Metaloglobus se impune la lovituri de departajare și rămâne în Liga 2. Progresul Spartac pică în Liga 3 după primul sezon petrecut în eșalonul secund. A fost mai bună în acest joc retur și i s-a refuzat un penalty

Marius ANGHEL 20 May. 2023, 13:51 Liga 2
Metaloglobus se impune la lovituri de departajare și rămâne în Liga 2. Progresul Spartac pică în Liga 3 după primul sezon petrecut în eșalonul secund. A fost mai bună în acest joc retur și i s-a refuzat un penalty

Progresul Spartac și Metaloglobus București au avut nevoie de lovituri de departajare pentru a-și afla viitorul pentru următorul sezon. După 1-1 în tur, la Clinceni, și 0-0 după 90 și 120 de minutele în retur, la Buftea, la ”loteria” penalty-urilor s-a impus echipa cu jucători mai experimentați. 5-3 a fost scorul la lovituri de departajare pentru Metaloglobus, care reușește, astfel, să se mențină în Liga 2, în timp ce Progresul Spartac pică în Liga 3 după doar un sezon petrecut în liga secundă.

La finalul acestui sezon au mai picat din Liga 2 în Liga 3 echipele Politehnica Timișoara, Minaur Baia Mare (Grupa A), Ripensia Timișoara și Unirea Constanța (Grupa B).

Grigore a fost omul periculos al Progresului Spartac în prima repriză. Honciu a fost al Metaloglobusului. 3-1 la situații importante

Surprinzător sau nu, având în vedere și modul în care s-a desfășurat meciul tur, Progresul Spartac a început mai bine partida retur, desfășurată pe terenul de iarbă al bazei de la Buftea a federației.

Prima mare ocazie a avut-o în minutul 15, când Grigore a fost servit ideal în careu de Lixandru, însă Caramalău a plonjat în disperare de cauză și a reușit să blocheze șutul în 6 metri.

Metaloglobus, văzută de mulți cu prima șansă în acest baraj, a avut primul șut pe poartă abia în minutul 21, când Ciontoș a prins fără probleme mingea trimisă de Honciu de la 22-25 de metri.

Andrei Grigore (29) a fost următorul cu o situație bună în careul Metaloglobusului, când a reluat cu capul, dar Gavrilaș a prins.

Însă și Metaloglobus a avut reacție și a fost aproape de deschiderea scorului. În minutul 33, după o acțiune a lui Zakir și o minge respinsă în față, Honciu a șutut din prima din marginea careului, Ciontoș a fost bătut, dar de lângă bara din stânga a respins Eduard Radu.

Din nou, gazdele de astăzi au avut o acțiune periculoasă în flanc, Stanciu a avut un șut-centrare, Grigore a deviat cu capul, însă Gavrilaș a fost atent și de această dată și a parat.

Bogdan Dumitrache a dat fault în atac în loc de penalty pentru Progresul Spartac, la duelul dintre Silvian Matei și Dragoș Huiban

Și partea secundă a jocului i-a găsit echipa lui Andrei Grigore mai curajoasă, mai prezentă în ofensivă și dornică să joace fotbal, să arate că merită să rămână în Liga 2.

În minutul 53 a aut loc cea mai controversată fază a jocului. După o respingere în careul Metaloglobusului, Silvian Matei și Dragoș Huiban s-au întins după mingea și ambii au picat, sub privirile arbitrului Bogdan Dumitrache. ”Centralul” a dat fault în atac, cu toate că mingea s-a dus în direcția în care se ducea dacă era lovită de Matei, astfel că s-ar fi impus penalty. Au fost câteva minute de proteste, două cartonașe galbene arătate și jocul a continuat cu impresia că Dumitrache a ținut parte Metaloglobusului la această fază.

Primele schimbări, două, au fost făcute de Metaloglobus în minutul 62. Iar la scurt timp Progresul Spartac avea să aibă poate cea mai mare ocazie a sa. Caramalău a călcat pe minge pe linia de 16 metri, Andrei Matei a recuperat și a trimis la Stanciu (66), care din 14 metri central a trimis razant pe lângă rădăcina barei din stânga.

