INTERVIU | Renașterea Corvinului, prin ochii ”secundului” Dinu Maghici: ”Poate așa a vrut soarta, să nu promoveze CS Hunedoara în Liga 2.” Obiectivele din acest sezon, surpriza pe care o țintesc în Cupă și câți jucători din lot consideră că pot juca în prima ligă

Călin MNERIE 23 Dec. 2023, 14:19 Liga 2
INTERVIU | Renașterea Corvinului, prin ochii ”secundului” Dinu Maghici: ”Poate așa a vrut soarta, să nu promoveze CS Hunedoara în Liga 2.” Obiectivele din acest sezon, surpriza pe care o țintesc în Cupă și câți jucători din lot consideră că pot juca în prima ligă

Corvinul Hunedoara încheie un an excelent, cel mai bun din ultimele trei decenii. În vară, ”corbii” au promovat în Liga 2, unde au avut un parcurs foarte bun, ce îi clasează după 15 etape pe locul 2 în clasament, la o victorie de calificarea matematică în play-off. Mai mult, gruparea din orașul Corvinilor s-a calificat în sferturile Cupei României, fiind singura echipă cu punctaj maxim, fără gol încasat într-o grupă cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Chindia Târgoviște, Progresul Pecica, FC Hermannstadt și Petrolul Ploiești, în care le-a întâlnit pe primele trei. Singura umbră peste stagiunea hunedorenilor e lagată de faptul că nu există drept de promovare, iar fotbaliștii și antrenorii trebuie să găsească noi stimuli pentru restul sezonului.

Florin Maxim este unul dintre antrenorii noului val din fotbalului românesc, a avut oferte din prima ligă, ultima de la Dinamo, dar un rol important în rezultatele echipei îl au și membrii staffului său.

”Secunzii” săi sunt Cătălin Ojiga, Dinu Maghici și Cristian Preda, acesta din urmă fiind responsabil cu pregătirea portarilor.

Interviu cu Dinu Maghici despre ascensiunea Corvinului

Maghici este arădeanul din echipa lui ”Max”, cu atribuții și de analist video, cu experiențe și cursuri făcute în Anglia, SUA și Germania. Ca și fotbalist a evoluat la echipele de juniori ale CSȘ Gloria Arad și UTA, iar ca senior a îmbrăcat tricourile celor de la Frontiera Curtici, UTA, ACU Arad, Sampierdarenese (Genova, Italia), Gloria Arad, CS Ineu, Cammell Laird Football Club și Upton AthleHc AssociaHon Football Club. La Gloria a fost pentru puțin timp coleg cu Marius Chindriș, primul căpitan al Corvinului de azi, dar a mai avut aportul și la creșterea juniorilor lui Ionuț Pop, Rafael Pocioian și Timotei Mitran, cu care a lucrat la Viitorul Arad. Îl cunoaște bine și pe Denis Hrezdac, propunându-l și pe el pentru un împrumut de la UTA.

Dinu Maghici (41 de ani) a vorbit despre sezonul Corvinului, colaborarea cu Florin Maxim și obiectivele echipei la primăvară.

”Poate așa a vrut soarta, să nu promoveze CS Hunedoara în Liga 2, ci Corvinul”

Aș vrea să revenim puțin la barajul din vara lui 2022, pierdut cu Minaur Baia Mare, cum ați gestionat acel moment?
Proiectul inițial a fost gândit pentru doi ani, cu amendamentul că în primul an să ajungem în play-off și la baraj, dar nu era un capăt de țară, după cum s-a și întâmplat, dacă nu promovam. Noi ne-am dorit să urgentăm lucrurile, a fost altceva, dar proiectul a fost pe doi ani și nu era un dezastru dacă nu am fi promovat. Deci nu a fost un an pierdut, mai ales că echipa a venit după niște ani în care n-a mai avut performanțe, se zbătea în ligile inferioare și trecerea era – poate – prea bruscă. Trebuia lucrat, în primul rând, la mentalitatea fotbaliștilor și procesul era de lungă durată. Și cred că soarta a vrut să nu promoveze în Liga 2 CS Hunedoara, ci Corvinul, căci între timp s-a rezolvat și problema mărcii, a numelui.

