Ingineria prin care SCM Gloria Buzău va avea drept de promovare din sezonul următor. Tot politicul va fi la conducere și va pompa bani publici în club. Cine este partenerul privat, care se numește ”investitor secret”, și cum se va chema echipa

Marius ANGHEL 12 May. 2021, 14:31 Liga 2
Ingineria prin care SCM Gloria Buzău va avea drept de promovare din sezonul următor. Tot politicul va fi la conducere și va pompa bani publici în club. Cine este partenerul privat, care se numește ”investitor secret”, și cum se va chema echipa

”Ofertele primite” de la investitori din Belgia, Turcia, Israel și Emiratele Arabe Unite nu l-au mulțumit pe primarul Buzăului, Constantin Toma, astfel că s-a apelat la o inginerie românească pentru ca SCM Gloria Buzău, echipa de fotbal de drept public fără drept de promovare în Liga 1, să-și cesioneze dreptul de participare în noul sezon al Ligii 2 către o asociație sportivă privată.

Primăria Buzău, Consiliul Județean Buzău și un investitor privat, TV Buzău Trust Campus SRL, se vor asocia în cadrul Asociației Sportive Fotbal Club Buzău. Noii entități i se va cesiona dreptul de praticipare în Liga 2 de la SCM Gloria Buzău, un club care a încheiat al doilea sezon în Liga 2 și care avea obiectivul real doar de a rămâne la acest nivel fotbalistic, fiindcă nu avea dreptul să promoveze în Liga 1.

  • În vara lui 2019, aceeași inginerie aprobată de FRF se făcea și la Pitești, acolo unde clubul de drept public Fotbal Club Argeș își cesiona drepturile către o asociație nou-înființată (Asociația Club Sportiv Campionii Fotbal Club Argeș) și care îi avea ca membri fondatori pe SC Apă Canal 2000 SA și SC Salubritate 2000 SA, cele mai puternice societăți comerciale din punct de vedere financiar din subordinea autorităților locale și Primăria Pitești. Cu alte cuvinte, vorba proverbului: ”Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie!”.

Asociația Sportivă Fotbal Club Buzău va cesiona dreptul de participare în Liga 2 al SCM Gloria Buzău

Marți, 11 mai 2021, consilierii locali și cei județeni din Buzău au fost convocați în ședință extraordinară, programată la aceeași oră, pentru a vota aderarea instituției pe care o reprezintă la Asociația Sportivă Fotbal Club Buzău, în asociere cu un investitor privat, în spatele căruia se află tot un politician, parte a Consiliului Județean.

Șansa news a scris cum au decurs celor două ședințe extraordinare. Dacă la Consiliul Județean, aderarea a trecut fără nicio discuție, chiar și fără votul celor de la PNL și PMP, care s-au abținut, la Consiliul Local Municipal spiritele s-au încins, iar discuțiile înaintea votului au durat zeci de minute, primarul Constantin Toma și președintele SCM Gloria Buzău, Cristian Ceaușel, fiind nevoiți să dea explicații. În final, proiectul a trecut cu 15 voturi pentru, trei împotrivă și patru abțineri.

Consiliul Județean Buzău, Consiliul Local Municipal Buzău și privatul TV Buzău Trust Campus SRL se asociază la AS FC Buzău. Consilierii locali au avut nevoie de lămuriri

Primarul a anunțat că municipalitatea nu mai poate susține echipa de fotbal seniori SCM Gloria Buzău, astfel că a fost găsită soluția asocierii între Consiliul Județean Buzău, Consiliul Local Municipal Buzău și un club privat. Primele două entități vor deține fiecare câte 40 la sută din acțiuni, iar privatul va avea 20 la sută. Acesta din urmă este omul de afaceri Constantin Cristea, proprietarul trustului Campus, patronul echipei de Liga 4 Voința Lanurile, cât și socrul vicepreședintelui Consiliului Județean, Felix Rache, președintele Pro România Buzău.

