”U” Cluj anunță că și-a deschis ”porțile către mediul privat” și are un prim membru asociat la club, cu drept de vot în forurile de conducere. Radu Constantea: ”Am făcut-o pentru a trece la următorul nivel de performanță”

Marius ANGHEL 27 Jan. 2022, 13:38 Liga 2
”U” Cluj anunță că și-a deschis ”porțile către mediul privat” și are un prim membru asociat la club, cu drept de vot în forurile de conducere. Radu Constantea: ”Am făcut-o pentru a trece la următorul nivel de performanță”

Universitatea Cluj a anunțat miercuri, 26 ianuarie 2022, ziua în care l-a cedat pe Victor Dican (21 de ani), internaționalul ei de tineret, la FC Botoșani, și l-a luat de la clubul moldovean din Liga 1 sub formă de împrumut pe belgianul Martin Remacle (24 de ani), că ”își deschide porțile către mediul privat”, imediat după aceea comunicând și prima firmă care devine membru asociat al clubului: Eco Garden Construct, unul dintre sponsorii echipei.

”U” Cluj, deschisă să primească investitori privați care să primească drept de vot în conducerea clubului

Acest demers de ”deschidere a porților” a fost aprobat de Consiliul Director al clubului Universitatea Cluj, în urma propunerii președintelui Radu Constantea, susține echipa din Liga 2 pe site-ul oficial. ”Companiile private care doresc să se implice activ în managementul AS FC Universitatea Cluj prin susținerea financiara a clubului și desemnarea unui reprezentant cu drept de vot în forurile de conducere pot dobândi calitatea de membru asociat”, anunță cel mai iubit club de fotbal din Cluj-Napoca, în ciuda faptului că nu are rezultatele sportive înregistrate de CFR Cluj.

Cotizația anuală a membrilor asociați în AS FC Universitatea Cluj este, potrivit aprobării Consiliului Director al clubului, de 15.000 de euro/an, la care se adaugă un sprijin financiar cu o valoare netă de minim 150.000 euro/an.

Radu Constantea: ”Trebuie să fim realiști si să spunem că FC Universitatea Cluj are nevoie de sprijinul companiilor private pentru a dispune de un buget care să permită îndeplinirea obiectivelor”

”Pas important făcut de FC Universitatea Cluj. Clubul își deschide porțile către companiile care vor să susțină puternic din punct de vedere financiar Universitatea, dar să se implice și în managementul clubului, prin expertiză și transfer de know-how.
Consiliul Director a aprobat o propunere mai veche a președintelui Radu Constantea, care datează din 2018, în urma căreia companiile private care doresc să se implice activ în managementul AS FC Universitatea Cluj prin susținerea financiara a clubului și desemnarea unui reprezentant cu drept de vot în forurile de conducere pot dobândi calitatea de membru asociat”, sună introducerea comunicatului Universității Cluj privind deschiderea către meciul privat.

”Argumentele din 2018 rămân și acum în picioare. FC Universitatea Cluj trebuie să ofere mediului privat oportunitatea de a se implica mai profund în viața și activitatea clubului. Mai mult, trebuie să fim realiști si să spunem că FC Universitatea Cluj are nevoie de sprijinul companiilor private pentru a dispune de un buget care să permită îndeplinirea obiectivelor. Astăzi, lansez oficial acest proiect și bifez un punct important din obiectivele pe care mi le-am asumat în 2016. Am parcurs un drum lung și presărat cu o mulțime greutăți, în care ne-am confruntat cu disfuncționalități ale fotbalului românesc, iar în față ne așteaptă un drum la fel de greu. Diferența este, însă, că acum există cadrul pentru companiile private de a se implica în managementul clubului. Pe termen mediu și lung, acest lucru se va dovedi decisiv, pentru că performanța se obține doar prin profesionalism spirit de echipă, stabilitate, asumare și implicare”, a declarat Radu Constantea, cel care a revenit în funcția de președinte al ”U” Cluj în luna octombrie 2021, după retragerea lui Constantin Răduță și refuzul lui Vincențiu Vereș. Constantea, consilier local și un apropiat al primarului Emil Boc, și-a încheiat mandatul la ”U” Cluj în martie 2021 și nu i-a mai fost prelungit.

