Victorie spaniolească în Ardeal! Dinamo câștigă la scor la Unirea Dej și urcă în clasamentul play-off-ului Ligii 2. Clujenii par depășiți de faza de campionat în care au ajuns

Marius ANGHEL 02 Apr. 2023, 17:58 Liga 2

Unirea Dej a fost gazdă bună cu Dinamo în meciul din play-off-ul Ligii 2, iar băieții lui Ovidiu Burcă au fost nerespectuoși și au plecat acasă sărbătorind după o victorie la scor de neprezentare, 3-0, după un joc în care trupa clujeană a arătat că este depășită de miza fazei campionatului în care a ajuns în premieră.

După acest succes, Dinamo a urcat pe locul 4, primul de baraj de promovare, teoretic cu un adversar mai slab din play-out-ul primei ligi. A trecut la două puncte peste Gloria Buzău și a lăsat-o pe Unirea Dej la trei puncte în spate.

  • În celelalte jocuri din etapa a 2-a a play-off-ului, SC Oțelul a câștigat acasă cu Steaua (scor 3-2), iar Poli Iași și Gloria Buzău au remizat în Copou (scor 1-1).

Dinamoviștii primiți în tribune, atâția câți suporteri locali au putut să vină la meci, i-au inhibat pe jucătorii Unirii Dej

Conducerea Unirii Dej a decis, cu riscul supărării propriilor fani, să acorde clubului Dinamo jumătate din biletele care puteau fi scoase la vânzare pe stadionul Municipal. Astfel, fanii dinamoviști, printre cei mai vocali din fotbalul românesc, au primit 1500 de tichete la acest joc, câte au avut la dispoziție și suporterii Unirii la unul dintre cele mai importante meciuri organizate de club în cei 101 ani de existență. Decizia de a umple stadionul cu fani adverși a creat o atmosferă frumoasă, poate niciodată întâlnită la Dej, dar a pus și presiune pe jucătorii lui Militaru, neînvățați cu așa ceva.

Brigada Someșeană, galeria Unirii, și-a creat coregrafie la acest joc, primul acasă în play-off, iar ”Cartea de istorie” în care au fost trecuți jucătorii lui Dragoș Militaru se pare că i-a inhibat pe aceștia. Jocul plin de curaj, entuziasmul sau șuturile de la distanță care le-au adus atâtea goluri frumoase au dispărut în ultima perioada din partea fotbaliștilor trupei din Dej. Calificarea în play-off nu le-a adus bucurie, jocuri considerate bonus, căci obiectivul menținerii în Liga 2 a fost deja stabilit, ci crispare.

Cocian, Alex Pop și compania au fost inexistenți la poarta tânărului Oncescu, iar Dinamo nu i-a iertat.

Unirea Dej a fost groggy în fața jucătorilor lui Ovidiu Burcă și cu 0-2 la pauză se poate considera norocoasă! Militaru, trei schimbări în minutul 34

Cu atâția fani familiari în spate, dinamoviștii au început curajos partida de la Dej, pe o vreme superbă pentru fotbal. Giafer (10) a avut prima fază la poarta lui Railean, dar a trimis peste. De partea cealaltă, căpitanul Alex Pop (12) a tras din întoarcere, din careu, pe lângă, mingea fiind și deviată.

A venit însă centrarea din corner a lui Iulian Roșu și Gorka Larrucea (27) a înscris din fața porții, Railean scoțând din spatele liniei, dar fiind observat de arbitri. Prima mușcătură a ”câinilor”, care s-au năpustit asupra careului Unirii. Daniel Iglesias (28) s-a precipitat când l-a văzut în fața sa doar pe portar și nu l-a putut învinge, însă a făcut-o în scurt timp (30) după ce a fost servit ideal de același Iulian Roșu pentru a trimite cu capul în plasă.

Militaru și Gîț au fost făcuți cuminți cu cartonașul galben de arbitrul care le-a ”mâncat” meciul cu Poli Iași din sezonul regular, pe același teren, pentru faze deloc de sancționat, în timp ce Dragoș Militaru fierbea pe margine și a decis să facă trei schimbări.

