Liga 3 | Situația echipelor din fruntea celor zece serii cu o etapă înainte de finalul sezonului. Se cunosc 19 dintre cele 20 de cluburi calificate la primul baraj pentru Liga 2, însă doar șapte își știu poziția finală

Marius ANGHEL 29 Apr. 2021, 12:01 Liga 3
Liga 3 | Situația echipelor din fruntea celor zece serii cu o etapă înainte de finalul sezonului. Se cunosc 19 dintre cele 20 de cluburi calificate la primul baraj pentru Liga 2, însă doar șapte își știu poziția finală

O etapă a mai rămas de disputat din sezonul regular al Ligii 3, iar înainte de desfășurarea ei cunoaștem 19 din cele 20 de echipe calificate la primul baraj de promovare în Liga 2.

Ultima necunoscută a rămas în Seria a 5-a, acolo unde bătălia pentru locul 2 se dă între SR Brașov și CS Blejoi, care acum sunt la egalitate de puncte.

Dintre cele 19 cluburi deja calificate, doar Steaua București (Seria 4), Corona Brașov (Seria 5), Viitorul Șelimbăr (Seria 7) și Minaur Baia Mare (Seria 10) sunt matematic campioane, iar FCSB 2 (Seria 4), Măgura Cisnădie (Seria 7) și SCM Zalău (Seria 10) și-au asigurat locul 2. În rest, celelalte formații pot termina pe locul 1 sau 2 în seriile din care fac parte.

Ultima etapă, a 18-a, se va desfășura în întregime, fără nicio excepție, vineri, 30 aprilie 2021, de la ora 15:00.

Mai jos regăsiți situațiile privind participarea la prima etapă a barajului de promovare în Liga 2 din toate cele zece serii ale Ligii 3:

Seria 1: Foresta Suceava și Bucovina Rădăuți sunt la egalitate de puncte și au șanse să termine în aceeași postură. Foresta e avantajată de rezultatele directe

Foresta Suceava și Bucovina Rădăuți sunt calificate matematic la barajul de promovare după meciurile din etapa a 17-a.

Cele două echipe sunt la egalitate de puncte înaintea ultimei etape, cu câte 36 de puncte.

Foresta joacă la Dante Botoșani (locul 7), iar Bucovina are meci tot în deplasare, la Bradu Borca (locul 9).

În caz de egalitate și la finalul sezonului regular, departajarea se face pe baza rezultatelor din meciurile directe, unde Foresta e în avantaj, după ce în tur a câștigat cu 3-0 la ”masa verde”, iar în retur, la Rădăuți, scorul a fost unul de egalitate, 1-1.

Seria 2: Dacia Unirea Brăila și SC Oţelul Galaţi au același număr de puncte, însă echipa din Brăila are avantajul jocurilor directe, însă și un ultim meci mai greu

Dacia Unirea Brăila și Suporter Club Oţelul Galaţi sunt calificate matematic la barajul de promovare după meciurile din etapa a 17-a.

Echipele din Brăila și Galați sunt la egalitate de puncte înaintea ultimei etape, cu câte 38 de puncte.

Dacia Unirea are meci la CSM Râmnicu Sărat (locul 4), iar SC Oțelul joacă la Sportul Chiscani (locul 10).

În caz de egalitate și la finalul sezonului regular, departajarea se face pe baza rezultatelor din meciurile directe, unde Dacia Unirea e în avantaj, după ce în tur a câștigat pe teren propriu cu 3-2, iar în retur s-a impus cu 2-1 la Galați.

Seria 3: CS Afumați și Mostiștea Ulmu sunt departajate de două puncte și ilfovenii au prima șansă la locul 1

CS Afumați și Mostiștea Ulmu sunt calificate matematic la barajul de promovare. Ilfovenii au reușit acest lucru la finalul etapei a 14-a, iar călărășenii după cea de-a 15-a.

CS Afumați are 42 de puncte și va juca la Înainte Modelu (locul 7), în timp ce Mostiștea Ulmu are 40 de puncte și ultimul meci îl are în deplasare la Recolta Gheorghe Doja (locul 9).

Există și varianta ca cele două echipe să termine la egalitate de puncte. Rezultatele directe vor conta în această situație. În tur, CS Afumați s-a impus în deplasare cu 1-0, iar în retur Mostiștea Ulmu a câștigat cu 2-0 pe teren advers. Deci trupa din Călărași va fi avantajată dacă se ajunge în acest punct de departajare.

Seria 4: Steaua e deja campioană, FCSB 2 a terminat pe locul 2

Steaua București și FCSB 2 sunt calificate la barajul de promovare după rezultatele din etapa a 15-a.

