Copleșită de probleme financiare, care au împierdicat-o să-și reia activitatea sportivă în 2024, Foresta Suceava a primit în această săptămână încă o lovitură.
Echipa lider în Seria 1 a Ligii 3 după 15 etape trecute din sezonul regular 2023/24 a fost depunctată de Federația Română de Fotbal din cauza unui fost antrenor pe care l-a avut. Cu patru puncte scăzute, trupa suceveană a picat pe locul 2 și poate ajunge la excluderea din competiție, în situația în care între timp nu va arunca prosopul.
Între timp, în acest început de an, la Suceava a fost înființată o noua asociație sportivă cu numele de Cetatea, care din vară ar urma să fie înscrisă în Liga a 4-a.
Foresta nu și-a reluat activitatea în 2024, ba, mai mult, din cauza datoriilor, și-a pierdut mulți dintre jucători, cât și antrenorul principal.
Rămas fără bani, clubul nu a achitat în ultima lună rata către fostul antrenor Ionuț Moșteanu, astfel că s-a trezit la finalul ședinței din 7 februarie a Comisiei de Disciplină și Etică a FRF cu o scădere de 4 puncte, aplicată imediat în clasament. Pe lângă această depunctare, Foresta a primit și sancțiunea cu interzicerea dreptului de a transfera și/sau legitima jucători.
”În baza art. 85 din RD coroborat cu art. 24 lit. C pct. 1 lit. b din Regulamentul privind Statutul și Transferul Jucătorilor de Fotbal sancționarea ACS Foresta Suceava cu interzicerea dreptului de a transfera și/sau legitima jucători în calitate de club cesionar și scăderea de puncte asupra celor acumulate în campionat de echipa de categoria cea mai ridicată – depunctare 4 puncte pentru perioada 31.12.2023 – 15.01.2024 și 16.01.2024 – 31.01.2024.
Comisia a acordat termen în data de 21.02.2024, ora 15.00, dată la care clubul debitor să prezinte dovada plății față de creditorul Moșteanu Ionuț Codruț pentru a evita în continuare depunctarea”, sună decizia CDE.
În urma acestei depunctări, Foresta rămâne cu 23 de puncte în loc de 27 și pică de pe locul 1 al Seriei 1 a Ligii 3 pe locul 2, sub noul lider CSM Bacău (25 puncte) și fiind la egalitate cu Bucovina Rădăuți (locul 3).
Cu trei etape rămase de disputat din sezonul regular, echipa din Suceava era singura din Seria 1 calificată matematic în play-off, următoarea fază a campionatului. Acum însă, în urma depunctării, Foresta nu mai este matematic în play-off, dar problema sa mare nu este asta, ci că este în moarte clinică din cauza problemelor financiare și riscă să își încheie activitatea până când FRF va ajunge să o excludă din competiție fiindcă nu are bani să îndeplinească obligația din litigiul pierdut cu fostul său antrenor Ionuț Moșteanu.
Foresta este în conflict cu Moșteanu de la începutul anului 2022, atunci când antrenorul (foto, oprit de oameni de la o firmă de pază) nu a fost lăsat de conducerea clubului să urce în autocarul cu care echipa pleca într-un cantonament în Croația. Cele două părți susțineau apoi că au ajuns la o înțelege de a continua colaborarea, ulterior Moșteanu spunea altceva și clubul îl readucea din martie ca antrenor pe sârbul Ivan Gvozdenovic. Moșteanu a reclamat Foresta la FRF, a avut câștig de cauză și Comisia de Disciplină și Etică dicta ca antrenorul bucureștean să fie plătit de club până la finalul contractului, adică până în iunie 2024. De atunci, fiindcă s-a adoptat o plată eșalonată, sucevenii au fost nevoiți să confirme lunar către CDE achitarea a câte 10.000 de lei, potrivit Gazeta SV, către fostul antrenor.
Pentru luna ianuarie 2024 nu s-a făcut plata, iar CDE a sărit imediat cu o depunctare de 4 puncte!
FRF nu s-a sesizat la fel de rapid, ba chiar deloc, atunci când Ionuț Moșteanu a antrenat CSM Focșani, din tribună însă, pentru a nu fi legitimat și astfel a nu opri ”rata lunară” pe care o primea de la Foresta Suceava.
Cel puțin antrenorul principal Florin Croitoru și jucătorii Toma Niga, Matei Cuciureanu (ambii au ajuns la Poli Iași), Vlad Cimbru (FC Bacău), Marian Ilie (CS Tunari), Izougu Samson (CSM Bacău), Adrian Corniciuc, Odoh Chika, Karime Makongo (toți trei sunt la Metalul Buzău), Şerban Nițu (Şomuz Fălticeni), Adrian Moescu, Sebastian Ababei, Sebastian Nichita și Ștefan Mihălciuc (toți patru sunt la Viitorul Curița) s-au despărțit de Foresta în acest început de an și au semnat cu alte echipe.
Croitoru a ajuns la Viitorul Curița, în Seria 5 din Liga 3, și a explicat și motivele pentru care a plecat de la Suceava. Antrenorul spunea că se gândește la ce este mai rău pentru Foresta, chiar la retrogradarea sau desființarea echipei.