Ați avut un parcurs foarte bun pentru o nou promovată, dar au fost și câteva sincope, chiar două eșecuri consecutive, cu Viitorul Pandurii și CS Mioveni, ce ar fi putut să destabilizeze o echipă fără experiența eșalonului secund.
Nu a fost chiar o săptămână negativă aceea, căci am și câștigat cu Chindia în Cupa României. Nu am fost foarte supărați după ce am pierdut la Viitorul Pandurii, pentru că am jucat bine și meritam minimum un egal. Mitran a avut o ocazie cu poarta goală, dacă marca terminam 2-2 și cu acel punct am fi terminat anul pe locul întâi. Apoi cu Mioveni, la fel, am atacat tot meciul, i-am dominat din toate punctele de vedere, ne-au prins pe contraatac. Al doilea gol nici nu a mai contat, căci l-am luat în prelungiri. Nu am putut fi supărați pe jucători, dar au conștientizat și ei că trebuie să fie mult mai concentrați și mai pragmatici la finalizare. După egalul de la Tunari, care, din nou, nu ne putea mulțumi, cred că ne-am revenit cu prestații și rezultate bune. Am bătut Chindia, am câștigat și în Ghencea, am ratat prea mult cu Șelimbăr și azi suntem doar pe locul 2, dar suntem foarte mulțumiți și așa.

”Ne așteptam să ne calificăm în Cupă, dar de pe locul 2”

Acum cred că sunteți mulțumiți pentru performanța din Cupa României. Sunteți singura divizionară secundă în sferturi și încă după un parcurs fără greșeală în grupă.
Vă spun sincer, ne așteptam să ne calificăm din grupă, dar de pe locul 2. Calculele noastre erau pentru un egal cu Sepsi și în ultima etapă, cu Pecica, să facem golaveraj, ca să ne calificăm de pe locul 2. Am pregătit foarte bine meciul cu Sepsi, dar poate și ei au prins o zi mai slabă. Pe de altă parte, jucătorii noștri s-au autodepășit și a fost victorie (n.r. – Corvinul a câștigat cu 1-0 în fața covăsnenilor, deținătorii trofeului în ultimele două ediții ale Cupei), iar în ultima etapă știam că ne ajunge și un 1-0 pentru a câștiga grupa și să jucăm acasă în sferturi. Parcursul din Cupă ne dă și mai multă convingere că facem lucrurile bine la Hunedoara, dar – totodată – ne obligă să progresăm și mai mult.

Cât e meritul lui Florin Maxim, ce ne poți spune despre el? Îi cunoști deja metodele de lucru și secretele, ca să zic așa…
Eu, inițial, am mers ca și șef la Centrul de Copii și Juniori la Corvinul, ceea ce am făcut un an de zile. Apoi, la solicitarea lui Max, am intrat în stafful său și de un an și jumătate pot spune că lucrăm zilnic. E un antrenor foarte preocupat, profesionist, tratează fiecare antrenament aproape ca pe un joc oficial. Nu a fost un singur antrenament ușor la Corvinul, miuțele sunt foarte puține, spre deloc. Fiecare antrenament este fost gândit, adaptat obiectivelor pe care le avem în acea săptămână și cu informații foarte multe despre adversari, chiar și când avem un meci amical. Eu fac analiza video, ne consultăm toți, cu Cătălin Ojiga și Cristi Preda, iar Max ia decizia finală. În fine, e foarte apropiat de jucători, e un frate mai mare al lor, dar și știe și când să pună piciorul în prag. Nu întâmplător au fost oferte din SuperLigă pe adresa sa, cea de la Dinamo, de care s-a scris, și de încă una de care nu o să vorbesc eu din respect pentru antrenorul care e acum acolo.

