După 14 ani, Drobeta Turnu Severin are o nouă campioană județeană! Titlul din 2024 a fost decis în ultima etapă, în Mehedinți

Mircea OGLINDOIU 06 Jun. 2024, 14:46 Liga 4
După 14 ani, Drobeta Turnu Severin are o nouă campioană județeană! Titlul din 2024 a fost decis în ultima etapă, în Mehedinți

Înființată în urmă cu 3 ani, Viitorul Severin a devenit, la finele sezonului 2023-2024, în premieră, campioana Ligii a 4-a Mehedinți, după o luptă strânsă, dusă până în ultima etapă, cu CS Drobeta 2024.

Viitorul Severin, campioană în Mehedinți, după o luptă la baionetă cu CS Drobeta

Despărțite de două puncte înaintea ultimei runde din play-off, cele două contracandidate s-au duelat miercuri seara, pe stadionul Dunărea din Pristol, iar echipa antrenată de Dorian Vasilică s-a impus cu scorul de 3-0, prin golurile marcate, în repriza secundă, de Alexandru Țughin (51), Mădălin Trandafir (70) și Alex Moțățanu (90).

Astfel, Viitorul Severin a câștigat campionatul cu un avans de cinci puncte și se pregătește pentru barajul cu reprezentanta Gorjului, Vulturii Fărcășești.

Meciul-tur se va disputa pe 16 iunie, de la ora 18:00, pe terenul campioanei de la Mehedinți, returul fiind programat o săptămână mai târziu.

CS Termo, precedenda campioană județeană a Severinului

Ultima reprezentantă a municipiului Drobeta Turnu Severin care cucerise titlul în Liga a 4-a Mehedinți a fost CS Termo, în 2010.

Severinenii au și promovat în Liga 3, după ce au învins la baraj reprezentanta județului Timiș, CS Chișoda (foto, cu Romulus Buia în postura de antrenor-jucător), scor 2-1 pe stadionul CFR din Caransebeș. La vremea respectivă, barajele pentru promovare se disputau într-o singură manșă, pe teren neutru.

CS Termo Drobeta Turnu Severin n-a rezistat însă decât o jumătate de sezon în Liga 3, deoarece s-a retras din campionat în pauza de iarnă, invocând probleme financiare. Încheiase turul pe locul al 7-lea, din 14 participante, în Seria a 5-a, la 13 puncte sub Luceafărul Oradea, echipa care urma să și promoveze în Liga 2, la finele acelui sezon.

Dezastru pentru mehedințeni în confruntările cu Gorjul

Campioanele de la Mehedinți și Gorj s-au mai întâlnit de alte 11 ori la barajul pentru promovare în eșalonul al treilea, prima dată în 1972, iar statistica este net favorabilă gorjenilor.

Singurul succes al mehedințenilor a fost în 2014, când Minerul Valea Copcii învingea Gilortul Târgu Cărbunești, pe stadionul ”1 Mai” din Slatina, cu scorul de 2-0, după prelungiri.

La fel ca Termo, și Minerul s-a retras din Liga 3 în pauza din iarnă, din cauza problemelor financiare!

Ultima confruntare directă dintre Mehedinți și Gorj a avut loc în 2019, când CS Strehaia pierdea barajul cu Gilortul Târgu Cărbunești (foto). După 2-1 pe teren propriu, mehedințenii au fost învinși cu 3-0 pe stadionul ”Cristinel Răducan”. Gilortul se află și în prezent în Liga 3, iar la finele actualului sezon s-a clasat pe locul al 6-a în Seria 7.

Meciurile de baraj pentru Liga 3 dintre campioanele de la Mehedinți și Gorj:

1972: Cutezătorii Orșova – Gorjul Târgu Jiu 1-2 și 1-5
1981: Unirea Livezile – Parângul Novaci 2-3 și 1-1
1988: Progresul Strehaia – Petrolul Stoina 3-1 și 1-5
1992: Termo Dr. Tr. Severin – Metalurgistul Sadu 1-7 și 0-13
1993: Severnav Drobeta Turnu Severin – Jiul Rovinari 0-1 și 1-2
1994: Severnav Drobeta Turnu Severin – Petrolul Țicleni 1-1 și 0-2
2001: Constructorul Drobeta Turnu Severin – Senaco Novaci 0-3
2006: Unirea Vânători – Petrolul Țicleni 0-2
2009: Agromec Șimian – Ralbex Turcinești 0-2
2014: Minerul Valea Copcii Mehedinți – Gilortul Târgu Cărbunești 2-0
2019: CS Strehaia – Gilortul Târgu Cărbunești 2-1 și 0-3
2024: Viitorul Severin – Vulturii Fărcășești

