Progresul Spartac, în Liga 2 sau 3? Clubul a transmis ceea ce-și dorește pentru noul sezon: ”Răspundem acum tuturor.” Are și săgeți către FC Brașov

Marius ANGHEL 26 Jul. 2023, 11:57 Liga 2
Progresul Spartac, în Liga 2 sau 3? Clubul a transmis ceea ce-și dorește pentru noul sezon: ”Răspundem acum tuturor.” Are și săgeți către FC Brașov

În acest moment, cu o săptămână și jumătate înainte de startul noului sezon de Liga 2, ediția 2023-2024, în campionat, pe lângă 19 participante, se numără și Progresul Spartac, echipă care a retrogradat în Liga 3 în urma barajului de menținere pierdut cu Metaloglobus București, la lovituri de departajare, în luna mai.

Trupa bucureșteană care în ediția trecută a Ligii 2 și-a disputat meciurile de acasă la Clinceni și apoi la Buftea a profitat de faptul că FC Brașov nu a obținut certificarea pentru a continua în eșalonul secund, lucru pe care ea l-a reușit, la fel și alte două retrogradate, Poli Timișoara și Ripensia Timișoara.

Totuși, Progresul Spartac încă nu este sigură de continuarea în Liga 2, deoarece FC Brașov a contestat la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) neacordarea nici la Apel a certificării de către Administraţia de licenţiere a FRF. Verdictul este așteptat până la finalul acestei săptămâni, cel târziu duminică, 30 iulie, în condițiile în care prima etapă este programată în data de 5 august.

Progresul Spartac vrea să continue în Liga 2: ”DA, vrem din tot sufletul, DA, suntem pregătiți”

Nu numai FC Brașov și Progresul Spartac stau cu sufletul la gură pentru a afla verdictul TAS și, deci, viitorul lor, ci și celelalte echipe din Liga 2, care sunt interesate ce adversar vor avea în noua ediție de campionat. Brașovul este văzută ca o contracandidată la play-off și promovare, în timp ce Progresul Spartac se va lupta pentru menținerea în liga secundă.

Echipa bucureșteană a reacționat astăzi, 26 iulie, pentru prima dată de când există această situație confuză. Anunță ”răspicat” că ”VREA și POATE JUCA în Liga 2”, chiar cu majuscule.

”În ultima vreme, mulți oameni de fotbal ne-au pus întrebarea dacă chiar vrem să jucăm în Liga 2, având în vedere poziția rezervată pe care am avut-o în privința litigiului dintre FC Brașov și FRF, ajuns acum la TAS.

Vrem să răspundem acum tuturor acestora printr-un DA răspicat: DA, vrem din tot sufletul să jucăm din nou în Liga 2, și DA, suntem pregătiți să facem asta chiar dacă verdictul vine cu doar câteva zile înainte de primul meci oficial al sezonului! Am demonstrat prin prestația de anul trecut că putem face față la acest nivel, pierzând barajul doar la ultimul penalty, în condițiile în care am jucat toate meciurile în deplasare sau pe teren neutru și am avut echipa cu cea mai redusă medie de vârstă din competiție. Am păstrat nucleul de bază al formației din sezonul trecut, am “repatriat” foști jucători care nu au nevoie de prea multă omogenizare cu restul lotului și vrem să lansam o nouă generație (2005-2006) de juniori de perspectivă crescuți în propria academie.

Am încercat, deși nu suntem deloc indiferenți la verdictul TAS, să nu ne implicăm prea mult într-un litigiu în care nu suntem în mod oficial parte. Urmărim însă cu maxim interes subiectul și sperăm că TAS nu poate decât să confirme o decizie fără echivoc a comisiei de specialitate din FRF, care nu putea respinge certificarea unei echipe decât pentru motive extrem de temeinice”, transmite Progresul Spartac.

Săgeți dinspre București către FC Brașov

Echipa care nu și-a putut omologa propriul stadion pentru a-și disputa pe el meciurile de acasă în sezonul trecut de Liga 2, primul în care s-a aflat la acest nivel fotbalistic, a avut și câteva săgeți către FC Brașov, luându-l la țintă inclusiv acolo unde îl doare cel mai rău, faptul că se trage dintr-un anonim ACS Scotch Club și că nu este prea iubit în propriul oraș.

Conducerea Progresului Spartac nu va uita prea curând modul în care FC Brașov i-a sustras un tânăr jucător pe care tocmai l-a prezentat. Este vorba despre Vlad Marica, un mijlocaș de 18 ani, pe care îi împlinește în data de 28 iulie. Potrivit declarațiilor antrenorului Andrei Erimia și informațiilor Liga2.ro, Marica a dispărut de la antrenamente încă dinainte de returul barajului cu Metaloglobus, dându-se accidentat, apoi acesta a cerut să fie lăsat să plece la Cetatea Turnu Măgurele, totul fiind orchestrat de FC Brașov, unde achiziționarea sa a fost anunțată public ieri.

