Și județul Alba spune pas: Liga a 4-a nu se reia în condițiile impuse de FRF! Premieră negativă în ultimii 15 ani: AJF Alba fără reprezentantă la barajul pentru Liga 3

Autor: Dan HENEGAR Publicat: 12 Apr. 2021, 17:56 Liga 4
Și județul Alba spune pas: Liga a 4-a nu se reia în condițiile impuse de FRF! Premieră negativă în ultimii 15 ani: AJF Alba fără reprezentantă la barajul pentru Liga 3
  • Județul Alba nu va avea nici el reprezentantă la barajul de promovare în Liga 3, în această vară, alăturându-se, astfel, județului Olt.

Timpul extrem de scurt (o lună, în momentul anunțului) impus de Federația Română de Fotbal Asociațiilor Județene de Fotbal pentru a-și desemna campioana județeană până în data de 8 mai, chiar și în condițiile în care testele RT-PCR au fost înlocuite cu cele rapide, le determină pe echipele din Liga a 4-a Alba să nu participe la o competiție organizată de forul condus de Cristian Petropulos, președintele AJF Alba.

În consecință, județul Alba nu va avea o reprezentantantă la barajele de promovare în Liga a 3-a din luna mai!

Nicio echipă din Alba nu vrea să reia campionatul în condițiile impuse de FRF!

Pe hârtie, toamna trecută, ediția 2021/ 2022 a Ligii a 4-a Alba avea 16 echipe, însă discuțiile purtate în weekend de reprezentanții forului fotbalistic cu oficialii formațiilor în cauză pe tema unui eventual debut al campionatului celui de-al patrulea eșalon, au dus la un deznodământ trist: nicio echipă nu a vrut să joace, interesată fiind doar Industria Galda de Jos II (ce activează în Liga a 5-a)!

  • FRF a decis miercuri, 7 aprilie, ca AJF-urile, respectiv AMFB să beneficieze de mai puţin de o lună de zile pentru a organiza un așa-zis campionat în care să desemneze o campioană. Competiția trebuie să fie formată din minimum patru echipe care să aibă posibilitatea financiară de a juca și fi pregătită pentru o posibilă promovare în Liga 3, iar fiecare componentă să dispute cel puțin șapte meciuri pentru ca învingătoarea să fie recunoscută de FRF drept reprezentanta județului la primul baraj de accedere în Liga 3. Câștigătoarea trebuie anunțată cel târziu în data de 8 mai, la ora 24:00, deci, practic, trebuia să joace un meci la un interval de patru zile până atunci.

Cristian Petropulos, președinte AJF Alba: ”Nu putem începe doar de dragul de a începe!”

Președintele Asociației Județene de Fotbal Alba a explicat motivul pentru care Liga a 4-a nu va fi începe doar de dragul de a fi reluată, în orice condiții.

”Din păcate, protocolul medical nu este ceea ce ne așteptam, condițiile sunt relativ aceleași. Este clar că fi vrut să repornim activitatea, dar nu putem începe campionatul doar de dragul de a începe. Am înțeles argumentele prezentate”, a spus Cristian Petropulos (foto) pentru Ziarul Unirea.

Acesta susține că în această săptămână va mai purta discuții în mediul online cu reprezentanții echipelor, apoi urmând să fie convocată o ședință de Biroul Executiv al AJF Alba pentru a face anunțul oficial.

”Nicio echipă nu și-a exprimat dorința să joace dintre cele 5-6 pe care le-am chestionat și le-am considerat interesate. În proporție de 90 la sută nu se va juca. Situația este foarte complicată, problema fiind legată și de modul de disputare al barajelor. Mi s-a transmis că e aproape imposibil ca după mai bine de un an de pauză este dificil să joci în acest ritm, cu etape intermediare, iar apoi să te bați la baraj cu o reprezentantă a Ligii a 3-a, aflată la un nivel superior al pregătirii”, a mai spus Petropulos.

Principalul obstacol considerat este disputarea unui campionat ”pe repede înainte”, sub presiunea timpului, cu minimum șapte meciuri într-un interval de nicio lună, în condițiile în care fotbalul amator este în pauză forțată din cauza pandemiei din martie 2020, dar și cu cheltuieli însemnate, chiar și cu teste rapide, care însă trebuie făcute în fiecare săptămână. O situație imposibilă la acest nivel, să se joace în ritmul miercuri-sâmbătă, cheltuielile ajungând la 30-40.000 de lei într-un interval extrem de scurt. La nivel național sunt nemulțumiri evidente, întrucât financiar vorbind, chiar cu teste rapide, ce se vor face însă în fiecare săptămână, costurile sunt destul de ridicate (130 de lei la două săptămâni, comparativ cu cele clastice, ce au valoarea de 250 de lei), scrie Ziarul Unirea.

