Pas important pentru transformarea Corvinului în club de drept privat, să poată promova în prima ligă! A fost aprobată înființarea unei noi asociații sportive, cu trei membri fondatori

Marius ANGHEL 31 Jan. 2024, 17:58 Liga 2
Pas important pentru transformarea Corvinului în club de drept privat, să poată promova în prima ligă! A fost aprobată înființarea unei noi asociații sportive, cu trei membri fondatori

Pas important făcut în județul Hunedoara pentru ca actuala echipă Corvinul să se poată ”transforma” într-o asociație de drept privat și să scăpe de interdicția la promovarea în prima ligă de fotbal a României, situație în care se regăsește acum clubul nou-promovat în vara anului 2023 în Liga 2.

Consiliul Local al Municipiului Hunedoara și, totodată, Consiliul Județean Hunedoara au votat, miercuri, 31 ianuarie 2024, în unanimitate, înfiinţarea Asociaţiei Club Sportiv FC Corvinul Hunedoara 1921, în care vor fi membri fondatori și care în această vară va cesiona activitatea și locul în Liga 2 al CS Corvinul 1921 Hunedoara. Bineînțeles, acest lucru trebuie aprobat de Federația Română de Fotbal, dar, de obicei, astfel de schimbări sunt validate cu bucurie dacă sunt îndeplinite condițiile cerute de regulament.

Al treilea membru fondator, unul privat, fiindcă este neapărat nevoie și de acesta pentru ca noua entitate să fie recunoscută ca una de drept privat, este Ecoserv SRL Hunedoara, o ”societate subordonată Primăriei”, după cum anunță chiar instituția condusă de Dan Bobouţanu.

  • În trecutul nu tocmai îndepărtat, astfel de schimbări ca cea petrecută acum la Hunedoara, în cazul Corvinului, pentru trecerea la un club de drept public la unul de drept privat, au avut loc la Pitești (Campionii FC Argeș a cesionat activitatea FC Argeș) și Buzău (FC Buzău, care între timp a primit numele de Gloria Buzău, a cesionat activitatea SCM Gloria Buzău). Modelul Corvinului este asemănător cu cel al Gloriei Buzău.

De la CS Hunedoara la CS Corvinul 1921 Hunedoara. Va urma trecerea la ACS FC Corvinul Hunedoara 1921!

În vara anului 2022, FRF a aprobat schimbarea denumirii echipei CS Hunedoara, atunci în Liga 3, în CS Corvinul 1921 Hunedoara, după ce Primăria Municipiului Hunedoara și conducerea CS Hunedoara au finalizat demersurile legale pentru schimbarea numelui. Clubul a continuat să fie unul de drept public și să fie subordonat Consiliului Local al Municipiului Hunedoara, iar în vara anului 2023 a reușit, din a doua încercare, promovarea în Liga 2.

Încă de la schimbarea denumirii, primarul Dan Bobouțanu, șeful instituției care reușea obținerea brandului FC Corvinul 1921 Hunedoara, înregistrat la OSIM, spunea că clubul va deveni de drept privat și va lua denumirea de ACS FC Corvinul Hunedoara 1921.

Acest lucru va fi pus în practică, cel mai probabil, în vara anului 2024, înainte de startul noului sezon de Liga 2 2024/25.

Consiliul Local al Municipiului Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara și Ecoserv SRL Hunedoara, membri ai noii ACS FC Corvinul Hunedoara 1921

Momentan, Consiliul Local al Municipiului Hunedoara, finanțatorul actualului club de drept public, și Consiliul Județean Hunedoara au aprobat, în ședințele lor din aceeași zi, din 31 ianuarie 2023, înființarea Asociaţiei Club Sportiv FC Corvinul Hunedoara 1921, în care vor fi membri alături de o societate privată, Ecoserv SRL Hunedoara, una care este subordonată primăriei, după cum recunoaște chiar instituția condusă de Dan Bobouţanu.