Modificările n-au adus niciun efect, fiindcă Dinamo mai putea înscrie de alte două ori până la pauză, irosind mari situații prin Gorka Larrucea (36) și Ghezali (43).

În schimb, Cocian (45+1), altădată un executant fin, a arătat starea de spirit a Unirii. Aeriană. A bătut o lovitură liberă ca la rugby.

Al treilea gol spaniol la Dej, Dinamo sărbătorește

Partea a doua a jocului a început tot cu o schimbare la Unirea, un joc mai echilibrat, însă ocaziile au fost tot de partea dinamoviștilor. Iulian Roșu a fost aproape de încă o pasă decisivă, însă Gorka Larrucea (58) a nimerit bara. Ghezali (65) a fost din nou depășit de joc la o fază în care Amzăr i-a pus mingea pe tavă în fața porții și trebuia doar să o împingă în plasă. A fost însă ziua spaniolească la Dinamo, nu cea franțuzească.

Abia în minutul 68 unul dintre jucătorii introduși de Militaru i-a dat emoții lui Oncescu. Matiș nu a lovit cu piciorul său tehnic, ci cu capul, pe lângă poartă.

Minutul 75 a adus și ultima schimbare la dejeni, însă cei care au înscris au fost tot bucureștenii. Bani a centrat în careu, mingea a fost respinsă în fața careului, de unde Daniel Iglesias (77) a prins un șut superb după ce a preluat pe piept. Railean, mascat, a sărit târziua și doar a scos mingea din plasă.

Finalul a adus schimbări pe bandă rulantă la Dinamo, la trecerea timpului, fiindcă meciul oricum era decis. 3-0 pentru ”câini” la Dej și distanța față de SC Oțelul e menținută după runda a 2-a. Gălățenii ocupă al doilea loc direct promovabil, adevărat țintă a băieților lui Burcă.

Unirea Dej, în schimb, arată că a ajuns într-o fază a campionatului în care miza pare să-i depășească pe tinerii jucători ai lui Dragoș Militaru. În ciuda faptului că ei nu mai au presiune, obiectivul menținerii în Liga 2 fiind îndeplinit de ceva timp. După 0-3 cu Steaua, clujenii au pierdut și cu Dinamo cu același scor, iar locul 6 pare să fie al lor până la final dacă nu-și vor reveni.

Dejul e pe 6, Dinamo se află pe 4!

În runda a 3-a a play-off-ului, Dinamo joacă acasă, pe Arcul de Triumf, cu SC Oțelul Galați (locul 3, 39 puncte), vineri, de la ora 20:30, iar Unirea Dej joacă sâmbătă, de la ora 12:30, la Gloria Buzău (locul 5, 33 puncte).

Dinamo are 35 de puncte și se află pe poziția a 4-a, iar Unirea Dej este pe locul 6, cu 32 de puncte.

Foto: Flaviu Buboi / Mediafax Foto

CLASAMENTUL Ligii 2 și al golgheterilor

COMENTARIUL LIVE:

UNIREA DEJ – DINAMO 0-3

Gorka Larrucea 27′, Daniel Iglesias 30′, 77′

Unirea Dej: Railean – Dav. Maftei, D. Pop, Buta (Burdeț 46′), Gîț – Cătinean (Matiș 34′) – Ad. Pop (Vl. Bogdan 34′), Al. Militaru (Andr. Pop 75′), Blaj (Chira 34′) – Al. Pop (cpt.), Cocian
Rezerve neutilizate: Cl. Chindriș – Roș, Călugăr, Fulga
Antrenor: Dragoș Militaru

Dinamo: Oncescu – Moura, Giafer, Patriche (cpt.), Amzăr – Gorka Larrucea, Daniel Iglesias (Dav. Irimia 85′), N. Roșu (Bena 88′), Iul. Roșu (Andr. Florescu 90′), Bani (Borcea 85′) – Ghezali (Al. D. Pop 85′)
Rezerve neutilizate: Dujmovic – Țîră, Al. Irimia, Andr. Șerban
Antrenor: Ovidiu Burcă

Stadion: Municipal (Dej – Cluj). Arbitru central: Cătălin Buși (Râmnicu Vâlcea). Arbitri asistenți: Raul Constantin Ghiciulescu (Lugoj) și Ioan Daniel Humiță (Armeniş – Caraş Severin). Arbitru de rezervă: Florin Ovidiu Mazilu (Satu Mare). Observator de arbitri: Dan Jiga (Bistriţa). Delegat de joc: Romeo Malac (Timişoara).

