CS Mioveni a reacționat în urma protestului jucătorilor din startul partidei cu Steaua, de weekendul trecut, când s-a tras un semnal de alarmă în privința situației financiare a clubului. Anumiți fotbaliști, care au fost în lot și sezonul precedent, au de primit banii pe cinci luni, iar o mare parte din lotul actual, care a venit în vară, a încasat un salariu, pe iulie, având două luni restante la ora actuală, pe lunile august și septembrie, susține președintele executiv al clubului.
Într-un dialog cu reporterul Liga2.ro, Claudiu Cojocaru, președintele executiv, a explicat cum se prezintă situația, fiind întrebat și dacă echipa se poate desființa, dar și dacă sunt fotbaliști care au anunțat că sunt pregătiți să depună memoriu pentru a rămâne liberi de contract.
Conducerea CS Mioveni încearcă să plătească datoriile către jucători, restanțele, iar Cojocaru a recunoscut faptul că situația este foarte complicată. Salariile neachitate sunt în prim-plan la nivel intern, chiar dacă și situația sportivă apasă la rândul ei, echipa fiind pe ultimul loc în Liga 2 după excluderea Viitorului Pandurii.
Altfel, referitor la protestul jucătorilor din partida cu Steaua, conducerea nu a știut ce avea să se întâmple, chiar dacă discută permanent cu vestiarul coordonat de Alin Chița. Claudiu Cojocaru a confirmat acest aspect, de demersul fotbaliștilor, chiar dacă a accentuat că, în ultima perioadă, în săptămânile trecute, la CS Mioveni existau semnalele unei grevei, să nu se prezinte la ședințele de antrenament, așa cum au procedat până la faliment și jucătorii Viitorului Pandurii.
Până la urmă nu s-a ajuns la grevă, dar fotbaliștii au decis să tragă un semnal de alarmă public, că o parte din ei au restanțe de mai bine de trei luni, iar cei veniți în vară se află în punctul în care vor face ”pragul” în urma căruia vor putea depune solicitări legale pentru a putea fi declarați liberi.
CS Mioveni speră să nu se ajungă aici, iar în acest timp face mari eforturi pentru a atrage sponsorizări, dar și să obțină o refinanțare din partea autorităților locale, pe lângă milionul de euro primit pentru anul calendaristic 2024, atribuit tuturor secțiilor din cadrul Clubului Sportiv Mioveni.
Claudiu, care e situația actuală a echipei?
E o situație foarte grea, condițiile sunt foarte grele, e greu să lucrezi cu oameni nemulțumiți și cu jucători… dar nu mă refer numai la jucători, pentru că un club, pe lângă jucători, are și alți angajați de care depind rezultatele, de o importanță mai mică sau mai mare.
E greu să lucrezi cu oameni nemulțumiți, mai ales cu jucătorii, fiind probleme salariale. Anumiți jucători au anumite salarii restante, pe patru-cinci luni, alții două luni de restanțe. Aici, ca să se înțeleagă, nu e vorba că i-am tratat diferit, ci când au ajuns la echipă. Unii erau deja la echipă din sezonul trecut, alții au venit în vară.
Noi am plătit egal salariile, pentru toată lumea. Dacă am avut să dăm salariile, am avut să le dăm tuturor, indiferent că au fost din lotul trecut sau au venit în vară. Cei care au venit în vară au două luni, nu s-au făcut trei luni în cazul lor. Cei care au venit în vară au primit salariul pe iulie, mai sunt august și septembrie de plătit.
Conducerea știa de protestul jucătorilor de la partida cu Steaua?
Sincer, nu știam, a fost decizia lor. Uman, îi înțeleg.
V-au transmis anumiți jucători că vor depune memorii să devină liberi de contracte?
Discuții au mai fost, dar e dreptul lor să o facă. E singura cale legală prin care pot protesta. Cred că e modul civilizat prin care pot arăta dezamăgirea față de ce se întâmplă.
Eu am încredere în jucători, avem echipă mai bună decât o arată locul din clasament. Toate problemele care au fost în jurul echipei cred că au afectat moralul jucătorilor.
S-a pus problema grevei jucătorilor, să nu mai vină la antrenamente? Așa s-a întâmplat la Viitorul Pandurii până să fie declarat falimentul.
Au fost discuții și despre asta, dar am încercat să le explic jucătorilor că și-ar face rău. Sunt jucători profesioniști și fotbalul nu se termină la Mioveni pentru ei.
Ei trebuie să se antreneze, să-și respecte munca și să se respecte pe ei, să își respecte meseria.
Au existat disensiuni între conducere și jucători în perioada aceasta?
Nu, pentru că eu consider că e o relație de respect. Eu îi respect, îi și înțeleg, sentimental îi înțeleg. Sunt anumite probleme care nu depind mereu de conducere. Am învățat în viață că sunt multe lucruri care nu depind în totalitate de noi să le rezolvăm.
Ce pot să asigur e că noi, cei din conducere, am făcut tot ce am putut ca lucrurile să meargă bine. Echipa e a orașului, în mare parte finanțată de Consiliul Local Mioveni, în afară de sponsorizările atrase de noi sau contracte de publicitate. Echipa aceasta e a orașului, iar în timp nu am făcut orașul de râs. În ultimii ani, am avut baraje pentru Liga 1, dar am și jucat în Liga 1.
Oriunde merg în țară, lumea apreciază echipa noastră, prin ce am făcut în ultimii ani. Consider că până în momentul de față nu am făcut orașul de râs prin rezultatele pe care le-am avut.
