect, pentru că sunt ambiții. Pentru noi, mai ales pentru jucători, trebuie să fie o luptă pozitivă, pentru că sunt toate posibilitățile, sunt trei puncte și mult de jucat.”

Conferința de presă de prezentare a lui Diego Longo ca antrenor principal la Chindia Târgoviște:

Video și capturi foto: Chindia Târgoviște

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diego-longo-este-noul-antrenor-principal-al-chindiei-19293524

https://liga2.prosport.ro/seria-1/chindia-si-progresul-spartac-egale-intr-un-test-jucat-la-targoviste-19293361

https://liga2.prosport.ro/seria-1/chindia-s-a-despartit-de-vasile-miriuta-19293189

Bogdan ISTRATE, Marius ANGHEL 21 Nov. 2023, 19:23 Liga 2
Pe aceeași temă