S-a votat hotărârea de Guvern pentru noul stadion al Timișoarei! Grindeanu și Ciolacu o așteaptă pe Real Madrid în Banat

Anda DELIU 25 Apr. 2024, 18:52 Special
S-a votat hotărârea de Guvern pentru noul stadion al Timișoarei! Grindeanu și Ciolacu o așteaptă pe Real Madrid în Banat

Este oficial, Timișoara va avea un nou stadion de 30.000 de locuri ridicat cu bani de la Guvernul României.

Într-o ședință desfășurată la Timișoara, reprezentanții Executivului au votat aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru o nouă arenă, pe locul actualului ”Dan Păltinișanu”, la un cost de execuție de aproape 837 de milioane de lei.

Sorin Grindeanu, ministrul timișorean al Transporturilor, a precizat că el și premierul Marcel Ciolacu ar dori să vadă pe noua arenă un meci cu Real Madrid, re-editarea partidei din 1992, terminată la scorul de 1-1.

Noul stadion ”Dan Păltinișanu” se va construi efectiv în 26 de luni, conform proiectului

Guvernul României a venit, simbolic, și, desigur, și electoral, la Timișoara, pentru o ședință de Guvern în teritoriu.

Cu această ocazia s-a aprobat investiția pentru noul stadion de 30.000 de locuri, la un cost de valoare totală a investiției de 836,949 de lei, cu tot cu TVA.

Per ansamblu, cu tot cu studiile de pre-fezabilitate și fezabilitate, costurile depășesc 167 de milioane de lei. Banii vin prin Compania Națională de Investiții, iar noul stadion va avea tribune acoperite, nu va mai fi oval, nu va avea pistă de atletism și va putea găzdui meciuri de cupe europene.

Conform anexei hotărârii de Guvern, durata efectivă de ridicare este de 26 de luni.

Așa ar putea arăta noul stadion ”Dan Păltinișanu”, conform unei machete făcută publică de anul trecut.

Construcția noului stadion din Timișoara de 30 de mii de locuri nu va începe însă în acest an 2024

Cu hotărârea de Guvern luată, CNI va putea începe procedurile pentru licitația de proiectare și execuție.

Pentru obiective majore, realizarea proiectului tehnic nu poate fi sub 6 luni, așa că, cu tot cu licitația aceasta, e clar că șantierul nu va începe în acest an.

Actuala arenă ”Dan Păltinișanu” va fi demolată, iar, în acest sens, urmează să se adopte o altă hotărâre de demolare, pentru că bazele sportive nu pot fi demolate în lipsa unui astfel de act normativ.

Proprietarul arenei, Consiliul Județean Timiș, trebuie să facă o solicitare formală. ”În acest moment trebuie să vine cererea din partea Consiliului Județean astfel încât să se intre în faza de demolare. Cred că asta este procedura pe care au urmat-o și celelalte stadioane, la Constanța, la Pitești. Proprietarul e Consiliul Județean, ei trebuie să depună solicitarea procedural. Nu e o perioadă lungă, de câteva săptămâni, până se vor parcurge procedurile”, a declarat Sorin Grindeanu, lăsat să detalieze procedurile de către premierul Ciolacu.

Consiliul Județean Timiș are de anul trecut din octombrie finalizat proiectul tehnic de demolare. Instituția va organiza și licitația pentru operațiunea propriu-zisă, pe care o va și plăti, după ce iese hotărâre de Guvern. Demolare ar costa 60 de milioane de lei și ar urma să dureze 6 luni. Consiliului Județean Timiș are doar 2 milioane de lei prevăzute în buget în acest an pentru demolare!

Grindeanu și Ciolacu se visează la oficială la un Poli-Real Madrid

Timișoreanul Sorin Grindeanu a precizat că și el, și premierul buzoian Marcel Ciolacu sunt fani ai echipei Real Madrid și ar vrea să simtă din nou emoția meciului de Cupa UEFA din 16 septembrie 1992. Contra Realului s-ar dori un meci de inaugurare pentru noua arenă din Timișoara.

”Acesta stadion are în spate o istorie. În anii 1980 pe acest stadion Poli a învins-o pe Celtic. În anii 1990, am scos-o pe Atletico Madrid, iar în 1992, Poli a făcut un egal cu Real Madrid. Noi amândoi suntem fani ai lui Real Madrid. Avem aceleași culori, alb-violet. M-aș bucura ca în viitor, odată cu infrastructura acestui stadion, să vină o nouă emulație, pentru că e necesară o emulație ca să putem să avem din nou meciuri de acest nivel. Odată cu construcția noului stadion se va crea această emulație pe care numai Timișoara știe să o facă, pentru formarea unei echipe puternice”, a spus ministrul timișorean al Transporturilor.

Așadar, dacă nu vor fi contestații la licitații sau alte problema, arena ar urma să fie gata în 2027.

  • Pitești, Hunedoara și Slatina sunt alte municipii care fac pași în această perioadă pentru a avea o arenă nouă.

Timișoara are echipă de fotbal doar în Liga 3!

Timișoara are o singură reprezentantă la nivel național în fotbalul românesc. Poli Timișoara joacă în Liga 3, unde nu este favorită la promovare. În sezonul trecut, capitala Banatului avea două echipe în Liga 2, pe Poli și pe Ripensia, însă ambele au retrogradat. Ripensia s-a retras până în ultima ligă din Timiș.

Județul Timiș este reprezentat, însă, în Liga 2 de CSC Dumbrăvița, care are nevoie de o victorie în ultimele trei jocuri pentru a-și asigura menținerea în eșalonul secund și pentru noul sezon.

  • La Timișoara se va construi și o altă arenă nouă, una de tip lego, pe structură metalică, de 10 mii de locuri, denumită Eroii Timișoarei, care se va regăsi în zona industrială din sud-estul municipiului. La începutul lunii martie 2024, primarul Dominic Fritz și invitații săi au pus temelia simbolică pentru viitorul stadion-lego, cu o capsulă a timpului. Această arenă va fi construită cu bani de la autoritățile locale.

Foto: Guvernul României și Anda Deliu

https://liga2.prosport.ro/liga-3/s-a-pus-temelia-simbolica-pentru-viitorul-stadion-lego-al-timisoarei-19301661

https://liga2.prosport.ro/liga-3/timisoara-mai-are-de-asteptat-mult-si-bine-pana-va-fi-gata-noul-stadion-dan-paltinisanu-19299208

Anda DELIU 25 Apr. 2024, 18:52 Special
Pe aceeași temă