”Corbii” își rescriu istoria: o divizionară secundă ia Cupa Românei după aproape 50 de ani! Corvinul Hunedoara a trecut în finală de Oțelul Galați, la lovituri de departajare

Călin MNERIE 16 May. 2024, 00:01 Cupa

Povestea stagională Corvinului Hunedoara are deznodământul perfect. Divizionara secundă a câștigat primul trofeu din istoria de 103 de ani al clubului de la Castel după o finală dramatică, la Sibiu, în compania celor de la Oțelul Galați.

S-a terminat 5-4, după prelungiri și lovituri de departajare și trupa lui Florin Maxim sărbătorește alături cei aproape 5 mii de fani prezenți pe Municipal”. Din anul 1975, o divizionară secundă nu mai câștigase Cupa, precedenta fiind Rapidul.

Corvinul, la prima finală din istorie. Oțelul și-a adus aminte de data de 15 mai

Așadar, cea de-a 86-a finală a Cupei României le-a adus față în față, pe „Municipalul” din Sibiu două formații care evolua în sezonul trecut în eșaloane inferioare. Oțelul Galați promovase în vară în SuperLigă, unde a avut un parcurs bun, cu posibilitatea de ajunge în play-off la un moment dat, în timp ce Corvinul Hunedoara ajungea pe scena eșalonului secund după 15 ani de pribegie și a făcut o stagiune excepțională. „Corbii” au terminat campionatul pe loc direct promovabil (2), însă nu a putut sărbători datorită formei de organizare a clubului și și-a canalizat toate energiile pe Cupă.

Aici, hundedorenii au bătut formații precum Sepsi Sfântu Gheorghe (în grupe), CFR Cluj (în sferturi) și FC Voluntari (în semifinale) și făcea invidioasă generația de aur din anii 80, semnată Mircea Lucescu, cu prima calificare în finală din istoria clubului. Dincolo, gălățenii pierduseră meciul cu cupa masă din 2004, 0-2, în fața lui Dinamo, dar data de 15 mai era legată de singurul titlu din istorie, cel de acum 13 ani, obținut tot cu Dorinel Munteanu pe bancă.

Coregrafii spectaculoase, stadion aproape plin la Sibiu

Mult mai aproape de Sibiu, suporterii hunedoreni au cam colorat în albastru arena de pe Cibin, însă și fanii gălățeni au ajuns în număr mare, cu trenul în Transilvania. Și coregrafiile afișate de cele două peluze au fost spectaculoase.  ”Corbul cu inel aduce cupa la castel”, au transmis hunedorenii, în timp ce „oțelarii” le-au transmis favoriților: ”15 mai, drumul spre glorie, astăzi vrem să intrați în istorie”. Primul fluier al lui Marcel Bîrsan s-a dat în prezența a 11.700 de spectatori, în condițiile în care „Municipalul” Sibian are puțin peste 13 mii de locuri.

Start modest, dar continuarea a fost demnă de o finală. Coman a anulat reușita spectaculoasă a lui Rusevic

Miza a părut să gâtuiască jucătorii celor două echipe, neobișnuiți să joace cu trofeele pe masă. În primul sfert de oră s-a greșit mult de-o parte și de cealaltă la transmisia balonului de la mijloc în sus, așa că s-a călcat rar în cele două careuri. Oțelul a avut, totuși, un mic plus la capitolul posesie și agresivitate, doar că prima acțiune cu potențial de periculizate l-au avut hunedorenii.

În minutul 24, pe o lansare lungă a lui Neacșa, Coman s-a strecurat printre fundașii adverși, dar un brânci discret al lui Silva a fost de ajuns să-l scoată de pe traiectorie și faza s-a răcit. A fost faza ce a încălzit meciul, căci un minut mai târziu Maciel a obținut o lovitură liberă de pe 16 metri după duelul cu Lică, iar Oțelul nu a iertat. Sârbul Anes Rusevic a bătut puternic la vinclul de la colțul lung, Lefter a văzut târziu balonul și avea să scoată mingea din plasă.