Min 90+4 Final de joc la Dej, unde Dinamo, mai matură, se impune fără probleme, cu 3-0. Unirea încasează tot o înfrângere la scor de neprezentare și în al doilea joc din play-off.
Min 90 Ultima schimbare la Dinamo. Iese Iulian Roșu și intră Andrei Florescu. Burcă îl cheamă zâmbitor la salut pe mijlocașul său
Min 88 Quentin Bena intră în locul lui Neluț Roșu
Min 85 Trei schimbări la Dinamo. Ies Ahmed Bani, Daniel Iglesias și Lamine Ghezali și intră Valentin Borcea, David Irimia și Alexandru Darius Pop
Gorka Larrucea (30 de ani) a reușit al doilea său gol pentru Dinamo, în 13 meciuri disputate în Liga 2. Daniel Iglesias (27 ani) are acum 5 goluri înscrise pentru bucureșteni, în 19 partide în care a fost utilizat în campionat de Ovidiu Burcă. Acesta devine golgheterul echipei, devansându-i pe Iulian Roșu și Ahmed Bani, ambii cu câte patru reușite.
Min 77 0-3 Bani centrează în careu dintr-o lovitură liberă din dreapta, mingea este respinsă cu capul în față de defensiva Unirii, Daniel Iglesias e nemarcat la 20 de metri, preia pe piept și trage cu dreptul lânga bara din dreapta. Railean, mascat, a plonjat târziu și nu a ajuns la minge
Min 75 Ultima schimbare la Unirea Dej. Iese Alexandru Militaru și intră Andrei Pop
Min 72 Mingea centrată de Bogdan din cornerul din dreapta este respinsă în afara careului, Militaru reia din prima de la circa 20 de metri, însă are o execuție ratată și trimite mult în stânga
Min 72 Matiș bate o lovitură liberă de la 30 de metri, mingea este deviată de Patriche cu capul în corner, în dreapta
Min 68 Centrare în careul oaspeților, Răzvan Matiș trimite cu capul spre colțul lung, însă mingea trece pe lângă. Oncescu își scutură ghetele de bară și apoi acuză dureri și cere arbitrului un moment să-și analizeze situația
Min 65 Dinamo a mai echilibrat jocul în ultimele minute. Pe o fază de atac, în care s-a trimis mingea în careul Unirii, Amzăr a urmărit și a reluat din prima în centru, pentru Ghezali, care e din nou nepregătit, plonjează, dar nu ajunge să trimisă în poarta goală
♦Min 61 ||| Răzvan Matiș primește cartonașul galben după ce pierde duelul pentru minge cu Daniel Iglesias și protestează la adresa arbitrului
Min 58 Iulian Roșu întoarce o minge pentru urcarea lui Gorka Larrucea, spaniolul trage din prima de la 18 metri și lovește bara din dreapta și iese afară
Min 56 ||| Ahmed Bani primește cartonașul galben pentru o piedică pusă lui Chira, chiar sub ochii arbitrului
Min 55 Centrare înaltă dintr-o lovitură liberă din stânga, balonul merge înspre stânga și Bogdan reia cu capul și trimite mult peste poartă.
♦Min 46 S-a reluat jocul
♦Min 46 Încă o schimbare la Unirea. Intră Alin Burdeț și iese Gabriel Buta
Min 45+4 Pauză la Dej, unde Dinamo conduce cu 2-0 în meciul cu Unirea. Echipa lui Dragoș Militaru a avut o primă repriză de coșmar. Scorul putea fi mai mare cel puțin cu două golurile
Min 45+1 Cocian, altădată marcat ”fin”, bate ca la rugby o lovitură liberă de la circa 25 de metri
Min 43 Railean are o ieșire haotică din poartă pe o fază de contraatac a lui Dinamo. Deși avea mai mulți coechipieri retrași, portarul a ajuns la 20 de metri și a fost depășit ușor de Ghezali, care a pătruns apoi în careu și l-a faultat pe Gîț în încercarea de a se repoziționa și a pasa către Bani. Poarta era goală de mult timp, iar Railean făcea și el presing asupra lui Ghezali în lateralul careului
