Concordia Chiajna a organizat joi, 14 martie 2024, o conferință de presă în care i-a prezentat oficial pe directorul sportiv Gabriel Tamaș (40 de ani) și pe antrenorul principal Ilie Poenaru (47 de ani). Se dorește un nou început pentru echipa ilfoveană din Liga 2, după un al cincilea sezon de la retrogradarea din prima ligă în care s-a ratat promovarea.
Tamaș a activat ultima dată chiar la Concordia, dar ca fotbalist, unde și-a și încheiat cariera, iar Poenaru revine ca antrenor după ce până la finalul lunii ianuarie a acestui an a fost la FC Voluntari.
Ilie Poenaru nu numai să are din nou o echipă pe care să o antreneze după o lună și jumătate de la despărțirea de FC Voluntari, dar va conduce o formație din Liga 2 după o pauză de aproape cinci ani, timp în care a activat în prima ligă, la Academica Clinceni, Gaz Metan Mediaș, UTA Arad și FC Voluntari.
Mai mult, este o revenire a lui Poenaru și la Concordia Chiajna, club unde și-a încheiat cariera de fotbalist în sezonul 2010-2011, când prindea 10 meciuri în acea ediție de campionat de Liga 2 în care trupa ilfoveană reușea performanța să promoveze în prima ligă.
”Faptul că am venit la Chiajna, și știți istoricul, faptul că eu am promovat din postura de jucător cu Chiajna, nu este o întâmplare că m-am întors aici. M-am întors pentru că este un club sănătos din toate punctele de vedere. Un club care de ani de zile oferă condiții și infrastructură, și financiar, pentru a se face performanță. Îmi place să merg acolo unde se vrea performanță, nu am nicio problemă cu presiunea. M-am întors pentru că aveam și eu nevoie de un timp mult mai lung, să încep ceva, să o iau de jos, de la început, să nu o mai iau din mers, în care să contruiesc așa cum îmi doresc eu.
Faptul că am fost dorit, că am lângă mine niște oameni foarte competenți, care știu cu ce se mănâncă și sunt lângă noi, ca și staff, și ne vor ajuta cu tot ceea ce avem noi nevoie, și faptul că condițiile care sunt la Chiajna, credeți-mă că nu sunt la echipe de Liga 1, din toate punctele de vedere, la ceea ce am găsit aici… Adică este foarte mult îmbunătățit față de ce știam eu, asta nu face decât ca pe mine și stafful meu să ne motiveze și e clar că am venit aici pentru performanță”, a spus antrenorul la conferința de prezentare a sa.
Ca antrenor, Ilie Poenaru a condus echipele Inter Clinceni, FC Voluntari, Dinamo U19, Academica Clinceni, Gaz Metan Mediaș, UTA Arad și din nou FC Voluntari. Cu aceasta din urmă a reușit în primul mandat o promovare în prima ligă în 2015. O promovare în prima ligă, în 2019, are și cu Academica Clinceni. Cu echipa din Clinceni reușea chiar o calificare spectaculoasă în play-off-ul primei ligi, în sezonul 2020-2021.
La Concordia are ca obiectiv menținerea echipei în Liga 2 în acest sezon, apoi să atace promovarea în următoarea ediție de campionat.
”Echipa, e clar, nu este acum într-un moment bun acum. Noi de asta suntem aici. Cu experiența noastră, pe care am acumulat-o, să facem în așa fel încât în etapele astea care au mai rămas să le redăm încrederea, plăcerea, pentru că ei au fost afectați din puncte de vedere mental, pentru că s-a ratat un obiectiv. Și sunt nume grele ca și jucători aici. Trebuie să-i facem în aceste etape să și rezolvăm ecuația evitării retrogradării, e frustrant să spui asta, la ce nivel este Chiajna, dar asta este, trebuie să acceptăm, trebuie să fim bărbați, să fim realiști. Trebuie mai întâi să rezolvăm ecuația evitării retrogradării, după care să ne așezăm, să punem lucrurile în ordine și să începem să construim o altă echipă care să-și dorească și să aibă tot ceea ce are nevoie și care să-și dorească să facă performanță”, a spus Poenaru.
”Eu am două promovări, știu ce înseamnă, am mai trecut prin așa ceva. Trebuie să o luăm pas cu pas. În primul rând trebuie să ne clasăm în primele șase, după care vedem. Pe parcurs e clar că vom ști ce avem de făcut. Dar e foarte important cum începem, este foarte important să rezolvăm această primă etapă, după care, din vară, lucrurile se vor așeza altfel, din toate punctele de vedere”, a mai spus Ilie Poenaru.
Despre colaborarea cu Gabi Tamaș, Poenaru spune că îi va solicita ajutorul, în prima fază, pentru a-i spune mai multe lucruri despre jucătorii, pe care îi știe de când era coechipieri cu ei. Tamaș s-a retras din cariera de fotbalist la finalul lunii octombrie a anului trecut, după ce jucase pentru Concordia în primele nouă etape ale actualului sezon.
Poenaru vrea să vorbească zilnic cu Tamaș și crede că are multe de învățat de la fostul internațional, devenit acum director sportiv și acceptat la cursurile FRF pentru a fi și certificat.
