Au trecut mai bine de 14 ore de la performanța reușită de Corvinul Hunedoara, câștigarea Cupei României din postura de echipă de Liga 2, iar reacțiile cluburilor profesioniste din fotbalul românesc aproape lipsesc cu desăvârșire.
Corvinul va reprezenta România în acest sezon în competițiile europene, iar reușita lui Florin Maxim, a staffului său și a jucătorilor este o poveste frumoasă ce nu are cum să treacă ignorată.
Orice club visează la câștigarea unui trofeu, iar Corvinul a reușit în a 86-a finală a Cupei României ceea ce până acum, în această competiție, doar patru echipe din liga secundă au mai reușit, Metalul Reșița (1954), Arieșul Turda (1971), Chimia Râmnicu Vâlcea (1973) și Rapid (1975).
Nepăsare, indiferență, invidie, necolegialitate, lipsă de fair-play… Sunt doar câteva cuvinte care descriu cluburile de fotbal din primele două ligi ale României față de performanța reușită de Corvinul.
Până la ora redactării acestui articol, numai trei cluburi, două din prima ligă și unul din Liga 2, au avut un mesaj public față de reușita trupei hunedorene.
Unul este Rapid, care a trăit ceva asemănător în 1975, fiind ultimul club, până ieri, 15 mai 2024, care câștigase Cupa din postura de echipă participantă în Liga 2.
Alt club este Universitatea Craiova, câștigătoare cel mai recent în 2018, când chiar ea a învins în finală o echipă din Liga 2, FC Hermannstadt, și 2021.
Din Liga 2, singura care a apreciat reușita Corvinului a fost CSC Șelimbăr, lider în majoritatea timpului în sezonul regular și în play-off mult timp aflată la egalitate cu echipa hunedoreană.
Dintre celelalte trei câștigătoare de Cupa României din postura de echipă de Liga 2, Arieșul Turda și Chimia Râmnicu Vâlcea nu mai există, însă Metalul Reșița este prezentă chiar în Liga 2, prin CSM Reșița, formație care se consideră continuatoarea deținătoarei trofeului din 1954! Reșița nu a fost sensibilizată de performanța Corvinului!
”A fost o călătorie fantastică pentru FC Corvinul 1921 Hunedoara, încheiată cu trofeul Cupei României.
Din 1975, de la Rapidul lui Nae Manea, o echipă din liga secundă nu mai câștigase competiția.
Merituoasa câștigătoare a avut în teren doi jucători formați la academia Rapidului, Antonio Bradu și Ștefan Lefter.
Nu putem decât să îi felicităm pe hunedoreni și îi așteptăm cât mai curând în SuperLiga Romania!”, a scris Rapid (locul 6 în play-off-ul SuperLigii).
”Felicitări alb-albaștrilor de la FC Corvinul 1921 Hunedoara pentru câștigarea Cupei României Betano!
Felicitări celor 2 foști jucători ai Științei, care au contribuit, seara trecută, la obținerea trofeului: Andrei Hergheligiu, marcatorul penalty-ului decisiv, și Alex Neacșa, căpitan al hunedorenilor!”, a transmis Universitatea Craiova (locul 3 în play-off-ul SuperLigii).
”Sincere felicitări, colegilor noștri de competiție, de la FC Corvinul 1921 Hunedoara, pentru câștigarea Cupei României!
Felicitări foștilor noștri antrenori, Florin Maxim, Eugen Preda, Cătălin Ojiga, cât și foștilor noștri jucători Marius Chindriș și Alexandru Neacșa!”, a scris CSC Șelimbăr (locul 3 în play-off-ul Ligii 2).
Dintre acestea trei, Rapidul a fost cea care a dat tonul, la doar câteva minute după finalul meciului de la Sibiu. Craiova și Șelimbăr au urat felicitări Corvinului a doua zi.
Oțelul, învinsa din finală, pare că nu știe să piardă. După ce a cedat în fața Corvinului, abia a avut puterea să scrie câteva cuvinte pentru a se recunoaște învinsă. Pentru adversarul mai bun nu a existat fair-play. ”O seară tristă. Mulțumim, Galați, pentru susținere!”, a scris Oțelul pe pagina sa de Facebook.
Nici măcar Steaua, un club cu suporteri înfrățiți cu cei ai Corvinului, nu a felicitat echipa hunedoreană. A făcut-o, în schimb, Asociația Steliștilor (AS47).
”Felicitări, Corvinul!
Ați reușit ceea ce Ministerul Apărării nu a reușit să facă în atâția ani!”, a transmis AS47.
Surprinzător, la Hunedoara au fost transmise felicitări publice tocmai dinspre Tulcea, de la un club care în trecut a activat în Liga 2, iar în prezent are numai grupe de juniori.
”Felicitări FC Corvinul 1921 Hunedoara!
O seară de poveste!
Corvinul a demonstrat că se poate face performanță intr-o comunitate unită , cu ambiție , perseverență și seriozitate!!!”, a scris FC Delta Tulcea.
”Felicitări, Corvinul! Mă bucur din suflet pentru această performanță unică. Îmi pare rău că nu am putut să fiu alături de voi și fizic, dar voi veni la meciurile din cupele europene. Forza Hunedoara!”, a scris și Mihai Leu, un sportiv de legendă al României, campion mondial la box.
Și AJF Hunedoara a avut un mesaj public pentru clubul Corvinul: ”Felicitări FC Corvinul 1921 Hunedoara / Câștigătoarea Cupei României Betano.”
Altfel, pe Facebook, felicitări Corvinului transmite și două entități care nu au legătură cu sportul, ci cu educația: Universitatea Politehnica din Timișoara și Facultatea de Inginerie din Hunedoara.
”Felicitări FC Corvinul 1921 Hunedoara, câștigătoarea Cupei României, ediția 2023-2024!
Suntem mândri de performanța istorică realizată de Corvinul Hunedoara, prima echipă din județul Hunedoara, de liga a doua, care câștigă Cupa României din 1975! Ne bucurăm cu atât mai mult cu cât conducerea Facultății de Inginerie din Hunedoara face parte din consiliul de administrație al echipei.
Această victorie spectaculoasă pe stadionul din Sibiu marchează renașterea fotbalului hunedorean. Felicitări tuturor celor care au contribuit la acest succes remarcabil!
Povestea frumoasă a fotbalului hunedorean trebuie să continue!”, a scris Universitatea Politehnica din Timișoara.
”Șiiiiii… Cupa e la Hunedoaraaaaaa!
Felicitări, FC Corvinul 1921 Hunedoara! Ați demonstrat, din nou, profesionalismul, dedicarea și talentul care vă caracterizează. Sunteți o inspirație pentru întreaga comunitate locală și ne mândrim cu voi!
Mulțumim tuturor jucătorilor, antrenorului și întregului staff tehnic pentru victoria extraordinară în finala Cupei României! Continuați să străluciți pe teren și să aduceți bucurie și mândrie în inimile noastre!”, sună mesajul celor de la Facultatea de Inginerie din Hunedoara.
”Felicitări, FC Corvinul 1921 Hunedoara!”, atât a transmis FRF, organizatoarea Cupei României, mesajul fiind publicat cu un video în care federalul Mihai Stoichiță oferă trofeul Corvinului.
Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures