Trei arbitri și un observator de arbitri, pe lista pariorilor din fotbalul românesc! Sancțiunile primite din partea FRF și cei doi arbitri scăpați basma curată!

Marius ANGHEL, Daniel NAZARE 30 May. 2023, 18:14 Liga 2
Trei arbitri și un observator de arbitri, pe lista pariorilor din fotbalul românesc! Sancțiunile primite din partea FRF și cei doi arbitri scăpați basma curată!

Federația Română de Fotbal a anunțat marți, 30 mai 2023, în urma ședinței din 29 mai a Comisiei de Disciplină și Etică a FRF, verdictul în privința a cinci arbitri și a unui observator de arbitri pârâți de către Departamentul de Integritate al FRF că ar fi implicați în pariuri sportive.

Doi dintre arbitri au scăpat fără nicio sancțiuni, iar în aceeași ședință au apărut cazurile a încă doi jucători de la echipa din Liga 3 Real Bradu, pe lângă cei cinci anunțați săptămâna trecută, suspecți și ei că ar fi jucat la pariuri.

Arbitrii Gozman și Fuior și observatorul de arbitri Jivan, suspendați 2 luni și amandați cu 10 mii de lei pentru că sunt pariori! Svatsinka a primit jumătate din sancțiuni, iar Daniel Călin și Mereș au ”scăpat”

În două rânduri, nu mai puțin de 11 arbitri și un observator de arbitri au ajuns pe masa Comisiei de Disciplină și Etică a FRF după ce au fost pârâți de către Departamentul de Integritate al FRF fiindcă au încălcat regulamentul etic. Aceștia erau suspectați că au jucat la pariuri sau că au conturi pe platforme de betting, lucruri interzise de regulament. Riscau excluderea din fotbal pentru maximum 2 ani și ar fi putut primi o penalitate sportivă de cel mult 300 de mii de lei.

După multe zile în care Comisia de Disciplină și Etică a rămas în pronunțare, în ședința din 29 mai au fost anunțate primele decizii.

Arbitrii Cristian Dumitru Gozman Pop (Oradea / Liga 3) și Constantin Cosmin Fuior (Mircea Vodă / Brăila / Liga 3) și observatorul de arbitri Mihai Adrian Jivan (Arad / Liga 3) au fost sancționați cu măsura suspendării pentru două luni și cu penalitate sportivă de 10.000 lei, în timp ce Daniel Roberto Svatsinka (Reșița / Liga 3) a primit o sancțiune pe jumătate, o lună de suspendare și 5.000 lei amendă.

În schimb, cazurile arbitrilor Daniel Eduard Călin (Bucureşti / Liga 2) și Mihai Robert Mereș (Cluj-Napoca / Liga 3) au fost respinse ca prescrise.

  • Au rămas fără răspuns cazurile arbitrilor Răzvan Ionuț Soponar (Baia Mare / Liga 2), Răzvan Nicușor Toader (Zăvoi / Caraş Severin / Liga 3), Andrei Pâslaru (Arad / Liga 3), Tudorel Pîrlog (Cazașu / Brăila / Liga 3), Nicoleta Elena Șușcă (Arad / Liga 3) și Alexandru Cristian Buzzi (Oţelu Roşu / Caraş Severin / Liga 3).

”Admite sesizarea formulată de FRF, prin Secretar General.
În temeiul art. 60 bis alin. 2, lit. b) și 60¹ alin. 2 din RD al FRF, pârâtul Gozman Pop Cristian Dumitru se sancționează cu măsura suspendării pentru 2 (două) luni și penalitate sportivă de 10.000 lei”, sună una dintre decizii, pentru Gozamn, asemănătoare și pentru Constantin Cosmin Fuior și Mihai Adrian Jivan.

”Respinge sesizarea formulată de FRF, prin Secretar General împotriva pârâtului Călin Daniel Eduard, ca prescrisă”, a sunat decizia în privința lui Daniel Călin, la fel fiind și cea pentru Mihai Mereș.

Articolele care le-au adus aceste sancțiuni sunt următoarele:

  • Articolul 60 bis | Integritatea meciurilor
    2. Reprezintă încălcări ale acestei reguli, în mod special:
    b. participarea directă sau indirectă la pariuri sau la activități similare în legătură cu meciurile de fotbal organizate de FRF/LPF/AJF, respectiv deținerea de interese financiare directe sau indirecte în cadrul activităților menționate.
  • Articolul 60¹ | Circumstanțe atenuante
    2.
    Participantul care, după ce organismul jurisdictional competent a fost învestit cu cercetarea unor abateri disciplinare prevăzute de art. 60 și/sau art. 60bis din prezentul regulament, recunoaște fapta înainte de data primei audieri a respectivului participant urmează a fi sancționat cu până la 50% din sancțiunea prevăzută pentru abaterea disciplinară comisă.

 

 

https://liga2.prosport.ro/liga-3/cinci-jucatori-ai-unei-echipe-din-liga-3-anchetati-de-frf-pentru-ca-joaca-la-pariuri-unul-a-evoluat-la-metaloglobus-iar-altul-a-fost-la-fcsb-clubul-a-reactionat-am-aflat-cu-stupoare-19272369

https://liga2.prosport.ro/special/arbitri/inca-patru-arbitri-au-ajuns-sa-fie-judecati-de-comisia-de-disciplina-si-etica-a-frf-fiindca-ar-fi-jucat-la-pariuri-una-dintre-persoanele-anchetate-este-femeie-19270107

https://liga2.prosport.ro/special/arbitri/cazurile-a-doi-arbitri-din-lotul-de-liga-2-si-sase-de-liga-3-pe-masa-comisiei-de-disciplina-si-etica-a-frf-au-fost-parati-de-frf-fiindca-ar-fi-jucat-la-pariuri-19268057

Marius ANGHEL, Daniel NAZARE 30 May. 2023, 18:14 Liga 2
Pe aceeași temă