Șandru (77) a avut o finalizare modestă din poziție ideală, Metaloglobus, fără Eusebiu Tudor pe bancă, suspendat, a mai efectuat o schimbare, iar în prelungiri Stanciu (90+3) a mai avut o încercare din careu, dar nu a reușit să trimită decisiv, astfel că s-a intrat în reprizele de prelungiri.

Gavrilaș a salvat din vinclu la șutul lui Silvian Matei. Progresul Spartac a făcut doar două schimbări, una a portarului

Prelungirile au început cu încă o schimbare în echipa Metaloglobusului, dar și cu o altă față a acesteia. În primele cinci minute a pus presiune pe jucătorii lui Andrei Erimia, însă tot ce a putut să facă a fost să obțină trei cornere. Au urmat apoi câteva minute în care Progresul Spartac a dominat, numai că ea și-a și creat situații. Stanciu (97, 98) a șutat în zid dintr-o lovitură liberă și mai apoi a trimis cu capul peste poartă. Șandru (102) l-a pus și el la încercare pe Gavrilaș cu un șut din 17 metri, în timp ce Silvian Matei (104) a fost aproape de gol cu un șut spectaculos. Acesta a tras de la circa 23 de metri, mingea se ducea în vinclul din stânga, însă Gavrilaș a zburat acolo și a respins salvator în corner.

Abia în pauza scurtă dintre aceste reprize Andrei Erimia a efectuat prima schimbare, cu Costea în locul lui Tudorache. Situația importante n-au mai avut loc în această repriză, tensiunea a crescut și notabil a mai fost doar momentul în care Progresul Spartac și-a schimbat portarul înainte de executarea loviturilor de departajare.

5-3 la lovituri de departajare pentru Metaloglobus. Gavrilaș i-a apărat execuția lui Eugen Lixandru

La loteria penalty-urilor primul executant a fost din partea Metaloglobusului, iar Georgian Honciu nu a ratat. A făcut-o, în a doua serie a loviturilor, Eugen Lixandru, unul dintre executanții de faze fixe ai Progresului Spartac. Cu toții au marcat până la final și Metaloglobus s-a impus cu 5-3 și s-a menținut în Liga 2, în timp ce Progresul Spartac își încheie prima participare în acest eșalon cu o retrogradare.

Pentru Metaloglobus au înscris toți cei cinci executanți: Georgian Honciu, Dragoș Huiban, Paul Chiorean, Răzvan Milea și Okan Chatziterzoglou. Pentru Progresul Spartac au înscris: Silvian Matei, Ciprian Stanciu și Eduard Radu, în timp ce execuția lui Eugen Lixandru a fost parată de George Gavrilaș.

COMENTARIUL LIVE:

PROGRESUL SPARTAC – METALOGLOBUS BUCUREȘTI 0-0, 0-0, 3-5 la lovituri de departajare (1-1 în tur)

Progresul Spartac: Ciontoș (Wynney 120′) – Leafu, Ed. Radu, Parfeon, Mih. Șandru – Mat. Andrei, Eug. Lixandru, Sil. Matei, Andr. Grigore, I. Tudorache (I. Costea 106′) – Cip. Stanciu (cpt.)
Rezerve neutilizate: Al. Soare – Vl. Alexandrescu, Ohaci, Bardot, Menn, Tong, M. Dumitru
Antrenor: Andrei Erimia

Metaloglobus: Gavrilaș – Goge (C-tin. Dima 62′), Chatziterzoglou, Caramalău (cpt.)(Alb. Olaru 78′), Andr. Sava – Zakir (Rz. Milea 91′), Al. Gheorghe, Honciu, I. Mihart (Liș 62′) – Huiban, Zukanovic (Chiorean 102′)
Rezerve neutilizate: Nedelcovici – Ad. Sîrbu, Andr. Răuță, Rob. Neacșu
Antrenor: Eusebiu Tudor (suspendat)

Stadion: CNAF Buftea iarbă (Buftea – Ilfov). Arbitru central: Bogdan Dumitrache (București). Arbitri asistenți: Mihăiță Necula (Bucureşti) și George Suciu (Câmpia Turzii). Arbitru de rezervă: Bogdan Neculcea (Bucureşti). Observator de arbitri: Robert Dumitru (Sfântu Gheorghe). Delegat de joc: Adrian Petre (Buzău).

