Antrenorul Alin Chița și CS Mioveni nu mai continuă colaborarea începută în vară, în luna iulie, înainte de începerea noului sezon de Liga 2, ediția 2024-2025.
După ultimul eșec al echipei, 0-4 acasă cu Steaua, al patrulea consecutiv în campionat, înaintea căruia jucătorii trupei argeșene au recurs la un protest, au întârziat startul partidei cu 10 minute și au intrat pe teren cu un banner pentru a-și spune nemulțumirea față de neachitarea salariilor, Chița, care a fost suspendat în jocul din etapa 11, a decis să nu mai continue la Mioveni.
Astfel, CS Mioveni devine a șasea echipă în această ediție a Ligii 2 ca își schimbă antrenorul.
După 11 etape desfășurate în acest sezon de Liga 2, în care evoluția jucătorilor de la CS Mioveni a fost afectată de gravele probleme financiare ale clubului, antrenorul Alin Chița a ridicat mâna și a decis că nu mai poate continua în condițiile actuale.
Chița a comunicat în mai multe rânduri, după jocuri, că situația clubului este una dificilă și că îi este greu să conducă inclusiv antrenamentele. O spune, din nou, și acum: ”Antrenamentele nu au mai avut rol de pregătire, ci de educație, discuții interminabile despre și pentru salarii”.
Rezilierea de comun acord a contractului dintre antrenor și club s-a produs astăzi, marți, 29 octombrie 2024, iar Alin Chița a ales Liga2.ro pentru a-și face public mesajul de despărțire de CS Mioveni.
”Am venit acum patru luni atras de un club care are în spate tradiție în fotbalul românesc. Am reușit să strâng un nucleu de jucători într-un timp foarte scurt (au venit peste 14 jucători). Fără o perioadă precompetițională bună – lipsurile financiare nu au permis acest lucru – am continuat și am reușit să punem pe picioare o echipă care, deși începutul campionatului nu ne-a găsit cu toate lucrurile puse la punct, în primele 2 etape a reușit să câștige 4 puncte. Cred că a fost singura perioadă în care lucrurile au fost la un nivel normal pentru o echipă care își dorește performanță. Încet, încet, toate problemele financiare au început să-și spună cuvântul: primul salariu a întârziat să apară, iar împreună cu băieții am constatat că zilnic promisiunile curgeau și nu se găseau soluții. Am continuat să muncim și să sperăm…
Până în etapa a șaptea, promisiunile au curs din partea celor responsabili din cadrul clubului. Lipsurile de la echipă s-au acumulat continuu, iar antrenamentele nu au mai avut rol de pregătire, ci de educație, discuții interminabile despre și pentru salarii. A fost momentul în care ne-au fost luate 2 puncte pentru neplata unui fost jucător. Am simțit că trebuie să plec, dar am continuat pentru că eram responsabil pentru grupul pe care-l formasem și am considerat că trebuie să lupt în continuare. Ultimele 4 etape au adus multe situații pe care nu le-am trăit până acum la fotbal: lipsuri grave, salarii restante, preparatorul fizic a renunțat (nefiind plătit, a dat curs altei oportunități), lipsa maseorului, metodele de refacere lipseau sau erau făcute fără eficiență. Vitaminizarea n-a existat, și după cum se știe, este o latură foarte importantă într-o competiție sportivă. Dar am continuat… Promisiunile că va fi bine, că ne vom regla, au devenit un mod de a începe orice antrenament, jucătorii fiind greu de motivat. În a doua pauză competițională, nu s-au mai antrenat, iar acest fapt a influențat și mai mult pregătirea inițială, care era oricum insuficientă”, sună prima parte a mesajului lui Chița.
Așadar, Alin Chița vorbește despre ”lipsuri grave” pe care CS Mioveni le are în acest moment și care nu mai oferă condiții profesioniste de desfășurare a activității.
Mai mult, antrenorul spune că jucătorii care nu sunt din oraș nu mai aveau ce să mănânce și, astfel, s-a ajuns la ”singurul lucru pozitiv” întâlnit la club în cele patru luni de colaborare: să li se ofere tuturor componenților lotului o masă, meniul zilei!
