Vise mărețe pentru noul președinte al Ripensiei: un antrenor care să semene cu Arsene Wenger, o baza sportivă modernă și chiar listarea la bursă

Marius ANGHEL 04 Oct. 2018, 21:07 Campionat
Vise mărețe pentru noul președinte al Ripensiei:** un antrenor care să semene cu Arsene Wenger, o baza sportivă modernă și chiar listarea la bursă

Ripensia a ajuns pe locul 15 în Liga 2 și trece printr-o formă slabă. Între timp, dincolo de ce se petrece pe teren, de câteva săptămâni, clubul are un nou președinte, în persoana lui Dumitru Mihu. Omul de afaceri spune că lucrează la aducerea unui nou antrenor, care să semene ca profil cu Arsene Wenger, cel care a condus Arsenal Lontra timp de 22 ani. Principalul acționar al clubului are și alte planuri mărețe: să pună bazele unei academii la alt nivel și să construiască o bază sportivă modernă.

Noul președinte al Ripensiei a explicat ce fel de antrenor caută, unul de „cursă” lungă, cu abilități manageriale, pe model englez. „Va veni un antrenor care să sprijine un asemenea proiect. Ne dorim să stea cel puțin doi ani, dacă nu chiar 22 (n.r. – întrebat dacă vrea un Sir Alex Fergusson). Mă gândesc mai degrabă la un Wenger. Antrenorul trebuie să aibă un caracter cum trebuie să aibă antrenorul Ripensiei, să fie potrivit pentru imaginea acestui club. Nu vrem să ne grăbim. Lucrăm, am avut o listă lungă care e tot mai scurtă. Va fi un antrenor din România. Va veni în curând. Suntem hotărâți să căutăm mai adânc și mai bine, să alegem ce ne trebuie nouă. Ne trebuie un manager general, un antrenor și un preparator fizic”, a declarat Mihu.

Ciprian Urican e tot angajat, deși practic nu se mai ocupă de echipă

Ripensia e de cinci etape fără antrenor, deoarece despărțirea de Ciprian Urican s-a produs după etapa a 5-a, în urma înfrângerii cu Academica Clinceni.

Regulamentul FRF nu permite unui club să stea mai mult de o lună fără antrenor angajat. Radu Suciu „nu se pune”, întrucât nu are licența A, necesară pentru a fi antrenor principal la acest nivel. Pentru a avea timp să caute un înlocuitor, Ripensia nu i-a desfăcut nici acum contractul lui Ciprian Urican. Profesorul de cursuri UEFA Pro este, așadar, angajat, deși nu a mai antrenat echipa de peste o lună.

Ripensia rămâne organizată ca ONG, dar s-a creat o societate comercială pentru a atrage investițiile din mediul privat

Clubul Ripensia va funcționa cu echipa de seniori pe vechea asociație. Totuși, Comitetul Directorul, format din Dumitru Mihu, Radu Ienovan și Erol Baeram, a creat și o societate comercială care să ajute clubul timișorean să se dezolte. Capitalul inițial e de un milion de lei, iar scopul este ca prin această firmă să fie atrași oamenii de afaceri din oraș, deoarece societatea comercială va lucra tot pentru asociația ONG a Ripensiei.

Pe termen lung, societatea comercială ar putea fi utilizată pentru a contacta credite bancare sau pentru a permite listarea clubului la bursă. Pe termen scurt, caută un teren de minimum cinci hectare pentru a construi pe el o bază sportivă a unei academii. Conducerea Ripensiei vrea o bază cu teren, condiții de refacere, sală de forță, dar și hotel.

Sistemul soccios și-a arătat limitele în cazul Ripensiei

Dumitru Mihu a explicat de ce Ripensia nu se mai poate baza doar pe sistemul soccios. „Au fost lucruri bune făcută la club până în 2017, când lucrurile au început să stagneze puțin. Inițial, cu proiectul soccios pentru Ripensia a fost gândit cu 20-30.000 de oameni. Din păcate, apetența pentru asociere a românilor nu e așa de mare. După patru ani s-a ajuns la 300 de socios și procesul a început să stagneze. Anul trecut, din contribuția membrilor asociați s-a acoperit 2% din bugetul clubului. Pentru o echipă de fotbal din România, Liga a 2-a este cel mai prost loc. Înseamnă cheltuieli, deplasări și venituri mici din publicitate și drepturi TV. De acea aveam două variante, să mergem în jos sau în sus. Am decis să mergem în sus. Principala menire a societății comerciale este să creeze o infrastructură și să o pună la dispoziția asociației. Va crea o academie de fotbal, va căuta un teren”, a explicat Dumitru Mihu.

Până la îndeplinirea acestor obiective ale noului președinte al Ripensiei, totul rămâne, pentru moment, doar un vis la Ripensia. Realitatea e dură pentru clubul timișorean. După nouă etape, echipa are acumulate doar opt puncte și se află abia pe locul 15, la egalitate cu Balotești și Luceafărul, aflate pe locuri retrogradabile. Sâmbătă, de la ora 11:00, Ripensia joacă la Târgoviște, cu Chindia, iar pe bancă va sta tot directorul tehnic Radu Suciu.

Cine este Dumitru Mihu:

– S-a născut la data de 18 martie 1963, în localitatea Sângătin, județul Sibiu;
– Este căsătorit și are doi copii;
– A absolvit Școala Militară de Ofițeri în anul 1985, an în care, totodată, a devenit timișorean. Între 1990-1995 a urmat cursurile Universității de Vest din Timișoara, la secția de Management;
– Fotbalul s-a numărat dintotdeauna printre pasiuni, însă sportul pe care l-a practicat și cu care încă se îndeletnicește este tenisul. Cu adevărat performanță a făcut într-un alt sport, cel al minții. În șah a avut o normă de candidat la titlul de maestru;
– În 1999 a înființat Almira, o societate comercială pe care o conduce cu succes de atunci;
– Pe data de 4 septembrie 2018, a fost ales, de către Adunarea Generală a clubului, președintele Ripensiei

Articol scris de Anda DELIU

Marius ANGHEL 04 Oct. 2018, 21:07 Campionat
Pe aceeași temă