După momentele de bucurie, pentru Metalogolbus, și cele de tristețe, pentru Progresul Spartac, echipele s-au strâns la mijlocul terenului, în părți diferite de teren, și au format un grup în care s-au spus vorbe de îmbărbătare. Ulterior, jucătorii ambelor formații au răspuns cu aplauze aplauzelor suporterilor din tribună. S-a scandat ”Tot înainte, Progresul tot înainte!”, iar jucătorii lui Andrei Erimia au mers apoi la galeria aflată în spatele gardului pentru a o saluta.
♦Progresul Spartac a fost mai bună cel puțin în această manșă retur a barajului, sunt semne mari de întrebare față de faza din prima repriză în care arbitrul a dictat fault în atac în loc de penalty, însă, în ciuda acestora, a retrogradat în Liga 3 după un sezon petrecut în premieră în Liga 2. Metaloglobus București s-a impus la ”loteria” loviturilor de departajare și se menține în Liga 2 pentru al șaselea sezon consecutiv. Urmează al șaptelea și poate va reuși să închirieze brandul Sportul Studențesc și să evolueze sub numele acestuia

3-5 Okan Chatziterzoglou bate în stânga, ușor cu scăriță, și înscrie. Wynney a sărit în partea opusă și nu a avut nicio șansă
3-4 Eduard Radu șutează sus, sub transversală, în stânga, și înscrie. Gavrilaș a sărit în dreapta sa
2-4 Răzvan Milea bate în dreapta, bine plasat, lângă bară. Wynney a sărit pe direcție, dar nu a putut evita golul
2-3 Ciprian Stanciu trage puternic, cu latul, pe centru și înscrie. Gavrilaș a sărit în dreapta sa
1-3 Paul Chiorean trage în stânga și înscrie. Wynney a sărit de această dată în stânga sa, tot în partea opusă execuției
1-2 Eugen Lixandru execută cu stângul, pe jos, în dreapta, Gavrilaș sare bine și parează cu pieptul
1-2 Dragoș Huiban trage cu dreptul în dreapta și înscrie. Wynney a sărit tot în partea opusă
1-1 Silvian Matei trage puternic, în stânga, și înscrie. Gavrilaș a sărit pe direcție, dar nu a putut para. A fost prea tare șutul. Execuție excelentă
0-1 Georgian Honciu bate pe jos, ușor în dreapta și înscrie. Wynney a sărit în partea opusă
♦Cei de la Metaloglobus bat primii
Min 120+1 Final de prelungiri. 0-0 și se vor executa lovituri de departajare pentru a se decide cine rămâne în Liga 2 și cine retrogradează în Liga 3
Min 120 + Jocul primește încă un minut de prelungiri
Min 120 Portarul liberiano-spaniol Boison Wynney este trimis pe teren la Progresul Spartac în locul lui Mihai Ciontoș. Ciontoș este îmbrățișat de coechipieri, aplaudat de tot stadionul la ieșirea de pe teren
Min 119 Centrare din lovitură liberă din dreapta, se reia cu capul din centrul careului, spre poartă, slab, iar Ciontoș reține fără probleme
Min 115 Lixandru bate o lovitură liberă din dreapta careului, cu stângul. Încearcă să dea direct pe poartă, însă trage pe lângă, la colțul lung. Portarul Wynney este chemat de la încălzire. Probabil el va fi trimis pe teren dacă se va ajunge la lovituri de departajare
Min 108 ||| Alexandru Gheorghe vede cartonașul galben pentru fault asupra lui Costea
Min 106 A început a doua repriză de prelungiri. Din tribună se scandează: ”Progresul! Progresul! Progresul!”
♦Min 106 Abia prima schimbare la Progresul Spartac. Ionuț Tudorache este înlocuit cu Ionuț Costea
♦Min 105+1 Pauză. Echipele își inversează pozițiile pe teren, dar primesc și o mică pauză pentru apă
Min 105+1 Centrare din dreapta careului, Huiban plonjează și reia cu capul la poartă, iar Ciontoș plonjează și reține
Min 105 + Prima repriză de prelungiri este prelungită cu un minut
Min 104 Silvian Matei primește la 23 de metri ușor lateral dreapta, trage cu dreptul spre vinclul colțului scurt, însă Gavrilaș are o intervenție miraculoasă și scoate de acolo peste poartă, în corner. Toți spectatorii prezenți la joc aplaudă și scandează: ”Progresul! Progresul!”
Min 102 Iese Milos Zukanovic, ușor accidentat, și intră Paul Chiorean, la Metaloglobus
Min 102 Șandru interceptează o mingea la 17 metri și șutează cu stângul la poartă, Gavrilaș boxează în față, Lixandru reia cu capul pe poartă, iar goalkeeperul reține de această dată