”Eu mi-am dorit ca el să vină și să ne ajute, pentru că are o experiență foarte mare. Colaborarea lui cu stafful, cu mine, va fi o comunicare zilnică, o comunicare perfectă. Tot timpul îi voi asculta părerea, mai ales că el a și fost jucător aici, o mare parte din jucători deja îi cunoaște foarte bine și cel puțin acum, în perioada asta foarte scurtă, e clar că el îmi va da informațiile de care am nevoie, de asta l-am și rugat să fie prezent zi de zi la antrenament. Astăzi s-a și antrenat cu noi și cine știe… O vom lua etapă cu etapă”, a spus Poenaru.
Pe de altă parte, întrebat cum i-a simțit pe jucătorii Concordiei după primele două antrenamente conduse de el, Ilie Poenaru a dus discuția spre o problemă a ”noastră actuală, în România”. Antrenorul e de părere că fotbaliștii români nu-și asumă, nu au gândire și mentalitate profesionistă. Vrea să schimbe aceste lucruri, dar e de părere că acest lucru, această schimbare, trebuie să vină și din partea jucătorilor.
Poenaru a vrut să spună prin mesajul său că nu doar Erik Lincar este vinovat pentru că s-a ratat obiectivul la Concordia, ci și jucătorii au partea lor de vină, poate mai mare, și trebuie să-și asume asta.
”Au simțit o schimbare și sper să fie de bun augur. Am avut discuții individuale cu anumiți jucători și mâine, în zilele următoare, voi continua cu aceste discuții, pentru că trebuie să le iau pulsul la fiecare, să vedem cum sunt, ce a fost bine, ce a fost rău și trebuie să strângem cât mai multă informație ca să putem să rezolvăm problemele actuale. Eu cred că a fost și este un imbold pentru ei, pentru că am văzut încă de la primul antrenament o altă atitudine a lor, am văzut o altă implicare. Asta am văzut-o pentru că mi s-a spus din club că nu erau, cu ceva timp în urmă, la nivelul ăsta, ceea ce mă bucură, cu toate că ei trebuie să aibă aceeași atitudine indiferent de situație. Trebuie să se antrenaze, trebuie să fie 100 la sută.
Acum știți cum este? Până la urmă ține și de ei. Indiferent de ce antrenor ai, indiferent de ce antrenezi, pentru că tot timpul în România de vină este antrenorul. Tot timpul antrenorul plătește. Dar să știți că și jucătorul trebuie, în primul rând, să fie și el corect, să fie realist și să se uite la el. Este plătit, nu-i lipsește absolut nimic și el trebuie să-și schimbe atitudinea și mentalitatea. Pentru că problema noastră actuală, în România, asta este. Ne confruntăm cu această mentalitate pe care foarte mulți, mare parte dintre ei, nu o au. Și trebuie să ajungem cu ei prin tot felul de discuții, analize și așa mai departe, să le schimbăm puțin gândirea și mentalitatea asta, prin care să-i facem, pentru că calități au. Ați văzut că noi, tot timpul, facem ce facem și descoperim. Și apar jucători. Dar este important cum îi gestionezi, cum îi crești, cum îi educi, dar trebuie să vină și de la ei. Este o muncă titanică, dar trebuie să vină și de la ei și ei trebuie să înțeleagă că o mare parte din vină, de nereușită, este și a lor. Și trebuie să și-o asume. Și trebuie să o accepte. Și comportamentul lor trebuie să se schimbe.
În momentul de față am găsit un lot bun, clar afectat, dar în aceste două zile s-a schimbat starea de spirit, atitudinea lor, implicarea lor, deci este totul pozitiv și chiar aștept din partea lor o reacție la acest meci de la Dej”, a comentat Ilie Poenaru.
Aceste schimbări la Concordia Chiajna vin cu o etapă înainte de finalul sezonului regular. După 18 runde, Concordia este pe locul 14 în Liga 2, cu 22 de puncte acumulate, fiind la egalitate cu CSC Dumbrăvița, aflată pe locul 15 din cauza golaverajului inferior.
În ultima etapă a sezonului regular, Concordia joacă în deplasare la Dej, cu Unirea (locul 18, 13 puncte), sâmbătă, de la ora 14:00. Cele două echipe ar putea fi adversare și în play-out, componența celor două grupe urmând a fi stabilită în funcție de clasările formațiilor la finalul sezonului regular.
În play-out, participantele vor disputa câte șase meciuri de fiecare în șapte etape și ultimele două clasate vor retrograda în Liga 3.
În acest sezon, Concordia l-a avut ca antrenor pe Erik Lincar, demisionar la începutul săptămânii trecute, iar în jocul din weekendul trecut, 0-2 acasă cu CSC Dumbrăvița, l-a avut ca antrenor interimar pe Claudiu Ionescu, antrenor la juniorii clubului.
Foto și video: Mihai Pop
https://liga2.prosport.ro/seria-1/culisele-numirii-lui-gabi-tamas-in-conducerea-clubului-concordia-chiajna-19302752
https://liga2.prosport.ro/seria-1/florin-maxim-i-a-raspuns-lui-zoltan-szondi-19302799
https://liga2.prosport.ro/seria-1/gabi-tamas-si-ilie-poenaru-au-semnat-cu-concordia-chiajna-19302707
https://liga2.prosport.ro/seria-1/florin-maxim-analiza-partidei-unirea-slobozia-corvinul-hunedoara-19302792
https://liga2.prosport.ro/seria-1/varianta-eugen-neagoe-antrenor-la-petrolul-la-un-pas-sa-pice-19302791