Noul club va fi de drept privat, fiindcă are ca membru acea societate privată, chiar și ea supordonată unei instituții publice, primăria, și va cesiona, cu acordul FRF, în vară, activitatea actualului club care se află pe locul 2 în Liga 2 după 15 etape, cel mai probabil va juca în play-off, dar nu va putea promova în prima ligă în această vară din cauza formei sale de organizare.

Iată comunicatul Primăriei Hunedoara:

”Pas important în dezvoltarea sportului hunedorean:
Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Hunedoara au votat astăzi, în unanimitate, înfiinţarea Asociaţiei „Club Sportiv FC Corvinul Hunedoara 1921”
Înfiinţarea Asociaţiei „Club Sportiv FC Corvinul Hunedoara 1921” s-a aflat astăzi pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean dar şi pe cea a Consiliului Local Hunedoara. Atât consilierii judeţeni cât şi consilierii locali ai municipiului Hunedoara au votat în unanimitate pentru înfiinţarea asociaţiei amintite, entitate din care va mai face parte şi Ecoserv SRL Hunedoara – societate subordonată Primăriei.
Noua formă de organizare a mişcării sportive din municipiul Hunedoara, susţinută direct de autorităţile locale şi judeţene, aduce cu sine mai multe avantaje. Primul, şi cel mai important, în opinia iubitorilor „sportului rege”, ar fi faptul că, sub această formă de organizare, echipa de fotbal Corvinul Hunedoara ar putea primi drept de promovare în Liga I (deşi e nou-promovată în Liga a II-a, Corvinul ocupă locul secund al clasamentului, după prima jumătate a sezonului 2023 – 2024).
Asociația se organizează ca structură polisportivă cu mai multe secții, pe ramuri de sport, pe lângă fotbal, cum ar fi: natație, box, atletism, şah, lupte libere, arte marțiale, culturism și fitness, dans sportiv, kaiac-canoe, tenis de câmp, tenis de masă, baschet, handbal, şi alte discipline sportive, cu statut de club de drept privat, persoană juridică fără scop patrimonial, care se înscrie în Registrul Sportiv organizat de Ministerul Tineretului și Sportului.”

Dan Bobouțanu: ”Primăria Hunedoara va cesiona Asociaţiei culorile, palmaresul şi brandul «FC Corvinul 1921 Hunedoara» pentru o perioadă de 5 ani

Primarul Dan Bobouțanu a mulțumit consilierilor ambelor instituții pentru acest vot în unanimitate, prin care viitorul Corvinul va avea drept de promovare în prima ligă începând din 2025. Acesta a spus că brandul FC Corvinul, acum cedat către CS Corvinul, va fi cesionat pentru o perioadă de cinci ani noii asociații.

”Le mulţumesc în egală măsură consilierilor judeţeni şi consilierilor locali pentru că au votat în unanimitate propunerea noastră de înfiinţare a acestei asociaţii sportive. Documentaţia va fi înaintată spre analiză şi validare Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal. Comitetul Executiv va constata şi faptul că Asociaţia este continuatoarea de drept a actualului Club Sportiv Corvinul Hunedoara astfel încât echipa de fotbal să îşi păstreze locul în Liga a II-a.
Noua structură nu doar că va servi drept soluţie pentru ca echipa de fotbal să poată obţine din partea FRF dreptul de a promova, începând cu sezonul 2024 – 2025, ci va servi şi ca structură organizatorică pentru susţinerea altor ramuri sportive.
Primăria Hunedoara va cesiona Asociaţiei culorile, palmaresul şi brandul «FC Corvinul 1921 Hunedoara» pentru o perioadă de 5 ani. Dacă, prin absurd, vreodată, Asociaţia ar dori să mute echipa în alt oraş, brandul ar rămâne la Hunedoara, Primăria fiind proprietarul acestuia. Am recuperat acest brand, destul de greu, în 2021, cu bani privaţi proveniţi din donaţii ale iubitorilor şi simpatizanţilor Corvinului. Am spus atunci că este doar un prim pas, dintr-un proiect mai amplu de revigorare a fotbalului şi a sportului hunedorean în general. Ne preocupă susţinerea sportului şi prin „proiectul Corvinul” dar şi prin efectuarea demersurilor necesare pentru a avea la Hunedoara un stadion nou, modern, precum şi o bază sportivă nouă, la standardele actuale, care să poată deservi şi alte discipline sportive”, a declarat Bobouţanu.

