Progresul Spartac, comunicat după ce a aflat că va continua în Liga 2. ”Alegem să privim oportunitatea de a rămâne în acest eșalon ca un omagiu”

Marius ANGHEL 07 Aug. 2023, 18:26 Liga 2
Progresul Spartac, comunicat după ce a aflat că va continua în Liga 2. ”Alegem să privim oportunitatea de a rămâne în acest eșalon ca un omagiu”

Este oficial: Progresul Spartac continuă în Liga 2, în locul celor de la FC Brașov!

Cu toate că echipa bucureșteană retrogradase la capătul primului sezon petrecut în eșalonul secund, aceasta are meritul că și-a obținut certificarea pentru noua ediție de campionat și a profitat de un loc vacant apărut după ce FC Brașov, echipă care sportiv își obținuse dreptul de a continua în Liga 2, nu a îndeplinit condițiile minime de participare.

FC Brașov a făcut apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) împotriva deciziei Administrației de licențiere a Federației Române de Fotbal, astăzi, 7 august, a primit verdictul, iar acesta este unul negativ. Fapt care a confirmat retrogradarea echipei antrenată de Dan Alexa în Liga 3 și revenirea în Liga 2, pe locul rămas vacant, a Progresului Spartac.

Progresul Spartac, după ce a aflat că va continua în Liga 2: ”Clubul nostru este 100% concentrat la un sigur lucru: pregătirea pentru Liga a 2-a”

La scurt timp după anunțul oficial al FRF, privind decizia TAS în privința FC Brașov, Progresul Spartac a emis un comunicat în care își anunță continua activității în Liga 2. Având în vedere mărimea anunțului clubului bucureștean, e clar că acesta a fost scris dinaintea și pregătit pentru acest moment în care decizia le era favorabilă.

”Progresul Spartac va continua să joace în Liga a 2-a!

Acum mai bine de două luni, sub cerul învelit de nori de la marginea orașului Buftea, în fața a peste 4000 de spectatori fizici și virtuali, Progresul Spartac pierdea loviturile de departajare care ne consemnau retrogradarea în Liga a 3-a. Și totuși, odată cu comunicatul postat de FRF acum câteva minute, în care este confirmatul faptul că TAS a respins apelul celor de la FC Brașov de a primi licența pentru Liga a 2-a, clubul nostru va urma să primească o nouă șansă în eșalonul secund al României.
Nu dorim să ne ascundem: din punct de vedere sportiv, nu avem dreptul de a continua în Liga a 2-a. Chiar și așa, povestea circumstanțelor în care am reușit, sezonul trecut, să ne apropiem la doar câteva minute de menținerea în acest campionat sunt absolut remarcabile.
Un sezon în care am utilizat cel mai mic buget din al doilea eșalon. În care am evoluat cu cel mai neexperimentat lot, din care 26/31 de jucători se aflau la prima lor experiență în primele două ligi românești. În care am folosit jucători U19 timp de cele mai multe minute, din echipele din campionat. Și în care am fost obligați să ne deplasăm prin toată țara timp de un an, în orașe cu stadioane noi, moderne, utilizate de echipe cu o susținere publică extensivă, în timp ce noi nu am avut permisiunea de a juca pe propriul stadion, în propriul nostru oraș, și în fața propriei comunități.
Astfel, faptul că am ajuns la doar zece lovituri de departajare (cel mai apropiat echivalent fotbalistic al unei aruncări cu banul) de a rămâne în Liga a 2-a este o realizare considerabilă, pe care întreaga noastră echipă o conștientizează din ce în ce mai mult, pe zi ce trece. Astfel, deși evenimentele care au dus la lipsa certificării celor de la FC Brașov nu au nici o legătură cu clubul nostru, vom alege să privim oportunitatea de a rămâne în acest eșalon ca un omagiu adus fiecărei persoane care a contribuit, într-un fel sau altul, la clasarea noastră din sezonul trecut, precum și o ocazie de a ne pune din nou în aplicare metodele. O nouă șansă de a ne menține în Liga a 2-a cu tinerii noștri, cu mentalitatea noastră, și cu aptitudinile noastre: în felul nostru.
Astfel, grafica atașată acestui comunicat este un colaj al fiecărui jucător din lotul bleu-albastru care ne-a adus în poziția în care ne aflăm astăzi, indiferent de modul în care au contribuit la rezultatele Progresului din sezonul anterior.
Astăzi se încheie, astfel, o perioadă foarte dificilă pentru clubul nostru. Nu doar din punct de vedere logistic – pentru că, după cum vă puteți închipui, determinarea modului în care ar trebui să arate lotul de sezonul viitor, sau transferarea unor jucători, când nici nu le poți spune cu certitudine campionatul în care vor evolua, este destul de dificilă – dar și din punct de vedere uman. Având la fel de puține informații despre cum va arăta viitorul nostru apropiat precum restul publicului a cauzat o perioadă foarte stresantă pentru absolut fiecare component al biosferei bleu-albastre, fie că vorbim despre jucători, suporteri, sau staff.
Acum, însă, clubul nostru este 100% concentrat la un sigur lucru: pregătirea pentru Liga a 2-a. Deși situația noastră financiară nu s-a schimbat în mod considerabil față de prima parte a anului 2023, experiența suplimentară cu acest eșalon pe care o avem acum va fi indispensabilă în acest sezon, chiar dacă proximitatea deciziei de astăzi față de prima etapă a campaniei va însemna că lotul nostru va fi definitivat de-abia undeva înspre finalul ferestrei de transferuri. Dar suntem progresiști, am trecut prin mai rău.
Ultima noastră idee ține de conjunctura în care a avut loc această reprimire a clubului nostru în al doilea eșalon. Deși suntem, evident, bucuroși de faptul că în cinci zile ne vom afla din nou pe teren în acest campionat, nu dorim, sub nici un fel, ca această bucurie să fie interpretată ca o sărbătoare a neșansei celor de la FC Brașov.
Situații precum cea de astăzi reprezintă unul dintre cele mai negative fenomene care continuă să sufoce fotbalul românesc: lipsa de sustenabilitate. Incapacitatea cluburilor de fotbal românești de a păstra o structură operațională pentru mai mult de câteva sezoane, și inabilitatea de a-și asuma proiecte sportive pe termen mediu și lung, stau la baza aproape tuturor problemelor de care suferă „cel mai frumos joc” în țara noastră. Iar faptul că aceste schimbări au loc în afara terenului de joc este cel mai trist.
Pentru a trece în revistă o scurtă concluzie: Progresul Spartac este în Liga a 2-a. Se va schimba ceva la clubul nostru? Normal. Deja am început telefoanele pentru a ne pregăti de sezonul viitor. Se va schimba ceva la mentalitatea noastră progresistă? Absolut nimic. Ne vedem la Miercurea Ciuc.
Tot înainte!”, sună comunicatul clubului Progresul Spartac.

