Salve de tun la marginea Bucureștiului! CS Tunari a promovat în premieră și mărește din nou numărul echipelor din Ilfov în Liga 2. ”Am sperat, am luptat până la capăt, am crezut în noi până la final”. De ce se autointitulează Arsenal

Marius ANGHEL 07 Jun. 2023, 23:48 Liga 3

Ilfovul va avea încă o reprezentantă în campionatul Ligii 2 în sezonul 2023-2024. Era un lucru cert încă din momentul stabilirii finalei a doua din barajele de promovare, însă acum știm cu exactitate echipa care are dreptul sportiv de a participa în noua ediție a ligii secunde.

CS Tunari a întors, pe teren propriu, soarta barajului cu SC Popești Leordeni și se alătură Concordiei Chiajna în Liga 2 ca echipă reprezentantă a județului Ilfov.

Tunariul se va afla la prima sa prezență în eșalonul secund, iar antrenorul său, Gabriel Manu (41 de ani), este la prima realizare importantă în cariera sa de ”principal”, promovarea, urmând a reveni în Liga 2, acolo unde a mai condus o singură echipă, pe Metaloglobus, în ediția 2020-2021.

CS Tunari, promovare istorică în Liga 2 după ce a câștigat Seria a 4-a a Ligii 3 și barajele cu Farul Constanța 2 și SC Popești Leordeni

În manșa secundă a fazei finale a barajului de promovare în Liga 2, CS Tunari a câștigat pe teren propriu, miercuri, cu scorul de 3-1 partida cu SC Popești Leordeni, întorcând acel 1-2 din tur, înregistrat sâmbăta trecută, și obținând biletul pentru eșalonul superior.

Cu Lambru excelent pasator, Claudiu Herea a făcut 3-0 pentru CS Tunari încă din minutul 24. Eliminarea lui Alexandru Gheorghe din minutul 47, chiar în debutul părții secunde, a adus ceva îngrijorare în echipa lui Manu, însă Popeștiul a reușit să puncteze abia în minutul 90+3, prin Onur Kaplan, astfel că în clipele puține rămase până la fluierul de final nu a mai putut înscrie o dată pentru a trimite jocul în prelungiri.

Cu 4-3 la general cu SC Popești Leordeni, altă echipă din Ilfov ajunsă în finală, CS Tunari promovează în Liga 2 la a doua încercase serioasă. În sezonul trecut a ajuns tot până în faza finală a barajului, însă s-a înclinat în fața celor de la Progresul Spartac (0-4 acasă și 1-3 în deplasare), după ce în semifinală trecuse de marea favorită CS Afumați (3-2 acasă și 2-1 în deplasare).

În faza semifinală a barajului din acest sezon, CS Tunari a reușit tot o întoarcere de scor pentru a merge mai departe. După 1-3 la Ovidiu cu Farul Constanța 2, trupa lui Gabi Manu s-a impus acasă cu 4-0 și, astfel, a dat peste SC Popești Leordeni, adversar pe care l-a avut în spatele său și în sezonul regular, cât și în play-off.

”Victorie! Am câștigat, am promovat! Lupta din această primăvară ne-a făcut mai tari, mai puternici și gata de Liga a II a! Arsenal Tunari – Popești Leordeni, 3-1 ! Claudiu Herea, ai fost fantastic! Le mulțumesc băieților care au fost extraordinari, lui Alin Ilin, fostul antrenor al echipei, fanilor, prietenilor mei și îi mulțumesc din suflet pentru susținere familiei mele!
Povestea abia începe!”, a scris Gabriel Manu pe pagina sa de Facebook după ce a promovat cu CS Tunari.

Gabriel Manu: ”Am muncit mult, am sperat, am luptat până la capăt, am crezut în noi până la final și am reușit promovarea”

Mutările făcute în iarnă de CS Tunari s-au dovedit acum câștigătoare.

După despărțirea din toamna trecută de Valentin Negru, antrenorul cu care s-a început sezonul și cu care echipa a fost constant pe primul loc, ilfovenii nu s-au grăbit să numească un nou ”principal”, au mers în ultimele jocuri din 2022 pe mâna interimarului Alin Ilin, iar în pauza de iarnă au ajuns la un acord cu Gabriel Manu. Totodată, au făcut câteva mutări importante în lot, unele care au dat rezultate. Au fost achiziționați Bogdan Șandru (ex CS Blejoi), Cosmin Lambru (ex CS Blejoi), Claudiu Herea (ex Metaloglobus) sau Paul Mitrică (ex Viitorul Pandurii). Doi dintre aceștia, Lambru și Herea, au fost decisivi în returul cu SC Popești Leordeni.