Consilierul Irinel Cârstea (USR Plus) a cerut explicații despre ce se întâmplă cu palmaresul echipei, odată preluată de noua asociație, dar și cu banii alocați clubului din bugetul municipiului, la începutul anului: ”Aş vrea să ştiu ce se întâmplă cu palmaresul echipei Gloria Buzău, ce se întâmplă cu bugetul de 3,5 milioane de euro alocat la şedinţele precedente. În altă ordine de idei, domnule primar, probabil că aţi citit în regulamentul de organizare al Federaţiei Române de Fotbal că echipele nou înfiinţate nu vor avea drept de vot în Liga 1, 2 , 3 (n.r. – a vrut să spună drept de participare), ci vor merge direct în ultima categorie competiţională. Trebuie să ţineţi cont că pot fi contestații, iar demersul dumneavoastră poate fi blocat din punct de vedere legal.”

Potrivit Șansa news, președintele SCM Gloria Buzău, Cristian Ceaușel, un apropiat al primarului, a răspuns: ”Vorbim doar despre entitatea SCM Gloria Buzău care a fost înfiinţată în 2017, iar palmaresul pe secţiunea fotbal este reprezentat de la momentul înfiinţării de cele două promovări consecutive din Liga a 4-a în Liga a 3-a şi din Liga a 3-a în Liga a 2-a. La momentul aprobării bugetului, bugetul pentru secţia fotbal a fost alocat doar pentru a termina competiţia în care am fost angrenaţi, în speţă până la 30.06.2021. Această entitate nu se înfiinţează acum. Ea a fost înfiinţată în 2016. Are din punct de vedere juridic toate documetele necesare funcţionării unui club sportiv. Deci, nu există niciun risc din partea Federaţiei Române de Fotbal de a fi contestată această entitate.”

Consilierul PNL Andrei Neder a întrebat despre aspectul financiar: ”Când mergeţi la bancă să faceţi un împrumut, banca vă cere nişte condiții. Şi vă întreabă: cât aveţi salariul? În funcţie de salariul pe care îl aveţi, dumneavoastră puteţi să susţineţi o rată de… Din documentaţia pe care ne-aţi pus-o la dispoziţie, această societate are un capital social de 600 de lei. Deci, la ora actuală, singurul lucru palpabil pe care societatea îl are sunt cei 600 de lei. Noi ne asociem, cu pretenţii mari de altfel, de a promova în prima Ligă, cu o societate care are 600 de lei.”

Iar răspunsul l-a oferit tot Ceaușel: ”În urma negocierilor şi discuţiilor purtate cu actualii asociaţi, ulterior aderării UAT municipiul Buzău şi UAT judeţul Buzău, plus acea entitate privată, ei se vor retrage din această asociere, îşi vor da demisia.”

A intervenit și primarul Constantin Toma, care a spus că nu a fost identificată altă soluție în afara celei supuse la vot, fiindcă nu au fost găsiți investitori români sau străini care să preia integral echipa. ”În statutul acestei asociaţii va fi deschidere pentru cooptarea oricărui investitor străin pentru a mări capitalul social. Trebuie să avem din punct de vedere juridic absolut toţi paşii făcuţi, astfel încât până pe 30.06.2021, Federaţia Română de Fotbal să ia act de demersul nostru şi să ne înscrie în Liga a 2-a în continuarea, cu posibilitatea de a promova”, a spus Toma, care nu cu mult timp în urmă anunța că are multiple oferte de preluare a clubului, în special din afara țării, însă că după Paște va lua o decizie.

Iar dialogul a continuat. ”Dumneavostră cereţi Consiliului Local, pentru că noi suntem Consiliul Local, să ne asociem pe baza a ceea ce aţi discutat dumneavoastră, ce aţi văzut doar dumneavoastră, dar trebuie să știm și noi”, a spus Neder, care a primit un nou răspuns de la primar: ”Atât am găsit, atât facem în acest moment. Am avut discuţii şi în străinătate şi în ţară. Pentru moment este cea mai bună soluţie.”