Era minutul 27 și „dunărenii” păreau stăpâni pe situație, mai ales că în minutele ce au urmat Corvinul nu a dat impresia că-și poată depăși condiția de divizionară secundă. Doar că a venit minutul 39, când din patru pase, hunedorenii au ajuns să marcheze golul de 1-1. După repunerea lui Lefter, Velisar a pasat în adâncime, Zivulic a ratat alunecarea, Pîrvulescu a centrat din stânga, Silva a respins greșit până la Marius Coman, care a trimis cu sete în plasă din mijlocul careului. Până când Marcel Bîrsan a trimis cele două echipe la cabine, Pîrvulescu, respectiv Maciel și-au încercat fără succes șuturile de la distanță.

Rusevic face dubla tot din fază fixă, dar Manolache împinge meciul în prelungiri

Scuturați, probabil, la vestiare de Dorinel Munteanu, gălățenii au început repriza cu piciorul pe accelerație și au avut nevoie de 4 minute să-și creeze prima ocazie. Zhelev a centrat din dreapta, Bodișteanu a pus capul în 7 metri, dar balonul s-a scurs de puțin pe lângă poartă. Imediat a urmat șutul puternic al lui Cisotti, dar mai ales faza de penalty din care gălățenii aveau să se întoarcă în avantaj pe tabelă.

La un atac prelungit, Neacșa a intervenit imprudent asupra lui Bodișteanu în careu, iar Anes Rusevic a făcut „dubla” de la punctul cu var. Lefter ghicise colțul, dar mingea a trecut pe sub mănușa sa. Așadar, prim divizionara avea 2-1 din minutul 58, iar 10 minute mai târziu o ocazie imensă de a decide finala. Zhelev a centrat din drepta, Maciel a deviat balonul pe bara a doua unde nou intratul Tănasă a ajuns puțin târziu și a reluat tot în plasa laterală. Corvinul a mai obținut o viață și a profitat de ea. În minutul 74, fundașii centrali ai lui Maxim au făcut faza golului de 2-2. Lică a centrat din dreapta, Zivulic a respins pe stângul lui Antoniu Manolache, care a trimis puternic lângă bara din dreapta lui Pap.

Munteanu a luat foc și-a schimbat jucătorii de atac, iar Gaitan a fost aproape să marcheze la puține minute de la intrarea pe gazon, doar că șutul său din 15 metri s-a dus în blocajul lui Manolache. Velisar, Lică și Hrezdac au acuzat probleme musculare și Corvinul a dat impresia că va cădea fizic. Doar că a fost exact invers. În cele 9 minute de prelungire, ce s-au transformat în 12, hunedorenii au atacat în valuri și a avut și trei situații de poartă. Manolache și Hrezdac nu și-au cadrat loviturile de cap, iar Lupu a trecut de puțin pe lângă mingea centrată în 6 metri de Velisar.

Lameira și Hredzac au ratat incredibil lovitura de KO

Până la urmă, gălățenii au avut ceva noroc că a ajuns în prelungiri și după un nou „boost” de adrenalină primit în scurta pauza de la Munteanu a căutat cu insistență golul trei. Neobositul Cisotti e centrat perfect din dreapta, dar Lameira a ratat incredbil din doar 4 metri. Portughezul doar a șters mingea cu capul și Corvinul a scăpat dintr-o situație critică. „Corbii” au realizat că trebuie să pună la rândul lor probleme și s-au întors în atac la mijlocul primei reprize de prelungiri, doar că cele câteva centrări venite din benzi au fost gestionate bine de oamenii din fața lui Pap.