Viitorul Severin are mai mulți jucători africani în lot. 2013, ultima echipă din Drobeta Turnu Severin prezentă într-o ligă națională

Viitorul Severin are în componența lotului mai mulți jucători africani, cei mai cunoscuți fiind Saleh Yahaya și Black Moutongo. Ambii au venit în iarnă în municipiul de la malul Dunării, după ce în prima parte a actualului sezon jucaseră în Liga 3, de la Foresta Suceava, respectiv Știința Miroslava.

În prezent, județul Mehedinți este reprezentantă în ligile naționale doar de Viitorul Șimian, care a promovat în Liga 3 în 2021, după barajul cu Minerul Costești. A fost 2-1 la malul Dunării pentru Șimian, iar vâlcenii au câștigat returul cu 4-3, pe teren propriu. La vremea respectivă, exista regula golului marcat în deplasare. De precizat că Minerul Costești provenea din Liga 3, barajul din urmă cu 3 ani fiind unul atipic, desfășurat în pandemie.

Ultima reprezentantă a municipiului Drobeta Turnu Severin în ligile naționale a fost Gaz Metan Severin, în sezonul 2012-2013, la finele căruia a retrogradat din Liga 1 și, imediat, s-a desființat, fiind înglodată în datorii.

Viitorul Severin – CS Drobeta 3-0 (0-0)

Alexandru Țughin (51), Mădălin Trandafir (70), Alex Moțățanu (90)

Viitorul Severin: Amvame – Chican, Ilinca, Mitrescu, Moutongo, T. Munteanu, Trandafir, D. Vasilică, Țughin (Iosu 88), Lăcustă (88 Moțățanu), Yahaya (88 Kilama)
Rezerve neutilizate: Constantinescu – Cilibiu, Olărean, Sîrbescu, Bunea, A. Petcu
Antrenor: Dorian Vasilică

Drobeta 2024: Mișu – Petriș, Flori, I. Ilie, Văcuță, R. Pâslea, Saizu (C. Popescu 46), M. Petcu, Moroșanu, Stanciu, Poenaru
Rezerve neutilizate: Nedelcea – C. Rupa, Sanfiroiu, R. Făiniși, Bordea, R. Doman, Gămală, Costea
Antrenor: Sorin Lică

Arbitri: Viorel Flueran – Daniel Mitruți și Adrian Popescu (toți din Craiova)

Viitorul Severin întâlnește Vulturii Fărcășești în barajul de promovare în Liga 3

Așa cum scriam mai sus, în barajul de promovare în Liga 3, Viitorul Severin se va duela cu campioana din Gorj, Vulturii Fărcășești.

Barajul se desfăşoară în sistem eliminatoriu, tur – retur, în data de 16 iunie 2024, ora 18:00, respectiv 23 iunie 2024, ora 17:30. Turul are loc la campioana Mehedințiului, iar returul se joacă pe terenul campioanei din Gorj.

În această perioadă, Liga2.ro a mai scris despre campioanele județene din Vaslui (Sporting Club Comstar Vaslui), Alba (CIL Blaj), Botoșani (Pro Sport Vârfu Câmpului), Olt (Iris Titulescu), Gorj (Vulturii Fărcășești), Dâmbovița (ACS Urban Titu), Sălaj (CS Barcău Nușfalău), Buzău (Voința Lanurile), Caraș-Severin (Magica Balta Caransebeș), Arad (Viitorul Arad), Harghita (CS Gheorgheni – VSK Gheorgheni), Teleorman (CSL Nanov), Dolj (Metropolitan Ișalnița), Cluj (Vulturul Mintiu Gherlii), Bacău (Sportul Onești), Brăila (Viitorul Cireșu), Constanța (CS Medgidia) și Galați (Voința Cudalbi).

  • Asociaţiile judeţene de fotbal și AMFB sunt obligate să comunice către Departamentul Competiţii al FRF, în scris, până la data de 9 iunie 2024, echipele calificate pentru a participa la jocurile de baraj şi să transmită copia Certificatului de Identitate Sportivă (CIS).
Mircea OGLINDOIU 06 Jun. 2024, 14:46 Liga 4
Pe aceeași temă