Voi, conducerea, de când nu ați încasat salariile?
Suntem în aceeași situație. Încercăm, atunci când avem bani, să îi împărțim tuturor.
Problemele de la echipă s-au amplificat de când primarul Ion Georgescu (foto jos) a început să intre în atenția autorităților?
Nu țin de un singur om problemele. E greu peste tot. Acum, că la conducerea orașului vor veni alți oameni și vor fi dispuși să sprijine CS Mioveni, pentru că ar fi păcat ca echipa să dispară de pe harta fotbalului… Avem 400 de copii la centru. În timp, de la acest club au plecat jucători care au evoluat în Liga 1, Enache, Coșereanu, Nistor, Ișfan de curând. Sunt jucători care au crescut la club și așa au atras și alți copii să vină la sport. În ziua de azi, e greu să aduci copii la sport, iar de aceea spun că ar fi păcat ca acest club să nu continue.
Noi, la club, am avut sportivi, oameni importanți, care au evoluat și în Liga 1. Ei au convins copiii din oraș să vină la fotbal.
Au fost perioade în care au întârziat plățile de la autoritățile locale? A fost și asta o problemă?
Au mai întârziat plățile, dar bugetul nostru anual primit de la autorități a fost cel mai mic din ultimii șase-șapte ani. Poate și de aceea… am redus cheltuielile, am luat în vară jucători cât ne-am permis, dar poate și de acolo au fost anumite probleme.
Pe anul calendaristic 2024 primim aproximativ un milion de euro pentru tot clubul, pentru tot ce înseamnă centrul de copii și juniori, nu doar către prima echipă. Am mai avut, până în vară, și secții de box, tenis de masă și judo. (N.r. – Acum, CS Mioveni nu mai are aceste secții?) S-au mutat către un alt club din oraș.
Cum vreți să rezolvați situația cu datoriile către jucători?
Am depus hârtiile necesare pentru o rectificare de buget din partea autorităților locale. Mi-aș dori să se aprobe, ca să salvăm clubul, pentru că e un bun al orașului. A adus multe beneficii orașului.
Sunt sigur că oamenii care vor veni la conducerea orașului vor fi de acord cu salvarea clubului.
Sunt șanse ca echipei să i se aprobe rectificarea bugetară?
Sincer, nu știu! Eu cred că vor fi de acord, dar trebuie să avem discuții.
Încercați să atrageți și sponsori?
Sigur, mai suntem în discuții cu sponsori, dar, ținând cont de situația clubului, e greu să îi atragem. Nu avem una dintre cele mai bune imagini.
Există promisiuni?
Eu, personal, sunt în discuții cu doi sponsori, dar trebuie să îi convingem să vină, să ne ofere sponsorizare.
Suntem în concordat preventiv, avem o eșalonare a datoriilor din anii trecuți, încercăm să ne ținem de plata ratelor. Noi nu putem să mai intrăm în insolvență, am fost, nu au trecut anii necesari astfel încât să putem intra iar. Am trecut prin insolvență, am rezolvat, ne-am redresat.
Acum, eforturile nu cred că ar fi foarte mari și ne-am putea redresa.
Antrenorul Alin Chița ce spune despre această situație?
Îl compătimesc, sunt condiții grele de muncă. Ținând cont de situație, nu și-a putut pune amprenta pe antrenamente, mai mult a fost psiholog decât antrenor. Să îi motiveze pe jucători, să îi facă să dea totul pe teren.
Se desființează CS Mioveni, așa cum s-a întâmplat cu Viitorul Pandurii? Președintele executiv al clubului a transmis faptul că acest lucru nu se va întâmpla, indiferent cât de sumbră pare situația din exterior.
Deși pare că sunt șanse mai mari ca situația să se agraveze, Claudiu Cojocaru a punctat că, în opinia sa, CS Mioveni va termina campionatul cu bine.
Sunt șanse ca echipa să se desființeze?
Nu își dorește nimeni din club acest lucru. Cred că nici ceilalți competitori din Liga 2 nu își doresc asta. Nu cred că sunt șanse ca echipa să se desființeze. Cu mine, fără mine, cu antrenorii, cu jucătorii actuali sau alții, echipa trebuie să continue.
Trebuie să se facă orice, din partea tuturor, nu doar din partea celor din club.
Deși situația de la CS Mioveni era una dificilă încă din sezonul trecut, amplitudinea problemelor s-a accentuat în urma protestului jucătorilor din partida cu Steaua, când au dorit ca întregul context să fie cunoscut la nivel public.
Vor să își primească banii, iar Claudiu Cojocaru a asigurat, până acum, că până la urmă își vor lua salariile. Insolvența nu este un ”punct de sprijin” pentru CS Mioveni, următorul pas în spate fiind desființarea în cazul în care nu se va face rost de fondurile necesare, dacă nu se va găsi sprijin din partea autorităților locale și va fi o lipsă totală de interes din partea sponsorilor cu care președintele executiv a transmis pentru Liga2.ro că poartă discuții.
Claudiu Cojocaru a anunțat și cum a ”anulat” CS Mioveni depunctarea primită din partea Federației Română de Fotbal tot din cauza datoriilor, dar către foștii angajați, iar Liga2.ro va aborda într-un articol separat subiectul. A explicat cum a stat situația și a răspuns și acuzațiilor conform cărora ar fi privilegiată.
Foto și capturi foto: CS Mioveni