Cum s-au descurtac FC Brașov și Progresul Spartac în sezonul 2022-2023 de Liga 2

În sezonul regular trecut al Ligii 2, FC Brașov a terminat pe locul 9, cu 28 de puncte acumulate în 19 jocuri, iar Progresul Spartac s-a situat pe poziția a 16-a, cu 17 puncte. Datorită situării lor în clasament, ambele formații au mers în Grupa B a play-out-ului, unde trupa lui Dan Alexa a terminat pe locul 1 din 7, cu 44 de puncte după alte șase jocuri disputate, în timp ce formația lui Andrei Erimia s-a situat pe locul 5, cu 29 de puncte.

FC Brașov și-a asigurat sportiv menținerea în Liga 2, în timp ce Progresul Spartac a mers în barajul de menținere cu Metaloglobus București (locul 5 din Grupa A a play-out-ului Ligii 2), unde a cedat la lovituri de departajare cu scorul de 3-5, după 0-0 în returul de la Buftea și 1-1 în turul de la Clinceni.

În sezonul regular, Progresul Spartac a câștigat cu 2-1 meciul cu FC Brașov, organizat la Buftea, în care a întors scorul cu goluri marcate în minutele 90+1 și 90+6. În play-out, FC Brașov și-a luat revanșa, impunându-se cu 4-1, partida fiind organizată tot de Progresul Spartac, și tot la Buftea.

  • Ca idee, FC Brașov și-a disputat jocurile de acasă pe stadionul Tineretului din Brașov, în timp ce Progresul Spartac a fost nevoită să joace la Clinceni sau la Buftea, la baza FRF, fiindcă propria arenă din București nu este omologabilă pentru acest nivel fotbalistic.

O victorie, un egal și două eșecuri în amicale pentru Progresul Spartac. Echipa debutează în Liga 2 în etapa a 2-a, la Miercurea Ciuc

În această perioadă de pregătire de vară, Progresul Spartac a disputat cinci jocuri amicale, două cu echipe din Liga 2, Concordia Chiajna (7 iulie, scor 0-7) și CS Mioveni (15 iulie, scor 1-2), și trei cu formații din Liga 3, CS Dinamo (22 iulie, scor 2-2), Înainte Modelu (scor 2-1) și Unirea Bascov (scor 4-1).

Conform programului inițial, când nu știa dacă va continua în Liga 2, echipa își stabilise teste și cu Agricola Borcea (deplasare, 12 august) și Dunărea Giurgiu (deplasare, 19 august). Acestea au picat acum, fiindcă trupa lui Andrei Erimia își va continua activitatea în Liga 2.

Cum meciul din prima etapă a Ligii 2, cel cu CSC Dumbrăvița, a fost amânat până la decizia TAS în privința FC Brașov și încă neprogramat, Progresul Spartac va debuta în noul sezon cu jocul din runda a 2-a, stabilit sâmbătă, de la ora 11:00. Atunci va evolua în deplasare la FK Miercurea Ciuc, echipă care a început sezonul cu un eșec drastic acasă, 0-3 cu Concordia Chiajna.

Printre jucătorii noi care au ajuns în această vară la Progresul Spartac se număr Emilian Pacionel (Steaua) și George Apostol (CS Dinamo).

Foto: Progresul Spartac

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-2023-2024-fc-brasov-out-progresul-spartac-in-19279233

https://liga2.prosport.ro/seria-1/progresul-spartac-a-castigat-testul-cu-unirea-bascov-19279156

https://liga2.prosport.ro/seria-1/start-in-noul-sezon-de-liga-2-19278853

https://liga2.prosport.ro/seria-1/prima-etapa-a-noului-sezon-de-liga-2-incepe-cu-un-meci-amanat-19278602

Marius ANGHEL 07 Aug. 2023, 18:26 Liga 2
Pe aceeași temă