Campioana dezamăgirii! Ripensia a renăscut ca o mare promisiune și a ajuns o imensă deziluzie

Anda DELIU 14 May. 2023, 19:26 Liga 2
Campioana dezamăgirii! Ripensia a renăscut ca o mare promisiune și a ajuns o imensă deziluzie

În ultimele șase sezoane, Ripensia a jucat la nivelul Ligii 2, după ce renăscuse în urmă cu 11 ani, în vara lui 2012. S-a reînnodat un fir istoric întrerupt în 1948, după 20 de ani ai clubului roș-galben, ”ucis” de vremurile comuniste.

Ambițiile au fost foarte mari și astăzi, după mai mult de un deceniu, putem concluziona că clubul nu numai că a ajuns unde și-a propus, dar a și târăt un nume istoric din fotbalul românesc în derizoriu.

În cinci ani, Ripensia a fost în Liga 2, din campionatul ”Municipal” Timiș

2012 a fost un an de ”restart” în fotbalul timișorean, fără îndoială, în contextul dezafilierii Politehnicii conduse de Marian Iancu. Un grup de oameni a considerat că nu mai e cazul de încă o Poli și a reînființat Ripensia, care să ajungă cândva, în prima ligă. Desigur, doar cu un acord de la urmași ai membrilor fondatori, căci respectivii erau de mult timp oale și ulcele.

Proiectul a pornit excelent, mai ales la capitolul imagine. Exista o strategie clară ca Ripensia să joace un fotbal plăcut ochiului și o grijă majoră pentru comunicare, fapt pentru care clubul a avut un site excelent de bine pus la punct în Liga 6. La conferința de înființare, președintele Radu Ienovan a punctat că fotbalul românesc trăia în mocirlă la acea vreme, dar, chiar și așa, avea speranțe că lucrurile se vor însănătoși pentru când Ripensia va ajunge în prima ligă.

Revelație în Liga 5

Clubul a promovat la pas în Liga 5 și apoi, a avut un excelent parcurs în Cupa României. Unde a ajuns până în optimi, fază la care nu a mai putut trece de Pandurii Târgu Jiu, în 2013, un club puternic. Liga 5 a fost ”promovată” și ea într-un singur sezon. Apoi, la fel ca ASU Poli, Ripensia a stat două sezoane în Liga 4. În primul, a ratat promovarea în detrimentul alb-violeților. Meciul dintre cele două echipe din campionat jucat pe ”Dan Păltinișanu” a strâns atunci mii de oameni, asistență la care fotbalul timișoreaan nici nu a mai putut visa în ultimii ani.

Sezonul a marcat despărșirea de Cosmin Stan, al doilea antrenor după Radu Suciu. Liga 3 nu era neapărat ”planificat” să se termine cu o promovare după un prim sezon, dar Remus Steop și trupa au forțat lucrurile și, în 2017, Ripensia ajungea în Liga 2.

Primul sezon din eșalonul secund pentru Ripensia = cea mai bună clasare

Impactul cu al doilea nivel valoric al fotbalului românesc nu a fost neapărat prea dur pentru Ripensia. La un moment, Remus Steop a fost înlocuit de Paul Codrea. De atunci s-a ”împământenit” obiceiul ca principalul să fie fără licență. Au fost multe interimate ale lui Radu Suciu în Liga 2, nu neapărat însă și de rău augur.

Echipa a terminat pe locul 11 primul său sezon la acest nivel, onorabil în condițiile în care Ripensia a cheltuit undeva la 500.000 de euro în stagiunea 2017-2018.

Vremea lui Mihu-Vodă!

Perioada de recul a început în sezonul 2018-2019. Radu Ienovan nu mai putea susține singur clubul, așa că a venit alături de el afaceristul Dumitru Mihu. Pe bancă s-au mai succedat Ciprian Urican, dar și Alexandru Pelici, adus de cel care a devenit noul patron.

Primul sezon cu Pelici la timonă s-a terminat pe locul 13, deja mai jos ca cel de dinainte. Echipa s-a mutat din Ciarda Roșie, de pe o arenă devenită neomologabilă, pe Electrica, iar episodic, se juca și pe ”Dan Păltinișanu”. A urmat stagiunea 2019-2020, terminată indecis, din cauza pandemiei. De altfel multe voci spun că tocmai întreruperea competiției a salvat Ripensia. Cert e că Pelici a plecat, iar în locul său a venit Cosmin Petruescu. În ianuarie 2019, Ripensia mergea în avion cu Petrolul și ”U” Cluj în cantonament în Antalya.