Se caută soluții pentru o competiție amicală sau Cupa României

Oficialul forului județean din Alba urmează ca în două-trei săptămâni să convoace Adunarea Generală Ordinară a AJF, amânată în două rânduri din cauza problemelor legate de pandemia de coronavirus.

Cu acel prilej, președintele Cristian Petropulos îi va chestiona pe membrii afiliați din Alba pe tema unei eventuale competiții amicale la care să participe, sau chiar a unei formei inedite a Cupei României (gen turneu), tocmai pentru a mai estompa din efectele unei atât de îndelungate întreruperi a activității, în speranța că în septembrie va putea demara un campionat cât mai apropiat de forma clasică (cu etape săptămânale).

Premieră negativă pentru Alba!

Conform deciziei FRF, o campioană județeană va trebui să dispute două etape pentru a promova, prima interjudețeană, pe teren neutru, în 12 mai, iar a doua împotriva unei echipe din Liga a 3-a (ce ocupă locurile retrogradabile), în 16 și 23 mai. Pe de altă parte, în mod neoficial, ”fotbalul mic” avea informații, chiar de la președintele FRF Răzvan Burleanu, că se va putea juca până în luna iulie la acest nivel, dar după evenimentele de săptămâna trecută, lucrurile s-au bulversat zdravăn.

În consecință, echipele din Alba au preferat să nu se complice și să aștepte toamna viitoare, pentru a începe activitatea în condiții mai firești, măcar din punct de vedere al programului. Însă acest lucru înseamnă o premieră negativă, aceea că Alba nu se va bate pentru promovare, pentru prima dată în ultimii 15 ani, scrie Ziarul Unirea!

Începând din 2005, când CSM Sebeş a promovat direct în Liga a 3-a, cu o unică excepţie, campioanele judeţene au ratat permanent accederea pe a treia scenă până în 2012. În acel interval, în șase partide de baraj, doar una a fost cu un deznodământ fericit, în 2009, când CS Zlatna a câştigat întâlnirea disputată la Arad în compania campioanei judeţului Caraş Severin, Berzobis Berzovia, după lovituri de departajare.

În rest numai înfrângeri pe linie: FC Cugir (2006), Kozara Vinţu de Jos (2007, a câştigat, dar apoi s-a vândut locul), Arieşul Câmpeni (2008), respectiv Performanţa Alba Iulia (2010 şi 2011), un bilanţ dezamăgitor!

De la agonie la extaz în Alba. Județul are acum patru reprezentante în Liga 3

S-a trecut de la agonie la extaz, pentru că a venit revirimentul și reprezentantele județului au reușit promovări pe bandă rulantă, șapte consecutive, 7 ani în care campioana din Alba a fost mereu învingătoare (în ordine, oponenți din Cluj, Zalău, Timiș, Arad, Mureș, Caraș-Severin, Harghita), prin Europa Alba Iulia (2012, 2-0 cu Vulturii Vultureni), CSO Cugir (2013, 4-0 cu Rapid Jibou), Industria Galda de Jos (2014, după loviturile de departajare cu ACS Ghiroda), Performanța Ighiu (2015, 1-1 și 5-0 cu Progresul Pecica); Mureșul Vințu de Jos (2016, 1-0 și 3-0 cu Mureșul Luduș); Șurianu Sebeș (2017, 2-1 și 3-1 cu Viitorul Caransebeș), CS Ocna Mureș (2018, fără joc, Unirea Cristuru Secuiesc nu a avut documentele obligatorii), iarăși CS Ocna Mureș (2020, după barajul cu Corona Brașov și CS Gheorgheni).

Să spunem că Mureșul Vințu de Jos și Șurianu Sebeș nu s-au înscris ulterior la startul eșalonului terț. Practic, în acest răstimp numai o echipă din județ nu a trecut cu bine de barajul de promovare. Este vorba despre Sportul Petrești (desființată între timp), ce a suferit un dublu eșec (0-6 și 2-3), în 2019, cu CSM Târgu Mureș, oponent care și el a sucombat.

  • În acest moment, județul Alba are reprezentante în primele trei ligi fotbalistice doar la nivelul Ligii 3. Este vorba despre CSO Cugir, AFC Unirea 1924, CS Ocna Mureş și Industria Galda, toate care activează în Seria a 9-a.
  • Cu cele patru echipe, Alba este unul dintre județene cu cele mai multe formații componente ale campionatului Ligii 3.
Autor: Dan HENEGAR Publicat: 12 Apr. 2021, 17:56 Liga 4
Pe aceeași temă