Min 101 Progresul Spartac este ea cea care se menține în atac de câteva minute. Lixandru centrează dintr-o lovitură liberă din stânga terenului, din dreptul careului, Sava respinge cu capul în aut de margine, în partea opusă
Min 98 Lixandru centrează din corner, din dreapta. Stanciu câștigă duelul aerian la 10 metri, însă trimite cu capul mult peste poartă. Progresul Spartac revine la conducere la cornere: 8-7
Min 97 Stanciu bate în zid o lovitură liberă de la 25 de metri ușor lateral stânga și apoi obține corner în stânga. Tudorache centrează și se respinge cu emoții de la prima bară
Min 94 ||| Ionuț Tudorache primește cartonașul galben după un fault. Metaloglobus a început prelungirile în ofensivă și de patru minute pune presiune. În acest interval a avut trei cornere, însă nu a fost niciodată aproape de a marca
Min 91 A început prima repriză de prelungiri. Progresul Spartac atacă înspre poartă în spatele căreia se află galeria sa
Min 91 La Metaloglobus, iese Yassine Zakir și intră Răzvan Milea. La Progresul Spartac tot nu s-a făcut nicio schimbare
Min 90+4 Final de timp regulamentar. Este tot 0-0 pe tabelă în acest meci retur, după 1-1 în tur, astfel că partida intră în prelungiri. Este primul baraj de menținere în Liga 2, din cele trei de când au fost introduse, în care se joacă prelungiri
Min 90+3 Matei Andrei centrează dintr-un corner din dreapta, mingea este deviată de la prima bară în centru, Stanciu încearcă să reia dintr-o semi-foarfecă, reușește, însă destul de slab, iar balonul este degajat din 6 metri. Este 6-4 la cornere pentru Progresul Spartac, după ce în jocul tur a fost 10-2 pentru Metaloglobus
Min 90 + Patru minute de prelungire. Andrei Erimia nu a făcut nicio schimbare
Min 90 Honciu bate lung în careu o lovitură liberă din dreapta, Ciontoș se înalță și prinde la bara a doua. Tot stadionul, inclusiv stewarzii aplaadă
Min 78 La Metaloglobus, intră Alberto Olaru și iese George Caramalău, căpitanul
Min 77 Șandru avansează din stânga în centru, în careu, șutează cu dreptul din 15 metri, însă o face dezastruos din poziția ideală în care era. A trimis mult peste poartă
Min 73 ||| Arbitrul merge la margine și poartă o discuție cu antrenorul Andrei Erimia, căruia îi și acordă cartonașul galben. La Metaloglobus sunt în dese rânduri trei persoane în picioare la marginea terenului, toți strigă spre centru, arbitrul a făcut de câteva ori semne să se liniștească aceștia, însă pentru ei arbitrul nu a avut cartonaș galben de dat până acum
Min 73 Honciu centrează din lovitură liberă din stânga careului, pe bara a doua, mingea este reluată de acolo cu capul spre colțul lung, iar de acolo un alt jucător al Metaloglobusului trimite cu capul pe lângă poartă
Min 69 Lixandru centrează în fața careului mic dintr-o lovitură liberă din 20 de metri lateral stânga, Caramalău sare mai sus decât Stanciu și respinge în corner, în dreapta
Min 66 Gafă incredibilă a lui Caramalău, care vrea să fenteze pe linia de 16 metri și calcă pe minge. Andrei Matei profită și i-o fură, scapă în dreapta careului și trimite în centru pentru Stanciu. Căpitanul Progresul Spartac șutează cu dreptul de la circa 14 metri și mingea trece razant pe lângă rădăcina barei din stânga, pe lângă poartă însă
Min 62 Dublă schimbare la Metaloglobus. Intră Laurențiu Liș și Constantin Dima și ies de pe teren Ianis Mihart și Petre Goge
Min 59 Stanciu avansează în careu pe stânga, intră în unghi, șutează la colțul scurt, iar Gavrilaș respinge în față
Dacă cei doi jucători au lovit în același timp mingea, atunci primul a lovit-o Matei, fiindcă balonul s-a dus în direcția sa de atac. Altfel, dacă o lovea Huiban, balonul s-ar fi dus înspre centrul terenului, chiar înspre direcția arbitrului. Asta ar fi trebuit să-i dea de gândit arbitrului central când a luat decizia! Cel mai probabil trebuia să se acorde penalty
