Sebastian Colțescu, delegat să arbitreze finala campionatului Ligii a 4-a Tulcea. Fotbalul județean condus de Petre Badea, printre cel mai slab din țară, fără echipă în Liga 3 de patru ani și fără reprezentantă în ultimele trei baraje de promovare

Marius ANGHEL 08 Jun. 2023, 12:43 Liga 4
Sebastian Colțescu, delegat să arbitreze finala campionatului Ligii a 4-a Tulcea. Fotbalul județean condus de Petre Badea, printre cel mai slab din țară, fără echipă în Liga 3 de patru ani și fără reprezentantă în ultimele trei baraje de promovare

Tulcea este unul dintre puținele județele care încă nu și-au desemnat până în acest moment campioana, respectiv reprezentanta în barajul de promovare în Liga 3.

Finala play-off-ului Ligii a 4-a Tulcea este programată duminică, 1 iunie 2023, de la ora 17:00, pe stadionul Delta din Tulcea, iar partida are parte de un arbitru central de top în România: Sebastian Colțescu.

Campioana Ligii a 4-a Tulcea se decide între ACS Hamangia Baia și ACS Pescărușul Sarichioi

În acest sezon, ACS Hamangia Baia și ACS Pescărușul Sarichioi au fost cele mai bune echipe din Liga a 4-a Tulcea, depășind cu multe puncte următoarele clasate.

Nu a fost însă suficient, fiindcă AJF-ul a decis să organizeze și un play-off între aceste două prim clasate la finalul sezonului regular, cât și între alte două formații mult mai slab situate în clasament. Astfel, au fost trimise în lupta pentru titlul județean din 2023 și echipele de pe locul 4, Progresul Isaccea, respectiv de pe locul 10 din 13, Granitul Babadag!?

”Meciurile au fost stabilite în urma verificării documentelor, astfel încât, toate echipele participante în TURNEUL FINAL să îndeplinească condițiile impuse de FRF prin Regulamentul Jocurilor de Baraj în vederea promovării în Liga a 3-a, sezon 2022-2023”, și-a motivat decizia AJF-ul condus de Petre Badea.

  • La finalul celor 24 de jocuri disputate de fiecare echipă, ACS Hamangia Baia s-a clasat pe locul 1, cu 65 de puncte, ACS Pescărușul Sarichioi a fost pe 2, cu 62 de puncte, Progresul Isaccea a fost pe 4, cu 52 de puncte, iar Granitul Babadag s-a situat abia pe locul 10, cu numai 19 puncte, doar cu șapte mai mult față de ultima clasată Viitorul Horia.

În faza semifinală a play-off-ului, Hamangia Baia a trecut cu 3-1 de Granitul Babadag, în timp ce Pescărușul Sarichioi a avut nevoie de lovituri de departajare pentru a o învinge pe Progresul Isaccea. A fost 4-2 la penalty-uri, după 1-1 în timpul jocului. Ambele partide au avut loc pe stadionul Delta din Tulcea, acolo unde este programată și finala play-off-ului dintre ACS Hamangia Baia și ACS Pescărușul Sarichioi. Acest joc decisiv are loc duminică, de la ora 17:00.

În turul sezonului regular, Hamangia Baia a trecut cu 4-1, pe teren propriu, de Pescărușul Sarichioi, iar returul s-a terminat la egalitate, scor 2-2.

Sebastian Colțescu arbitrează finala campionatului Ligii a 4-a Tulcea

Pentru acest meci decisiv, în urma căruia Tulcea își va știi campioana județeană și reprezentant în barajul de promovare în Liga 3, AJF-ul a reușit să atragă o brigadă de arbitri importantă.

La centru se va afla Sebastian Colţescu (București), iar la cele două tușe au fost delegați asistenții Alexandru Filip (Constanța) și Ionuș Erchian (Medgidia). Primii doi sunt arbitri din lotul de prima ligă a României, iar al treilea este din lotul de ligă secundă.

Colțescu tocmai a arbitrat returul barajului dintre Argeș și Dinamo, în urma căruia echipa bucureșteană a promovat în SuperLigă, iar cea piteșteană a retrogradat în Liga 2.

AJF Tulcea îl prezintă pe Colțescu drept arbitru FIFA, însă acesta nu mai are acest statut din sezonul trecut. Se poate observa acest lucru de pe ecusonul din piept pe care îl poartă arbitrul mutat de la Craiova la București.