Min 36 Centrare în careul Unirii dintr-o lovitură liberă din stânga, Gorka Larrucea ajunge să reia pe poartă, iar Railean salvează
Min 35 ||| Alexandru Gîț îl blochează pe Amzăr pe o fază de atac a dinamovistului și arbitrul scoate din nou foarte ușor cartonașul galben
Min 34 Dragoș Militaru face trei schimbări. Ies Florin Blaj, Adrian Pop și Marius Cătinean și intră Cristian Chira, Bogdan Vlad și Răzvan Matiș
Min 33 ||| Alex Militaru primește cartonașul galben pentru nimic. Arbitrul l-a sancționat fiindcă nu a avut ”frânele” bune și după ce a intrat în careul dinamovist a intrat în Neluț Roșu, fără să-i facă ceva
Min 30 0-2 Defensiva Unirii este depășită din nou ușor, mingea ajunge în centru la Ghezali, care preia la 7-8 metri și luftează incredibil, deși în fața sa este doar portarul. Faza de atac continuă, balonul ajunge la Iulian Roșu, care îl depășește pe Cocian în dreapta careului și centrează pe bara a doua, unde Daniel Iglesias este nemarcat și împinge mingea în plasă cu capul din careul mic
Min 28 Dinamo e pe val și profită că defensiva Unirii e groggy. Daniel Iglesias primește în centrul careului, îl are în fața sa doar pe portar, însă ratează intervenția și șansa de a dubla imediat avantajul echipei sale
Min 27 0-1 Centrare dintr-un corner din stânga a lui Iulian Roșu, mingea este deviată cu capul pe spate prin fața porții, Patriche ratează intervenția, mingea merge în dreapta, iar Gorka Larrucea reia pe poartă și Railean scoate din spatele liniei la Patriche, care marchează de jos. Arbitrul arată mijlocul terenului și cel care este creditat cu golul este Gorka Larrucea
Pe lângă delegarea lui Cătălin Buși, care a făcut praf meciul Unirii Dej cu Poli Iași, alegerea asistenților este și ea una cu cântec! Ghiciulescu este vicepreședinte al AJF Timiș, iar Humiță este logodnicul președintelui AJF Timiș. Nu ar fi o problemă dacă delegatul acestui joc nu ar fi chiar președintele AJF Timiș, Romeo Malac.
Min 12 Acțiune în flancul drept, Pop primește în centrul careului, preia cu spatele la poartă și trage din întoarcere, din circa 10 metri, mingea e deviată și se duce pe lângă poartă, în stânga. Cornerul nu aduce pericol la poarta lui Oncescu
Min 10 Iulian Roșu centrează dintr-un corner din stânga, Giafer reia cu capul din 5 metri peste poartă
Min 8 Buta respinge cu capul în față, după o centrare din dreapta în centrul careului, Daniel Iglesias preia pe piept și șutează din 18 metri. Railean se întinde în stânga sa și respinge salvator în lateral
♦Min 7 Dinamo începe mai curajos și are inițiativa în acest start de meci. Momentan nu a fost nicio ocazie
Min 1 Jocul e întrerupt după ce suporterii din Tribuna a II-a, unde stă și galeria Brigada Someșeană, au aruncat cu role de hârtie înspre teren. Galeria Unirii a afișat un banner pe care era desenată o carte. Pe una dintre pagini, cea din stânga, era scris ”Carte de istorie”. Pe cea din dreapta au fost trecuți jucătorii echipei din Dej, primul ”11” și rezervele, cât și stafful tehnic al lui Dragoș Militaru. Pe gard a fost afișat mesajul: ”Istoria sunteți voi”.
Min 1 A început partida de la Dej, unde stadionul este arhiplin. Lovitra de start simbolică a jocului a fost dată de Viorel Moceanu, fost căpitan al Unirii Dej


