S-a tras la sorţi programul etapei I a barajului pentru menținerea / promovarea în Liga 3. Doar trei meciuri vor avea loc. Campioanele ”ghinioniste” și cele calificate deja în etapa a II-a

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 09 May. 2021, 09:56 Actualizat: 09 May. 2021, 13:12 Liga 4

Federația Română de Fotbal a stabilit astăzi, 9 mai, prin tragere la sorți, meciurile primei etape a barajului de menţinere/promovare în Liga 3, ediţia 2021/2022.

În primul baraj, care va avea loc în data de 12 mai 2021, într-o singură manșă, pe teren neutru, la aproximativ jumătatea distanței dintre adversare, se vor întâlni campioane județene. Ulterior, în al doilea baraj, care va avea loc în dublă manșă, 21 de campioane de Liga 4 vor întâlni cele mai slabe 21 de echipe din acest sezon de Liga 3. Aceste jocuri decisive vor avea loc în 16 şi 23 mai 2021.

Tragerea la sorți pentru stabilirea meciurilor din etapa a doua a barajului de menţinere/promovare în Liga 3 va avea loc în data de 13 mai 2021.

UPDATE: Tragerea la sorți:

  • FRF confirmă că 24 de AJF-uri (Arad, Argeș, Bacău, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dolj, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Mehehinți, Mureș, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vâlcea și Vaslui) au organizat campionat de Liga 4 în condițiile impuse.
  • Astfel, prin tragere la sorți, doar șase campioane județene dintre cele 24 vor urma să joace în etapa I a barajului. Asta pentru a rezulta 21 de calificate în etapa a II-a, unde vor întâlni cele mai slabe echipe din Liga 3. 18 se califică direct în etapa a II-a.
  • Prima echipă extrasă este cea organizatoare a meciului într-o singură manșă, din 12 mai, pe teren neutru, la o distanță egală între cele două adversare.

În urma extragerii la sorți au rezultat următoarele meciuri între reprezentantele județelor:

Cluj (Academia de Fotbal Viitorul Cluj) – Bacău (Dinamo Bacău)
Sibiu (FC Avrig) – Prahova (Petrolul 95 Ploieşti)
Satu Mare (Victoria Carei) – Argeș (Real Bradu)

Astfel, reprezentantele județelor Arad (Frontiera Curtici), Brașov (ACSM Codlea), Buzău (ACS Team Săgeata), Caraș-Severin (Voința Lupac), Constanța (CSO Ovidiu), Dolj (Dunărea Calafat), Hunedoara (CSA Aurul Brad), Ialomița (CSM Fetești), Ilfov (Viitorul Domnești), Maramureș (CSM Sighetu Marmației), Mehehinți (Viitorul Șimian), Mureș (CS Iernut), Sălaj (Rapid Jibou), Suceava (Viitorul Liteni), Teleorman (Rapid Buzescu), Timiș (Pobeda Star Bisnov), Vâlcea (FC Băbeni) și Vaslui (CSM Vaslui)sunt calificate direct în etapa a II-a a barajului de menținere / promovare în Liga 3.

Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, București, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iași, Neamț, Olt, Tulcea și Vrancea nu au organizat campionat de Liga 4 în condițiile stricte impuse de FRF.

Tragerea la sorți:


Două etape de baraj pentru promovarea în Liga 3, ediția 2021/2022

Comitetul de Urgență al Federației Române de Fotbal a stabilit, în data de 7 aprilie 2021, un nou modul de desfășurare a jocurilor de baraj pentru menținerea / promovarea în Liga 3, sezonul 2021/2022. Acesta urmează să aibă loc în două tururi.