”Când am acceptat, în urmă cu două luni, să revin temporar la conducerea clubului, am făcut-o pentru a echilibra bugetul și a reașeza proiectul pe un făgaș care să îl facă atractiv pentru mediul privat. A fost una dintre condițiile mele pentru a reveni. În ultimele două luni, am diminuat exponențial deficitul și am asigurat un flux financiar care să permită clubului să își onoreze angajamentele deja asumate față de fotbaliști, staff, angajați și furnizori. Pentru a trece la următorul nivel de performanță, clubul are nevoie de implicarea și expertiza mediului privat. Acum, acest lucru este posibil”, a mai spus președintele Radu Constantea.

Eco Garden Construct, primul membru privat asociat al AS FC Universitatea Cluj. Mircea Crăciun: ”Ne-am dezvoltat în mijlocul comunității clujene și vrem să oferim ceva înapoi”

La scurt timp după anunțul că-și deschide ”porțile către mediul privat”, ”U” Cluj a și anunțat primul membru asociat al clubului, aprobat în ședința de marți, 25 ianuarie 2022, a Consiliului Director.

Este vorba despre Eco Garden Construct, o firmă care era deja sponsor la clubul prezidat de Radu Constantea.

”Sprijinim FC Universitatea Cluj de o bună perioadă de timp și salutăm decizia clubului de a-și deschide porțile către mediul privat. Ne-am dezvoltat în mijlocul comunității clujene și vrem să oferim ceva înapoi. Ne bucurăm că putem contribui cu expertiza profesională și cu susținerea noastră financiară la viitoarele succese al clubului. De asemenea, sperăm să fim un exemplu pentru alte companii din Cluj care au acum oportunitatea să se implice la FC Universitatea Cluj ca membri asociați. “U” este unul dintre cele mai importante simboluri ale acestui oraș. Așa cum am mai spus, deviza noastră în business este “Think BIG” și vrem să transferăm acest mesaj în sufletul tuturor fanilor, suporterilor, jucătorilor și iubitorilor de “U”. Pentru noi, este o oportunitate, dar și o mândrie să ne asociem cu FC Universitatea Cluj și să ducem împreună echipa acolo unde îi este locul.

Salutăm pe această cale și apreciem implicarea Domnului Prof. Emil Boc și a autorităților locale, respectiv a mediului academic clujean, în promovarea unui simbol și a unei identități nationale prin sport și interesul în a oferi, prin rezultate, un model în plus pentru generațiile tinere. Avem convingerea că împreună cu actorii importanți și recunoscuți din societatea clujeană și foarte probabil și națională, vom reuși să punem pe harta fotbalului european o nouă stea care să demonstreze o dată în plus parcursul european al românilor și dorința noastră de a face parte din familia europeană, precum și din fotbalul european de valoare. Sperăm ca acest moment să genereze un impuls în tot sportul românesc și să fim conștienți cu toții că ceea ce trebuie să facem este să creăm modele pentru generațiile care urmează, pentru a se identifica cu apartenența română într-o familie europeană de succes”, a declarat Mircea Crăciun, directorul general al Eco Garden Construct.

”Îi mulțumesc domnului Mircea Crăciun pentru implicare și îl felicit pentru pasul pe care compania pe care o conduce îl face. FC Universitatea Cluj are nevoie de know-how și de finanțare din mediul privat, care, împreună cu spijinul pe care îl primim deja de la sponsori – cărora vreau să le mulțumesc încă o dată – creează premisele pentru performanță. Într-un mediu puternic concurențial precum fotbalul, există o nevoie permanentă de profesionalizare, în paralel cu eforturile pe care le facem împreună cu sponsorii, autoritățile locale și membrii fondatori. De astăzi, acestora li se adaugă și primul membru asociat, compania Eco Garden Construct. Așteptăm la discuții orice companie care își dorește să se implice activ la FC Universitatea Cluj”, a declarat Mihai Moga, brand manager al clubului Universitatea Cluj.

