Unirea Dej și Dacian Nastai, debut cu dreptul în noul sezon al Ligii 2. Suporterii echipei clujene vor trebui să se obișnuiască cu victoriile dramatice: ”Eu cred că e mai frumos așa.” Antrenorul și jucătorii se pun pe ”rumegat”

Marius ANGHEL 06 Aug. 2023, 19:43 Liga 2

Unirea Dej a debutat, sâmbătă, cu dreptul în noul sezon al Ligii 2, în urma succesului de pe teren propriu, cu scorul de 1-0, în fața nou-promovatei CSM Alexandria.

A fost și debutul oficial al lui Dacian Nastai ca antrenor al echipei clujene, una care abordează pentru prima dată de când a urcat în liga secundă, în 2021, campionatul cu un nou ”principal” și cu un lot de jucători schimbat în mare parte.

Victoria a venit în minutul 90+5, în urma unei faze fixe, după reușita lui Cristian Chira, astfel că a fost una in extremis obținută.

Dacia Nastai, după debutul la Unirea Dej: ”Avem nevoie de timp”

Noul antrenor al Unirii Dej, Dacian Nastai, este tipul care filozofează, o ia pe ocolite, driblează cu cuvintele, spune întotdeauna lucruri care să-l situeze într-o poziție bună față de toți cei implicați în fenomen, atât din tabăra sa, cât și din cea adversă. Pus să comenteze jocul echipei din această primă rundă, primul test cu adevărat important al Unirii Dej sub comanda sa, Nastai a oferit un răspuns în care nu a pus punctul pe i. Cere timp și răbdare pentru a construi, așa cum cerea și când era la Unirea Constanța, echipă cu care a retrogradat fără emoții.

”Jocul, mai ales în prima etapă, și mai ales când joci acasă, este important, dar nu este cel mai important. Cel mai important în viitorul acestei echipe este această victorie. Și mai ales că a fost obținută în ultima fază și a fost obținută la o fază fixă pe care noi am lucrat-o mult în ultima perioadă la antrenamente. Se repetă parcă istoria unui meci în care această echipă a câștigat un meci important în prelungiri (n.r. – probabil s-a referit la meciul retur al barajului de promovare cu SCM Zalău, câștigat în prelungiri), apoi a urmat o perioadă frumoasă. Avem nevoie de timp, din lotul de anul trecut a rămas un nucleu frumos de jucători, un nucleu important, dar sunt doar opt, la care se adaugă și portarul. E nevoie de timp ca toți acești jucători care au venit, împreună ca cei care sunt localnici să reușim să creăm relații de joc, cu care să ne putem bate cu orice echipă de la acest nivel. Sunt sigur că toți cei care sunt lângă echipă, de la cei care finanțează, până la organizare și cei care ne susțin, că înțeleg și știu exact acest lucru”, a spus Nastai după jocul cu CSM Alexandria.

Victoria cu Alexandria i-a adus aminte lui Nastai de înfrângerea suferită la Dej de fosta sa echipă

Unicul gol al partidei dintre Unirea Dej și CSM Alexandria a venit în faza finală a jocului, în minutul 90+5, după o fază fixă. Adrian Pop a centrat în careu dintr-o lovitură liberă, iar Cristian Chira a înscris cu capul.

Întrebat dacă mai spera în acest succes, Nastai și-a amintit de un alt joc disputat la Dej, pe când el era antrenorul Unirii Constanța, în urma căruia și-a pus o întrebare. Răspunsul l-a primit acum și îl deducem, fiindcă el nu l-a spus concret. Răspunsul ar fi că jucătorii Unirii Dej cred și luptă până la final pentru a câștiga!