Ultimul meci al etapei a 2-a a play-off-ului Ligii 2 are loc la Dej, astăzi, 2 aprilie, începând de la ora 16:00, pe un stadion Municipal plin cum nu s-a mai întâmplat probabil din vremea comunistă. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că la Dej va juca Dinamo, dar și a evoluției bune din acest sezon a echipei lui Dragoș Militaru, Unirea ajungând acum să visese inclusiv la promovarea în SuperLigă, unde nu a jucat niciodată în istoria sa de peste 100 de ani.

Meciul dintre Unirea Dej și Dinamo le găsește pe cele două echipe la egalitate de puncte (32) pe ultimele două locuri (6, respectiv 5) din play-off, cu posibilitatea de a urca pe locul 4, pe care acum se află Gloria Buzău (33 puncte).

În sezonul regular, Dinamo a fost gazda meciului direct, pe stadionul din Clinceni, iar Unirea Dej a câștigat cu scorul de 3-2.

  • În celelalte jocuri din etapa a 2-a a play-off-ului, SC Oțelul a câștigat acasă cu Steaua (scor 3-2), iar Poli Iași și Gloria Buzău au remizat în Copou (scor 1-1).

Dragoș Militaru, despre meciul cu Dinamo: ”Nu e o necunoscută pentru noi, care are aceleași șanse ca noi la promovare”

Dragoș Militaru, antrenorul echipei din Dej, se gândea înaintea jocului că Unirea poate să producă din nou o surpriză contra celor de la Dinamo, chiar dacă echipa bucureșteană nu mai este la fel de fulnerabilă, așa cum era la momentul întâlnirii din sezonul regular, în etapa a 4-a.

Va fi forfotă mare la Dej astăzi, la meciul cu Dinamo, tribunele urmăd să fie pline, după ce biletele au fost vândute rapid.

”E un obiectiv îndeplinit că stadionul va fi plin, probabil va fi mai multă lume decât la partida cu Metaloglobus. Ca meci, nu știu dacă va fi ceva diferit, pentru că e un adversar cu care am mai jucat, nu e o necunoscută pentru noi, care are aceleași șanse ca noi la promovare.  

Am jucat cu Dinamo în sezonul regular, am câștigat, deci nu va fi ceva diferit pentru noi din punctul de vedere al pregătirii. Vom analiza foarte bine adversarul și sper să fim sănătoși, atmosfera să fie la fel de bună, iar meciul să fie unul bun”, spunea Militaru la Radio FIR Dej.

Unirea Dej a început play-off-ul cu un eșec la scor, 0-3 la București cu liderul Steaua.

Ovidiu Burcă, despre Unirea Dej: ”O echipă surprinzătoare, dar nu prea”

În meciul din sezonul regular, Dinamo reușea să revină de două ori contra Unirii, însă dejenii au mai înscris încă o dată, astfel că s-au impus cu 3-2 la Clinceni. Au marcat atunci Alexandru Darius Pop (54, 73), pentru Dinamo, respectiv Angelo Cocian (31, 58) și Alexandru Mihai Pop (77 – penalty), pentru Unirea.

Ovidiu Burcă este convins că va fi un meci strâns, așa cum s-a întâmplat și în prima rundă din play-off, în care Dinamo a scos un punct cu Gloria Buzău pe Arcul de Triumf, scor 1-1.

”O echipă surprinzătoare, dar nu prea. Noi, care îi analizăm foarte bine, am văzut din prima parte a campionatului, și când am pierdut, o echipă cu omogenitate, are doi-trei ani de zile cu antrenorul Militaru, a pornit proiectul din Liga 3. Are jucători foarte interesanți, pe unii dintre ei într-un viitor apropiat chiar la nivelul primei ligi.

Mă refer la atacantul Pop, Angelo Cocian, portarul care joacă la nivel internațional, în poarta Moldovei. Au fundaș dreapta împrumutat de la Hagi, Maftei. Au jucători interesanți pe toate posturile, dar omogenitatea și forța colectivă a contat. Au un antrenor cu experiență, deși are 33 de ani, a început proiectul, are foarte multe idei noi despre fotbal. Este una din cele mai bine organizate echipe din play-off vom avea un meci foarte tare la Dej.