Așadar s-a intrat tot la egalitate în cea de-a doua repriză de prelungiri și o ratare identică la poarta dinspre peluza hunedoreană, de data aceasta a favoriților acesteia. După un corner bătut lung, Manolache a întors balonul în 5 metri, de unde Hrezdac parcă s-a speriat de ocazia ivită și a reluat slab cu capul, pe lângă poartă. Stoarse de puteri, cele două echipe nu au mai fost capabile să-și creeze ocazii, cu toate că Lefter putea să-și îngroape echipa la o minge înaltă, pe care a respins-o până la Tănasă, doar că acesta nu a reușit preluarea și apoi a făcut fault.

Loteria penalty-urilor, la fel de dramatică! ”Corbii” au aterizat pe primul trofeu din istorie

Cisotti a început seria cu un gol, urmată de parada lui Pap la șutul lui Coman. Gaitan a tras tare în stânga, dar Lefter a fost acolo. Omul-Cupă al Corvinului, Antoniu Manolache, și-a făcut datoria din nou, iar Oțelul a continuat cu alte două ratări, pe mâna lui Lameira (paradă Lefter) și Ghiocel (șut lamentabil pe lângă). Între ei, Bradu a trimis în plasa laterală, dându-i posibilitatea lui Pîrvulescu să închidă conturile. Acesta – însă – a fost ghicit de Pap, iar golul lui Silva a prelungit suspansul. Doar că inspirația lui Florin Maxim a fost…maximă. Introdus pe teren în minutul 119, Hergheligiu a trimis perfect, lângă bara din dreapta lui Pap care a rămas țintuit pe mijlocul porții. Fiesta corvinistă poate începe, Corvinul scrie istoria, aduce Cupa la Castel și va reprezenta România în preliminariile Europa League. Cu condiția ca UEFA să-i aprobe licența.

CORVINUL HUNEDOARA – OȚELUL GALAȚI 2-2 după 90 și 120 de minute, 3-2 la lovituri de departajare

Marius Coman 39′, Antoniu Manolache 74′ / Anes Rusevic 27′, 58′ – penalty

Au înscris la loviturile de departajare: Antoniu Manolache, Antonio Bradu, Andrei Hergheligiu / Yuri Cisotti, Miguel Silva
Au ratat la loviturile de departajare: Marius Coman, Nicolae Pîrvulescu / Pablo Gaitan, Joao Lameira, Costinel Ghiocel

Corvinul: Lefter – Fl. Iacob, Lică (M. Chindriș 90+2′), Ant. Manolache, Velisar – Bradu, Hrezdac (Hergheligiu 119′) – Lupu, Al. Neacșa (cpt.)(D. Pop 88′), Nic. Pîrvulescu – M. Coman
Rezerve neutilizate: Blaga – Ad. Nicolae, Seb. Ion, Predică, T. Mitran, Câmpan
Antrenor: Florin Maxim

SC Oțelul: Ed. Pap – Zhelev, Yabre (Ghiocel 119′), J. Cisse, M. Silva – Cisotti (cpt.), Zivulic, Joao Lameira – Frederic Maciel (Malle 76′), Bodișteanu (Rz. Tănasă 66′), Rusevic (Gaitan 76′)
Rezerve neutilizate: R. Stoian – I. Neagu, Andr. Rus, D. Panait, Jardan
Antrenor: Dorinel Munteanu

Stadion: Municipal (Sibiu). Arbitru central: Marcel Bîrsan (București). Arbitri asistenți: Vladimir Urzică (Piatra Neamț) și Imre Laszlo Bucși (Sfântu Gheorghe). Arbitru VAR: Rareș George Vidican (Satu Mare). Arbitru AVAR: Szabolcs Kovacs (Carei – Satu Mare). Arbitru de rezervă: Florin Andrei (Târgu Mureş). Observator arbitri: Nicolae Grigorescu (Timişoara). Delegat joc: Octavian Goga (Braşov).

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Călin MNERIE 16 May. 2024, 00:01 Cupa
Pe aceeași temă