Pomană de la FRF! Nicio echipă nu mai retrogradează direct din Liga 3. Forul condus de Răzvan Burleanu a decis schimbarea sistemului competițional al celui de-al treilea eșalon cu patru etape înainte de finalul sezonului regular!

Marius ANGHEL 07 Apr. 2021, 19:52 Liga 3
Pomană de la FRF! Nicio echipă nu mai retrogradează direct din Liga 3. Forul condus de Răzvan Burleanu a decis schimbarea sistemului competițional al celui de-al treilea eșalon cu patru etape înainte de finalul sezonului regular!

Compromis făcut de Federația Română de Fotbal astăzi, 7 aprilie 2021, prin Comitetul de Urgență compus din Răzvan Burleanu, Gino Iorgulescu și Octavian Goga. Fiindcă activitatea fotbalistică în Liga a 4-a este aproape inexistentă și în acest an din cauza pandemiei, s-a decis să se modifice sistemul competițional al campionatului Liga 3, ediția 2020/2021, cu doar patru etape înainte de finalul sezonului regular!!

Nicio echipă din actualul sezon al Ligii 3 nu va mai retrograda direct, fiindcă, mai nou, se vor organiza baraje de menținere/promovare în Liga 3 cu echipele câștigătoare ale jocurilor de baraj între câștigătoarele Ligii 4, anunță acum FRF.

În acest moment, în țară, doar AJF Arad a reluat competiția Ligii a 4-a, iar AJF Hunedoara e și ea pe punctul de a reporni-o pe cea ”înghețată” în toamnă. Deci, doar două AJF-uri dintr-un total de 41, cărora li se adaugă și AMFB. Astfel că, jocurile de baraj între echipele din Liga 4 sunt un vis, fiindcă AJF-urile care nu vor relua competițiile și nu vor disputa un minim de șapte jocuri într-o lună nu au dreptul să desemneze o candidată la barajul de promovare. Sau poate mai face FRF încă un compromis și se va permite!

  • Înainte de startul actualului sezon s-a luat decizia, știută până astăzi, că ultimele două clasate din fiecare serie (ocupantele locurilor 9 și 10 din cele 10 serii), împreună cu echipa de pe locul 8 cu cea mai slabă linie de clasament, vor retrograda direct.
  • Echipele CSM Pașcani (Seria 1), CS Balotești (Seria 4), Fortuna Becicherecu Mic (Seria 8) și Industria Galda (Seria 9) erau deja retrogradate matematic după 14 etape, iar acum pot spune bogdaproste FRF.

FRF a schimbat sistemului competițional al Ligii 3 cu patru etape înainte de finalul sezonului regular

Decizia FRF de schimbare a sistemului competițional al Ligii 3 cu doar patru etape înainte de finalul sezonului regular, una probabil istorică pentru federație și compromițătoare pentru viitor, este explicată astfel:

”În conformitate cu dispoziţiile art. 49 din Statutul Federaţiei Române de Fotbal, Comitetul de urgenţă compus din Răzvan BURLEANU – Preşedinte FRF, Gino IORGULESCU – Prim-vicepreşedinte FRF, Octavian GOGA – Vicepreşedinte FRF:

  • Având în vedere necesitatea respectării principiului de promovare/retrogradare pentru echipele participante la campionatele naționale Liga a 4-a și Liga a 3-a,
  • Având în vedere situația excepțională încă existentă care a determinat imposibilitatea organizării și desfășurării competițiilor la nivelul AJF/AMFB, inclusiv Liga a 4-a,
  • Luând în considerare principiul sustenabilității cluburilor participante în competițiile FRF

Aprobă modificarea sistemului competitional al Ligii a 3-a, sezonul 2020/2021, astfel cum a fost acesta stabilit prin Hotărârea Comitetului Executiv al FRF din 18.08.2020, în sensul modificării sistemului de retrogradare astfel:

  • Nicio echipă nu retrogradează direct.
  • Echipele clasate pe locurile 9 și 10 din cele 10 serii, precum și echipa de pe locul 8 cel mai slab clasată vor disputa jocuri de baraj pentru menținerea/promovarea în Liga a 3-a cu echipele câștigătoare ale jocurilor de baraj între câștigătoarele Ligii a 4-a.
  • Stabilirea echipei/echipelor cele mai slabe (de ex. Echipa de pe locul 8 sau echipa/echipele de pe locul 9 sau 10, după caz) se va efectua pe baza unui clasament calculat doar prin raportare la rezultatele cu echipele din seria Ligii a 3-a mai bine clasate decât echipa în cauză.
  • În situația în care numărul echipelor din Liga a 4-a care se vor regăsi în situația de a disputa baraj de menținere/promovare în Liga a 3-a va fi mai mic de 21, atunci numărul de echipe din Liga a 3-a care participă la baraj se va reduce în mod corespunzător.

Aprobă Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea jocurilor de baraj pentru menţinerea/promovarea în liga 3, campionatul ediţiei 2021 / 2022 (Anexă).

Aprobă solicitarea Comisiei Centrale a Arbitrilor ca pentru toate jocurile de baraj, în toate competițiile (masculin, feminin, fotbal în sală), baremul oficialilor de joc să fie cel de nivelul superior, nivel pentru care se desfșoară jocul de baraj. De exemplu pentru jocurile de baraj pentru menținerea/promovarea în Liga a 3-a, baremul oficialilor de joc va fi cel pentru Liga a 3-a.”

Din Liga 3 mai pică doar cine se desființează și cine nu mai vrea să joace în această competiție!!

Presupunând că doar AJF Arad și AJF Hunedoara vor relua competiția Ligii a 4-a din subordine, campioanele desemnate vor juca între ele un baraj, iar învingătoarea va juca un alt baraj cu cea mai slabă echipă dintre cele 100 din Liga 3. Cine câștigă promovează, respectiv se menține în Liga 3.

În rest, nimeni nu pică, cum, de altfel, s-a tot întâmplat în ultimele ediții ale Ligii 3, când cine s-a desființat sau cine nu a mai dorit să joace în Liga 3 nu a mai continuat în această competiție care se pare că mai are o miză doar pentru cluburile care țintesc promovarea în Liga 2.

CITEȘTE și:

Ordin de la FRF: AJF-urile, respectiv AMFB-ul au timp o lună de zile să organizeze un campionat de Liga 4 pentru a-și desemna reprezentanta la primul baraj de promovare în Liga 3. Condițiile de îndeplinit

https://liga2.prosport.ro/liga-3/ordin-de-la-frf-ajf-urile-respectiv-amfb-ul-au-timp-o-luna-de-zile-sa-organizeze-un-campionat-de-liga-4-pentru-a-desemna-reprezentanta-la-primul-baraj-de-promovare-in-liga-3-conditiile-de-indeplini-19178135

https://liga2.prosport.ro/seria-1/veste-excelenta-pentru-cluburi-testele-rapide-covid-19-vor-putea-fi-folosite-in-competitiile-interne-mts-facem-activitatea-sportiva-mai-accesibila-inclusiv-pentru-amatori-si-usuram-presi-19177971

https://liga2.prosport.ro/liga-3/oficial-liga-3-cu-100-de-echipe-in-sezonul-2020-2021-vor-fi-10-serii-promoveaza-cinci-echipe-si-retrogradeaza-21-modul-in-care-se-joaca-si-imperecherea-la-cele-doua-baraje-19144651

Marius ANGHEL 07 Apr. 2021, 19:52 Liga 3
Pe aceeași temă