Cu ce a rămas Maxim după întâlnirea cu Ancelotti? ”Mi-a spus că nu e diferența atât de mare”

Apropo de colegii tăi, Florin Maxim și Cătălin Ojiga s-au întâlnit zilele trecute cu marele Carlo Ancelotti, antrenorul Realului? Nu-ți pare rău că ai ratat această întâlnire?
Nu a fost o întâlnire ratată, nu puteam să refuz un asemenea prilej dacă aș fi știut din timp de ea. Nu a fost ceva programat, ci ceva spontan, printr-o cunoștință. Un amic de-al lui Max a intermediat participarea la meciul Real Madrid – Villarreal, Cătălin era la Madrid în această perioadă, el e și vorbitor de limba spaniolă și așa s-au văzut ambii cu don Carlo. Au asistat și la trei antrenamente ale Realului, chiar am vorbit cu Max pe această temă și mi-a spus că nu suntem departe ca și structură de antrenamente, nu e diferența atât de mare. În schimb, diferă condițiile de muncă, materialul de lucru și toate celelalte pe care un club de talia Realului le oferă. Mai departe depinde de Max ce va încerca să aducă de acolo și la antrenamentele Corvinului.

Ajungem și la jucători, cine v-a surprins în mod plăcut și cine a demonstrat că poate nu merită să joace la Corvinul?
Ne-a surprins plăcut toată echipa. Aveam semne de întrebare referitor la adaptarea lor cu Liga a 2-a, nu știam cât durează acest proces, dar a venit cât de cât repede. Individual, cam fiecare și-a depășit condiția, mi-e greu acum să dau nume. La polul celălalt, poate ar fi cei care au jucat mai puțin, deși au ghinionul că ceilalți au jucat prea bine și nu au putut fi scoși din echipă. Ghinioniștii toamnei au fost Elton da Silva, care s-a accidentat la început de campionat și nu a mai revenit la un nivel foarte bun, și Pîrvulescu, care a lipsit și el la câteva meciuri din același motiv. Dar Pîrvulescu ne-a ajutat mult pe finalul anului.

”Cel puțin 6-7 dintre titularii Corvinului ar putea juca liniștit și în prima ligă”

Sunt oferte pentru unii fotbaliști ai Corvinului din SuperLigă?
Eu știu că da, însă probabil vor pleca doar dacă le va fi mai bine lor și clubului nostru. Sunt multe nume și despre ele vorbește chiar statistica Wyscout. Conform indexului de acolo, Neacșa e cel mai bun mijlocaș central, iar Lupu este cea mai bună extremă. Coman e al doilea atacant din Liga 2, Iacob și Velisar sunt acolo, pe 2 și 3 la fundași laterali, iar Manolache e al doilea fundaș central din campionat. A, da, și Hrezdac e al doilea mijlocaș central defensiv din Liga 2 după index, care, zic eu, ar putea juca la UTA. Imediat după el e și Bradu, eu zic că cel puțin șase-șapte dintre titularii noștri ar putea juca liniștit și în prima ligă. Acum să vedem, dacă se va realiza ceva în această iarnă, noi nu am vrea să renunțăm la niciunul dintre titularii noștri. Ceva plecări vor fi, însă doar dintre jucătorii care au evoluat mai puțin. La achiziții, vrem să pregătim din timp juniorii pentru sezoanele ce vin, ne orientăm deja spre copii născuți în anii 2006-2007. Dar, probabil, vor veni și unul-doi seniori.

Nu va fi greu să-i convingeți să rămână atâta timp cât știu că nu vor juca în SuperLigă cu Corvinul, chiar dacă vor promova pe teren?
Să zicem că unii dintre băieți sunt obișnuiți cu o situație asemănătoare. Noi, în Liga 3, eram calificați la baraj cu foarte multe etape înainte și băieții au dat dovadă de concentrare, de profesionalism și au tratat fiecare meci foarte serios. Și, de obicei, transferurile bune se fac în vară, dacă ar avea un spate un întreg sezon bun alta ar fi și cota lor, mai ales că în play-off s-ar putea remarca și mai mult. Din punctul nostru de vedere, al staffului și al jucătorilor, nu o să fie momente de relaxare. Ne dorim să terminăm pe locul întâi, dacă tot am ajuns aici. Nu avem presiune din exterior, presiune punem noi pe noi, cred că vor fi niște meciuri în care vom avea doar de câștigat, nimic de pierdut. Plus că deja ne-am atins obiectivul în Cupa României. Avem un meci tare precum cel cu CFR Cluj, care îți dă un imbold să te pregătești foarte bine în iarnă și să mai faci încă o surpriză după ce ai eliminat-o pe Sepsi.

