”Cazul Sporting Roșiori”, finalizat de FRF! Cei patru fotbaliști pârâți de propriul club pentru că au pariat împotriva echipei au fost suspendați și amendați

Marius ANGHEL 05 Mar. 2024, 15:29 Liga 3
”Cazul Sporting Roșiori”, finalizat de FRF! Cei patru fotbaliști pârâți de propriul club pentru că au pariat împotriva echipei au fost suspendați și amendați

Fotbalul românesc are patru noi jucători suspendați și amendați pentru încălcarea regulamentului privind integritatea meciurilor. Mai exact, au jucat la pariuri.

Cel puțin aceasta este decizia Comisiei de Disciplină și Etică din cadrul Federației Române de Fotbal împotriva jucătorilor de la Sporting Roșiori (Liga 3) Valentin Florin Neaga, Marian Daniel Stoenac, Marius Cătălin Mitran și Ionel Ciortan.

Cei patru jucători de la Sporting Roșiori pârâți de club la FRF că ar fi pariat pe propria echipă și-au aflat sancțiunile

Cazul de la Sporting Roșiori, echipă din Seria a 6-a a Ligii 3, a izbucnit în luna septembrie a anului 2023, când clubul teleormănean și-a acuzat câțiva jucători că au pariat pe propriul meci, pe cel contra Vediței Colonești, cedat acasă cu scorul de 1-4. Lui Valentin Neaga, Marius Mitran, Ionel Ciortan și Marian Stoenac li s-a propus să-și rezilieze contractul pe cale amiabilă, dar au refuzat și au fost reclamați la FRF pentru faptele de care erau suspecți.

”Am sesizat Comisia de Integritate din cadrul Federației Române de Fotbal. Nu pot să spun ceva concret, să dau informații, dar se va afla din anchetă. Vor fi hotărârea Comisiei de Disciplină, raportul poliției… . Nu pot să dau informații. Fără probe, nu făceam aceste demersuri, nu era nimeni nebun să facă asta dacă nu erau probe. Jucătorii au fost trimiși la echipa a doua. Noi am propus rezilierea pe cale amiabilă, dar nu au acceptat. I-am trimis la echipa a doua, iar acum urmează decizia din cadrul FRF. Urmează să fie audiați săptămâna următoare jucătorii. Atunci vom avea mai multe informații”, spunea, în data de 14 septembrie, pentru Liga2.ro, Aurel Tănase, delegat al clubului din Roșiorii de Vede.

Ulterior, antrenorul Cristian Negru și jucătorii acuzați Marian Stoenac și Valentin Neaga aveau reacții despre acest subiect care a primit acum soluționare din partea Comisiei de Disciplină și Etică a FRF.

”În viața mea nu am întâlnit să marchez și să fiu acuzat că sunt implicat în blaturi. Eram tâmpit să dau gol dacă eram implicat în pariuri? Am filmare, am scos meciul, primele 45 de minute, cred că am fost cel mai bun de pe teren. Am dat cele mai multe pase, cred că am avut cele mai multe ocazii, mă duc, mă grăbesc, bat fazele fixe, fac totul în viteză.

Mitran e acuzat de același lucru, dar el, săracul, nici nu a jucat în acest meci. Nici la încălzire nu a fost scos. Iar Neaga, săracul, are patru dinți scoși la ultima fază. Durata e de 10 luni să își pună dinții. Conducerea face acuze față de niște jucători care nu au făcut blat. Ciortan a ieșit prin minutul 50”, a fost una dintre declarațiile lui Stoenac.

”Cum să faci blat cu un jucător care nu a jucat, cu un jucător care a dat gol, cu un jucător care are patru dinți scoși, care a avut și câteva ocazii de gol și pentru o sumă… . Cum să faci blat pentru 6.000 de lei și cum să faci blat prin mesaje? Lucrurile astea nu le faci așa, e la mintea cocoșului, dar conducerea se leagă doar de dovezile lui Orlando (n.r. – Orlando Preda, căpitanul echipei, despre care Stoenac și Neaga spun că au dorit să-i întindă o cursă cu parierea pe un meci pentru a vedea dacă va spune conducerii clubului). Noi nu am intrat niciodată în vreo casă de pariuri”, a fost una dintre declarațiile lui Valentin Neaga.

Valentin Neaga, Marian Stoenac, Marius Mitran și Ionel Ciortan au fost suspendați pentru 9 luni și amendați cu 100.000 lei

La aproape jumătate de an după reclamarea celor patru jucători de către clubul Sporting Roșiori la FRF, Comisia de Disciplină și Etică a FRF a luat o decizie în ședința din 4 martie 2024.

Pârâții Valentin Florin Neaga, Marian Daniel Stoenac, Marius Cătălin Mitran și Ionel Ciortan au fost sancționați cu suspendarea pentru o perioadă de nouă luni și fiecare are de plătit 100.000 lei dacă vor să mai revină apoi în fotbalul românesc.