Înainte de jocul cu ACSM Reșița, din 5 octombrie, s-au obținut promisiuni că la club se va achita cel puțin un salariu. Însă nu s-a întâmplat acest lucru, iar Chița transmite, cu litere de tipar, că nu mai poate continua în aceste condiții. ”Nu se poate face performanță prin scurtături, promisiuni neîndeplinite și neajunsuri. De fapt, nu se poate face nimic, ca să nu mai vorbim de performanță”, mai spune antrenorul care, anterior, fusese ”secund” în stafful lui Adrian Mutu la Rapid, Neftchi Baku și CFR Cluj.
”Am continuat și am constatat că marea majoritate a jucătorilor care nu erau din oraș, neprimindu-și salariile, nu aveau efectiv ce să mănânce. A fost momentul în care s-a găsit soluția de a oferi o masă (meniul zilei) tuturor componentilor lotului. În cele 4 luni de când sunt la echipă, cred că a fost singurul lucru pozitiv, dacă-l pot numi așa, știindu-se faptul că unui sportiv de performanță (performanță s-a cerut continuu de la echipă) îi trebuie mai mult decât un meniu al zilei. Înaintea meciului cu Reșița (5 octombrie), toată echipa a fost într-un dialog cu cei responsabili și au primit asigurări că echipa va încasa săptămâna următoare cel puțin un salariu, dar nu s-a primit nimic. Eu, antrenorul secund Tănase, antrenorul cu portarii Ilie și magazionerul Gică, am fost cei care am încercat să luptăm zilnic cu neajunsurile; am făcut multe lucruri care nu intrau în atribuțiile noastre doar pentru a continua și a spera că lucrurile vor intra pe un făgaș normal.
Dar nu se poate fără sprijin, fără suportul celor responsabili, fără implicare, fără un minim de efort, fără respect față de toți cei care fac parte din acest grup. Cauzele acestui declin sunt multe și nu pot fi cuprinse aici. Nu se poate face performanță prin scurtături, promisiuni neîndeplinite și neajunsuri. De fapt, nu se poate face nimic, ca să nu mai vorbim de performanță. Efectele acestui declin sunt evidente, se văd în clasament și oglindesc exact starea de la club, dar nu pot exprima sentimentele jucătorilor (și ale noastre, ale staff-ului tehnic), care au fost amânați continuu. Iar eu NU MAI POT CONTINUA în aceste condiții.
Fotbalul e cel mai frumos sport din lume. Din păcate, nu toată lumea care-l iubește îl și înțelege”, mai spune Alin Chița, în mesajul de după despărțirea de CS Mioveni.
În cele 11 etape, CS Mioveni a înregistrat 2 victorii, 2 egaluri și 7 eșecuri. Între timp, în urma retragerii și excluderii echipei Viitorul Pandurii, pe care argeșenii o învinseseră, acest succes a fost anulat, astfel că CS Mioveni a rămas doar cu o victorie și un total de 5 puncte acumulate până acum. Se află pe ultimul loc, 21.
În etapa următoare, CS Mioveni joacă în deplasare la CSM Focșani (locul 19, 7 puncte), sâmbătă, de la ora 11:00.
În Cupa Românei, în acest sezon, CS Mioveni a fost eliminată de la primul meci, în Turul 3, de către SCM Râmnicu Vâlcea (2-3 la Râmnicu Vâlcea).
CS Mioveni devine al șaselea club din sezonul 2024-2025 de Liga 2 care schimbă antrenorul.
Primul a fost AFC Câmpulung Muscel, care l-a înlocuit pe Costin Lazăr cu tandemul Marian Rada – Marius Bratu, după o etapă în care maseurul Vasile Slăninoiu a asigurat interimatul. Ruptura de Lazăr s-a produs după cinci etape.
Apoi a urmat altă nou-promovată, CSM Focșani, care s-a despărțit de Călin Moldovan după șase etape. Ulterior, două etape, 7 și 8, pe bancă a rămas ”secundul” Rareș Forika, pentru a asigura interimatul, iar clubul vrâncean l-a numit, după aceea, pe Sorin Colceag.
Campionii FC Argeș a fost al treilea club cu mutare pe banca tehnică. În locul lui Nicolae Dică, ”principal” pe bancă în primele șapte etape, a fost adus Bogdan Andone.
Și-a schimbat antrenorul și Concordia Chiajna. După nouă etape s-a despărțit de Ilie Poenaru, iar în locul său l-a lăsat pe directorul tehnic Ion ”Liță” Dumitru.
Cea mai recentă echipă în acest top este FCU Craiova, care după 10 runde s-a despărțit de Marius Croitoru. Momentan, la echipa olteană asigură interimatul ”secundul” Valentin David.
Foto: CS Mioveni