12 fotbaliști de la Real Bradu, suspendați de FRF pentru pariuri! Sancțiunile dictate

Marius ANGHEL 13 Jun. 2023, 00:03 Liga 3
12 fotbaliști de la Real Bradu, suspendați de FRF pentru pariuri! Sancțiunile dictate

După Gloria Buzău, în 2016, Unirea Tărlungeni, în 2017, și Daco-Getica București, în 2022, Real Bradu este al patrulea club din fotbalul românesc căruia Federația Română de Fotbal, prin Comisia de Disciplină și Etică, îi suspendă mai mulți jucători după ce s-a descoperit că aceștia jucau la pariuri.

Pe lângă acestea, de-a lungul timpului, au mai fost și alte echipe cu jucători sancționați pentru încălcarea regulamentului, numai că au fost cazuri singulare, spre deosebire de cele patru enumerate.

Nu mai puțin de 12 jucători de la Real Bradu, la comisie apărând încă două cazuri față de câte erau pe masă în urmă cu două săptămâni, au fost suspendați și amendați. Clubul argeșean din Liga 3 și-a anunțat de câteva zile retragerea din competițiile organizate de FRF și a aruncat mănușa federației conduse de Răzvan Burleanu.

Pe lângă Real Bradu, un alt club din Liga 3, CSC Ghiroda și Giarmata Vii, s-a ales și el cu un jucător suspendat din aceeași cauză.

12 jucători de la Real Bradu au fost suspendați din fotbal și amendați fiindcă aveau conturi și jucau la case de pariuri

Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal a decis în ședința din 12 iunie 2023 sancționarea jucătorilor reclamați de forul condus de Răzvan Burleanu după ce s-a descoperit că aceștia aveau conturi la case de pariuri și practicau acest viciu.

Nu mai puțin de 12 jucători de la Real Bradu au fost sancționați cu pedepse cuprinse între o lună și trei luni de suspendare și amendați cu sume de la 5.000 la 15.000 de lei.

Bogdan Ciucă, Ionuț Sebastian Ciucă, Marius Marian Dima, Alexandru Duminică și Aurel Iulian Pirciu au ajuns primii pe masa comisiei, în ședința din 22 mai 2023. Au urmat Bogdan Zamfirescu, Ionuț Oprescu, Georgian Mormolea, Antonio Cristian Negru și Andrei Mădălin Govlej, din ședința din 29 mai. Ulterior, în ședința din 6 iunie 2023 au rămas în pronunțare și dosarele jucătorilor Marian Ionuț Mihai și Mihai Ilie Galeșeanu.

Verdictul în cazul tuturor a fost dat în ședința din 12 iunie 2023 și a fost următorul:

”Admite sesizarea FRF, prin Secretar General.
În temeiul art. 60 bis alin. 4 și art. 60 alin. 1 din RD al FRF, sancționarea pârâtului Ciucă Bogdan Alexandru cu suspendare 2 (două) luni și penalitate sportivă de 10.000 lei.
În temeiul art. 60 bis alin. 4 și art. 60 alin. 1 din RD al FRF, sancționarea pârâtului Ciucă Ionuț Sebastian cu suspendare 1 (una) lună și penalitate sportivă de 5.000 lei.
În temeiul art. 60 bis alin. 4 și art. 60 alin. 1 din RD al FRF, sancționarea pârâtului Dima Marius Marian cu suspendare 3 (trei) luni și penalitate sportivă de 15.000 lei.
În temeiul art. 60 bis alin. 4 și art. 60 alin. 1 din RD al FRF, sancționarea pârâtului Duminică Alexandru cu suspendare 2 (două) luni și penalitate sportivă de 10.000 lei.
În temeiul art. 60 bis alin. 4 și art. 60 alin. 1 din RD al FRF, sancționarea pârâtului Pirciu Aurel Iulian cu suspendare 3 (trei) luni și penalitate sportivă de 15.000 lei.
În temeiul art. 60 bis alin. 4 și art. 60 alin. 1 din RD al FRF, sancționarea pârâtului Zamfirescu Bogdan cu suspendare 3 (trei) luni și penalitate sportivă de 15.000 lei.
În temeiul art. 60 bis alin. 4 și art. 60 alin. 1 din RD al FRF, sancționarea pârâtului Oprescu Ionuț cu suspendare 1 (una) lună și penalitate sportivă de 5.000 lei.
În temeiul art. 60 bis alin. 4 și art. 60 alin. 1 din RD al FRF, sancționarea pârâtului Mormolea Georgian cu suspendare 3 (trei) luni și penalitate sportivă de 15.000 lei.
În temeiul art. 60 bis alin. 4 și art. 60 alin. 1 din RD al FRF, sancționarea pârâtului Negru Antonio – Cristian cu suspendare 2 (două) luni și penalitate sportivă de 10.000 lei.
În temeiul art. 60 bis alin. 4 și art. 60 alin. 1 din RD al FRF, sancționarea pârâtului Govlej Andrei Mădălin cu suspendare 2 (două) luni și penalitate sportivă de 10.000 lei.
În temeiul art. 60 bis alin. 4 și art. 60 alin. 1 din RD al FRF, sancționarea pârâtului Galeșeanu Mihai Ilie cu suspendare 1 (una) lună și penalitate sportivă de 5.000 lei.
În temeiul art. 60 bis alin. 4 și art. 60 alin. 1 din RD al FRF, sancționarea pârâtului Mihai Marian Ionuț cu suspendare 3 (trei) luni și penalitate sportivă de 15.000 lei.”