Și președintele CS Corvinul, Dănuţ Colesniuc, a avut un cuvânt de spus despre aceste aprobări din consilii.

”Aşa cum le-am promis suporterilor, Primăria a făcut toate demersurile pentru a face posibil ca echipa să aibă dreptul de a promova în prima ligă, de sezonul viitor. Vorbim de cel mai important club din judeţul Hunedoara, era normal ca, odată şi odată, să se întâmple acest lucru. Nu ne rămâne acum decât să lucrăm cât se poate de bine şi de eficient, pentru a fi pregătiţi pentru tot ceea ce înseamnă lupta pentru promovare. Să formăm un lot competitiv şi să creştem cât mai sănătos acest proiect. Suntem un club cu istorie, tradiţie în fotbalul românesc şi ne dorim să readucem Corvinul pe buzele tuturor iubitorilor de fotbal din România”, a spus Colesniuc.

  • Apropo de ”cel mai important club din judeţul Hunedoara”, după cum s-a exprimat, subiectiv, Dănuţ Colesniuc, acesta nu este, cel puțin din două motive, Corvinul, ci Jiul Petroșani. Un motiv ar fi că Jiul este înființat în 1919, față de 1921, când a apărut Corvinul, iar altul, mai important din punct de vedere sportiv, este că echipa din Petroșani are nu mai puțin de 41 de prezențe în prima ligă din România, ultima având-o în sezonul 2006-2007, în timp ce echipa din Hunedoara are doar 17, ultima fiind în 1991-1992.
Imagine din ședința din 31 ianuarie 2024 în care consilierii Consiliului Județean Hunedoara au aprobat, în unanimitate, punctul 21 de pe ordinea de zi, intitulat: Proiect de hotărâre privind aprobarea înființării Asociației Club Sportiv „F.C. CORVINUL HUNEDOARA 1921”

Cine va forma noul buget al Corvinului

Primăria Hunedoara, principalul sponsor al clubului Corvinul, a oferit un buget întregului club pe anul 2023 de 1,4 milioane de euro.

De la jumătatea lunii septembrie, echipei lui Florin Maxim i s-a alăturat și un sponsor privat, Prodesign Engineering & Construction, care oferă în jur de 300 de mii de lei pe an.

Iar la finalul lunii noiembrie a anului trecut, Corvinul a avut un comunicat în care se anunța faptul că se primește 1 milion de lei, circa 200 mii de euro, și din partea Consiliului Județean Huneroara.

La 28 decembrie 2023, hunedorenii au anunțat că AcelorMittal Hunedoara va da către club 60 de mii de euro anual, începând din 2024.

Acestora li se va alătura, din vară, odată cu trecerea la noua asociație, și societate privată Ecoserv SRL Hunedoara, membru al clubului, care va da bani primiți de la primărie!

  • Steaua, CSC Șelimbăr, CSM Slatina, CSC Dumbrăvița, CS Tunari, CSM Alexandria, CSM Reșița și Corvinul Hunedoara sunt cele opt echipe care joacă în Liga 2, ediția 2023/24, fără să poată promova, problema fiind forma lor de organizare, una de drept public.

Modelul adoptat la Hunedoara este asemănător cu cel de la Buzău. Cel de la Pitești este apropiat și el, dar acolo nu este implicat Consiliul Județean

Modelul pe care merge acum Primăria Hunedoara pentru transformarea CS Corvinul 1921 Hunedoara, de drept public, în ACS FC Corvinul Hunedoara 1921, de drept privat, se aseamănă aproape leit cu modelul urmat în primăvara-vara anului 2021 de Primăria Buzău pentru schimbarea echipei de fotbal a SCM Gloria Buzău în FC Buzău, căruia i-a obținut apoi, legal, trecerea la denumirea de Gloria Buzău.