Vicepreședintele Consiliului Județean, în spatele ”privatului” care va deține 20 la sută din noul club. Federalul Gabriel Bodescu, implicat și el!

Cât privește partea privată din această asociere, Opinia Buzău a scris ”în lumea fotbalului buzoian se știa deja că inginerul Cristea va fi doar o interfață a vicelui CJ, cel care va controla, în realitate, partea din acționariat aferentă”.

Dar și că de aceste evenimente ”nu este străin secretarul general-adjunct al Federației Române de Fotbal, Gabriel Bodescu. Surse din fotbalul buzoian susțin chiar că Bodescu ar fi gândit această mutare, în urma unor discuții și întâlniri cu primarul Cosntantin Toma, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, și vicepreședintele CJ, Felix Rache.”

Și Șansa news a scris despre implicarea federalului buzoian Gabriel Bodescu în această ”inginerie”, dar și că ”în felul acesta, PSD și PRO România, prin Felix Rache, închid un cerc de investiții în mass-media locală și sport, menite să le ajute în bătăliile electorale viitoare.”

Promovarea în Liga 1 nu este obligatorie din primul an. Ce au spus Petre Emanoil Neagu și Cosntantin Toma

După ședințele de ieri ale celor două consilii, președintele CJ Petre Emanoil Neagu și primarul Cosntantin Toma au participat la o conferință de presă în care au vorbit despre această asociere. Alături de ei a stat Adrian Petre, vicepreședinte CJ și președinte Asociația Județeană de Fotbal Buzău.

”Eu sper ca împreună cu domnul primar, cu Primăria Municipaiului Buzău, Consiliul Județean, cu cei care vor veni alături de noi, mă refer la investitori privați ș.a.m.d. să reușit, pas cu pas, într-o perioadă de timp rezonabilă, un an, doi-trei, să avem un proiect coerent și să ajungem acolo unde trebuie”, a spus Neagu.

”Iată că am ajuns la o înțelegere, zic eu benefică pentru sportul buzoian și pentru fotbalul buzoian. Acum câteva minute s-a votat, practic, și în Consiliul Județean, și în Consiliul Local al Municipiului Buzău această participare în această entitate care se numește FC Buzău, o anvelopă care ne permite să activăm împreună cu o entitate privată, îndeplinind în aceste condiții toate reglementările, astfel încât să ne putem să ne batem pentru promovarea pe prima scenă fotbalistică a României. Bineînțeles că nu ne propunem neapărat într-un an, pentru că nu este așa de ușor. Este un proiect pe lungă distanță și bineînțeles, așa cum a spus și domnul președinte Neagu, dorim ca în timp să vină alături de noi și alți investitori”, a declarat Toma.

Acum, finanțarea nu se va mai face direct, prin aprobare de la Consiliul Local către Sport Club Municipal, cum a fost până acum, ci prin aprobare de proiect pe care FC Buzău va trebui să-l depună la Consiliul Local, respectiv Consiliul Județean, la fel ca orice altă entitate sportivă.

”Finanțarea, bineînțeles, că va fi transparentă, pentru că este vorba de bani publici. Ce vă pot garanta eu, împreună cu domnul primar, aici, e că va fi o echipă fără niciun fel de probleme, deci o echipă care nu va avea niciun fel de probleme din punct de al finanțării, din punct de vedere al cadrului legal ș.a.m.d.”, a mai spus președintele Consiliului Județean.

”Denumirea este de FC Buzău, dar se poate numi Gloria Buzău, fără niciun fel de problemă. Entitatea este protejată și la OSIM, pe numele nostru. Numele este protejat”, a spus, cu multe bâlbâieli și nesigur pe el, primarul Buzăului.

”Trustul Campus este «investitorul secret»”

Partenerul privat din această asociere a reacționat, la rândul său, printr-un comunicat postat pe pagina de Facebook a televiziunii Campus TV Buzău.

”Gloria Buzău a intrat în CAMPUS!