Starea gazonului poate nu va fi în cele mai bune condiții pentru jocul nostru elaborat și dorim să avem posesia, să controlăm posesia, cumva ne va împiedica, dar în fotbal trebuie să te adaptezi, riști altfel să rămâi un filozof neadaptat. Trebuie să găsim cea mai bună tactică pentru a face diferența”, a spus Ovidiu Burcă pentru PlaySport, conform Radio Dinamo 1948.

Unirea Dej – Dinamo, arbitrat tocmai pe… Cătălin Buși, cel care a distrus jocul clujenilor cu Poli Iași

Meciul de la Dej dintre Unirea și Dinamo va fi arbitrat de centralul arătat în această săptămână cu degetul, după SC Oțelul – Poli Iași 1-2, de Dorinel Munteanu. Cătălin Buși (Râmnicu Vâlcea) arbitrează partida, iar de la cele două tușe va fi ajutat de Raul Constantin Ghiciulescu (Lugoj) și Ioan Daniel Humiță (Armeniş – Caraş Severin). Arbitru de rezervă este Florin Ovidiu Mazilu (Satu Mare), iar observator de arbitri a fost delegat Dan Jiga (Bistriţa). Delegatul jocului este Romeo Malac (Timişoara).

Revenind la Cătălin Buși, CCA a avut curaj să-l delege pe arbitrul din Vâlcea la acest joc, mai ales având în vedere ultima sa partidă condusă la Dej. În sezonul regular, Buși lua două decizii controversate în favoarea Iașiului și Poli întorcea scorul și câștiga cu 2-1 în fața Unirii. După joc, între clujeni și ieșeni au avut loc schimb de replici pe temă de arbitraj și de modul în care s-a reacționat.

În acest sezon, Buși, un arbitru din lotul de primă ligă conform site-ului CCA, dar care nu are nici măcar un joc condus în această competiție, a fost la centru la opt partide din Liga 2. Pe Unirea Dej a arbitrat-o o dată, chiar acasă, în acel 1-2 cu Poli Iași în care a fost defavorizată clar. Pe Dinamo a arbitrat-o în două partide, în 1-0 cu Unirea Slobozia la Giurgiu și în 0-0 la FK Miercurea Ciuc.

CLASAMENTUL Ligii 2 și al golgheterilor

https://liga2.prosport.ro/seria-1/unirea-dej-mult-curaj-inainte-de-partida-cu-dinamo-19265127

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dinamo-merge-pe-terenul-echipei-unirea-dej-19265050

https://liga2.prosport.ro/seria-1/jurnal-de-tribunal-aprilie-luna-capitala-pentru-dinamo-suma-pe-care-se-bazeaza-conducerea-pentru-a-trece-insolventa-si-momentele-cheie-din-urmatoarele-30-de-zile-exclusiv-19265014

https://liga2.prosport.ro/seria-1/video-ovidiu-burca-are-o-convingere-la-dinamo-si-incearca-sa-le-o-transmita-si-jucatorilor-sai-vom-promova-in-acest-an-in-superliga-argumentele-antrenorului-19264846

https://liga2.prosport.ro/seria-1/unirea-dej-dinamo-sold-out-19264675

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-gloria-buzau-se-joaca-de-la-ora-1800-echipa-lui-leo-grozavu-poate-deveni-noul-lider-al-ligii-2-19264867

https://liga2.prosport.ro/seria-1/sc-otelul-galati-si-steaua-deschid-etapa-a-2-a-a-play-off-ului-ligii-2-astazi-de-la-ora-2000-meciul-arbitrat-de-acelasi-central-delegat-si-la-duelul-din-sezonul-regular-19264739

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-etapa-2-din-play-out-cinci-jocuri-au-startul-la-ora-1100-partidele-extrem-de-importante-in-privinta-evitarii-retrogradarii-au-loc-la-bucuresti-dumbravita-si-buftea-19264971

Marius ANGHEL 02 Apr. 2023, 17:58 Liga 2
Pe aceeași temă