  • Dima, Pirciu, Zamfirescu, Mormolea și Mihai au primit sancțiunile cele mai dure dintre cei 12, ei urmând să fie suspendați câte trei luni și pentru a reveni în fotbal trebuie să achite câte 15.000 lei amendă. Cu câte o lună suspendare și 5.000 lei amendă, deci cu sanțiunea minimă, au ”scăpat” Ionuț Ciucă, Oprescu și Galeșeanu. Ceilalți au primit câte două luni de suspendare și vor trebui să scoată din buzunar câte 10.000 de lei de fiecare, dacă vor să mai joace în competiții organizate de FRF.

Și un jucător de la CSC Ghiroda și Giarmata Vii a primit o sancțiune minimă

În afară de aceștia 12, în aceeași ședință, Comisia de Disciplină și Etică a FRF a sancționat și un jucător de la un alt club din Liga 3.

Răzvan Dan Cluci de la CSC Ghiroda și Giarmata Vii a primit o suspendare de o lună și o amendă de 5.000 de lei pentru aceeași încălcare a regulamentului.

”Admite sesizarea FRF, prin Secretar General.
În temeiul art. 60 bis alin. 4 și art. 60 alin. 1 din RD al FRF, sancționarea pârâtului Cluci Răzvan Dan cu suspendare 1 (una) lună și penalitate sportivă de 5.000 lei, a sunat verdictul în cazul său.

  • În schimb, cazul lui Cosmin Achim, dat afară de Petrolul la începutul acestui an, unul mult mai complex, este nefinalizat și acum, la multe luni după ce situația sa a ajuns pe masa comisiei. Cazul său este în pronunțare.
  • De curând, aceeași comisie a FRF a suspendat 10 arbitri și un observator de arbitri din Liga 2 sau Liga 3 din aceleași motive, fiindcă aveau cont la case de pariuri. Cazurile altor doi arbitri au fost respinse ca prescrise.

Directorul de la Real Bradu: ”Să se facă controale la toate echipele de la Liga 3 dacă FRF este atât de corectă. Se desființează 80 la sută din cluburile”

Revenind la Real Bradu, clubul din Seria a 4-a a Ligii 3 care a încheiat sezonul pe locul 4 în play-off, a anunțat în urmă cu două săptămâni, după citarea celor zece jucători la comisie, că se retrage din campionat.

Clubul argeșean se considera batjocorit de propriii jucători, dar și vânat și dat ca exemplu negativ de către Federația Română de Fotbal. Conducerea sa susținea că lovitura de imagine primită de echipă prin aceste acțiuni ale federației o face greu credibilă de acum înainte, chiar dacă ea nu ar avea nicio vină în aceste spețe.

”Sunt sigur că am fost vânați, deci sunt sigur de asta. Nu doresc să fie verificate celelalte echipe, dar sigur că sunt jucători și de la alte echipe care au conturi”, spunea Dan Stroe, primarul din Bradu, conducătorul instituției principal sponsor al clubului.