Vrem să facem pentru buzoieni, atât presă de calitate, cât și sport de performanță. După ce am relansat trustul CAMPUS, radio, televiziune și ziarul Viața Buzăului, alături de Primărie și Consiliul Județean vrem să readucem echipa de fotbal fanion a Buzăului acolo unde este locul său de drept, pe prima scenă fortbalistică a țării. Ne-am implicat în acest proiect de suflet și am devenit acționari cu 20 la sută nu pentru bani, ci din dragoste pentru sport și buzoieni. TRUSTUL CAMPUS este de azi „investitorul secret” despre care tot vorbește presa de zile bune, și va fi reprezentat în Consiliul de Administrație de inginerul Cristea, patronul echipei de fotbal Voința Lanuri, un mare iubitor al sportului și cel mai mare fermier din județ, de a cărui integritate și profesionalism nu se îndoiește nimeni. Iar lucrurile nu se vor opri aici, pentru că suntem hotărâți să atingem performanța, așa că pe lângă jucători, Gloria Buzău va avea și un antrenor pe măsură și un staff profesionist care să garanteze succesul, amănunte asupra cărora vom reveni zilele următoare”, transmite TV Buzău Trust Campus SRL.

Campus nu ascunde faptul că patronul ei, Constantin Cristea, este socrul vicepreședintelui Consiliului Județean, Felix Rache, despre care anunță și că este cel care, la discuțiile despre preluarea SCM Gloria, a fost mediator între șeful Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, și primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Marius Lăcătuș, Mihai Teja și Dan Alexa, pe lista de antrenori doriți la FC Buzău

Televiziune locală, a cărui patron este parter privat în cadrul viitoarei echipe FC Buzău, anunță și că pe lista scurtă de antrenori cu care se negociază pentru preluarea băncii tehnice din sezonul următor se află Marius Lăcătuș, Mihai Teja și Dan Alexa.

Astfel, numele actualului antrenor al SCM Gloria Buzău, Ilie Stan, nu se regăsește printre cei doriți pe bancă. Nici măcar al lui Costel Enache, despre care până acum s-a zvonit că ar urmă să preia echipa, alături de Daniel Stanciu, cu care a colaborat în ultimul sezon la ”U” Cluj.

Lăcătuș a antrenat ultima dată în Liga 4, la Steaua, în 2019, Alexa este sub contract cu ASU Poli, însă nu va rămâne în funcție după ce se încheie actualul sezon, cel puțin asta a comunicat singur, iar Teja este antrenorul prim-divizionarei Gaz Metan Mediaș.

Gloria Buzău a intrat în CAMPUS!
Vrem să facem pentru buzoieni, atât presă de calitate, cât și sport de performanță….

Publicată de Campus TV Buzău pe Marţi, 11 mai 2021

SCM Gloria Buzău a încheiat a doua participare în Liga 2 pe locul 3 în Grupa B a play-out-ului

SCM Gloria Buzău a încheiat a doua participare în campionatul Ligii 2 pe locul 3 din 7 în Grupa B a play-out-ului, cu 35 de puncte, sub Petrolul Ploiești (42 puncte) și Viitorul Pandurii Târgu Jiu (41 puncte). În sezonul regular s-a situat pe locul 12 din 20, cu 26 de puncte, ratând astfel accederea în play-off, mergând în play-out, unde obiectivul a fost menținerea în acest eșalon fotbalistic.

În iarnă, SCM Gloria Buzău a fost aproape de desființare după ce primarul Toma a anunțat retragerea finanțării. Ulterior, după o zi, în care a fost asaltat de mesaje în care i-a fost contestată decizia, a revenit asupra ei și a anunțat că va mai sprijini cu bani clubul doar până în această vară.

În sezonul următor, dacă actele de asociere și de cesionare a drepturilor vor fi făcute la termen și aprobate de FRF, SCM Gloria Buzău va evolua în Liga 2 sub numele de FC Buzău și va avea drept de promovare în Liga 1.

 

Marius ANGHEL 12 May. 2021, 14:31 Liga 2
Pe aceeași temă