Min 54 ||| Jocul încă nu s-a reluat, fiindcă încă se protestează. Arbitrul merge la margine și îi arată cartonașul galben și lui Andrei Ohaci, rezervă a Progresului Spartac în acest joc
Min 53 ||| Grigore centrează în careu dintr-o lovitură liberă de la distanță, Șandru și un adversar sar la cap și balonul este trimis spre înapoi, Silvian Matei și Dragoș Huiban întind piciorul fiecare să preia balonul, însă se lovesc picior în picior. Arbitrul, aproape de fază, dă fault în atac, spre nemulțumirile gazdelor acestui joc, care protestează. Silvian Matei primește cartonașul galben pentru simulare sau proteste
Min 52 ||| Georgian Honciu îl ține din spate, îl ia în brațe pe Lixandru, oprește un contraatac și primește cartonașul galben
Min 50 Tudorache centrează din cornerul din stânga, primul al meciului pentru Progresul Spartac, Eduard Radu se demarcă la prima bară și deviază cu capul pe spate, însă trimite aproape paralele cu poarta și defensiva Metaloglobusului deviază de pe partea opusă
Min 46 S-a reluat jocul cu câteva minute întârziere. A început la 12:08
Arbitrul central are probleme cu sistemul de comunicare cu ceilalți arbitri și startul reprizei secunde întârzie
Min 45+4 0-0 la pauză în meciul de la Buftea. Progresul Spartac a fost mai ofensivă și mai periculoasă în această primă parte. Are 3-1 la ocazii importante de gol
Min 45+4 Lixandru centrează din flancul drept dintr-o lovitură liberă, se respinge din careu cu capul, după plonjon, iar apoi arbitrul pune punct primei reprize. Patru minute de prelungiri, deși nu au fost mai deloc momente de oprire a jocului!
Min 39 Stanciu are un șut-centrare din stânga, Grigore deviază cu capul din careu spre colțul lung, Gavrilaș e atent, plonjează în stânga sa și parează
Min 37 Honciu bate direct spre poartă o lovitură liberă din stânga careului. Mingea se duce la circa doi metri peste poartă
Min 34 Honciu centrează dintr-o lovitură liberă din flancul dreapt, Ciontoș iese mult în dreapta sa și boxează cu un pumn în lateral. Arbitrul dă fault în atac
Min 33 Acțiune în dreapta a lui Zakir, centrează în careul mic, de acolo se respinge cu capul în față. Honciu urmărește și șutează din prima din marginea careului, Ciontoș e bătut, însă lângă bara din stânga este Eduard Radu, care respinge și își salvează echipa de la gol
Min 29 Acțiune în flancul stâng, Matei Andrei centrează în fața porții, Andrei Grigore deviază cu capul pe spate, dintr-o poziție incomodă, balonul se duce la colțul lung, iar Gavrilaș urmărește și prinde. Mingea nu s-ar fi dus pe poartă. Andrei Erimia și cei de pe bancă și-au pus mâinile pe cap, la fel ca la ocazia din minutul 15
♦Min 21 Honciu primește la 22-25 de metri central, trage cu dreptul, pe centrul porții, iar Ciontoș prinde fără probleme. Primul șut pe poartă al meciului
Min 15 Ocazie mare pentru Progresul Spartac. Fază continuă de atac, Lixandru primește în fața careului, nu e presat, pasează excelent pe culoar ușor spre stânga, Grigore e și el liber în careu, se pregătește să șuteze cu dreptul, însă Caramalău plonjează in extremis și blochează pe linia de 6 metri
Min 6 Lixandru bate în zid lovitura liberă de la 20 de metri ușor lateral dreapta. A trimis cu stângul și unul dintre jucătorii din zid a respins cu capul
Min 4 ||| Lixandru scapă în dreapta și este faultat la 20 de metri de Andrei Sava. Acesta primește și cartonașul galben. Progresul Spartac a început în ofensivă returul acestui baraj
Tribuna stadionului de la marginea orașului Buftea este plină. Galeria Progresului Spartac stă în afara arenei, în spatele porții apărată în prima repriză de Gavrilaș
Eusebiu Tudor este suspendat la acest meci, după ce în meciul tur a primit cartonaș galben și a ajuns la patru încasate în acest sezon. El stă în tribună, iar indicații dă Vlad Ștef, antrenorul secund
♦Min 1 A început partida de la Buftea
Așa cum a făcut-o aproape în tot sezonul, cât și în meciul tur al barajului, Progresul Spartac își transmite în direct meciul pe pagina sa de YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=-AUW3RP9uoo

