Alți șase arbitri, unul din lotul de Liga 2, scoși țapi ispășitori fiindcă aveau cont la case de pariuri! Sancțiunile dictate de FRF

Marius ANGHEL 01 Jun. 2023, 14:25 Arbitri
Alți șase arbitri, unul din lotul de Liga 2, scoși țapi ispășitori fiindcă aveau cont la case de pariuri! Sancțiunile dictate de FRF

Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal a rezolvat și cazurile celorlalți arbitri pe care forul condus de Răzvan Burleanu a decis să-i dea ca exemplu fiindcă aveau conturi la case de pariuri și nu și le închiseseră după ce au fost atenționați să facă acest lucru de către șefii Comisie Centrale a Arbitrilor (CCA).

Sunt arbitri aproape necunoscuți prim-planului fotbalului românesc, majoritatea din Liga 3, un exemplu cât se poate de elocvent fiind Nicoleta Șușcă, inclusă în lotul din a treia ligă, însă care nu are nici măcar un joc condus la acest nivel, dar, cu toate acestea, este scoasă în față.

Este, totodată, o ”campanie” prin care FRF vrea să arate că luptă împotriva acestor practici interzise de regulament, însă și să demonstreze public că Departamentul de Integritate nu șomează și are activitate.

Arbitrii Soporan, Pîslaru, Pîrlog, Șușcă și Buzzi, suspendați 2 luni și amandați cu 10 mii de lei pentru că aveau conturi la pariuri! Toader a primit jumătate din sancțiuni

Marți, 30 mai, în urma ședinței din 29 mai a Comisiei de Disciplină și Etică a FRF, trei arbitri (Cristian Dumitru Gozman Pop, Constantin Cosmin Fuior și Daniel Roberto Svatsinka) și un observator de arbitri (Mihai Adrian Jivan), toți de la nivelul Ligii 3, au fost suspendați și amendați fiindcă au ignorat mesajul de la CCA și au întârziat să-și închidă conturile pe care le aveau la casele de pariuri online, iar faptele altor doi arbitri (Daniel Eduard Călin și Mihai Robert Mereș), unul din Liga 2 și al doilea din Liga 3, au fost prescrise.

Miercuri, 31 mai, aceeași comisie, a luat decizii și în privința celorlalți șase arbitri ale căror cazuri rămăseseră în pronunțare.

Astfel, arbitrii asistenți Răzvan Ionuț Soponar (Baia Mare / Liga 2), Andrei Pîslaru (Arad / Liga 3), Tudorel Pîrlog (Cazașu / Brăila / Liga 3), Nicoleta Elena Șușcă (Arad / Liga 3) și Alexandru Cristian Buzzi (Oţelu Roşu / Caraş Severin / Liga 3) au fost sancționați cu măsura suspendării pentru două luni și cu penalitate sportivă de 10.000 lei.

În schimb, Răzvan Nicușor Toader (Zăvoi / Caraş Severin / Liga 3) a primit o sancțiune pe jumătate, de o lună de suspendare și 5.000 lei amendă.

”Admite sesizarea formulată de FRF, prin Secretar General.
În temeiul art. 60 bis alin. 2, lit. b) și 60¹ alin. 2 din RD al FRF, pârâtul Soporan Răzvan Ionuț se sancționează cu măsura suspendării pentru 2 (două) luni și penalitate sportivă de 10.000 lei”, sună una dintre decizii, pentru Soporan, unele asemănătoare având și ceilalți arbitri, cu excepți lui Toader, a cărui sancțiune este, așa cum am scris, pe jumătate.

De exemplu, Soporan nu a mai fost delegat din data de 3 decembrie 2022, când s-a aflat ca asistent la meciul din Liga 2 FC Brașov – Dinamo 0-2. La 25 de meciuri a fost convocat de CCA în acest sezon, iar cinci au fost din liga secundă (Dej – Miercurea Ciuc 2-1, Brașov – Ripensia 1-0 (foto), Șelimbăr – Slobozia 1-1, Ripensia – Poli Timișoara 1-0 și Brașov – Dinamo 0-2).

Articolele care le-au adus aceste sancțiuni arbitrilor sunt următoarele:

  • Articolul 60 bis | Integritatea meciurilor
    2. Reprezintă încălcări ale acestei reguli, în mod special:
    b. participarea directă sau indirectă la pariuri sau la activități similare în legătură cu meciurile de fotbal organizate de FRF/LPF/AJF, respectiv deținerea de interese financiare directe sau indirecte în cadrul activităților menționate.
  • Articolul 60¹ | Circumstanțe atenuante
    2.
    Participantul care, după ce organismul jurisdictional competent a fost învestit cu cercetarea unor abateri disciplinare prevăzute de art. 60 și/sau art. 60bis din prezentul regulament, recunoaște fapta înainte de data primei audieri a respectivului participant urmează a fi sancționat cu până la 50% din sancțiunea prevăzută pentru abaterea disciplinară comisă.

Bravo, FRF! Ai rezolvat problema fotbalului românesc, ai găsit vinovații, marii pariori, Departamentul de Integritate are din nou cazuri rezolvate cu succes, iar de acum înainte toți vor fi corecți, iar fotbalul va progresa.

 

https://liga2.prosport.ro/seria-1/trei-arbitri-si-un-observator-de-arbitri-pe-lista-pariorilor-din-fotbalul-romanesc-sanctiunile-primite-din-partea-frf-si-cei-doi-arbitri-scapati-basma-curata-19273418

https://liga2.prosport.ro/liga-3/incredibil-inca-cinci-jucatori-de-la-real-bradu-sunt-anchetati-fiindca-au-jucat-la-pariuri-19273429

Marius ANGHEL 01 Jun. 2023, 14:25 Arbitri
Pe aceeași temă