”Un meci tare precum cel cu CFR, din Cupă, îți dă un imbold să te pregătești foarte bine în iarnă”

Dar pe voi, ca staff, cât vă afectează că nu ați avea ca finalitate promovarea dacă mergeți pe această linie a rezultatelor?
Tot așa a fost făcut planul și pentru Liga a 2-a. Primul an e de acomodare, să vedem despre ce e vorba. Ca și club sunt multe lucruri de pus la punct, ca și ca organizare și se prefigura că e nevoie de doi ani de zile. Plus că nu puteam schimba statutul clubului în luna iunie, atâta timp cât noi nu eram siguri nici de promovarea în Liag 2. Erau prea multe necunoscute și ne-am axat doar pe promovarea din Liga 3. Acum suntem pe un loc promovabil, cu atât mai bine și ne mândrim cu asta, sperăm ca și anul viitor să fim aici.

Corvinul face parte din cluburile unde pare că primarul orașului se implică activ. Îl vedem des în poze, vorbește despre fotbal, se bagă și la echipă?
După cum se știe, domnul primar Dan Bobouțanu este părintele proiectului macro. El a fost cel cu inițiativa și resursele, cu bugetul dinspre autoritățile locale, dar pe partea sportivă nu intervine deloc. Apoi, să zic, creierul din punct de vedere micro este Bogdan Apostu, care, prin firma lui, are un contract de manageriat cu clubul. Dar acest club funcționează pentru că suntem o mână de oameni pe aceeași lungime de undă. La fel și jucătorii, s-a format un grup unit, unii dintre ei au fost mai sus, alții vor să se afirme. Deci s-a creat o simbioză bună în club.

Ca și la UTA, cred că sunt discuții și pe marginea implicării lui Bogdan Apostu la Corvinul, el fiind – în primul rând – agent de fotbaliști.
Personal, nu văd un lucru greșit în asta, dimpotrivă, își poate folosi cunoștințele și relațiile la unele cluburi apropiate de sufletul său. Eu îl cunosc de foarte multă vreme și știam că a fost foarte implicat și la UTA. Aradul e a doua lui casă, iar prima, unde-i este și sufletul este Hunedoara, Corvinul în speță. Și a pus foarte mult suflet și bani.

Cum s-au descurcat jucătorii arădeni pe care i-a girat la Corvinul?

Venim încetul cu încetul la Arad și la jucătorii pe care suntem siguri că i-ai girat și tu la Corvinul.
Cu toți arădenii de la Corvinul am avut de-a face. Pe Hrezdac îl știu de la 16 ani, de când a fost la grupa lui nea’ Sandu Gaica, de la UTA. Pe Chindriș îl știu tot așa, de la 15 ani, pe când jucam și eu la Gloria și era acea generație de excepție, cu Țucudean, Bălgrădean, Purece… Eram vreo cinci seniori și ei erau juniorii echipei de ligă a treia. Referitor la jucătorii cu care am avut de-a face la Viitorul, să spunem că Pop a început cu evoluții bune, după care a avut o lipsă de concentrare. Parcă, nu a mai fost același, i-a fost mai greu. El e un jucător de moral, iar concurența este foarte acerbă pentru poziția lui, cu toate că l-a mai înlocuit pe Iacob ca fundaș dreapta. Pocioian, la fel, s-a pregătit foarte bine, a crescut în valoare, dar este pe o poziție pe care avem cei mai buni sau în formă jucători din echipă, adică Neacșa și Bradu. Dacă ne gândim că stă pe bancă Antonov, care e de națională, ce să spună Pocioian? Are o poziție foarte grea și poate cel mai bine ar fi să meargă împrumut până în vară. În schimb, Mitran e pe o poziție pe care noi am folosit de obicei jucătorul under, deci și pe el, acolo în bandă acolo. Pot spune că la el adaptarea cu Liga a 2-a a durat mai mult decât preconizam, dar sperăm ca în retur să aibă evoluții mult mai bune.

