Observator al Federației Române de Fotbal, suspendat și amendat drastic după ce a fost denunțat de un arbitru! Este acuzat că a încercat să intermedieze mituirea brigăzii la un meci de campionat! Reacția sa | EXCLUSIV

Cătălin MUREȘANU 05 Mar. 2024, 12:39 Liga 3
Observator al Federației Române de Fotbal, suspendat și amendat drastic după ce a fost denunțat de un arbitru! Este acuzat că a încercat să intermedieze mituirea brigăzii la un meci de campionat! Reacția sa | EXCLUSIV

Comisia de Disciplină și Etică din cadrul Federației Române de Fotbal a suspendat pentru o perioadă de 10 luni și a amendat cu 100.000 lei un observator federal care, la un meci din Liga 3, ar fi încercat să intermedieze o posibilă mită pentru arbitrii respectivului joc.

Sesizarea a fost făcută de către unul dintre cavalerii fluierului, care s-a adresat Departamentul de Integritate al FRF. Culmea funcției, Vasile Dan, cel care a fost sancționat, este membru chiar în Comisia de Disciplină și Etică din cadrul Asociației Județene de Fotbal Dâmbovița!

Observator FRF, suspendat și amendat drastic după ce a fost denunțat de un arbitru. Este acuzat că a încercat să intermedieze mituirea brigăzii la un meci din Liga 3

Fotbalul românesc surprinde în fiecare etapă, iar ligile inferioare oferă episoade șocante săptămânal. Liga2.ro vă prezintă cazul unui observator federal care activează în eșalonul terț și, în urma ședinței din 26 februarie 2024 a Comisie de Disciplină și Etică a FRF, a fost suspendat pentru 10 luni și amendat cu o sumă importantă, 100.000 lei.

”În temeiul art. 60 bis alin 1 și 2 lit. a, d și e din RD, pârâtul Dan Vasile se sancționeză cu măsura suspendării pentru 10 luni și penalitate sportivă de 100.000 lei”.

Acesta este anunțul publicat de FRF la secțiunea ”decizii Comisia de Disciplină și Etică”.

Liga2.ro a aflat povestea incredibilă care a dus la sancțiunea lui Vasile Dan, observatorul federal. Decizia vine în urma sesizării Departamentului de Integritate de către arbitrului partidei disputată în toamna anului trecut, dintre CSO Plopeni și Dunărea Giurgiu.

Arbitrajul din acel meci, contestat!

Meciul dintre clasatele în acel moment pe locurile 5 și 7 în Seria 4, ambele cu câte 9 puncte acumulate, a contat pentru etapa a 8-a a sezonului regular de Liga 3 și s-a încheiat la egalitate, scor 1-1, la Plopeni. Oaspeții au egalat în minutul 90+5.

Partida desfășurată pe stadionul ”Gheorghe Şilaev” din Plopeni (Prahova) a fost arbitrată de centralul Stănică Theodor Oancea (Bucureşti) și de asistenții Viorel Pânzaru (Braşov) și Ciprian Bratoi (Turnu Măgurele). Observatorul arbitrilor a fost Constantin Cantemir (Făgăraş), iar observatorul de joc a fost Vasile Dan (Pucioasa – Dâmboviţa).

La finalul acelui joc, la postarea clubului din Giurgiu în care se anunța rezultatul final, 1-1 după ce s-a reușit egalarea în minutul 90+5, iată ce comentariu lăsa Gabi Vlad despre arbitrajul brigăzii conduse de Stănică Oancea:

”Așa hal de arbitraj rar întâlnit. Au ținut cu voi din minutul 5, de când cei de la Plopeni au rămas în 10.
Dacă ați fi fost la meci, mi-ați fi dat dreptate. Fiecare este liber la spună ceea ce a văzut. Penalty refuzat, arbitrului de tușă a vrut să ridice fanionul, iar centralul a zis că nu e, dar s-a auzit din tribună. Cartonașul rosu a fost dat la o lovitură care nu a existat în duelul aerian. Despre ce vorbim când avem parte de un jalnic arbitraj, a fluierat numai de partea oaspeților. Dacă erați buni, astăzi nu plecați de la Plopeni cu un punct.”

Cum s-a apărat Vasile Dan? A spus că i-a văzut stresați pe arbitri și a încercat să-i mai liniștească

Atunci, cavalerul fluierului ar fi anunțat Departamentul de Integritate al FRF despre faptul că observatorul de joc i-a transmis un mesaj din partea reprezentanților uneia dintre formații. Ar fi vorba de o tentativă de mită. 1.000 de euro dacă ”iese bine”.

