Ruptură de ligamente. Încrucișat, anterior, colateral. Indiferent, această accidentare reprezintă, bineînțeles, făcând excepție de lovituri în zona gâtului sau capului, cel mai mare coșmar al unui sportiv de performanță. Dublată ulterior de alți factori, precum o operație greșită sau o lipsă a recuperării ca la carte, a răpit sau a stopat, de-a lungul timpului, mult prea devreme, fotbaliști de legendă sau pe cei catalogați cu un potențial enorm în a deveni world-class.
Cazuri sunt nenumărate. De la al nostru Ilie Balaci până la Roberto Baggio. Unii s-au recuperat, dar n-au mai fost niciodată ca înainte, alții s-au lăsat. Cei mai norocoși, după o perioadă de chin, au revenit chiar mai puternici.
În prima parte a sezonului Ligii 2, la distanță de doar o lună, doi fotbaliști de la Dinamo, Antonio Bordușanu (18 ani) și Alin Buleică (31 de ani), s-au lovit de un verdict pe care doreau, cu orice mijloc, să-l evite: ruptură de ligamente.
În acest context, după câteva luni, pe final de recuperare, cu cei doi în rol principal, sub îndrumarea lui Gabi Niculescu, kinetoterapeutul alb-roșiilor, dar și cu explicațiile doctorului Robert Badea, cel care i-a operat pe „câini”, ProSport a realizat un reportaj la clinică despre ceea ce înseamnă, în prezent, cu toți factorii aferenți (operație și recuperare) o astfel de accidentare.
Ruptura de ligamente a răpit, de-a lungul timpului, mari fotbaliști sportului rege. Fără a depăși granițele țării, primul nume care vine în minte microbistului român este Ilie Balaci. ”Minunea blondă”, din cauza unei intervenții nereușite la genunchi, în urma unei astfel de accidentări, a fost nevoit să se retragă prematur.
Anii au trecut, iar tehnologia a evoluat. În prezent, o astfel de accidentare, deși reprezintă un verdict dur, nu mai reprezintă, ca în vremurile apuse, încheierea carierei.
ProSport a stat de vorbă cu dr. Robert Badea. Acesta s-a ocupat de operațiie celor doi fotbaliști de la Dinamo și a utilizat o tehnică mai puțin cunoscută în România. A explicat, în exclusivitate, ce presupune intervenția și motivul pentru care, chiar după operație, pacientul poate merge pe propriile picioare, fără a folosi cârje sau alte instrumente de acest gen și, evident, fără a mai aștepta o altă perioadă care să încetinească recuperarea.
”În prezent, ruptura de ligament încrucișat, fie că este simplă sau însoțită de alt traumatism, nu trebuie să ne mai sperie așa mult. Rezultatele sunt foarte bune în ultima vreme. Sportivii de performanță pot intra după patru sau cinci luni și își reiau activitatea sportivă la cel mai înalt nivel. De trei ani, datorită noii tehnici pe care o folosesc, rezultatele sunt mult mai bune. Aceasta presupune folosirea unui singur tendon pentru a reface ligamentul. De asemenea, modul de prindere a noii grefe este deosebit. Sunt două cleme de titan, legate, care permit o ușoară elasticitate. Astfel, recuperarea este mult mai rapidă, pacientul poate călca pe picior chiar din seara operației”, spune Robert Badea.
Intervenția a permis, în cazurile Buleică și Bordușanu, o scurtare a recuperării cu circa o lună și jumătate. Accidentați în luna octombrie, respectiv noiembrie, pentru cei doi s-a „prescris” stagiunea 2022-2023 drept încheiată. Totuși, fast forward câteva luni mai târziu, la jumătatea lunii martie, cu un Dinamo în play-off-ul ligii secunde, ”din punct de vedere medical, Alin poate intra și mâine. Antonio mai are puțin”, o veste mult așteptată de fanii echipei din ”Ștefan cel Mare”.