”Când am pierdut aici cu 2-1, și în minutul 90+1 am condus cu 1-0, m-am întrebat atunci oare de ce trebuie să mi se întâmple acest lucru? (n.r. – este vorba despre jocul Unirii Dej cu Unirea Constanța, fosta sa echipă, câștigat de clujeni cu 2-1, după ce oaspeții au avut 1-0 din minutul 84, iar gazdele au întors scorul în minutele 90 și 90+2) Și «De ce»-ul a venit acum?”, a fost răspunsul lui Dacian Nastai.

Să joci acasă împotriva unei nou-promovate este cel mai greu meci posibil, în opinia lui Nastai

Unirea Dej a fost singura echipă gazdă din cele șase jocuri disputate sâmbătă în prima etapă a Ligii 2 care a reușit să câștige.

Nastai, spre deosebire de Erik Lincar, antrenorul Concordiei, echipă care a câștigat și ea în această rundă, dar în deplasare, a oferit un cu totul alt tip de răspuns la această situație. Lincar a transmis că, în ziua de astăzi și la modul cum este sistemul campionatului Ligii 2, nu mai contează că joci acasă sau în deplasare.

”Acest lucru este foarte important. Toți cei care se uită cu atenție la jocuri au sesizat acest lucru, că dintre toate jocurile care s-au desfășurat astăzi, noi suntem singura echipă care am reușit să câștigăm, cu 1-0. Asta subliniază încă o dată că cel mai greu meci îl ai în prima etapă, acasă și mai ales contra unei echipe care lucrează de doi-trei ani împreună, care este o echipă omogenă și vreau să-l felicit pe colegul meu de la Alexandria, îi felicit modul de organizare al echipei. Cred că dacă nu era acea fază fixă, și, bineînțeles, dacă jucătorii noștri nu aveau încredere până la capăt, probabil se termina 0-0”, a spus Nastai.

Față de ceea ce spune Nastai, trebuie spus că în primul ”11” al echipei din Alexandria s-au aflat nu mai puțin de șase jucători (Cană, Finica, Costea, Nițescu, Horșia și Bueno) achiziționați în această vară. Ceea ce înseamnă că trupa teleormăneană a fost departe de a fi omogenă sau că vine după doi-trei ani în care jucătorii au evoluat împreună.

Tot șase jucători noi în primul 11 a avut și Unirea Dej, pe doi dintre aceștia cunoscându-i deja, după ce i-a avut la Unirea Constanța sau FCSB (Șuteu și Stancovici).

Victoriile dramatice, pe placul lui Nastai: ”E mai frumos așa”

În contextul în care a spus că meciul se îndrepta spre un 0-0, lui Nastai i s-a amintit că Unirea Dej a avut ocaziile mai multe și mai mari în jocul cu Alexandria, astfel că victoria este meritată.

Antrenorul formației clujene spune că preferă astfel de victorii dramatice, fiindcă în acest fel jucătorii vor forma un grup și vor ținti sus.

”Am avut trei-patru posibilități de a marca, dar eu cred că e mai frumos așa. Un grup așa se formează. Prin muncă. Atunci când cobori jos, jos de tot, și muncești, încep să apară rezultate. Atunci apare și ambiția și dorința de a urca în sus”, este de părere Dacian Nastai, care a fost întrebat și ceea ce le-a transmis jucătorilor săi la finalul meciului.

”Tot ce s-a întâmplat astăzi a fost normalitate. Așa trebuie să se întâmple când muncești, așa trebuie să se întâmple când îți dorești mult victoria”, a dezvăluit antrenorul Unirii Dej.

Nastai și jucătorii Unirii Dej se pun pe rumegat până la jocul cu Șelimbăr!?

În etapa a 2-a a Ligii 2, Unirea Dej va juca în deplasare, la Cisnădie, cu CSC Șelimbăr, echipă care a început sezonul cu un succes la Clinceni, acolo unde s-a mutat Metaloglobus (scor 1-0).

