EXCLUSIV | Porți ferecate la stadionul Electrica. Ripensia a fost dată afară, iar Poli Timișoara ar putea ajunge acolo unde și-a găsit sfârşitul ACS Poli

Anda DELIU 15 Jun. 2023, 21:01 Liga 2
EXCLUSIV | Porți ferecate la stadionul Electrica. Ripensia a fost dată afară, iar Poli Timișoara ar putea ajunge acolo unde și-a găsit sfârşitul ACS Poli

Timișoara se remarcă din nou prin vești defavorabile sportului-rege. Cel mai bun stadion rămas utilizabil în oraș, Electrica, singurul omologabil pentru jocuri de Liga 2, are acum porțile ferecate pentru oricine în afară de echipa de Liga 5 a clubului cu același nume.

Ripensia, cea care a evoluat acolo în ultimii ani, a fost dată afară, iar noul conducător al clubului retrogradat în Liga 3 spune că s-a făcut asta fără drept.

Poli Timișoara vrea să se mute acolo unde a jucat și ACS Poli, pentru că la stadionul Știința vor începe lucrările de renovare.

Scandal între clubul Electrica și Societatea de Transport Public Timișoara

Conflictul este unul între Societatea de Transportul Public Timișoara (STPT), deținută de municipalitate, și clubul Electrica, același din 1929, care mai avea trei grupe de copii și echipă în Liga 5.

Clubul a stat mereu la fostul stadion Progresul, actual Electrica, în baza unor contracte de comodate, însă disputa este legată de cine decide ce se întâmplă în bază. STPT susține că proprietarul pe partea cu terenurile de fotbal e statul român. ”Proprietar este statul român, pe fosta bază Progresul, iar terenul este în domeniul public al statului român. Dincolo de gard, unde există ștrandul, minihotelul și terenurile sintetice, terenul este în domeniul public al orașului. Asta se vede în orice extras de carte funciară”, spune președintele clubului Electrica, Ioan Goia, contactat de Liga2.ro.

Plângere penală făcută de clubul Electrica

STPT ne-a transmis, prin purtătorul de cuvânt Cosmin Bradu, că nu va comenta speța, deoarece este deschis un proces pe acest subiect. Primul termen ar urma, conform lui Goia, să fie în 21 iunie, întrucât lucrurile s-au urgentat printr-o ordonanță președințială.

Prin această procedură, se dispun măsuri vremelnice, în cazuri urgente. Ceea ce e și mai ”interesant” este că clubul Electrica a făcut o plângere penală.

”Le-am făcut plângere penală pentru tulburare de posesie”, ne-a spus Goia, care a precizat că plângerea e și pe numele celor de la Ripensia, nu doar pe Societatea de Transport.

Erol Baeram, noul conducător al Ripensiei, spune că nu au fost chemați să dea declarații la Poliței sau Parchet și nu avea cunoștință de plângere.

Codul Penal definește tulburarea de posesie drept ”ocuparea, în întregime sau în parte, fără drept, prin violenţă sau ameninţare ori prin desfiinţarea sau strămutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat în posesia altuia”. Directorul Constantin Cocheci spunea că Electrica nu le arată contractul de comodat, pentru care al STPT nu ar mai exista exemplar, pe care clubul ni l-a furnizat.

Ripensia s-a trezit notificată să iasă din baza Electrica

Ripensia a început să utilizeze arena Electrica în sezonul 2019-2020, cel ”curmat” de pandemie. A fost în baza unui contract de tip ”barter”, dar încheiat cu STPT.

Ripensia se angaja să promoveze Societatea de Transport, una fără vreo concurență în oraș, de stat, așadar, nicidecum o firmă care avea nevoie de reclamă pe o piață liberă.

Anterior acestei mutări, Dumitru Mihu, chiar înainte să vină la Ripensia, a creditat ACS Poli cu bani, în baza unui contract de cesiune pe banii din drepturile TV, pe care clubul aflat acum în faliment nu i-a mai încasat, deoarece a retrogradat. În luna mai a acestui an, căci Ripensia a stat în ultima rundă din play-out-ul ligii secunde, Ripensiei i s-a transmis să-și ia lucrurile de acolo. În termen de trei zile. Clubul nu a părăsit însă arena, așa că s-a trezit cu lăcătul schimbat la poartă.

Dumitru Mihu știe de ”evacuare”? Baeram spune că el nu avea cunoștințe

Ioan Goia susține că patronul Dumitru Mihu, cel care a renunțat recent la funcția de președinte al Ripensiei, știe despre măsură din iarnă.