În conformitate cu ”Regulamentul privind organizarea și desfășurarea jocurilor de baraj pentru menținerea/promovarea în Liga 3, campionatul ediției 2021/2022”, care a fost elaborat luându-se în considerare principiul sustenabilității cluburilor participante în competițiile FRF, dreptul de participare al echipelor din Liga a 4-a la barajul de menţinere/promovare se poate obține doar în situația în care cluburile respective vor participa la un sistem competițional de tip campionat cu un format de minim patru echipe (care să înceapă şi să termine competiţia) şi un număr de minim șapte jocuri disputate de echipa calificată/desemnată din partea judeţului respectiv.

Menţinerea/promovarea în Liga 3, ediţia 2021/2022, se va desfăşura în două etape:

  • Etapa I: tur preliminar pentru desemnarea campioanelor judeţene care vor participa la baraj (etapa a II-a). Data de desfăşurare este 12 mai 2021
  • Etapa a II-a: baraj pentru menţinerea/promovarea în Liga 3, între echipele calificate din turul preliminar (etapa I) şi cele 21 de echipe care vor ocupa locurile retrogradabile (locurile 9-10 din fiecare serie plus cel mai slab loc 8 din cele zece serii) la finalul sezonului regular al competiţiei Liga 3, sezonul 2020-2021. Datele de desfăşurare ale celor două manşe sunt 16 şi 23 mai 2021.

În situaţia în care vor fi judeţe care nu vor putea îndeplini condiţiile minime de mai sus (minimum patru echipe participante şi minimum şapte meciuri disputate de echipa calificată/desemnată) şi implicit nu vor putea desemna o participantă la Etapa I a barajului de menţinere/promovare, numărul meciurilor din această etapă se va reduce conform următoarelor principii:

a) dacă numărul de echipe desemnate de AJF/AMFB va fi mai mic sau egal cu 21, atunci turul preliminar nu se va mai disputa, urmând ca echipele desemnate să se califice direct în Etapa a II-a

b) dacă numărul de echipe desemnate de AJF/AMFB va fi mai mare de 21, dar mai mic de 42, prin tragere la sorţi se va stabili un număr de jocuri astfel încât să rezulte un număr de 21 de echipe calificate în Etapa a II-a.

De exemplu: dacă vor fi 32 de echipe, atunci se vor trage la sorţi 11 meciuri (22 de echipe vor fi împerecheate fără a se ţine cont de criteriul geografic), iar cele 10 echipe rămase în urnă se vor califica direct în Etapa a II-a, alături de cele 11 câştigătoare ale turului preliminar.

Doar 24 de AJF-uri au organizat minicampionat de Liga 4

După aflarea condițiilor stricte, doar 24 de AJF-uri au organizat minicampionat de Liga 4 pentru a-și desemna reprezentantă cel puțin la primul baraj de promovare în Liga 3.

Județele care nu au organizat competiția pentru a da o campioană în 2021 în condițiile impuse de FRF sunt: Alba, Gorj, Iași, Neamț, Botoșani, Vrancea, Galați, Dâmbovița, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Harghita, Olt, Giurgiu, Tulcea, Brăila și Covasna, alături de AMF București.

AJF-urile care își cunosc campioana la Liga 4 în sezonul 2020/2021 și despre care Liga2.ro a scris sunt Maramureș (cu CSM Sighetu Marmației), Hunedoara (CSA Aurul Brad), Mehedinți (Viitorul Șimian), Sălaj (Rapid Jibou), Bacău (Dinamo Bacău), Dolj (Dunărea Calafat), Suceava (Viitorul Liteni), Brașov (ACSM Codlea), Vâlcea (FC Băbeni), Timiș (Pobeda Star Bisnov) și Arad (Frontiera Curtici).

Nu toate campioanele din Liga 4 vor juca în prima etapă, fiindcă sunt insuficiente pentru a rezulta atâtea meciuri din care să reiasă 21 de calificate. Așa se face că 18 din cele 24 de campioane vor merge automat în barajul al doilea, iar șase vor fi nevoite să joace pentru calificare în prima etapă.

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 09 May. 2021, 09:56 Actualizat: 09 May. 2021, 13:12 Liga 4
Pe aceeași temă