EXCLUSIV | Liga 2 cu două serii din sezonul următor? Cele două cluburi care ”pun presiune” pe FRF au chiar ele un plan diferit pentru modificarea sistemului competițional. Cum e stabilit acum să se joace în următoarea ediție a eșalonului secund

Marius ANGHEL 27 Apr. 2021, 14:36 Liga 2
EXCLUSIV | Liga 2 cu două serii din sezonul următor? Cele două cluburi care ”pun presiune” pe FRF au chiar ele un plan diferit pentru modificarea sistemului competițional. Cum e stabilit acum să se joace în următoarea ediție a eșalonului secund

Campionatul Liga 2, ediția 2020/2021, se apropie cu pași repezi de finalul unui sezon greu încercat, desfășurat într-un mod inedit din cauza pandemiei COVID-19. Din play-off mai sunt de disputat cinci etape, momentan lupta pentru promovare fiind strânsă, iar din play-out mai sunt de jucat două runde, aici trei din cele cinci echipa care au rămas să retrogradeze fiind cunoscute. Au rămas, fiindcă pe parcursul sezonului regular, în pauza de iarnă, a existat un abandon, al clubului Turris Oltul Turnu Măgurele, astfel că numărul echipelor care vor pica în Liga 3 s-a redus.

La fel ca în fiecare început de sezon nou, discuțiile despre bugete, cheltuieli, distanțe parcurse, modul de desfășurare a campionatului reapar în prim-plan. Bineînțeles, varianta de revenire asupra unei Liga 2 cu două serii este din nou subiectul principal.

Pandurii Târgu Jiu, CSM Slatina și Aerostar Bacău au retrogradat matematic din Liga 2. Primele două vor o Liga 2 cu două serii, să rămână în competiție

Discuțiile sunt începute de circa două săptămâni și au izvorul, potrivit informațiilor Liga2.ro, din Oltenia. Deloc întâmplător! Două dintre echipele deja retrogradate matematic sunt din această zonă: Pandurii Târgu Jiu și CSM Slatina.

Cele două cluburi nu sunt împăcate cu gândul că din vară vor trebui să joace în Liga 3, astfel că acum încearcă să schimbe planurile federației privind formatul noii ediții a Ligii 2. ”Sunt niște încercări, se pune presiune”, spune sursa Liga2.ro despre subiectul aflat acum pe buzele celor care sunt implicați în această competiție sau urmăresc campionatul ligii secunde.

Pandurii a fost prima echipă din această ediția a Ligii 2 care a retrogradat matematic, după jocul din etapa a 2-a a play-out-ului, pierdut acasă cu 2-3 chiar cu CSM Slatina. A fost urmată apoi, tot în Grupa A a play-out-ului, după meciurile din etapa a 4-a, de CSM Slatina, dar în aceeași rundă a fost condamnată la Liga 3 și Aerostar Bacău, din Grupa B a play-out-ului.

  • În Grupa A a play-out-ului, locurile direct retrogradabile au fost ocupate de Pandurii și CSM Slatina, iar pentru locul 5, care duce la barajul de menținere în Liga 2 sunt în luptă directă pentru a-l evita Ripensia Timișoara (33 puncte, 5 meciuri) și Fotbal Comuna Recea (29 puncte, 4 meciuri).
  • În Grupa B a play-out-ului, Aerostar Bacău este singura retrogramată matematic, deocamdată. Pentru locurile 6 și 5 sunt în luptă CSM Reșița și Unirea Slobozia (ambele cu 25 de puncte).

Federația a refuzat din start propunerea revenirii la o Liga 2 cu două serii

Din informațiile Liga2.ro, Pandurii și CSM Slatina sunt inițiatoarele discuției pentru revenirea la o Liga 2 cu două serii. Acum încearcă să obțină acordul pentru această propunere din partea cât mai multor colege din campionat, pentru ca apoi să meargă la FRF.

În acest moment, federația a refuzat din start să discute despre așa ceva, mai ales că nu a fost de acord cu această schimbare nici în vara trecută, când viitorul era incert din cauza pandemiei și se dorea reluarea campionatului într-un format în care echipele să se resimtă cât mai puțin financiar.

”Vor încerca tot ce pot ca să convingă să se ia această decizie”, spune sursa Liga2.ro despre demersul celor două cluburi oltene.

Drept dovadă că CSM Slatina și Pandurii au început presiunile stă în faptul că doar în orașele din care se trag cele două echipe s-a vorbit public despre varianta unui nou sezon de Liga 2 cu două serii. Un post TV din Slatina a lansat această variantă, iar la Târgu Jiu s-a vorbit despre acest subiect la finalul ultimelor două jocuri susținute pe stadionul Municipal.

Pandurii Târgu Jiu și CSM Slatina au fost tot sezonul pe ultimele locuri în Liga 2, au retrogradat primele, alături de Aerostar Bacău, însă își doresc cu disperare să continue tot la acest nivel, sperând ca planul lor să fie dorit și de colege și aprobat de FRF. Foto: Justinel Stăvaru / Mediafax Foto

Slatina vrea o Liga 2 cu 24 de echipe, Pandurii își dorește una cu 28 de echipe!

Inclusiv CSM Slatina și Pandurii au opinii diferite despre formatul Ligii 2 cu două serii, din informațiile Liga2.ro.