”Șelimbărul a câștigat la București (n.r. – la Clinceni, pe terenul unde a evoluat fosta sa echipă, Unirea Constanța) cu 1-0, este o echipă care este total schimbată față de anul trecut, cu mulți jucători care au calitate, care vin de la primă ligă. Avem o săptămână în care avem timp să rumegăm exact ceea ce s-a întâmplat, vedem ce este de îmbunătățit și ne ducem în primul și în primul rând să continuăm dezvoltarea jocului”, a spus Nastai.

În final publicăm și primele fraze cu care Dacian Nastai și-a început discursul: ”În primul rând vreau să mulțumesc jucătorilor pentru implicarea lor maximă, atât celor care au intrat în primul 11, cât și celor care au dat soluții pe parcursul jocului. Vreau să-i mulțumesc publicului că a avut răbdare până la capăt. Oamenii din Dej, suporterii, cunosc, au cunoștință despre fotbal, pentru că au fost alături de noi până la capăt și au simțit și ei că atât timp cât ne încurajează avem timp și șanse mari să obținem această victorie.”

Opt jucători au debutat la Unirea Dej

La primul joc oficial cu Dacian Nastai antrenor, cel cu CSM Alexandria, Unirea Dej a avut șase jucători noi în primul 11, iar pe parcurs au fost introduși alții doi.

Au debutat din primul minut Claudiu Zamfirescu (ex Ripensia), Alex Negrea (ex CSM Satu Mare), Alexandru Șuteu (ex Unirea Constanța și Gloria Buzău), Victor Stancovici (împrumutat de la juniorii FCSB), Denis Golda (ex Unirea Slobozia) și Alexandru Piftor (ex Ripensia și CSC Dumbrăvița).

Dintre jucătorii noi aduși, pe parcurs au intrat Mario Geană (împrumutat de la juniorii FCSB) și Sergiu Ciocan (ex Minaur Baia Mare).

Dintre noutăți, rezerve au rămas Rareș Pop (ex SC Oțelul Galați), Simion Pop (ex CSM Sighetu Marmației) și Aurelian Ciuciulete (ex Unirea Constanța și Metaloglobus). Nu au prins lotul Marian Pruteanu (ex juniori FCSB), Rareș Scocîlcă (împrumutat de la Universitatea Cluj, ex SC Oțelul Galați) și Vlad Stancovici (fratele lui Victor Stancovici, sosit la pachet cu acesta).

Unirea Dej în meciul cu CSM Alexandria: Cl. Chindriș – Zamfirescu (D. Pop 76′), Chira, Negrea, Șuteu (Roș 87′) – V. Stancovici (M. Geană 76′), Cătinean (cpt.), Ad. Pop – Blaj (Ciocan 46′), Golda (Fulga 46′), Piftor. Rezerve neutilizate: R. Pop – Burdeț, Aur. Ciuciulete, S. Pop.

Declarațiile lui Dacian Nastai după Unirea Dej – CSM Alexandria 1-0:

https://www.youtube.com/watch?v=E0l3X3FsuX0

Foto: Riti Jozsef / Unirea Dej
Video: Unirea Dej

https://liga2.prosport.ro/seria-1/concluziile-lui-florin-maxim-dupa-corvinul-ceahlaul-19279159

https://liga2.prosport.ro/seria-1/corvinul-a-invins-ceahlaul-cu-2-1-in-debutul-ligii-2-19279144

https://liga2.prosport.ro/seria-1/start-in-noul-sezon-de-liga-2-19278853

https://liga2.prosport.ro/seria-1/unirea-dej-si-a-anuntat-lotul-de-jucatori-cu-o-zi-inaintea-startului-noului-sezon-de-liga-2-singurul-fotbalist-ramas-din-vechiul-lot-care-a-optat-pentru-schimbarea-numarului-de-pe-echipament-19278845

https://liga2.prosport.ro/seria-1/concordia-a-castigat-la-scor-de-neprezentare-la-miercurea-ciuc-19278983

Marius ANGHEL 06 Aug. 2023, 19:43 Liga 2
Pe aceeași temă