Comitetul Executiv al Asociației Județene de Fotbal Iași a decis înghețarea campionatelor Ligilor a 4-a și a 5-a din acest sezon. Deși multe echipe și conducerea AJF și-au dorit să continue competițiile, protocolul medical care impunea testarea obligatorie a echipelor i-a determinat pe șefii forului fotbalistic ieșean să oprească întrecerile.
”Noi ne-am dorit tare mult să putem finaliza campionatul 2019-2020 și la Liga a 4-a, și la Liga a 5-a, dar, din păcate, nu s-a putut. Am așteptat până în ultima clipă să vedem dacă putem obține acordul autorităților. Protocolul medical pentru reluarea competițiilor de fotbal la nivel amator aprobat în Comitetul de Urgență al FRF din 9 iulie 2020, având în vedere Ordinul 604 emis de Ministerul Tineretului și Sportului împreună cu Ministerul Sănătății, ni se permite să jucăm fotbal, dar numai cu condiția ca echipele să efectueze testele COVID-19. Teste care necesită resurse financiare pe care echipele de la nivelul fotbalului amator nu le au. Am convocat Comitetul Executiv al AJF Iași și am propus înghețarea campionatului la Ligile a 4-a și a 5-a, iar propunerea a fost aprobată”, a declarat, pentru Liga2.ro, președintele AJF Iași, Sorin Boca.
Acesta a explicat că liderul clasamentului la zi, Unirea Mircești, va reprezenta Iașiul la barajul pentru promovarea în Liga 3.
”Am aprobat în Comitetul Executiv înghețarea campionatului fără să retrogradeze nimeni și fără să promoveze nimeni. Nu am declarat nici campioana în acest sezon, dar în schimb prima clasată la Liga a 4-a, Unirea Mircești, va reprezenta Iașiul la barajul pentru promovarea în Liga a 3-a. Unirea este echipa de pe locul 1, are un avans de cinci puncte față de locul 2, Victoria Lețcani, și un criteriu luat în calcul a fost faptul că cele două echipe s-au întâlnit deja de două ori”, a mai spus Sorin Boca.
AJF Iași nu a decis încă echipa care va reprezenta Iașiul în Cupa României, faza națională, în condițiile în care competiția ajunsese în faza optimilor de finală. Șefii AJF au mai multe variante de lucru în acest caz.
”În Cupă nu am stabilit încă procedura, pentru că întrecerea ajunsese la stadiul optimilor de finală. Am cerut părerea echipelor, să vedem dacă pot asigura condițiile pentru a juca cu o echipă de Liga a 3-a cu teste COVID și în funcție de răspunsul lor vom decide ce vom face. Propunerea ar fi ca echipa de pe primul loc să meargă la baraj, iar a doua clasată să ne reprezinte în Cupa României. Dacă nu vrea echipa de pe locul 2, vom face această propunere echipei de pe locul 3. Dacă nici locul 3 nu va dori să joace în Cupă, atunci probabil va merge echipa de pe locul 1, adică Unirea Mircești. Ei oricum fac testele Covid pentru baraj. Dar asta vom decide săptămâna viitoare, în funcție de răspunsurile lor”, a conchis Boca.
În urmă cu aproape o lună, șeful AJF Iași declara că va aștepta până la 15 iulie pentru a vedea dacă pot fi reluate competițiile județene, dar fără testări COVID. Oficialii ieșeni luau în calcul să reia Liga a 4-a cu un sistem play-off și play-out. Cele 16 echipe ar fi fost împărțite în două grupe, play-off și play-out, iar fiecare echipă ar fi jucat câte șapte etape.
Iașiul va fi reprezentat la barajul pentru Liga a 3-a de liderul Ligii a 4-a Unirea Mircești, echipă care a acumulat 49 de puncte, pe locul 2 fiind Victoria Lețcani, cu 44 de puncte. Cele două echipe s-au întâlnit deja de două ori, în etapele a 2-a și a 17-a. În tur, la Mircești, scorul a fost egal, 1-1, iar în retur liderul s-a impus în deplasare cu scorul de 4-1, astfel că Mirceștiul are avantaj și la rezultatele directe, pe lângă surplusul de puncte.
Victoria Lețcani ar fi echipa propusă în primă fază pentru a merge în Cupa României, varianta doua fiind Moldova Cristești, a treia clasată în Liga a 4-a.
Județul Iași face parte din ”Regiunea 1, Nord-Est” la barajul de promovare în Liga 3, iar Unirea Mircești va întâlni reprezentanta campionatelor organizate de Suceava și Neamț, în Grupa A. Bacău, Vaslui și Botoșani se vor întâlni în Grupa B. Câștigătoarea fiecărei grupe va promova în Liga 3, însă șanse de a urca în al treilea eșalon au și ocupantele locurilor 2.