Practic, accidentarea lui Bordușanu a complicat mult planurile tactice ale lui Ovidiu Burcă. Mijlocașul de bandă era eligibil pentru regula U19. Odată cu accidentarea sa, Filip Dujmovic (24 de ani), unul dintre cei mai constanți ”câini”, a fost trecut pe bancă. Titular între buturi a fost numit Oncescu (18 ani) pentru a respecta obligativitatea de a folosi un jucător U19.
În ceea ce-l privește pe Buleică, fotbalist cu experiență în prima ligă și Europa League, indisponibilitatea sa a însemnat un om polivalent în minus. Mijlocaș de bandă la bază, stânga sau dreapta, în debutul acestui sezon, olteanul a jucat și în linia defensivă.
https://www.youtube.com/watch?v=QCiUaSOljGY
Operația a decurs exemplar. Pentru ambii fotbaliști. Totuși, greul a început de-abia după.
”Recuperarea este la fel de importantă ca și actul chirurgical. Recuperarea este dură, există dureri, genunchiul se mai inflamează. Aici este o echipă în trei: chirurgul, kinetoterapeutul, în cazul de față Gabi Niculescu, și pacientul. Dacă atletul înțelege ce are, dacă îi explici cât durează și care sunt șansele de recuperare, capătă încredere. Va fi un partener de drum lung.”
Cum a decurs, însă, comunicarea cu cei doi? ”Cu Alin Buleică, lucrurile au fost mai ușoare. A mai trecut printr-o experiență de acest gen, a mai fost operat, plus că este mai experimentat. Recuperarea a mers exact cum ne așteptam și, ca dovadă, la patru luni era deja apt de sport de performanță. În schimb, cu Antonio, jucător mai tânăr, am stat mai mult de vorbă. A trebuit să-l fac să înțeleagă anumite lucruri. A avut și un ghinion mai mare. Față de Alin, Bordușanu a avut și cartilajul lezat destul de tare, la gradul III. Ușor-ușor, ținând legătura non-stop cu kinetoterapeutul, cu Gabi Niculescu, lucrurile au mers bine și la el.”
Un factor important în recuperarea celor doi îl reprezintă Gabi Niculescu. Kinetoterapeutul formației din „Ștefan cel Mare”, cu o vastă experiență la echipa națională sau în fotbalul arab (Al Hilal, Al Faisaly sau Al Shabab) a fost, continuu, alături de Bordușanu și Buleică. Atât la Săftica, cât și la controalele medicale, zi și noapte.
Într-un filmuleț postat pe contul personal de TikTok al lui Antonio Bordușanu reiese o strânsă legătură între fotbaliști și Gabi Niculescu.
Pe final de reportaj, Alin Buleică a purtat un scurt dialog cu reporterul ProSport despre aceste ultime luni din cariera sa, dar și obiectivele rămase pentru el și colegii lui în play-off.
”Mă antrenez cu echipa. Recuperarea a decurs foarte bine, practic e încheiată. Trebuie doar să recuperez pe parte fizică. Sper ca în play-off să fiu împreună cu echipa, să fiu în lot, să joc. Din păcate, a fost a treia intervenție pentru mine. Am crezut că mă las. A fost un moment dificil și la club, dar, uite, cu recuperarea mea, au început să apară și lucrurile bune. Cu ajutorul lui Gabi și a domnului doctor, totul a decurs mai ușor”, a spus Buleică.
Dinamo joacă, pe final de sezon, în play-off-ul pentru promovare în SuperLigă. Cum Steaua, liderul la zi din Liga 2, nu are dreptul de a urca în prima ligă, locul 5 va merge, automat, la baraj.
https://liga2.prosport.ro/seria-1/intelegerea-dintre-apch-si-redwhite-19263500
https://liga2.prosport.ro/seria-1/a-fost-depus-noul-plan-de-reorganizare-de-la-dinamo-19263394
https://liga2.prosport.ro/seria-1/dinamo-a-scumpit-biletele-pentru-meciurile-din-play-off-ul-ligii-2-fanii-cainilor-trebuie-sa-scoata-mai-mult-din-buzunar-pentru-accesul-pe-arcul-de-triumf-19263367
https://liga2.prosport.ro/seria-1/dinamo-vrea-sa-joace-pe-arcul-de-triumf-partida-cu-steaua-19263206