În această serie, lucrurile sunt clarificate deja în privința pozițiilor finale. Steaua este campioana Seriei a 4-a, cu 45 de puncte, după etapa a 17-a. FCSB 2, cu 39 de puncte, merge la baraj de pe locul 2.

Fără a mai conta în ierarhia finală, Steaua joacă pe teren propriu în ultima rundă, cu Metalul Buzău (locul 4), iar FCSB 2 joacă în deplasare la Progresul Spartac (locul 3).

Seria 5: Corona Brașov e campioana seriei, iar pentru locul 2 se bat SR Brașov și CS Blejoi

Corona Brașov și-a asigurat locul la baraj încă de la finalul etapei a 14-a, la fel ca CS Afumați și Viitorul Șelimbăr, și tot atunci a devenit matematic și campioana Seriei a 5-a. Echipa are 43 de puncte acumulate după 17 etape.

Totodată, Seria a 5-a este singura dintre cele 10 în care nu se cunoaște a doua calificată la barajul de promovare, această necunoscută urmând să se rezolve după ultima etapă, în 30 aprilie.

În acest moment, SR Municipal Brașov și CS Blejoi sunt la egalitate de puncte, fiecare cu câte 27 de puncte, iar ultimul lor meci va decide cine va ocupa locul 2. Brașovenii vor evolua în deplasare la Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 2 (locul 6), iar prahovenii au meci acasă cu KSE Târgu Secuiesc (locul 9). Aceștia din urmă par a avea o misiune mai ușoară.

În caz de egalitate și după ultima etapă, atunci rezultatele întâlnirilor directe vor face departajarea. În tur, la Brașov, scorul a fost 2-2, iar în retur, la Blejoi, SR s-a impus cu 4-1, astfel că ardelenii sunt în avantaj.

Și CSO Plopeni poate termina sezonul la egalitate cu SR Brașov și CS Blejoi, în cazul în care va câștiga, iar acestea din urmă pierd. Totuși, SR Brașov stă cel mai bine la rezultate directe și la clasamentul special în trei, astfel că Plopeniul nu are nicio șansă la locul 2.

Seria 6: ACSO Filiaşi e favorită să termine pe locul 1 în fața celor de la Vedița Colonești

ACSO Filiaşi și Vedița Colonești au obținut calificarea la barajul de promovare în același timp, după desfășurarea etapei a 17-a, penultima a sezonului.

ACSO Filiași e pe locul 1, cu 35 de puncte și în ultima etapă va juca în deplasare la Petrolul Potcoava (locul 8), iar Vedița Colonești stă la pândă, cu 34 de puncte, în ultimul joc al acestei ediții de campionat urmând să evolueze acasă la Academica Clinceni 2 (locul 10).

Trupa din Filiași are prima șansă la locul 1, dar există și o posibilitate ca cele două două formații să termine la egalitate. Astfel, intervin rezultatele directe, unde Vedița este avantajată. În tur, trupa din Colonești s-a impus cu 2-1 în deplasare, iar în retur a fost unul de egalitate, 0-0.

Seria 7: Viitorul Şelimbăr e campioana seriei, Măgura Cisnădie o urmează la baraj

Viitorul Șelimbăr și-a asigurat prezența la barajul de promovare și inclusiv locul 1 în Seria 7, deși și titlul de campioană a Ligii 3 în acest sezon, încă de la finalul etapei a 14-a, la fel ca brașovenii de la Corona. Măgura Cisnădie a obținut matematic locul 2 după meciurile din etapa a 16-a.

Viitorul Șelimbăr are 49 de puncte, cele mai multe dintre toți liderii Ligii 3, în timp ce Măgura Cisnădie are 32 de puncte.

În ultima etapă, Viitorul joacă în deplasare la Gaz Metan Mediaș 2 (locul 4), iar Măgura Cisnădie o întâlnește pe teren propriu pe Gilortul Târgu Cărbunești (locul 5).

Seria 8: Șoimii Lipova și Crișul Chișineu Criș s-au calificat la baraj după meciul direct din retur

Şoimii Lipova și Crişul Chişineu Criş au reușit amândouă să-și asigure prezența la barajul de promovare din Seria 8 a Ligii 3 după meciul direct din etapa a 16-a, când au remizat la scorul de 1-1. În tur a fost tot 1-1.

Șoimii Lipova are 38 de puncte, iar în ultima etapă joacă acasă, cu Progresul Ezeriș (locul 9). Crișul are 36 de puncte și în ultima rundă joacă în deplasare la CSC Dumbrăvița (locul 3).

Există și posibilitatea ca cele două echipe să termine sezonul la egalitate de puncte. În această situație, fiindcă rezultatele directe au fost asemănătoare, următorul criteriu de departajare va fi golaverajul general, care în acest moment este favorabil Crișului: 40-12 (28) față de 35-11 (24).