Unirea Mircești o va întâlni, astfel, pe CSO Siretul Dolhasca (Suceava), respectiv Bradu Borca sau Victoria Horia (Neamț), acestea două din urmă urmând a juca un baraj între ele.
Datele de desfășurare a partidelor care vor avea loc pe teren neutru sunt programate la începutul lunii august, în zilele de 1, 5 și 9. Ora de start a meciurilor este 17:30. Jocurile au loc în următoarea ordine: Iași – Neamț, Suceava – Iași, Neamț – Suceava.
Județul Iași stă foarte prost în ultimii ani la capitolul baraj de promovare în Liga 3.
În ultimele două ediții, reprezentanta Iașiului nici măcar nu a participat în această competiție organizată în dublă manșă, fiindcă nu a îndeplinit condițiile. Victoria Leţcani (2018) și Moldova Cristești (2019) au fost campioanele care nu au participat la baraj, CSM Ceahlăul Piatra Neamţ și Hușana Huși fiind declarate direct promovare în cel de-al treilea eșalon.
În 2017, Unirea Mirceşti pierdea barajul cu SC Oțelul Galați, după ce câștiga acasă cu 1-0 și pierdut cu 2-0 la Galați.
În 2016, campioana Siretul Lespezi trecea cu 1-0 (deplasare) și 2-1 (acasă) de Gauss Bacău, însă nu se înscrie în Liga 3.
În 2015, Unirea Mirceşti nu a trecut de Speranța Răucești, pierzând acasă cu 1-2 și remizând în deplasare, scor 1-1.
În 2014, când s-a jucat într-o singură manșă, Rapid Dumești trecea cu 2-0 de Luceafărul Mihai Eminescu, însă nu se înscrie în Liga 3. În timp ce în 2013, Viitorul Târgu Frumos a cedat cu 1-2 jocul cu FC Pojorâta.
Ştiinţa Miroslava e singura echipă care în ultimii opt ani a făcut cinste județului Iași. În 2012 a trecut cu 3-1 de Microbuzul Botoșani și de atunci continuă să joace în Liga 3.
În prezent, pe lângă Politehnica Iași, echipa care se luptă în play-out-ul Ligii 1 pentru evitarea retrogradării, județul Iași mai are la nivel național doar două reprezentante, pe CSM Pașcani și Știința Miroslava, ocupantele locurilor 16, ultimul, respectiv 7, în Seria 1 a Ligii 3, competiție ”înghețată” după 16 etape din cauza pandemiei de COVID-19.
Primele care au decis să suspende definitiv întrecerile județene au fost AJF Suceava, din cauza problemelor foarte mari din cauza pandemiei de COVID-19, și AJF Bihor. Ulterior, Alba, Vâlcea, Arad, Olt, Călărași, Ilfov, Tulcea, București, Hunedoara, Gorj, Vrancea, Timiș, Buzău, Constanța, Vaslui, Botoșani, Sălaj și Argeș au hotărât să ”înghețe” Liga a 4-a și să-și desemneze echipa reprezentantă la barajul pentru promovarea în Liga 3.
CSO Siretul Dolhasca, CA Oradea, CS Ocna Mureș, Minerul Costești, Victoria Zăbrani, Petrolul Potcoava, ACSM Oltenița, Viitorul Domnești, Pescăruşul Sarichioi Junior, Steaua București, CSM Jiul Petroșani, Știința Turceni, Victoria Gugești, Avântul Periam, CSM Râmnicu Sărat, Gloria Albeşti, Sporting Juniorul Vaslui, Dante Botoșani, Sportul Şimleu Silvaniei respectiv Voința Budeasa sunt reprezentantele județene care vor juca la barajul de promovare în Liga 3.
De acum, acestora li se alătură și AJF Iași, cu reprezentanta ei: Unirea Mircești.
Alte AJF-uri au decis să organizeze meciuri de baraj pentru desemnarea campioanei județene, precum Cluj, Galați, Neamț, Bacău, Brașov, Giurgiu, Ialomița sau Brăila.
https://liga2.prosport.ro/liga-4/comitetul-de-urgenta-al-frf-a-validat-datele-de-disputare-ale-meciurilor-de-baraj-pentru-liga-3-precizarile-forului-si-cum-se-face-departajarea-in-caz-de-egalitate-de-puncte-19138196
https://liga2.prosport.ro/liga-3/frf-a-stabilit-protocolul-medical-pentru-reluarea-competitiilor-de-fotbal-amator-precum-liga-4-sau-meciurile-de-baraj-pentru-promovarea-in-liga-3-19139278