Prin această trecere pe la Turnu Măgurele, echipă din Liga 3, FC Brașov, care la acel moment credea că va continua în Liga 2, a evitat să plătească o grilă de formare mai mare în schimbul jucătorului, dacă l-ar fi luat direct de la Progresul Spartac. Și echipa bucureșteană are partea sa de vină în acest caz, deoarece nu i-a făcut jucătorului un contract de profesionist.

”Motive care, în cazul unui club ca FC Brașov, nu tocmai iubit nici măcar în propriul fief, unde fanii sunt mai degrabă alături de SR Brașov din liga a treia, sunt ușor de intuit pentru toți cei care urmăresc fenomenul fotbalistic. În scurt sa existență, acest club, fost Scotch Club Brașov, s-a făcut remarcat prin numeroase “probleme” cu terți, începând cu cea de la promovare, și încheind cu ultima (ultima de care știm, de fapt), care are ca victimă chiar Progresul Spartac! Astfel, brașovenii tocmai au anunțat oficial achiziția juniorului Vlad Marica (https://www.fcbv.ro/post/tinerii-mijlocași-vlad-marica-şi-andrei-mihăilă-au-semnat-cu-fc-braşov), care a debutat în primăvară cu Progresul în liga secundă. Doar că noi am primit cererea de transfer pentru Marica de la clubul … Cetatea Tr Măgurele, din L3, și dacă vă întrebați de ce, răspunsul e simplu – grila de transfer e cu mult mai mică în cazul unui transfer la L3! Iar ultimele știri dinspre Brașov ne fac să credem că, dacă le va fi admis totuși apelul la TAS, aceștia ar putea avea mari probleme în a termina sezonul: https://liga2.prosport.ro/seria-1/o-noua-lovitura-pentru-fc-brasov-tribunalul-brasov-a-dat-sentinta-privind-finantarea-clubului-19277994

Așadar, așteptăm, sperăm și credem într-un verdict al TAS care să trimită Progresul înapoi în liga secundă, unde a demonstrat sezonul trecut că merită să joace!”, a continuat Progresul Spartac.

Progresul Spartac a jucat trei amicale în această vară, două cu echipe din Liga 2

În sezonul regular trecut al Ligii 2, FC Brașov a terminat pe locul 9, cu 28 de puncte acumulate în 19 jocuri, iar Progresul Spartac s-a situat pe poziția a 16-a, cu 17 puncte. Datorită situării lor în clasament, ambele formații au mers în Grupa B a play-out-ului, unde trupa lui Dan Alexa a terminat pe locul 1 din 7, cu 44 de puncte după alte șase jocuri disputate, în timp ce formația lui Andrei Erimia s-a situat pe locul 5, cu 29 de puncte.

FC Brașov și-a asigurat sportiv menținerea în Liga 2, în timp ce Progresul Spartac a mers în barajul de menținere cu Metaloglobus București (locul 5 din Grupa A a play-out-ului Ligii 2), unde a cedat la lovituri de departajare cu scorul de 3-5, după 0-0 în returul de la Buftea și 1-1 în turul de la Clinceni.

În această perioadă de pregătire de vară, Progresul Spartac s-a reunit în data de 5 iulie și până acum a disputat trei jocuri amicale, cu Concordia Chiajna (7 iulie, scor 0-7), CS Mioveni (15 iulie, scor 1-2) și CS Dinamo (22 iulie, scor 2-2). Conform programului inițial, când nu știa sigur dacă va continua în Liga 2, echipa mai are stabilite teste cu Înainte Modelu (deplasare, 29 iulie), Unirea Bascov (acasă, 5 august), Agricola Borcea (deplasare, 12 august) și Dunărea Giurgiu (deplasare, 19 august). În cazul în care va continua în eșalonul secund, atunci ultimele trei jocuri pică.

Foto: Progresul Spartac

https://liga2.prosport.ro/seria-1/turcul-a-revenit-la-fc-brasov-iar-doi-tineri-jucatori-l-au-convins-pe-dan-alexa-si-au-semnat-cu-echipa-19278011

https://liga2.prosport.ro/seria-1/o-noua-lovitura-pentru-fc-brasov-tribunalul-brasov-a-dat-sentinta-privind-finantarea-clubului-19277994

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ca-la-noi-la-nimeni-liga-2-din-romania-versus-structurile-esaloanelor-secunde-din-celelalte-tari-care-apartin-de-uefa-sub-lupa-lui-razvan-toma-19277899

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fc-brasov-victorie-la-limita-in-testul-cu-afc-odorheiu-secuiesc-dan-alexa-suntem-putin-in-urma-dar-macar-sa-luam-licenta-si-sa-putem-juca-in-liga-2-19277850

Marius ANGHEL 26 Jul. 2023, 11:57 Liga 2
Pe aceeași temă