Conform unor surse Liga2.ro, în momentul în care a fost întrebat despre mesajul transmis centralului care a oficiat partida în cauză, Vasile Dan s-a disculpat și a declarat că i-ar fi simțit pe arbitri stresați, tensionați și a făcut o glumă prin care ar fi vrut să-i mai liniștească înaintea partidei.

Observatorul FRF suspendat este membru în Comisia de Disciplină și Etică din cadrul AJF Dâmbovița

Interesant este că observatorul suspendat și amendat prin decizia Comisiei de Disciplină și Etică a FRF face parte, în cadrul Asociației Județene de Fotbal Dâmbovița, chiar din Comisia de Disciplină și Etică.

Ce prevede articolul 60 bis (Integritatea meciurilor) la alin 1 și 2, punctele a, d și e?

Conform Regulamentului Disciplinar în baza căruia a fost judecat și sancționat observatorul FRF, Vasile Dan a încălcat următoarele paragrafe:

1. Persoanele, care se află sub incidența reglementărilor FRF, trebuie să se abțină de la orice tip de comportament care atentează sau este susceptibil să atenteze la integritatea meciurilor și a competițiilor organizate de FRF, precum și să colaboreze în totalitate și în permanență cu FRF, ca parte integrantă a luptei sale împotriva acestui tip de acţiuni.

2. Reprezintă încălcări ale acestei reguli, în mod special:

a. a acționa de o manieră menită a influența derularea și/sau a rezultatului unui meci sau a unei competiții, printr-un comportament contrar stipulațiilor statutare ale FRF, în vederea obținerii unui avantaj pentru sine însuși sau pentru un terț.
d. a nu informa imediat FRF/LPF/AJF dacă a fost contactat în vederea participării la acte ce vizează influențarea derulării și/sau a rezultatului unui meci sau ale unei competiții.
e. a nu denunța imediat FRF comportamentele ce intră sub incidența dispozițiilor prezentului articol, dacă are cunoștiință despre acestea.

Reacția lui Vasile Dan: ”Sunt nevinovat, o să fac apel”

Contactat de reporterul Liga2.ro, Vasile Dan a fost rezumat în comentarii.

”Sincer vă spun că nu pot să declar foarte multe. Sunt nevinovat și o să fac apel. Avocatul mi-a transmis să nu fac niciun fel de comentarii. Este vorba de cuvântul arbitrului, contra cuvântului meu, fără vreun martor”, a spus Vasile Dan.

Oficialul AJF a vorbit și despre postura de membru pe care o are în Comisia de Disciplină și Etică din cadrul AJF Dâmbovița și a transmis că, în cazul în care decizia finală nu-i va fi favorabilă, va demisiona din această postură. ”Așteptăm decizia FRF și, în cazul unei dicizii finale defavorabile mie, o să-mi dau demisia, nu ar fi fair-play să rămân”, a mai declarat observatorul sancționat de FRF.

Vasile Dan pare să fi fost suspendat din cadrul Comisiei de Disciplină și Etică a AJF Dâmbovița în urma deciziei Comisiei de Disciplină și Etică a FRF. Cel puțin asta reiese de pe site-ul AJF, la secțiunea unde este anunțată componența comisiei. Cele două capturi au fost făcute înainte și după convorbirea telefonică a reporterului Liga2.ro cu Vasile Dan.
  • Sancționarea unui observator nu este primul caz petrecut de curând. În vara anului 2023, Comisia de Disciplină și Etică a FRF aplica o suspendare pentru două luni și o amendă de 10.000 lei observatorului de arbitri Mihai Adrian Jivan (Arad), tot din Liga 3, fiindcă a fost descoperit că deținea cont la case de pariuri. El era sancționat cu mai mulți arbitri în principal de la nivelul Ligii 3.

https://liga2.prosport.ro/liga-3/s-a-pus-temelia-simbolica-pentru-viitorul-stadion-lego-al-timisoarei-19301661

https://liga2.prosport.ro/special/dosarul-curacao-cinci-intrebari-grele-in-ancheta-pariurilor-pe-meciuri-de-judet-si-juniori-ajunsa-in-lucru-la-politie-frf-si-onjn-dialog-incredibil-cu-presedintele-ajf-dambovita-ciprian-prisacaru-19284825

https://liga2.prosport.ro/special/oradea-a-predat-amplasamentul-pentru-noul-stadion-19301535

Cătălin MUREȘANU 05 Mar. 2024, 12:39 Liga 3
Pe aceeași temă