♦Totodată, echipa gazdă în jocul de astăzi mai scrie ceva ce nu înțelege din partea deținătorilor drepturilor TV ai Ligii 2: ”Introduse de câțiva ani și la noi, barajele de promovare / retrogradare aduc un plus de dramatism competiției, decizând în 180 de minute soarta unui întreg sezon pentru formațiile implicate. Ca o paranteză, e greu de înțeles în acest context cum de nici o televiziune nu a fost interesată să transmită partida decisivă pentru supraviețuirea în Liga a II-a dintre Progresul și Metaloglobus.”
♦”Que sera sera!”, adică ”Ce va fi, va fi”, a titrat Progresul Spartac în avancronica acestui joc, acolo unde, printre altele, a scris că ”Indiferent de deznodământ, clubul nostru poate fi mândru de acest prim sezon în Liga secundă din scurta sa istorie.”


Astăzi aflăm ultima echipă retrogradată din campionatul Liga 2, a cincea în total la finalul ediției 2022-2023. De la ora 11:00, pe terenul de iarbă al CNAF Buftea, se întâlnesc Progresul Spartac și Metaloglobus, formații care au încheiat play-out-ul pe locul 5 în grupele în care au evoluat.

Jocul de astăzi este manșa retur a barajului. Turul a avut loc fix în urmă cu o săptămână, pe stadionul din Clinceni, cu Metaloglobus gazdă și cu circa 150 de spectatori în tribune. A fost 1-1 în acel joc, după ce Andrei Grigore (34′) a deschis scorul pentru echipa oaspete, iar Dragoș Huiban (45+3′ – penalty) a egalat în prelungirile primei reprize.