Seria 9: Unirea Dej și CSO Cugir s-au calificat în aceeași etapă la baraj, însă poziția finală o vor afla după ultima rundă

Unirea Dej și CSO Cugir au reușit calificarea la barajul de promovare în Liga 2 după rezultatele din etapa a 15-a.

Înainte de ultima rundă, Unirea Dej este lider în Seria 9, cu 40 de puncte și va avea un meci greu, acasă, cu Avântul Reghin (locul 3). CSO Cugir e pe locul 2, cu 38 de puncte, și are un joc mai facil în etapa a 18-a, în deplasare la Sănătatea Cluj (locul 7).

Formația din Dej este favorită să încheie pe prima poziție, însă există și posibilitatea unui final în care primele două clasate să fie la egalitate de puncte. În această situație, rezultatele directe nu vor aduce o departajare, deoarece ambele echipe au câștigat cu 1-0 atunci când au fost gazdă. Se va ține cont, astfel, de golaverajul general, care, în acest moment, este mai bun pentru echipa din Cugir: 23-9 (14) față de 18-7 (11).

Seria 10: Minaur Baia Mare e campioana seriei, SCM Zalău e sigură de locul 2

Minaur Baia Mare s-a calificat la barajul de promovare după etapa a 16-a, iar din a 17-a a devenit matematic campioana Seriei a 10-a. Tot din runda a 17-a, SCM Zalău și-a asigurat locul 2 în serie.

Chiar dacă Minaur are doar trei puncte avans față de echipa din Zalău, 36 față de 33, aceasta din urmă nu mai poate trece pe primul lor, deoarece stă mai rău la rezultatele directe. A fost 3-3 în tur, la Zalău, și 2-1 în retur, la Baia Mare, pentru trupa antrenată de Vasile Miriuță.

În ultima etapă, Minaur Baia Mare joacă în deplasare la CSM Satu Mare (locul 9), iar SCM Zalău are meci la Progresul Șomcuța Mare (locul 8).

Cum se promovează în Liga 2 la finalul sezonului 2020/2021 de Liga 3

La finalul sezonului regular al Ligii 3, primele două clasate din fiecare serie, zece la număr, vor merge la barajele de promovare.

În funcție de locurile ocupate, cele 20 de echipe clasate pe locurile 1 sau 2 vor fi împerecheate între serii și vor juca în dublă manșă pentru rămânerea în lupta pentru Liga 2.

Cele zece învingătoare vor juca din nou între ele, iar ultimele cinci câștigătoare vor promovova.

Modul în care se va retrograda a fost modificat de curând, după ce FRF a decis schimbarea sistemului competițional al Ligii 3 cu patru etape înainte de finalul sezonului regular.

Meciurile din prima etapă a barajului de promovare în Liga 2:

B1: Locul 1, Seria 1 (Foresta Suceava sau Bucovina Rădăuți) – Locul 2, Seria 2 (SC Oțelul Galați sau Dacia Unirea Brăila)
B2: Locul 1, Seria 2 (Dacia Unirea Brăila sau SC Oțelul Galați) – Locul 2, Seria 1 (Bucovina Rădăuți sau Foresta Suceava)
B3: Locul 1, Seria 3 (CS Afumați sau Mostiștea Ulmu) – Locul 2, Seria 4 (FCSB 2)
B4: Locul 2, Seria 3 (Mostiștea Ulmu sau CS Afumați) – Locul 1, Seria 4 (Steaua)
B5: Locul 1, Seria 5 (Corona Brașov) – Locul 2, Seria 6 (Vedița Colonești sau ACSO Filiași)
B6: Locul 2, Seria 5 – Locul 1, Seria 6 (ACSO Filiași sau Vedița Colonești)
B7: Locul 2, Seria 8 (Şoimii Lipova sau Crişul Chişineu Criş) – Locul 1, Seria 7 (Viitorul Șelimbăr)
B8: Locul 2, Seria 7 (Măgura Cisnădie) – Locul 1, Seria 8 (Crişul Chişineu Criş sau Şoimii Lipova)
B9: Locul 2, Seria 10 (SCM Zalău) – Locul 1, Seria 9 (Unirea Dej sau CSO Cugir)
B10: Locul 1, Seria 10 (Minaur Baia Mare) – Locul 2, Seria 9 (CSO Cugir sau Unirea Dej)

Meciurile din etapa a doua a barajului de promovare în Liga 2:

Învingătoarea B2 – Învingătoarea B1
Învingătoarea B4 – Învingătoarea B3
Învingătoarea B6 – Învingătoarea B5
Învingătoarea B8 – Învingătoarea B7
Învingătoarea B10 – Învingătoarea B9

Marius ANGHEL 29 Apr. 2021, 12:01 Liga 3
Pe aceeași temă