OFICIAL | Foresta Suceava a fost exclusă din Liga 3! Cum arată clasamentul Seriei 1 după ce toate rezultatele ei din retur s-au transformat în 3-0 pentru adversari

Marius ANGHEL 19 Mar. 2024, 16:36 Liga 3
OFICIAL | Foresta Suceava a fost exclusă din Liga 3! Cum arată clasamentul Seriei 1 după ce toate rezultatele ei din retur s-au transformat în 3-0 pentru adversari

Aventura Forestei Suceava în Liga 3 s-a încheiat în mod oficial! Nu fiindcă ar fi fost premiată cu vreo promovare prematură, pentru că ar fi fost prea bună în seria sa, ori a bifat vreo retrogradare, ci chiar mai rău. Clubul bucovinean care în vară a fost aproape de o revenire în Liga 2, iar în iarnă intra în vacanță de pe primul loc în Seria 1 a fost exclus din campionat cu o etapă înainte de finalul sezonului regular.

Problemele financiare au adus-o în situația de a nu-și mai putea relua activitatea, a ajuns să fie și depunctată în clasament, însă motivul excluderii din Liga 3 de către Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal a venit luni, 18 martie 2024, pentru neprezentarea la două jocuri în campionat.

Foresta a fost retrogradată în ultima ligă a județului Suceava, în situația în care conducătorii ei vor reuși să achite datoriile, să o scoată din comă și să o repună pe picioare.

  • Un lucru este cert: municipiul Suceava rămâne fără echipă de fotbal la nivel național, nici măcar în Liga 3, dar județul continuă să aibă două reprezentante în acest campionat, pe Bucovina Rădăuți și Șomuz Fălticeni, aflate pe locul 1, respectiv 6 dintr-un total de nouă în Seria 1.

Foresta Suceava, exclusă din Liga 3 pentru două neprezentări!

Copleșită de probleme financiare, care au împiedicat-o să-și reia activitatea sportivă în 2024, Foresta Suceava și-a pierdut jucătorii, antrenorii și a fost depunctată de FRF cu opt puncte până la acest moment din cauza neachitării ”ratei” lunare de 10.000 lei către fostul său antrenor Ionuț Moșteanu.

Primele două etape de Liga 3 din 2024 i-au adus două neprezentări, la meciurile cu FC Bacău (acasă) și CSM Bacău (deplasare), fapt care i-a atras, automat, excluderea din campionat, așa cum prevede regulamentul.

Iar Comisia de Disciplină și Etică a FRF a decis în ședința din 18 martie excluderea sa din competiție.

”În conformitate cu prevederile art. 79/2 din RD coroborat cu art. 79/14 din RD, clubul ACS Foresta Suceava se sancționează cu Excluderea din competiția Liga a 3-a ediția 2023-2024 și se Retrogradează în ultima competiție organizată de Asociația Județeană de Fotbal pe teritoriul căreia are sediul clubul în cauză”, sună decizia CDE.

Este al doilea abandon în Seria 1 în acest sezon de Liga 3, după Viitorul Darabani. Echipa din județul Botoșani a fost exclusă din același motiv, pentru două neprezentări în primele șase etape ale turului. Fiindcă excluderea a venit înainte de încheierea turului campionatului regular, rezultatele sale din primele șase jocuri au fost anulate.

Clasamentul Seriei 1 se schimbă odată cu excluderea Forestei. Toate rezultatele sucevenilor din retur se transformă în 3-0 pentru adversari

În cazul Forestei, excluderea s-a petrecut după terminarea turului sezonului regular, astfel că regulamentul spune altceva. Rezultatele din tur rămân, iar cele din retur, inclusiv cele înregistrate pe teren, vor fi transformate în 3-0 pentru adversar.

În aceste condiții, Foresta pierde toate punctele obținute pe teren în retur, în jocurile disputate până la momentul neprezentării, iar clasamentul suferă modificări importante. Pentru echipa suceveană, care oricum este exclusă din competiție, nu mai are nicio importanță cu câte puncte rămâne, însă de victoriile cu 3-0 se bucură formațiile care cedaseră pe teren, în retur, în fața Forestei.

Rezultatele înregistrate de Foresta în acest sezon de Liga 3, până la momentul excluderii: 2-0 la Rapid Brodoc, 4-2 cu CSM Vaslui, 3-0 la Viitorul Darabani, 3-2 cu Şomuz Fălticeni, 1-1 la Bucovina Rădăuţi, 5-1 cu Ştiinţa Miroslava, 1-1 la FC Bacău, 2-0 cu CSM Bacău, 0-1 la Aerostar Bacău (meciuri din turul campionatului), 5-1 cu Rapid Brodoc, 4-3 la CSM Vaslui, a stat, fiindcă trebuia să întâlnească Viitorul Darabani, 2-2 la Şomuz Fălticeni, 1-3 cu Bucovina Rădăuţi, 2-1 la Ştiinţa Miroslava, 0-3 prin forfait cu FC Bacău, 0-3 prin forfait cu CSM Bacău. În ultima etapă trebuia să întâlnească Aerostar Bacău, iar aceasta va primi și ea un 3-0.

Cât a jucat în acest sezon, Foresta a înregistrat nouă victorii, trei remize și două înfrângeri, rezultate cu care în pauza de iarnă se clasa pe locul 1 în Seria 1 și era matematic calificată în play-off. Apoi și-a întrerupt activitatea, a fost sancționată cu neprezentare și a ajuns la excludere și la pierderea tuturor meciurilor din retur la scorul de 0-3. Au profitat de această situație, câștigând câte trei puncte în clasament, Rapid Brodoc, CSM Vaslui și Știința Miroslava, pierzătoare pe teren, dar și Șomuz Fălticeni, care remizase cu Foresta.