Punctul pe ”i” l-a pus directorul Ionuț Nae. Acesta cerea federației, dacă este corectă și echidistantă, să ancheteze toate cluburile din Liga 3 și să spună apoi câți jucători au conturi la casele de pariuri. Era de părere că 80 la sută din cluburile din Liga 3 s-ar desființa dacă FRF ar aplica același tratament tuturor echipelor, așa cum a procedat cu Real Bradu.

”Să se facă controale la toate echipele de la Liga 3 dacă FRF este atât de corectă. Istoricul de pariere rămâne pentru 7 ani. Să vedem și noi câți jucători de la Liga 3 au conturi la pariuri. Sau au doar cei de la Real Bradu???

Cel mai probabil, suntem victimele unei sesizări/reclamații a vreunui binevoitor. Credeți că doar jucătorii de la Real Bradu dețin conturi? Eu nu cred, dar cred că am fost scoși țapi ispășitori. Suntem un club corect, fără datorii și fără istoric negativ.

Jucătorii noștri nu au pariat pe meciurile echipei noastre. Au vină doar că dețin conturi. Unii le au inactive. De ce ne-au scos doar pe noi în față? Dacă se demarează controale… se desființează 80 la sută dintre cluburile din Liga 3. Majoritatea au conturi sau au avut. Acum, probabil, și-au închis mulți, cu exemplul dat cu Real Bradu. O bătaie de joc la adresa noastră. Îi anchetează pe cei mici și inofensivi. 100 la sută ne retragem, nu vrem să fim bătaia de joc a nimănui. Nu considerăm că meritam asta”, a ”tunat”, prin intermediul Liga2.ro, Ionuț Nae.

Articolele din Regulamentul disciplinar pe baza cărora jucătorii au fost sancționați:

  • Articolul 60 | Corupţia/Pariurile sportive/Integritatea competițiilor
    1. Persoana care oferă, promite sau acordă un avantaj nejustificat unui organ al FRF/LPF/AJF, unui arbitru, jucător, oficial sau altei persoane care se află sub incidența prezentului regulament, în nume propriu sau al unui terţ, în scopul de a-l determina să încalce statutele şi regulamentele FIFA/UEFA/FRF, sau să favorizeze o persoana sau un club, va fi sancţionată în mod cumulativ:
    a. cu o penalitate sportivă de la 100.000 la 300.000 de lei;
    b. cu interzicerea oricărei activităţi legate de fotbal şi cu interzicerea accesului pe orice stadion pentru 2 ani;
    c. retrogradarea primei echipe a clubului în categoria imediat inferioară.
  • Articolul 60 bis | Integritatea meciurilor
    4. Abaterile prevăzute în prezentul articol se sancționează cu măsura suspendării de la o lună la 12 luni și penalitate sportivă de la 10.000 lei la 150.000 de lei.

Foto: Clubul Sportiv Real Bradu

https://liga2.prosport.ro/liga-3/real-bradu-se-retrage-din-liga-3-si-arunca-manusa-federatiei-sa-se-faca-controale-la-toate-echipele-din-liga-3-daca-frf-este-atat-de-corecta-se-desfiinteaza-80-la-suta-dintre-cluburi-sunte-19273586

https://liga2.prosport.ro/special/arbitri/alti-sase-arbitri-unul-din-lotul-de-liga-2-scosi-tapi-ispasitori-fiindca-aveau-cont-la-case-de-pariuri-sanctiunile-dictate-de-frf-19273523

https://liga2.prosport.ro/seria-1/trei-arbitri-si-un-observator-de-arbitri-pe-lista-pariorilor-din-fotbalul-romanesc-sanctiunile-primite-din-partea-frf-si-cei-doi-arbitri-scapati-basma-curata-19273418

https://liga2.prosport.ro/liga-3/incredibil-inca-cinci-jucatori-de-la-real-bradu-sunt-anchetati-fiindca-au-jucat-la-pariuri-19273429

https://liga2.prosport.ro/liga-3/cinci-jucatori-ai-unei-echipe-din-liga-3-anchetati-de-frf-pentru-ca-joaca-la-pariuri-unul-a-evoluat-la-metaloglobus-iar-altul-a-fost-la-fcsb-clubul-a-reactionat-am-aflat-cu-stupoare-19272369

Marius ANGHEL 13 Jun. 2023, 00:03 Liga 3
Pe aceeași temă