”Eu am discutat din iarnă cu președintele Ripensiei despre situație. Nu a fost nicio surpriză. Eu am revenit la Electrica pentru că Ripensia și STPT doreau să scoată Electrica de acolo. Juniorii noștri nu mai aveau acces la vestiarele de jos, doar la unul de la etaj, la tribună. Activitatea lor a fost restricționată. Nu am mai avut condiții și unii copii au plecat la Ripensia. Poate tocmai asta au și urmărit. La fel s-a întâmplat și cu clubul Auto, de asta i-au scos din bază, pentru că, altfel, dispăreau ei ca și club. Am așteptat să termine Liga 2, să nu-i perturbăm și apoi le-am trimis notificare să iasă în trei zile din bază. Nu și-au luat lucrurile. Pe mine nu mă deranjează ca ei să joace acolo, dar să plătească. Ripensia nu plătea chirie, nici utilități”, a mai spus Goia.

Aparent, Dumitru Mihu dorea să cumpere clubul Auto din cartierul timișorean Freidorf.

Președintele nou al Ripensiei, Erol Baeram, spune că el nu știa din iarnă că va urma schimbarea yalelor și a lăcatelor. ”Domnul Mihu avea discuții cu mulți, eu nu am știut de această discuție. Eu am fost implicat mai mult pe partea de academie, în Ciarda. Electrica ne-a trimis o notificare prin avocat să eliberăm baza, dar nu ei sunt proprietari, ci STPT. Noi ne-am consultat cu un avocat, care ne-a spus că nu poți evacua pe cineva fără o executare judecătorească. Așa că nu am plecat din bază. Așteptăm soluționarea procesului dintre STPT și Electrica, cel cu ordonanța președințială. Noi ne dorim să jucăm la Electrica și în Liga 3, dacă nu va mai fi posibil, ne vom reorienta”, a punctat Baeram.

Poli Timișoara ar putea ajunge la Electrica!

Partea și mai interesantă este că Poli Timișoara s-a interesat de mutarea pe Electrica, deoarece la Știința vor începe lucrările la un proiect anunțat de acum aproape cinci ani.

”Suntem în discuții avansate cu cei de la Poli, pentru că la Știința vor începe lucrările. Noi nu avem nicio problemă, să joace Poli și Ripensia, dar să plătească măcar utilitățile! Dar Ripensia poate juca în Liga 3 în Ciarda foarte bine, nu știu de ce vor să-i deranjeze pe cei de la Poli, care nu au altă variantă”, a spus Goia.

Întrebat dacă au fost probleme și în sezonul când ACS Poli a jucat acolo, Goia spune că nu: ”Ei au venit, au plecat, nu ne-au restricționat cu nimic.”

Cu tot acest litigiu, la stadion nu mai există curent, deoarece STPT a oprit energia din tablou. Goia susține că existau branșamente separate pentru terenuri și ștrand.

De asemenea, Electrica nu mai are juniori. ”Noi suntem în reorganizare și am întrerupt activitatea celor trei grupe, urmând să o reluăm după ce câștigăm procesul”, spune Ioan Goia.

Întrebat dacă nu cumva pasul în spate făcut de Dumitru Mihu nu are cumva legătură cu scoaterea Ripensiei din bază, Goia a râs.

Ultimul meci Ripensia – Poli Timișoara pe stadionul Electrica a avut loc în data de 5 noiembrie 2022, în etapa a 13-a a Ligii 2. Ripensia s-a impus cu 1-0 prin golul marcat de Mihai Ene în minutul 90+1. La finalul sezonului, ambele echipe au retrogradat în Liga 3. Foto: Sebastian Tătaru / Sport Pictures

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ripensia-a-reusit-sa-si-stabileasca-oficial-conducerea-pentru-viitorul-din-liga-3-stafful-tehnic-pus-intr-o-situatie-absolut-jenanta-19273434

https://liga2.prosport.ro/seria-1/record-pentru-a-finaliza-doar-documentatia-pentru-noul-stadion-dan-paltinisanu-mai-mult-de-doi-ani-pentru-un-studiu-de-fezabilitate-presedintele-cj-timis-face-apel-la-guvern-19273494

https://liga2.prosport.ro/liga-3/fost-jucator-la-ripensia-suspendat-pentru-ca-avea-cont-de-pariuri-ne-a-spus-ca-avea-cont-de-cand-era-junior-ne-a-trimis-si-un-desfasurator-scos-inainte-sa-l-inchida-19274943

https://liga2.prosport.ro/liga-3/poli-timisoara-a-inceput-pregatirea-pentru-liga-3-printre-achizitii-are-un-fost-jucator-trecut-pe-la-uta-si-dumbravita-19274933

https://liga2.prosport.ro/seria-1/haul-istoric-in-care-a-ajuns-fotbalul-timisorean-pentru-prima-data-in-sistemul-divizionar-timisoara-nu-va-avea-echipa-in-primele-doua-ligi-19273652

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/video-respectati-timisoara-suporterii-din-capitala-banatului-au-protestat-din-nou-pentru-o-infrastructura-care-sa-fie-compatibila-cu-performanta-19272659

Anda DELIU 15 Jun. 2023, 21:01 Liga 2
Pe aceeași temă