 

Să nu-l uităm pe Blaga, portarul împrumutat de la UTA…
Cristi e un exemplu pentru toți jucătorii din lot. Chiar dacă a stat mult pe bancă, a fost cuminte, s-a antrenat, și-a văzut de treaba lui, iar în ultimele patru meciuri a jucat și nu a primit gol. Colegul Cristi Preda are de unde alege, căci și Lefter și Roman sunt la un nivel bun.

Privește cu satisfacție în urmă la Viitorul, Păuliș și Curtici, care se bat pentru promovarea în Liga 3

Cred că te mai uiți și în curtea fostelor tale echipe, iar Viitorul și Păulișul sunt pe primele două locuri în Liga a 4-a, iar Curticiul e și ea acolo, pe 4, în ”cărți”.
Chiar am așa o mică satisfacție să văd că fostelor mele echipe le merge bine. La Viitorul am petrecut o perioadă bună acolo, la grupele de copii 2004-2005, am avut rezultate foarte bune cu jucători dintre care mulți joacă acum la nivelul ligilor 3 și 2 sau chiar au și la liga 1, cum e cazul lui Melniciuc. Mă bucur pentru Gio (n.r. – Giovanni Catanzariti) că a avut răbdarea cu proiectul său, nu s-a descurajat, căci a avut și el destule probleme de tot felul. La fel și la Păuliș, m-aș bucura să cred că ceva din profesionalismul de acum de la club e și meritul meu. Florentin (n.r. – Iancu, președintele Păulișanei) a ales și bine antrenorul după plecarea mea, Vasi Georgiu mi-a fost coleg și știu cât de pasionat este și el și-și dorește să reușească în această meserie. Și de la Curtici am amintiri plăcute, dar ele sunt ceva mai îndepărtate, ca și jucător și antrenor. Le urez tuturor baftă în această luptă, care e mai bună și-și dorește mai mult să joace din vară în Liga 3.

La final, te întreb dacă ești mulțumit de nivelul profesional la care te afli după mai bine de un deceniu de când ți-ai început cariera de antrenor?
Pot spune că da, se putea poate și mai bine, poate se putea și mai rău, ăsta e prezentul. Acum un an, domnul Vlad Iacob de la Dinamo mi-a propus să preiau Academia, dar am spus nu, căci mă simțeam foarte implicat deja în proiectul Corvinul. Rămân să muncesc la Hunedoara și să creștem împreună. Mă bucur că am dat peste acest grup de oameni cu care lucrez zi de zi, Max de la Brad, Cătă Ojiga, de la Sibiu, Preda, de la București, iar eu de la Arad. Chiar suntem pe aceeași lungime de undă și putem face încă lucruri frumoase împreună. Ne încărcăm bateriile în scurta vacanță și de pe 8 ianuarie suntem din nou la treabă. Acum aș vrea să le urez Sărbători Fericite iubitorilor fotbalului din Arad și Hunedoara!

https://liga2.prosport.ro/seria-1/corvinul-se-pregateste-sa-si-schimbe-forma-de-organizare-19296465

https://liga2.prosport.ro/seria-1/florin-maxim-antrenorul-echipei-corvinul-hunedoara-ia-lectii-de-la-carlo-ancelotti-19296245

https://liga2.prosport.ro/seria-1/corvinul-si-a-stabilit-in-mare-parte-programul-de-pregatire-de-iarna-19296097

https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/reactii-dupa-progresul-pecica-corvinul-hunedoara-0-6-in-cupa-19295792

Călin MNERIE 23 Dec. 2023, 14:19 Liga 2
Pe aceeași temă