Final de infarct în Liga a 4-a Arad: CS Socodor e noua campioană, profitând de un gol în prelungiri luat de Sântana! Dumitru Copil e vedeta echipei favorită la promovarea în Liga 3

Călin MNERIE 04 Jun. 2023, 15:31 Liga 4
Final de infarct în Liga a 4-a Arad: CS Socodor e noua campioană, profitând de un gol în prelungiri luat de Sântana! Dumitru Copil e vedeta echipei favorită la promovarea în Liga 3

Dramatism total în Liga a 4-a Arad! După modelul Borussia Dortmund în Bundesliga, Unirea Sântana a pierdut titlu de campioană județeană în ultima etapă, la ultima fază a meciului considerat acasă, cu Victoria Felnac.

Unirea Sântana a acuzat arbitrajul după meciul în care a pierdut titlul de campioană în județul Arad: ”A vrut să fie eroul principal, ca și Kovacs cu Craiova lui Mititelu”

Pe terenul din Pîncota, acolo unde Șoimii făceau furori în Liga a 2-a în urmă cu 8 ani, Unirea Sântana avea nevoie de victorie și părea să o obțină după autogolul căpitanului echipei adverse, Migricel Istin. Dar, în cel de-al patrulea minut de prelungire, Dan Morariu a trimis aproape de vinclu dintr-o lovitură liberă de la 20 de metri, contestată vehement de gazde.

”De ce, cu ce am greșit? A fost un an de muncă, de cheltuieli, cum justificăm noi acum acești bani investiți? El (n.r. – arbitrul Gornic) a trebuit să fie eroul principal, că așa îi place lui să fie. L-am vrut pe Gornic, am crezut că e corect, dar a vrut să fie el eroul principal, la fel ca și Kovacs cu Craiova lui Mititel”, spunea Ovidiu Nadiu, președintele – finanțator al Unirii, care și-a și anunțat demisia după meci.

Felnăcanii terminau oricum pe locul 3 sezonul, dar au jucat și pentru președintele lor, Marius Bătrân, care acum trei ani era înlăturat de la Unirea Sântana, dar și pentru o ”indirectă” frumușică.

Criteriul de desemnare a campioanei în Arad, golurile mai multe marcate în deplasare în jocurile directe!

S-a terminat 1-1, ”uniriștii” s-au prăbușit pe gazon, iar sărbătoarea s-a mutat la Socodor. Acolo, echipa de pe locul 2 o învingea cu 6-1 pe Podgoria Pîncota și depindea de un rezultat pozitiv al Felnacului, pentru a câștiga – în sfârșit – titlul după doi ani la rând în care a ieșit pe locul 2, după Progresul Curtici și ACB Ineu.

La egalitate de puncte (61) și paritate și la întâlnirile directe (3-2 pentru Sântana, în tur, respectiv 1-0 pentru Socodor, în retur), criteriul de departajare a fost cel al golurilor mai multe marcate în deplasare și campioana a devenit echipa comunei învecinate cu orașul Chișineu Criș: CS Socodor.

Copil, Țoca sau Cigan – numele grele din lotul celor de la CS Socodor

Până și conducerea Asociației Județene de Fotbal Arad a fost prinsă pe picior greșit, căci secretarul Vasile Rad se deplasase inițial cu medaliile și cupa la Pîncota. Cei de la Sântana le-au pierdut, așa că oficialul ajefist a demarat în trombă spre Socodor, unde, la aproape o oră de la încheierea celor două partide, i-a premiat pe campioni.

Deși are jucători cu nume în componență precum foștii utiști Dumitru Copil (pe locul 16 mondial la capitolul talente în anul 2007, imediat sub Benzema, dar peste Kroos, Ozil sau Mata) și Teodor Turcuș, sau foștii bihoreni Bogdan Țoca sau Cristian Cigan, plus salontanul Alex Lezeu, care aseară, târziu, a ajuns și la nunta colegului său de generație Adrian Șut (FCSB), CS Socodor nu a fost principala candidată la promovare.

Bugetul echipei din Sântana a fost mai generos, dar și lotul a fost format din jucători care au evoluat recent în Liga a 3-a, precum ex. lipovanii Filimon, Trabalka, Simion, Bercu sau Brad, iar echipa era antrenată de Marius Ciubăncan, și el fost fotbalist al UTA-ei și deținător al licenței A UEFA.

Ex. pîncotanul Pirtea, golgheter cu 21 de reușite

Dar, faptul că Unirea Sântana a condus în clasament aproape tot sezonul (cu excepția a trei etape) nu a mai contat când s-a tras linia, căci Socodorul a avut meritul de a nu pierde niciun meci în retur și mai ales să câștige partida directă ce a avut loc în Sâmbăta Mare și a fost decisă de reușita de kinogramă a lui Copil, din minutul 87.

Golghererul echipei e ”decarul” George Pirtea (26 de ani), fost fotbalist în liga secundă la Pîncota și Mioveni, cu 21 de reușite.

Comuna Socodor are în jur de 2400 de locuitori, e situată la 20 de kilometri cu granița cu Ungaria (punct de ieșire din țară Vărșand), e susținută de autoritățile locale (primar Ioan Jura), dar și de Petru Crișan, care are afaceri în agricultură.

Echipa de fotbal a terminat sezonul cu 18 victorii, 7 remize și înfrângerea din toamnă de pe terenul Sântanei, aceasta din urmă având o linie identică de clasament și un golaveraj superior (94-25, față de 81-26 al Socodorului), dar – cum spuneam – a contat numărul de goluri înscrise în deplasare în duelul direct.