Rămasă fără zece puncte câștigate pe teren în retur, dar penalizată și cu opt puncte până acum pentru neachitarea litigiului cu Ionuț Moșteanu, Foresta a ajuns să mai aibă 9 puncte și să pice pe ultimul loc în Seria 1.

Cum în Seria 1 sunt deja două echipe exclude, Viitorul Darabani și Foresta Suceava, din această serie nu va mai retrograda nimeni în acest sezon. Practic, play-out-ul se va juca degeaba, meciurile celor patru echipe care vor ajunge acolo urmând să fie niște amicale!

Conducerea Forestei Suceava a dat Primăria Suceava în judecată

Președintele Forestei Suceava, Andrei Ciutac, spunea, nu cu multe zile în urmă, că s-a ajuns în această situație după ce Primăria Suceava a refuzat, fără motiv, să continue să achite banii din contractul de finanțare promis de autoritățile locale.

Ciutac a declarat că s-a acționat pe cale legală împotriva Primăriei Suceava, a cărei primar este Ion Lungu. Între cei doi este și o relație de rudenie, Ciutac fiind nepotul lui Lungu.

”Am acționat primăria în judecată la 15 ianuarie. Am solicitat ordonanță de plată, pentru a se achita diferența de 1.6 milioane de lei, din contractul de finanțare pe 2023. În momentul de față avem termen la Tribunalul Suceava, care până acum nu a fost anunțat.
(N.r. – Până atunci echipa nu va mai exista) Cu siguranță! Noi mai avem datorii către jucători, către cei care au efectuat servicii către club. Mi se pare normal să le achităm chiar dacă clubul nu va mai activa la nivelul Ligii 3. Clubul trebuie să primească banii, pentru că entitatea Foresta Suceava va rămâne și pentru asta am solicitat plata restului de 1.6 milioane de lei din contractul de finanțare pentru 2023. Trebuie să ne achităm datoriile!
(N.r. – Va fi înscrisă echipa la nivel județean?) Nu ne-am făcut strategia pentru viitor, vedem cum vor evolua lucrurile până în vară. Nu știu în ce măsură ne putem înscrie în Liga 4, pentru că vom fi excluși și trebuie să o luăm din Liga 5”, spunea Ciutac pentru Liga2.ro.

”La Suceava s-a închis prăvălia. S-a desființat, datorii mari, jucătorii au plecat. Din păcate, așteptăm alegerile din nou. La Suceava depindem de noul primar. Stadionul există. Suceava e jos, din punctul de vedere al sportului.
Da, cu siguranță(n.r. – ar reveni într-un proiect). Vreau doar să fie un proiect sănătos și corect. Eu am plecat de la Foresta după acel baraj (n.r. – cu ACSM Ceahlăul), aș fi plecat oricum. Am fost acolo de ceva vreme și s-au întâmplat lucruri urâte. S-a jecmănit un club de fotbal. Vin alții din alte orașe să conducă clubul de fotbal pe banii Primăriei.
Ar trebui să pună o persoană să supervizeze toate plățile. Când se jecmănește cum a fost la Suceava, mă doare sufletul”, spunea, la DigiSport, Dorin Goian, ultima dată fost antrenor la Foresta în sezonul trecut. El a fost și președinte la club, cu mai mult timp în urmă.

”Îmi pare rău că domnul primar a fost influențat într-un mod negativ, chiar nu pot să-mi explic, pentru că este un iubitor de fotbal. A avut o informare greșită, deși domnul președinte Ciutac a explicat foarte bine că acel cantonament din Antalya va fi făcut pe banii domnului Corneliu Lucescu, de la Tarsin. Nu pe banii Primăriei. Banii pe care i-am fi primit de la Primărie și pe care i-am fi dat pentru un stagiu în țară i-am fi putut folosi în alte scopuri pentru echipă. Era un lucru benefic să ne ofere cineva un stagiu în Turcia, fără ca noi să plătim ceva.
Mi-aș dori din tot sufletul să văd Foresta jucând meciul de baraj, dar, din păcate, cred că lucrurile se vor agrava din ce în ce mai tare. Și îmi este frică să nu se ajungă la cel mai rău scenariu, retrogradarea sau chiar desființarea echipei”, spunea, pentru Liga2.ro, Florin Croitoru, antrenorul care a condus Foresta în acest sezon, până la pauza de iarnă. El antrenează acum Viitorul Curița, tot în Liga 3.

Clasamentul Seriei 1 din Liga 3 la finalul anului 2023, când se intra în pauza de iarnă:

Clasamentul Seriei 1 din Liga 3 în acest moment, după sancționarea Forestei cu 8 puncte și excluderea din campionat:

  • Fotografia cu care este ilustrat articolul este ultima distribuită de club pe contul său de Faceebok. Este ultima fotografie cu Foresta în viață! Încheiem anul ca o familie, așa cum am fost și vom fi mereu, era mesajul Forestei Suceava la data de 3 decembrie 2023, când intra în vacanța de iarnă și nu conștientiza ceea ce avea să urmeze apoi.

Foto: Foresta Suceava

https://liga2.prosport.ro/liga-3/dorin-goian-intervine-in-cazul-foresta-suceava-19302510

https://liga2.prosport.ro/liga-3/ce-s-a-intamplat-la-foresta-suceava-explicatiile-lui-andrei-ciutac-19301818

https://liga2.prosport.ro/liga-3/foresta-nu-mai-continua-in-liga-3-19301776

https://liga2.prosport.ro/liga-3/florin-croitoru-a-semnat-cu-viitorul-curita-19298560

Marius ANGHEL 19 Mar. 2024, 16:36 Liga 3
Pe aceeași temă