  • Pierzătoarea acestei duble manșe va fi a cincea echipă retrogradată la finalul acestui sezon în Liga 3 și le va urma pe Poli Timișoara, Minaur Baia Mare, ambele din Grupa A, Ripensia Timișoara și Unirea Constanța, ambele din Grupa B.
  • În urma abrogării principiului avantajului golului marcat în deplasare la jocurile eliminatorii disputate în dublă manşă, în situaţia în care, după disputarea celor două jocuri, egalitatea se menţine (la puncte și golaveraj), jocul retur se va prelungi cu două reprize a câte 15 minute. Dacă egalitatea persistă, se va trece la lovituri de departajare.

Metaloglobus poate retrograda după șase sezoane petrecute în Liga 2, Progresul Spartac, după chiar primul!

Metaloglobus București, echipă antrenată de Eusebiu Tudor, a ajuns în această ipostază de a juca baraj de menținere în Liga 2 după ce a avut un start dezastruos de sezon, cu Eugen Trică pe bancă. A terminat sezonul regular pe locul 15, cu 21 de puncte (6 victorii, 3 egaluri și 10 eșecuri), lucru care a dus-o în Grupa A a play-out-ului, acolo unde a luptat până în ultima rundă pentru a evita locul 5, care a adus-o în această situație de acum. A terminat cu un total de 32 de puncte, după ce în cele șase meciuri din acest turneu a înregistrat 3 victorii, 2 egaluri și 1 eșec.

Echipa din cartierul Pantelimon activează în Liga 2 din 2017, când a reușit promovarea în premieră în acest campionat. La capătul celui de-al șaselea sezon petrecut la acest nivel competițional este la al doilea moment greu în Liga 2. Primul a avut loc chiar la finalul primului sezon petrecut în liga secundă, când a terminat pe loc retrogradabil (16), însă a avut noroc cu faptul că CS Afumați (locul 5) s-a retras din competiție, astfel că pe poziția vacantă a continuat echipa prezidată de Marius Burcă.

Progresul Spartac este o nou-promovată în Liga 2 în acest sezon, iar la prima sa participare în această competiție a terminat sezonul regular pe locul 16, cu 17 puncte (3 victorii, 8 egaluri și 8 eșecuri), deci mai jos cu patru puncte față de Metaloglobus. Această poziție a dus-o în Grupa B a play-out-ului, acolo unde nu a avut multe șanse să scape de locul 5, încheind cu un total de 29 de puncte, după ce în cele șase meciuri din acest turneu a înregistrat 4 victorii și 2 eșecuri.

Echipa din cartierul Progresul și-a desfășurat în mare parte meciurile de pe teren propriu din Liga 2 pe terenul sintetic al CNAF Buftea, aflat chiar lângă cel pe care se joacă astăzi, cu iarba naturală.

Bogdan Dumitrache arbitrează de la centru Progresul Spartac – Metaloglobus

Bucureșteanul Bogdan Dumitrache a fost ales de CCA să arbitreze de la centru partida retur dintre Progresul Spartac și Metaloglobus. Arbitri asistenți au fost aleși Mihăiță Necula (Bucureşti) și George Suciu (Câmpia Turzii), iar arbitru de rezervă este Bogdan Neculcea (Bucureşti). Observatorul de arbitri a fost pus Robert Dumitru (Sfântu Gheorghe), iar observator de joc a fost ales, cu ceva întârzierea, Adrian Petre (Buzău).

Dumitrache și Necula sunt arbitri din lotul de primă ligă, iar Suciu este din lotul pentru Liga 2.

Bogdan Dumitrache a fost delegat în acest sezon 2022-2023 la 16 partide din diverse competiții organizate de FRF, printre care șase au fost în Liga 2: Poli Iași – Gloria Buzău 1-0, Unirea Slobozia – Unirea Dej 1-1 și Gloria Buzău – Unirea Slobozia 3-1, în sezonul regular, SC Oțelul Galați – Gloria Buzău 1-0 și Dinamo – Steaua 3-0, în play-off, și Metaloglobus – CSM Slatina 1-0, în play-out. Jocul cu Slatina a fost extrem de important pentru Metaloglobus, pentru a păstra la acel moment șanse inclusiv la salvarea directă de la retrogradare, fără a mai juca baraj.