CSM Slatina vrea un campionat cu două serii de câte 12 echipe, pentru ca ea și celălalt loc 6 să se salveze, iar ultimele două clasate din grupele de play-out, Pandurii Târgu Jiu, respectiv Aerostar Bacău, să joace un baraj de menținere. Trupa unde Daniel Oprescu, selecționerul U19 al României, coordonează totul din umbră, vrea, astfel, o Liga 2 cu 24 de echipe, 19 din actualul sezon și 5 promovate din Liga 3.

În schimb, Pandurii își dorește o Liga 2 cu 28 de echipe, cu două serii formate din câte 14 competitoare. Gorjenii, conduși de Marin Condescu, vor să nu retrogradeze nimeni din această ediție de campionat aflată pe final, pentru că asta i-ar avantaja pe ei. Nu se știe de unde ar putea apărea trei echipe în plus pentru formarea unei competiții cu 28 de cluburi. Maximum ar fi 25, cu cele 20 rămase în Liga 2 și cinci promovate din Liga 3.

Retrogradata Aerostar nu e bagată în aceste discuții.

”Nu mai știu ce să cred. La început, vara trecută, ne-am bucurat că se reia fotbalul, dar apoi ne-am dat seama că nu e ok să joci în sezonul regular un joc cu câte o echipă, apoi cele din play-off să joace tur-retur, iar noi, cu șapte echipe în play-out, doar un meci. Dacă s-ar face două serii, ar fi mai bine, deși e mai frumos cu o singură serie, dar eu cred că în vară se vor desființa mai multe cluburi. Am un feeling că Pandurii va juca tot în Liga 2, dar cu siguranță trebuie să se schimbe ceva, fiindcă nu mai putem în aceste condiții. Nu e ușor să reziști 2 ani de zile fără niciun ban. Am discutat și vara trecută cu conducerea, dar și acum, și le-am spus că nu știu dacă la Liga 3 puteam să convingem 15 jucători să semneze cu noi. Toți cei care au venit la Pandurii, au venit fiindcă echipa era în Liga 2. Din păcate, atât s-a putut cu 0 lei în cont”, spunea antrenorul echipei Pandurii, Călin Cojocaru, după ultimul joc al echipei, 0-3 cu Ripensia.

”Vedem ce se întâmplă la vară, dacă nu se desființează vreo echipă! Dar, dacă la Liga 3 nu mai retrogradrează nimeni direct, nu văd de ce ar retrograda din Liga 2, ținând cont că a fost un campionat care s-a jucat într-un sistem inedit!”
Călin Cojocaru, antrenor Pandurii Târgu Jiu

Noua ediție a Ligii 2, 2021-2022, ar trebui să aibă 20 de echipe și meciuri tur / retur

În acest moment, se știe că noul sezon al Ligii 2 va avea 20 de echipe în componență. Dintre acestea, cu siguranță cinci urcă din Liga 3 și două pică din Liga 1.

Ediția 2021-2022 e planificată să se desfășoare cu meciuri tur și retur, 38 de etape, fără play-off și play-out.

Campionatul 2020-2021, unul inedit în timp de pandemie, a fost organizat doar cu meciuri tur (19 etape), urmate apoi de un play-off cu primele șase clasate, cu două grupe de play-out, cu câte șapte echipe departajate în funcție de pozițiile ocupate la finalul sezonului regular.

Bineînțeles, în fotbalul românesc nu e nimic sigur, astfel că se poate întâmpla orice până la startul noii ediții a Ligii 2. Drept dovadă că atunci când mai erau de disputat doar patru etape din campionatul Ligii 3, FRF a decis să modifice sistemul competițional din acest sezon, astfel încât ultimele clasate să nu mai retrogradeze direct, ci să joace un baraj cu echipe de Liga 4 câștigătoare ale unui prim baraj. Dintr-un total de 42 de campionate de Liga 4, doar 24 se dispută în condițiile impuse de FRF.

Foto: Justinel Stăvaru / Mediafax Foto

https://liga2.prosport.ro/liga-3/pomana-de-la-frf-nicio-echipa-nu-mai-retrogradeaza-direct-din-liga-3-forul-condus-de-razvan-burleanu-a-decis-schimbarea-sistemului-competitional-al-celui-de-al-treilea-esalon-cu-patru-etape-inainte-19178133

https://liga2.prosport.ro/liga-3/ordin-de-la-frf-ajf-urile-respectiv-amfb-ul-au-timp-o-luna-de-zile-sa-organizeze-un-campionat-de-liga-4-pentru-a-desemna-reprezentanta-la-primul-baraj-de-promovare-in-liga-3-conditiile-de-indeplini-19178135

https://liga2.prosport.ro/seria-1/frf-a-modificat-roaf-in-privinta-principiilor-de-promovare-din-liga-2-in-liga-1-in-cazul-in-care-o-echipa-de-pe-loc-promovabil-direct-sau-de-baraj-nu-primeste-licenta-se-poate-ajunge-si-pana-la-club-19144659

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-1-trece-de-la-14-la-16-echipe-dinamo-a-fost-salvata-de-la-retrogradare-ultima-clasata-chindia-targoviste-va-juca-barajul-de-mentinere-promovare-cu-cs-mioveni-19142848

Marius ANGHEL 27 Apr. 2021, 14:36 Liga 2
Pe aceeași temă