”A fost o echipă foarte frumoasă, foarte tânără, ținând cont că cel mai vârstnic jucător avea 26 de ani, iar următorul 22. Restul erau copii de 20 de ani, 19, foarte mulți dintre ei cu doi-trei ani la Liga 3, o echipă cu care s-ar fi putut lucra foarte frumos pe viitor. Îmi pare rău pentru orașul Suceava, de multe ori am rămas surprins de comentariile oamenilor de acolo, ale unor suporteri care cereau desființarea echipei sau retrogradarea ei. Nu iau în calcul un singur lucru cei de acolo, că dacă echipa va retrograda va fi enorm de greu să promoveze din nou, vor fi ani în care orașul nu va mai avea fotbal de calitate. Va fi foarte dificil și îmi pare rău pentru acest oraș. Am mers la Suceava cu mare drag și cu mari speranțe și am lăsat echipa pe locul întâi.Am plecat din cauza problemelor financiare, majoritatea titularilor au reziliat contractele și nu mi-aș fi dorit să rămân într-un loc unde nu pot să fac performanța care mi s-a impus și pe care și eu mi-am dorit-o.
Îmi pare rău că domnul primar a fost influențat într-un mod negativ, chiar nu pot să-mi explic, pentru că este un iubitor de fotbal. A avut o informare greșită, deși domnul președinte Ciutac a explicat foarte bine că acel cantonament din Antalya va fi făcut pe banii domnului Corneliu Lucescu, de la Tarsin. Nu pe banii Primăriei. Banii pe care i-am fi primit de la Primărie și pe care i-am fi dat pentru un stagiu în țară i-am fi putut folosi în alte scopuri pentru echipă. Era un lucru benefic să ne ofere cineva un stagiu în Turcia, fără ca noi să plătim ceva.
Mi-aș dori din tot sufletul să văd Foresta jucând meciul de baraj, dar, din păcate, cred că lucrurile se vor agrava din ce în ce mai tare. Și îmi este frică să nu se ajungă la cel mai rău scenariu, retrogradarea sau chiar desființarea echipei”, a spus Florin Croitoru pentru Liga2.ro.
Cum Foresta a ajuns să acumuleze datorii în valoare totală de 1,7 milioane de lei către angajați, furnizori și Fisc, potrivit Gazeta SV, după ce a primit mai puțin de jumătate din bugetul de 3 milioane de lei alocat de Primăria Suceava în 2023, clubul nu a fost capabil să își mai reia activitatea în 2024 și conducerea sa a depus la Tribunalul Suceava o cerere de emitere a unei ordonanțe de plată prin care primăria condusă de Ion Lungu să fie obligată să achite și restul de 1,6 milioane de lei din bugetul pe anul trecut. Primul termen de judecată este 12 februarie 2024.
Între timp, la Suceava, Tribunalul a acordat, la 12 ianuarie 2024, personalitate juridică entității ”Asociația Club Sportiv Municipal Cetatea 1932 Suceava”, care se dorește a fi înscrisă în Liga 4 în vară.
Cel care a înființat această asociație este Marian Bordeianu, fostul vicepreședinte al Forestei, iar alături de el îl are pe Gabriel Clim, fostul președinte al Forestei. Cei doi și-au dat demisia de la Foresta în vara anului 2023, odată cu antrenorul Dorin Goian. Motivul? Tot problemele financiare pe care le avea clubul și mișcările făcute de membri fondatori.
”A venit domnul Ion Lozovan și a spus că a băgat bani în club și are nevoie de o anumită sumă de bani și i-am spus că nu îi pot da din banii primăriei, că nu se pot justifica și atunci, a doua zi, am fost scos de la semnătură. Din Consiliul Director fac parte Ion Lozovan, Andrei Ciutac, Mihai Ungureanu”, spunea, la acel moment, printre altele, președintele Clim, despre situația de la Foresta.
În vară, Foresta a fost aproape de revenirea în Liga 2, însă a pierdut finala barajului cu ACSM Ceahlăul Piatra Neamț.
Mai jos vedeți ultima poză distribuită de Foresta Suceava pe contul său de Facebook, în data de 3 decembrie 2023, după petrecerea de încheiere a anului, an în care echipa a fost aproape de promovarea în Liga 2, în vară, iar după 15 etape din noul sezon de Liga 3 era pe locul 1 în Seria 1 și deja calificată în play-off.
Fotografia era însoțită de mesajul: ”Încheiem anul ca o familie, așa cum am fost și vom fi mereu.”
Copleșită de probleme financiare, familia s-a destrămat în primele zile ale anului 2024 și Foresta este aproape de desființare.
Actuala Foresta Suceava, a nu se confunda cu Foresta Fălticeni, cea care întorcea Dinamo de la 0-4 și câștiga la București cu 5-4, a apărut în vara anului 2016, când și-a schimbat numele din Rapid CFR Suceava, în încercarea de a-și schimba imaginea, a porni un proiect prin care să atragă și oameni potenți financiar din județ, pe lângă autoritățile locale, iar ca președintele executiv era numit Dorin Goian. Echipa activa în Liga 2, de unde a retrogradat în vara anului 2018, iar de atunci s-a zbătut în Liga 3 să promoveze la capătul fiecărui sezon.
Foto: Foresta Suceava și Gazeta SV
https://liga2.prosport.ro/liga-3/florin-croitoru-a-semnat-cu-viitorul-curita-19298560
https://liga2.prosport.ro/liga-3/foresta-suceava-a-ramas-fara-sapte-jucatori-si-fara-antrenorul-marius-croitoru-19298279
https://liga2.prosport.ro/liga-3/analiza-11-echipe-din-liga-3-sunt-matematic-calificate-in-play-off-iar-jumatate-din-locurile-pentru-play-out-sunt-ocupate-cu-trei-etape-inainte-de-finalul-sezonului-regular-19296050
https://liga2.prosport.ro/liga-3/probleme-mari-de-la-foresta-suceava-dorin-goian-si-a-dat-demisia-19274846