Antrenorul Tiberiu Darazs, care se ocupă și de echipele de copii ale clubului din Socodor, dar și de baza sportivă a localității, i-a avut la dispozițe în sezonul 2022-2023 al Ligii a 4-a pe: Răzvan Vaida, Beniamin Sîrb, Rareș Popa – Ioan Gherheș, Bogdan Țoca, Mario Pele, Alin Ciornei, Laurențiu Olariu, Ciprian Covaci, Sebastian Ofrim, Narcis Miclea, Cătălin Chișe – Teodor Turcuș, Florin Dema, Alexandru Lezeu, Dumitru Copil, Sebastian Mako, Cristian Șulea, Vlad Flueraș, Andrei Nădăban, Victor Cătană, Cristian Călău, Ionuț Chiș – George Pirtea, Cristian Cigan, Marius Faur, Alin Molcuț și Adrian Herghelegiu.

Tiberiu Darazs, antrenorul echipei CS Socodor: ”Am crezut într-o minune și iată că s-a înfăptuit”

Tiberiu Darazs e antrenorul echipei din Socodor de mai bine de un deceniu, a promovat cu echipa în Liga a 4-a în urmă cu 7 ani și acum e la un baraj distanță de eșalonul terț.

”Am abordat cu seriozitate partida cu Pâncota, ne doream victoria și am obținut-o fără drept de apel. Sigur că aveam nevoie ca Unirea Sântana să se împiedice și am stat în tensiune tot meciul, mai ales că știam ce se întâmplă pe celălalt stadion. La golul celor de la Felnac nici nu știu cum am zburat toți de pe bancă și ne-am bucurat enorm. Îi felicit pe băieți, am crezut într-o minune și iată că s-a înfăptuit. Este munca noastră de un an de zile sau chiar doi, că și anul trecut am fost la un pas de baraj. Vom merge pe merit mai departe, am arătat în retur că suntem mai buni decât Sântana, iar în tur am pierdut greu la ei acasă. Una peste alta, merităm pentru acești băieți minunați care au dat totul din ei, pentru domnul primar care împreună cu președintele nostru ne-au asigurat toate condițiile. Astăzi am crezut în noi, poate băieții chiar mai mult decât mine, acum vrem să câștigăm barajul și să jucăm în Liga a 3-a”, a spus Tiberiu Darazs, antrenorul noii campioane județene din Arad.

Petrică Crișan: ”Ne pregătim de baraj și ne organizăm pentru Liga a 3-a”

Petrică Crișan a fost ”spionul” celor de la Socodor la Pîncota, acolo de unde le-a transmis jucătorilor și antrenorului său vestea că Felnacul a egalat la ultima fază și că medaliile vin către comuna din apropierea graniței.

Evident, președintele campioanei s-a dus de urgență la Socodor, unde a fost premiat, la rându-i, pentru performanța stagională. ”Sincer, de crezut am crezut până în ultima clipă. Am sperat, doar că nu eram sigur pentru că am ajuns să nu depindem de noi și a fost un final nebun de campionat. Campionaul a fost cu multe, multe inconstanțe din partea ambelor echipe, iar câștigătoarea s-a decis la ultima fază, în prelungiri. Legat de prestația băieților, nu pot decât să-i felicit pe toți, e greu să-mi găsesc cuvintele ca să-i felicit pentru pentru tot ce au făcut în acest sezon. Îi mulțumesc și antrenorului nostru pentru ideea de a apela la cei doi preoți din Socodor, care ne-au făcut o sfeștanie aici, la vestiare, înainte de această ultimă etapă și iată că am reușit să fim campioni. Cine activează în fotbal știe ce înseamnă să fii acolo, în primele două echipe. În ultimii doi ani am avut două titluri de vicecampion, ne doream foarte mult să câștigăm acest campionat județean, după care să încercăm să promovăm. O să ne pregătim pentru barajul care urmează și pe care sperăm să-l câștigăm. Domnul primar ne-a asigurat că avem susținere dacă trecem de baraj. În cazul în care suntem bine, o să facem niște calcule și o să ne organizăm pentru Liga a treia”, a spus șeful celor din Socodor.

CS Socodor joacă pentru un loc în Liga 3 în dubla manșă cu Recolta Dănceu

Recolta Dănceu, campioana județului Mehedinți de la jumătatea lunii mai, e un adversar mai mult decât abordabil pentru cei din Socodor.

În sezonul precedent, Dănceul nu a avut nicio șansă în fața Ineului, care a învins-o cu 11-2 la general.

Campioana județului Arad va juca în data de 17 iunie la Dănceu, pentru ca returul să aibă loc pe 24 iunie, la Socodor.

Printre județele care și-au mai desemnat până în acest moment campioanele în Liga 4 și despre care Liga2.ro a scris se numără Teleorman (Rapid Buzescu), Galați (Voința Cudalbi), Cluj (Arieşul Mihai Viteazu), Suceava (Viitorul Liteni), Mehedinți (Recolta Dănceu), Constanța (Axiopolis Cernavodă), Harghita (CS Gheorgheni-VSK Gheorgheni), Dâmbovița (Recolta Gura Șuții), Hunedoara (Gloria Geoagiu), Gorj (CSO Turceni), Vrancea (Victoria Gugești), Ialomița (Bărăganul Ciulnița) Vaslui (CSM Vaslui), Brașov (Ciucaș Tărlungeni), Alba (Industria Galda), Botoșani (Unirea Curtești), Sălaj (Luceafărul Bălan), Iași (Moldova Cristești), Sibiu (ACS Mediaș) și Olt (ACS Oltul Curtișoara).

Meciurile stabilite de FRF prin tragere la sorți, pe regiuni, între campioanele din Liga 4 pentru promovarea în Liga 3:

Foto: Sport Arad

Călin MNERIE 04 Jun. 2023, 15:31 Liga 4
Pe aceeași temă