În ultimele trei sezoane, Tulcea nu a avut reprezentantă în barajul de promovare în Liga 3

Județul Tulcea a recurs la această modalitate de a determina echipele participante în play-off, unde se decide campioana și reprezentanta în barajul de promovare, pentru a evita o situație întâlnită în sezonul trecut. Atunci, Viitorul Murighiol a câștigat campionatul județean, însă echipa nu a îndeplinit criteriile cerute de FRF, astfel că nu a fost acceptată în baraj, iar Tulcea nu a avut reprezentantă. Adversara pe care ar fi întâlnit-o, Gloria Băneasa, campioană în Constanța, a promovat în Liga 3 la ”masa verde”.

Nici la finalul ediției 2020-2021 nu a avut reprezentantă, fiindcă AJF-ul lui Petre Badea nu a organizat campionat pe timp de pandemie. Însă nici în 2019-2020, când campioana Pescăruşul Sarichioi Junior nu au putut îndeplini protocolul medical, fiindcă nu a avut bani pentru a se testa împotriva COVID-19.

Tulcea este unul dintre cele mai slabe județe din țară la nivel de fotbal. Nu are o reprezentantă nici măcar în ultima ligă națională, a 3-a, și acest lucru se întâmplă deja de mai multe sezoane.

Dacă în ultimele trei ediții ale barajului de promovare în Liga 3, Tulcea nu a avut reprezentantă în baraj, în cele patru anterioare campioana sa a pierdut la scor, neavând nicio șansă să urce mai sus.

  • 16 / 17 Brăila – Tulcea: Sportul Chiscani – Șoimii Topolog 2-2 / Șoimii Topolog – Sportul Chiscani 1-4
  • 17 / 18 Tulcea – Constanța: Pescăruşul Sarichioi Junior – ASSCS Farul Constanţa 2-7 / ASSCS Farul Constanţa – Pescăruşul Sarichioi Junior 1-0
  • 18 / 19 Tulcea – Buzău: Pescăruşul Sarichioi Junior – SCM Gloria Buzău 0-3 / SCM Gloria Buzău – Pescăruşul Sarichioi Junior 5-1
  • 19 / 20 Tulcea – Constanța: Pescăruşul Sarichioi Junior – Poseidon Limanu-2 Mai 1-2 / Poseidon Limanu-2 Mai – Pescăruşul Sarichioi Junior 6-1

2018-2019 este ultimul sezon când județul Tulcea a avut o reprezentantă în Liga 3, pe Delta Dobrogea Tulcea, care a încheiat Seria a 2-a prin a fi exclusă de FRF din competiție și ulterior a ajuns la o penalitate de 80 de puncte din cauza datoriilor acumulate!

Tulcea fotbalistică cu Petre Badea conducător, un eșec total. Județul nu mai produce nimic pentru fotbalul național. Foto: Ajf Tulcea

Campioana din Tulcea va întâlni Montana Pătârlagele, campioana din Buzău, în dubla manșă pentru accederea în Liga 3

În barajul de promovare în Liga 3, campioana din acest sezon a județului Tulcea va da piept cu campioana județului Buzău, ACS Montana Pătârlagele. Jocul tur are loc în data de 17 iunie, la Tulcea, iar returul are loc la 24 iunie, în județul Buzău.

Printre județele care și-au mai desemnat până în acest moment campioanele în Liga 4 și despre care Liga2.ro a scris se numără Teleorman (Rapid Buzescu), Galați (Voința Cudalbi), Cluj (Arieşul Mihai Viteazu), Suceava (Viitorul Liteni), Mehedinți (Recolta Dănceu), Constanța (Axiopolis Cernavodă), Harghita (CS Gheorgheni-VSK Gheorgheni), Dâmbovița (Recolta Gura Șuții), Hunedoara (Gloria Geoagiu), Gorj (CSO Turceni), Vrancea (Victoria Gugești), Ialomița (Bărăganul Ciulnița) Vaslui (CSM Vaslui), Brașov (Ciucaș Tărlungeni), Alba (Industria Galda), Botoșani (Unirea Curtești), Sălaj (Luceafărul Bălan), Iași (Moldova Cristești), Sibiu (ACS Mediaș), Olt (ACS Oltul Curtișoara), Arad (CS Socodor), Satu Mare (Olimpia MCMXXI), Neamț (Victoria Horia) și Timiș (CSC Peciu Nou).

Meciurile stabilite de FRF prin tragere la sorți, pe regiuni, între campioanele din Liga 4 pentru promovarea în Liga 3:

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Marius ANGHEL 08 Jun. 2023, 12:43 Liga 4
Pe aceeași temă