Consiliul Local al Municipiului Buzău s-a asociat atunci cu Consiliul Județean Buzău și cu privatul TV Buzău Trust Campus SRL pentru a fi membri la FC Buzău, iar, acum, Consiliul Local al Municipiului Hunedoara se asociază cu Consiliul Județean Hunedoara și cu privatul Ecoserv SRL Hunedoara pentru ca ACS FC Corvinul Hunedoara 1921 să cesioneze CS Corvinul 1921 Hunedoara.

Diferența ar fi că TV Buzău Trust Campus SRL este apropiat de CJ Buzău, după ce clubul care și-a cesionat echipa de fotbal era subordonată CL Buzău, în timp ce Ecoserv SRL Hunedoara este ”subordonată” CL Hunedoara, după cum chiar primăria susține, la fel cum este și clubul.

În schimb, modelul Campionii FC Argeș, despre care primarul Dan Bobouțanu spunea că este urmat de Corvinul, nu este chiar asemănător. La Pitești există tot trei membri fondatori, însă unul este Consiliul Local al Municipiului Pitești, iar ceilalți sunt două societăți private, SC Apă Canal 2000 SA și SC Salubritate 2000 SA, care sunt în subordinea primăriei. Practic, primăria condusă de Cristian Gentea are putere decizională la club, prin ea și prin cele două societăți manevrate, spre deosebire de echipele din Buzău și Hunedoara, unde sunt implicate și Consiliile Județene, care mâine-poimâine pot avea altă culoare politică și se pot suci. Drept dovadă că, la Buzău, președintele CJ, Petre Emanoil Neagu, amenința, din nou, nu mai departe de luna decembrie, că micșorează sau nu va mai finanța clubul.

”Prin clubul de drept public am putut să finanțăm activitatea sportivă, după modelul CSM-urilor, dar știm că legea ne obligă să ne schimbăm forma de organizare. Nu știm de ce la handbal sau baschet cluburile pot activa în primile ligi fiind de drept public, dar la fotbal nu. Asta e, ne conformăm și am ales modelul Campionii FC Argeș. Secretarul primăriei s-a deplasat personal la Pitești pentru a studia exact statutul clubului și a obține și alte detalii legate de finanțare. Mergem pe varianta unei asociații, ce se va numi Asociația Club Sportiv FC Corvinul Hunedoara 1921 și care va pleca – probabil – la drum cu trei membri asociați. Unul e Primăria Hunedoara, al doilea o societate comercială din subordinea Primăriei și al treilea, cel mai probabil, Consiliul Județean Hunedoara. Am avut deja discuții pe această temă cu președintele instituției Laurențiu Nistor, dar mai trebuie să o finalizăm. Cert este că numele a fost deja rezervat la Ministerul Justiției, iar Primăria va cesiona noii asociații palmaresul, marca pe o perioadă de 5 ani. (…)”, spunea, pentru Liga2.ro, la finalul anului 2023, primarul Dan Bobouțanu.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cluburile-din-liga-2-care-vor-in-prima-liga-din-2025-trebuie-sa-aiba-director-sportiv-calificat-de-frf-nu-se-risca-neacordarea-licentei-dar-amenda-este-una-usturatoare-19298459

https://liga2.prosport.ro/seria-1/regula-56-impusa-de-frf-pentru-cluburile-de-fotbal-din-romania-19298434

https://liga2.prosport.ro/seria-1/noi-schimbari-in-conducerea-clubului-campionii-fc-arges-19298399

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ilja-antonov-s-a-despartit-de-corvinul-19298411

https://liga2.prosport.ro/seria-1/corvinul-a-spulberat-csc-dumbravita-intr-un-amical-19298191

https://liga2.prosport.ro/seria-1/corvinul-a-castigat-la-limita-amicalul-cu-acs-medias-19298020

https://liga2.prosport.ro/seria-1/corvinul-si-unirea-dej-egale-intr-un-amical-disputat-la-simeria-19297857

Marius ANGHEL 31 Jan. 2024, 17:58 Liga 2
Pe aceeași temă