Nu numai CS Tunari obține o performanță importantă pentru ea, ci și mulți dintre jucătorii săi, cât și antrenorul Gabriel Manu. Acesta din urmă a fost în mare parte a noii sale cariere antrenor secund, printre care lui Laurențiu Reghecampf, în Emiratele Arabe Unite, iar ca ”principal” la seniori a mai activat doar la Metaloglobus București, în sezonul 2020-2021 al Ligii 2, în care s-a obținut menținerea în eșalon. Acum este la prima realizare notabilă: promovarea din Liga 3 în Liga 2.

”Misiune îndeplinită! Am muncit mult, am sperat, am luptat până la capăt, am crezut în noi până la final și am reușit PROMOVAREA!
Au fost mai bine de 4 luni de când am preluat Arsenal Tunari și am crezut de la început în forța grupului și valoarea individuală a jucătorilor mei. Doar cei mai buni merg până la capăt! Le mulțumesc băieților, îi felicit pe toți, îi mulțumesc lui Alin Ilin de la care am preluat echipa, le mulțumesc fanilor, au fost alături de noi și în momentele grele, le mulțumesc prietenilor noștri și în mod special îi mulțumesc familiei mele! Îi felicit pe adversarii noștri de azi, pe cei de la Popești Leordeni, pentru aceasta finală încărcată de emoție!
Claudiu Herea ai fost senzațional azi! De fapt, toți ați fost!
Povestea continuă! Pentru mine e doar începutul!”, a mai scris Manu după ce a promovat.

  • Cei mai cunoscuți jucători din lotul echipei CS Tunari sunt Alexandru Stan, Daniel Novac, Claudiu Herea, Bogdan Barbu, Bogdan Șandru, Paul Mitrică sau Cosmin Lambru.

De ce Arsenal Tunari?

CS Tunari este numele real al clubului, Arsenal, așa cum se observă că îi spune, printre alții, și Manu, fiind doar un ”nickname”, luat de la englezii de la Arsenal Londra, dar ținând cont și de denumirea comunei pe care o reprezintă.

Echipa din Tunari, susținută de autoritățile locale, nu a activat mai sus de Liga 3, unde în ultimii ani a fost o prezență contantă, fără emoțiile retrogradării.

În ultimii ani și-a modernizat baza sportivă, iar în 2022 a revenit acasă, după o perioadă în care și-a disputat jocurile de pe teren propriu la Chiajna.

Florin Vlădilă, administratorul clubului, responsabil din partea Consiliului Local al comunei Tunari, explica la finalul anului 2021 motivul pentru care echipa se autointitulează Arsenal Tunari. ”E un joc de cuvinte. Noi, în anii anteriori, când am reînființat echipa, în anii ’98 sau ’99, când jucam și eu, și actualul primar (n.r. – Cristian Niculae), cineva, un prieten, Laurențiu Ciornei, era ziarist atunci la Evenimentul Zilei, a zis jocul ăsta de cuvinte: Tunarii din Tunari, adică Arsenal Tunari, după arsenal, în engleză. Și asta a fost. Având în vedere și culorile, alb și roșu, i-am spus așa. Oficial, echipa se numește CS Tunari. Pentru a trece Arsenal în denumire trebuie să schimbăm tot, să se dea hotărâre în Consiliul Local, să mergem să schimbăm CIS-ul. E mai complicat. E o plăcere a noastră să îi spunem Arsenal, ne amintește de tinerețe, când jucam și noi fotbal, în anii ’90 și ceva”, povestea Florin Vlădilă.

Și Laurențiu Ciornei, unul dintre fondatorii săi, a avut un mesaj public în această seară, după ce CS Tunari a obținut promovarea în Liga 2.

”Arsenal Tunari-promovare în Liga a Il-a! Suntem puternici!
Pentru că am fost întrebat de legătura mea cu Tunari: sunt localnic din 1993, iar din 1999 unul dintre fondatorii visului împlinit azi. Împreuna cu Cristian Niculae (actual primar și suflet), Lucian Costache, Florin Vladila și alti dragi prieteni!
Tunari: o comunitate puternica!
În Localitatea Tunari, astăzi s-a desfășurat un eveniment mare, deosebit, pe care l-am trăit cu multă emoție. Echipa de fotbal a câștigat barajul de promovare în Liga a II-a a fotbalului românesc. Arsenal Tunari a repurtat o victorie impresionantă, nu neapărat ca scor, ci mai degrabă ca viitor. De astăzi, Localitatea Tunari începe să conteze și pe plan național, și chiar internațional.
Așadar, trebuie să mulțumim pentru aceste fapte minunate care se întâmplă în Localitatea noastră celor care au făcut posibil acest salt uriaș din punct de vedere al notorietății și, implicit, în creșterea calității vieții.
Mulțumesc, Cristi pentru că ai realizat acea echipă și acele obiective pe care acum 24 de ani, amândoi, doar le anticipam și le doream cu ardoare.
Mulțumesc mult și celor care te-au ajutat să faci o echipă (și nu mă refer doar la fotbal) care să arate după chipul și asemănarea ta : profesionalism, determinare, ambiție, conștiință, succes.
Bravo!”, a spus Ciornei pe pagina sa de Facebook.