  • ”Eco Garden Construct este specializată în proiectarea și amenajarea spațiilor verzi, amenajarea grădinilor și întreținerea gazonului. Compania a gestionat cu succes proiecte publice de mare anvergură, dar și proiecte rezidențiale elegante. Eco Garden Construct colaborează cu cei mai importanți producători de gazon, cu cei mai mari producători și distribuitori de sisteme de irigații și cu producători de plante și pepiniere din România și Europa, putând efectua lucrări oriunde în Europa și până în țări precum Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, Turkmenistan sau Dubai”, sună descrierea pe care ”U” Cluj i-o face primul membru privat asociat.

Emil Boc: ”Nu au existat infestitori privați care să preia U Cluj. Rigorile sunt foarte înalte”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, fost premier al României, susținea de curând că este atent la tot ceea ce mișcă la ”U” Cluj, însă la veșnica întrebare care i s-a tot pus privind atragerea de investitori privați la club spunea că nu s-a arătat nimeni interesat să preia clubul.

”Nu au existat. Rigorile sunt foarte înalte pentru U Cluj. Dacă cineva vrea să vină, nu trebuie să vină la mine în primul rând, ci la Consiliul de Administrație de la Universitate, să aibă discuțiile de principiu. După aceea, trebuie să ne informeze și pe noi, în Consiliul Local, să luam o decizie împreună cu universitățile clujene.

Deocamdată, universitățile, împreună cu primăria asigură susținerea financiară a clubului Universitatea Cluj. Este un club care crește bine, sănătos, curat și transparent. Are o echipă de conducere nouă, asigurată de Constantin Răduță (n.r. – între timp acesta s-a retras din funcție), care vine din partea UBB, un om cu cunoștințe importante și cu experiență în domeniul fotbalului și al managementului. Am încredere că vom duce această echipă acolo unde este locul ei, încet, dar sigur”, spunea Emil Boc.

La conducerea clubului a revenit apoi tot un reprezentant al Consiliului Local, Radu Constantea. Constantin Răduță era reprezentant din partea Universității Babeș-Bolyai.

”Acest proiect început în 2016 s-a concentrat foarte mult pe ideea de club sustenabil din punct de vedere financiar. Ne dorim și noi să mergem pe aceeași linie. Este și motivul pentru care clubul și-a propus și a reușit să mențină o pondere de 30 – 35 la sută din finanțare din partea Primăriei și a Consiliului Local în ceea ce înseamnă bugetul echipei în fiecare an din 2016 până acum, iar din activități de marketing generăm undeva la 45 – 50 la sută din buget, ceea ce înseamnă că suntem printre cele mai bune echipe din Liga a 2-a care avem aceste procente. Consider că pe această linie trebuie să mergem în față.
Sunt echipe care în ultimii ani au primit un buget din banii publici, poate până la 90 la sută, iar această luptă este oarecum inegală. Este o luptă inegală și consider că trebuie să avem grijă la ceea ce avem de făcut de acum înainte”, spunea, de curând, la reunirea echipei, managerul general al Universității Cluj, Andrei Cordoș.

Actualul ”U” Cluj este un club înființat în 2016, din Liga a 4-a, după falimentul fostei echipe deținute de Florian Walter, pornit sub numele ”ACSF Alb-Negru al Studenților Clujeni”, care ulterior a luat numele de AS FC Universitatea Cluj și care dorește să fie continuatoarea echipei înființate în 1919. Actualul proiect a reușit promovări consecutive până în Liga 2, unde acum se află la al patrulea sezon în care țintește accederea în Liga 1. Momentan se află pe locul 3 în Liga 2, după 16 etape desfășurate, cu 33 de puncte acumulate, cu nouă mai puțin decât liderul Petrolul și două în spatele celor de la FC Hermannstadt. Din sezonul regular mai sunt trei etape, iar apoi se merge într-un play-off de șase echipe în care primele două clasate promovează direct, iar următoarele două formații merg la barajul de promovare.

Marius ANGHEL 27 Jan. 2022, 13:38 Liga 2
Pe aceeași temă