”Admite sesizarea FRF, prin Secretar General
În temeiul art. 60 bis, alin. 1 si 2a din RD al FRF, jucătorul Neaga Valentin Florin se sancționează cu măsura suspendării pentru 9 (nouă) luni și penalitate sportivă de 100.000 lei
În temeiul art. 60 bis, alin. 1 si 2a din RD al FRF, jucătorul Stoenac Marian Daniel se sancționează cu măsura suspendării pentru 9 (nouă) luni și penalitate sportivă de 100.000 lei
În temeiul art. 60 bis, alin. 1 si 2a din RD al FRF, jucătorul Mitran Marius Cătălin se sancționează cu măsura suspendării pentru 9 (nouă) luni și penalitate sportivă de 100.000 lei
În temeiul art. 60 bis, alin. 1 si 2a din RD al FRF, jucătorul Ciortan Ionel se sancționează cu măsura suspendării pentru 9 (nouă) luni și penalitate sportivă de 100.000 lei”, sună decizia CDE a FRF.

Jucătorii, după ce vor primi motivația comisiei, vor putea contesta decizia luată împotriva lor.

  • Dintre cei patru fotbaliști, cel mai cunoscut, de departe, este Marian Stoenac (30 de ani – foto), care a evoluat inclusiv în prima ligă, pentru Juventus București și FC U Craiova. A mai activat la Minerul Motru (Liga 3), CNS Cetate Deva (L3), Viitorul Pandurii Târgu Jiu (L2), Poli Iași (L2), Viitorul Șimian (L3) și Agrigola Borcea (L3).

Conform Regulamentului Disciplinar în baza căruia au fost judecați și sancționați cei patru jucători, aceștia au încălcat următoarele aliniate ale articolului 60 bis (Integritatea meciurilor):

1. Persoanele, care se află sub incidența reglementărilor FRF, trebuie să se abțină de la orice tip de comportament care atentează sau este susceptibil să atenteze la integritatea meciurilor și a competițiilor organizate de FRF, precum și să colaboreze în totalitate și în permanență cu FRF, ca parte integrantă a luptei sale împotriva acestui tip de acţiuni.

2. Reprezintă încălcări ale acestei reguli, în mod special:
a. a acționa de o manieră menită a influența derularea și/sau a rezultatului unui meci sau a unei competiții, printr-un comportament contrar stipulațiilor statutare ale FRF, în vederea obținerii unui avantaj pentru sine însuși sau pentru un terț.

Se înmulțesc cazurile, în special în Liga 3!

Prin sancționarea celor patru, numărul cazurilor de jucători, conducători, arbitri sau chiar observatori care au încălcat regulamentul de etică, privind integritatea meciurilor, crește în fotbalul românesc.

Chiar săptămâna trecută, un observator al Federației Române de Fotbal, Vasile Dan (Pucioasa – Dâmboviţa), chiar membru în Comisia de Disciplină și Etică a AJF Dâmbovița, a fost suspendat și amendat drastic după ce a fost denunțat de un arbitru, fiind acuzat că a încercat să intermedieze mituirea brigăzii la un meci din Liga 3!

În primăvara anului 2023, 9 arbitri care au condus partide în principal din Liga 3, cât și un observator de arbitri au fost suspendați și amendați după ce au fost descoperiți cu conturi online la pariuri. Cazurile altor doi arbitri au fost respinse ca prescrise.

În vara trecută, Comisia de Disciplină și Etică a FRF suspenda nu mai puțin de 12 jucători de la Real Bradu, echipă din Liga 3, fiindcă au fost descoperiți cu conturi la pariuri. Clubul argeșean s-a simțit atacat de FRF și s-a retras din competiție, nemaidorind să participe în noua ediție a Ligii 3.

Ulterior, aceeași comisie a FRF sancționa 10 jucători foști sau încă legitimați la CSC Ghiroda și Giarmata Vii, club tot din Liga 3, din aceeași cauză. Clubul din Timiș nu s-a simțit afectat de acest scandal și lovitură primită și continuă bine-mersi în Liga 3.

Au urmat cazurile lui Cosmin Achim, fost jucător la FC Voluntari, Viitorul Pandurii și Petrolul, suspendat pe o perioadă de un an și amendat cu 150.000 lei, și Nicolae Mariean, de la Olimpic Zărnești, suspendat 4 luni și amendat cu 15.000 lei. Amândoi au fost pârâți de iubitele lor.

 

https://liga2.prosport.ro/liga-3/observator-frf-suspendat-si-amendat-dupa-ce-a-fost-denuntat-de-un-arbitru-19301684

https://liga2.prosport.ro/seria-1/casele-de-pariuri-au-invadat-fenomenul-sportiv-19296580

https://liga2.prosport.ro/special/dosarul-curacao-cinci-intrebari-grele-in-ancheta-pariurilor-pe-meciuri-de-judet-si-juniori-ajunsa-in-lucru-la-politie-frf-si-onjn-dialog-incredibil-cu-presedintele-ajf-dambovita-ciprian-prisacaru-19284825

https://liga2.prosport.ro/liga-3/pe-modelul-cosmin-achim-jucatorul-de-la-olimpic-zarnesti-suspendat-de-frf-pentru-ca-a-jucat-la-pariuri-parat-de-iubita-sa-reactiile-oficialilor-clubului-din-liga-3-19296357

https://liga2.prosport.ro/special/arbitri/alti-sase-arbitri-unul-din-lotul-de-liga-2-scosi-tapi-ispasitori-fiindca-aveau-cont-la-case-de-pariuri-sanctiunile-dictate-de-frf-19273523

https://liga2.prosport.ro/liga-3/12-fotbalisti-de-la-real-bradu-suspendati-de-frf-pentru-pariuri-sanctiunile-dictate-19274886

Marius ANGHEL 05 Mar. 2024, 15:29 Liga 3
Pe aceeași temă