Fosta campioană a început să conteze doar pentru evitarea retrogradării

Altfel, deși Dumitru Mihu nu ratează ocazia să spună că este un om de afaceri foarte prosper, la Ripensia se vedea că nu se dau mulți bani. Jucătorii evoluează de sezoane bune cu același model de echipament și au existat momente când aveau jambierele și iegării de portari rupți.

Imaginea perfectă a Ripensiei din primele sezoane a început să scârțâie serios cu Mihu patron, an de an. Cât de dificil era de coabitat cu patronul s-a simțit și la Alexandru Pelici, care a avut multe discuții în contradictoriu cu președintele, dar și la Cosmin Petruescu, care în aprilie 2021, înainte de un meci cu ”U” Cluj și-a dat demisia, pentru ca apoi să revină.

Ripensia a reușit să evite barajul și a fost mare bucurie, dar era tot mai evident cât de mult coborâseră standardele.

Circul și îndepărtarea definitivă a lui Radu Ienovan

În sezonul 2021-2022, după înfrângerea cu Dinamo din Cupa României, Petruescu nu a mai rezistat și a demisionat. A urmat scoaterea în fața a lui Iulian Muntean, care atunci nu avea nici licența B, dar ulterior, s-a apelat la Florin Fabian. Antrenorul sătmărean nu a stat mult la echipă și a plecat într-un mod care nu face deloc cinste Ripensiei. Clubul a pierdut un meci la ”masa verde” deoarece au folosit un jucător suspendat, iar, în prealabil, patronul a făcut o conferință că înscrie echipa în Liga 3, sătul de fotbalul cu echipe ale primăriilor, pe care nu s-a ferit să-l numească ”bolșevic” în dese rânduri.

Iulian Muntean a rămas definitiv la echipă și au început diverse artificii caraghioase pentru a acoperi lipsa licenței. La final de sezon, Ripensia a evitat barajul și Mihu a revenit asupra deciziei. Cei din jurul echipei însă au știut că de atunci, Radu Ienovan s-a îndepărtat definitiv, scârbit de teatrul cu iz de circ din jurul îndepărtării lui Fabian.

Final de sezon lamentabil

Altfel, Ripensia a început sezonul nu tocmai rău. Nu a mai putut rămâne însă în ”zodia” locurilor 13-14, și nici măcar să prindă barajul. În iarnă au plecat mulți jucători. Patronul susține că aveau oferte de la alte echipe, lucru care s-a dovedit total neadevărat în cel puțin trei cazuri: Mihai Ene a revenit la Ripensia, nedorit de nimeni, Samuel Zimța nu are club, după ce a plecat de la Viitorul Pandurii după câteva antrenamentei, iar Tudor Călin, nici el nedorit de nimeni, a ajuns la finalul iernii la Poli Timișoara. Lotul a jucat tot mai slab pe măsură ce timpul a trecut și Ripensia a terminat cu o înfrângere jenantă cu Unirea Constanța și a reușit să fie echipa cu cele mai puține puncte în acest sezon din toată Liga 2: 17.

Publicul, firește, tot mai puțin, iar după meciul cu Unirea Constanța, chibiții au pomenit și despre ”cota la pariuri”, o aluzie total dezonorantă la Ripensia, fosta egală a marelui Milan în perioada interbelică.

Vrând-nevrând, deși nimeni din club nu poate fi bănuit de mafia pariurilor, Ripensia a ajuns exact acolo unde nu voia: în mocirla fotbalului românesc! Iar perspectivele de revenire sunt spre zero, în condițiile în care toate sezoanele de Liga 2 au marcat carențe majore de organizare la club, unul fără manager sportiv și multe altele. Și, încet-încet, a devenit un club nefrecventabil și indezirabil. Peste cinci ani urmează centenarul și rămâne de văzut în ce ligă o va prinde pe Ripensia! Dacă nu o vor ”ucide” din nou vremurile, de data aceasta capitaliste.

 

Anda DELIU 14 May. 2023, 19:26 Liga 2
Pe aceeași temă