CS Tunari, lider aproape tot sezonul în Liga 3. 3-1-3 la meciuri directe cu SC Popești Leordeni

În acest sezon regular, unul încheiat cu o echipă în minus, după abandonul Astrei cu o etapă înainte de finalul turului, astfel că rezultatele ei, numai înfrângeri, au fost anulate, CS Tunari a terminat pe locul 1 în Seria 4 a Ligii 3, cu 40 de puncte obținute în 16 meciuri disputate.

Cu trei excepții, în rundele din startul sezonului, CS Tunari a fost lider și s-a clasat la șapte puncte peste SC Popești Leordeni (33 puncte).

În play-off, în cele nouă jocuri a obținut șase victorii, un egal și două înfrângeri, astfel că a ajuns la un total de 59 de puncte, terminând tot pe locul 1 în seria sa, la nouă puncte peste SC Popești Leordeni, adversar pe care avea să-l întâlnească și în faza finală a barajului de promovare în Liga 2.

În meciurile directe dintre cele două finaliste din tot acest sezon au fost înregistrare rezultatele în următoarea ordine: 1-0 pentru Popești în tur și 2-1 pentru Tunari în retur, în sezonul regular, 5-0 pentru Tunari, 5-2 pentru Popești și 3-3 la Tunari, în play-off, respectiv 2-1 la Popești și 3-1 la Tunari. În total au fost trei victorii pentru CS Tunari, toate pe teren propriu, trei victorii pentru SC Popești Leordeni, și ale sale tot acasă, și o remiză, la Tunari.

Ilfovenul are, după trei ani, din nou două echipe în Liga 2

Revenind la ceea ce spuneam în deschiderea articolului, CS Tunari va fi a doua reprezentantă a județului Ilfov în noua ediție a Ligii 2, după Concordia Chiajna.

În sezonul recent încheiat, și Unirea Constanța, cât și Progresul Spartac (București) și-au disputat meciurile de pe teren propriu tot în llfov, pe stadionul din Clinceni, respectiv Clinceni și Buftea. Însă acestea două nu sunt get-beget din Ilfov, ci își au originea în altă parte. În plus, acestea au retrogradat, astfel că nu vor activa în Liga 2 în noul sezon.

Ilfovul revine, astfel, la două echipe originare din județ în Liga 2 după o pauză de trei sezoane. În ediția 2019-2020 a fost ultima dată când au fost prezente în liga secundă două echipe din județul care înconjoară capitala București. Anterior numărul acestora a fost și mai mare și poate fi observat într-o statistică expusă mai jos.

Echipe care au evoluat în Ilfov în ultimele 10 sezoane ale Ligii 2:

  • 2022-2023 / Concordia Chiajna, Unirea Constanța* (a jucat la Clinceni), Progresul Spartac* (din București, a jucat la Clinceni și Buftea)
  • 2021-2022 / Concordia Chiajna
  • 2020-2021 / Concordia Chiajna
  • 2019-2020 / Concordia Chiajna, Sportul Snagov
  • 2018-2019 / Academica Clinceni, Sportul Snagov, CS Balotești
  • 2017-2018 / CS Afumați, Academica Clinceni, Sportul Snagov, CS Balotești
  • 2016-2017 / CS Afumați, CS Balotești, Academica Clinceni, Unirea Tărlungeni* (mutată la Ștefăneștii de Jos până s-a desființat)
  • 2015-2016 / Academica Clinceni, ACS Berceni, CS Balotești (Seria 1)
  • 2014-2015 / FC Voluntari, Academica Clinceni, CS Balotești, ACS Berceni (Seria 1)
  • 2013-2014 / FC Clinceni, ACS Berceni (Seria 1)

*echipe originare din alte județe, dar care au jucat în respectivul sezon de Liga 2 în Ilfov.

Ilfovul a avut în sezonul recent încheiat al primei ligi o echipă în această competiție, pe FC Voluntari. În sezonul trecut a avut două, pe FC Voluntari și Academica Clinceni. Aceasta din urmă s-a desființat în urma retrogradării.

Imagini cu bucuria promovării în Liga 2 a echipei CS Tunari:

 

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
Video: Andreea Visu / ProSport

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ceahlaul-tunari-alexandria-resita-corvinul-au-promovat-in-liga-2-19274361

Marius ANGHEL 07 Jun. 2023, 23:48 Liga 3
Pe aceeași temă