3-0 pentru Metaloglobus cu Progresul Spartac în sezonul regular, la Clinceni, acolo unde s-a jucat și manșa tur a barajului

Ambele echipe și-au desfășurat majoritatea meciurile de acasă din acest sezon pe teren sintetic, iar pentru baraj au optată să joace pe teren natural, una la Clinceni, alta la Buftea.

În meciul direct din sezonul regular, organizat la Clinceni, în etapa a 15-a, la 26 noiembrie 2022, Metaloglobus a câștigat cu 3-0 în fața Progresului Spartac, prin golurile marcate de Dragoș Huiban (8 – penalty), Paul Chiorean (14) și Milos Zukanovic (33).

Cele două echipe s-au mai întâlnit o singura dată într-un joc oficial, în vara anului 2018, în Cupa României, când Progresul Spartac, atunci în Liga 3, câștiga acasă cu 2-0.

Recea s-a desființat după barajul pierdut cu Unirea Slobozia, Poli Timișoara a rămas norocos în Liga 2 după dubla manșă pierdută cu FC Brașov

Acest baraj de menținere în Liga 2 dintre Metaloglobus și Progresul Spartac este al treilea de când campionatul are un nou format, cu play-off și play-out.

Prima dată, în ediția 2020-2021, Fotbal Comuna Recea a fost gazdă în jocul tur cu Unirea Slobozia și a câștigat cu 2-0, iar în retur maramureșenii au pierdut la Slobozia cu 0-3, cu al treilea gol încasat la ultima fază a prelungirilor, altfel că Unirea a rămas în Liga 2. Recea avea să se desființeze apoi.

În ediția 2021-2022, Poli Timișoara a fost gazdă în manșa tur a barajul cu FC Brașov, în care a pierdut cu scorul de 1-2. Bănățenii au cedat și la Brașov, cu 0-1, și au retrogradat sportiv, dar au rămas în Liga 2 în urma desființării celor de la Academica Clinceni. Retrogradată direct în vara trecută, Unirea Constanța a rămas și ea în Liga 2 după desființarea echipei Gaz Metan Mediaș, și ea picată din prima ligă.

La finalul acestui sezon sunt slabe șanse ca vreo echipă să se desființeze, să apară un loc vacand în noua ediție a Ligii 2, astfel încât pierzătoare dintre Metaloglobus și Progresul Spartac să rămână și ea în eșalonul secund.

  • Un baraj de menținere în Liga 2 ar fi trebuit să aibă loc și la finalul sezonului 2015-2016, când campionatul era format din două serii și trebuia să se decidă ultima retrogradată. Barajul dintre Gloria Buzău și Olimpia Satu Mare nu a mai avut loc, fiindcă buzoienii n-au mai putut să joace după ce au rămas fără antrenori și mare parte din jucători, suspendați toți de FRF pentru implicare în aranjamente de meciuri pentru pariuri. Gloria se desființa atunci.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/brigada-de-arbitri-delegata-la-meciul-care-decide-ultima-retrogradata-din-liga-2-in-acest-sezon-centralul-a-mai-arbitrat-o-pe-metaloglobus-intr-un-joc-important-pentru-ea-19271573

https://liga2.prosport.ro/seria-1/eusebiu-tudor-era-sigur-ca-rezultatul-din-mansa-tur-a-barajului-dintre-metaloglobus-si-progresul-spartac-nu-va-decide-ceva-numai-daca-era-o-catastrofa-este-un-meci-mai-lung-de-180-de-minute-19270694

https://liga2.prosport.ro/seria-1/progresul-spartac-remiza-cu-metaloglobus-in-turul-barajului-19270710

https://liga2.prosport.ro/seria-1/metaloglobus-si-progresul-spartac-au-remizat-in-turul-barajului-19270695

https://liga2.prosport.ro/seria-1/mansa-tur-a-barajului-de-mentinere-in-liga-2-metaloglobus-progresul-spartac-se-joaca-de-la-ora-1100-la-clinceni-19270611

Marius ANGHEL 20 May. 2023, 13:51 Liga 2
Pe aceeași temă