VIDEO | Viciere de rezultat? Decizii controversate luate de arbitrul Cătălin Buși în Unirea Dej – Poli Iași: penalty după o simulare de amatori și un roșu contestat. Cum au reacționat antrenorii

Răzvan STÎNGĂ 20 Aug. 2022, 18:09 Liga 2

Două decizii controversate au tranșat, în mare parte, partida dintre Unirea Dej și Poli Iași, din runda a 3-a a Ligii 2.

Ambele hotărâri ale ”centralului” Cătălin Buși (Râmnicu Vâlcea) au fost în favoarea moldovenilor, care s-au impus cu scorul de 2-1. La final, Dragoș Militaru a comentat episoadele.

Decizii controversate luate de arbitrul Cătălin Buși în partida Unirea Dej – Poli Iași

Unirea Dej a condus cu 1-0 din minutul 42, când Mihai Kereki a punctat în urma unei faze începute după un corner. Așa s-a terminat și prima parte, doar că repriza a doua a fost plină de evenimente, două decizii cel puțin discutabile și două goluri pentru formația lui Claudiu Niculescu.

Poli Iași a egalat în urma unei lovituri de la 11 metri care a născut opinii contra fondate, prin Gabriel Vașvari, în minutul 63. Moldovenii au pornit un atac din partea dreaptă, iar de pe linia de 16 metri Marius Martac a centrat în careu. Mingea l-a lovit, după cum se vede în filmarea de mai jos, în mână pe Adrian Pop, de la Unirea Dej, dar faza a continuat.

Penalty după un fault inexistent, în Unirea Dej – Poli Iași

Buși a lăsat faza să curgă și a dat lovitură de la 11 metri pentru un presupus fault comis asupra lui Alexandru Anton. Jucătorul Politehnicii Iași pur și simplu a căzut din senin în careu, iar ”centralul”, foarte aproape de fază, la câțiva metri de locul în care a avut loc căderea, a cărui privire nu a fost obstrucționată de vreun jucător, a dictat lovitura de la 11 metri.

Din informațiile Liga2.ro, chiar dacă putem să presupunem că arbitrul Cătălin Buși a luat decizia de a acorda henț după câteva clipe în care s-a gândit, fotbaliștilor din teren le-a fost transmis că decizia a fost luată ca urmare a căderii lui Alexandru Anton în careu.

Până și Poli Iași a recunoscut că n-a fost fault la Alexandru Anton

Până și Poli Iași a anunțat în live-text-ul pus la dispoziție suporterilor că penalty-ul a fost acordat în urma unui henț: ”61, gooooool Vașvari din penalty provocat de Martac (n.r. – autorul centrării)”.

Însă, din informațiile de la stadion, chiar dacă pe filmare se vede că mingea îl lovește în mână pe Adrian Pop, din alt unghi se observă altceva, anume că balonul l-a lovit în spate pe jucătorul Unirii Dej.

Informațiile primite de pe arena de la Dej ar putea fi corecte, pentru că jucătorii lui Claudiu Niculescu nu au solicitat 11 metri în momentul contactului dintre adversar și minge.

Faza penalty-ului:

Eliminarea lui Gabriel Buta, tot o decizie incorectă?

La numai 120 de secunde distanță de la momentul loviturii de pedeapsă, Cătălin Buși a mai luat o hotărâre care a inflamat spiritele, când a dictat eliminarea lui Gabriel Buta, care l-ar fi lovit cu cotul în figură pe același Alexandru Anton.

Într-un duel pentru minge, cu posesia la Buta și cu Anton în spatele fundașului, jucătorul Unirii Dej a dus umărul în spate și mișcarea cu brațul stâng, cu care se presupune că l-a lovit pe adversar, pare nenaturală.

Din filmarea pe care Liga2.ro a analizat-o, una de la distanță, din spatele celor doi jucători, e greu de spus dacă nu cumva Buta a dus brațul în spate pentru că era ținut de Anton sau pentru că a lovit cu adevărat cu cotul.

În plus, e imposibil de dat un verdict în ceea ce privește lovitura, dacă ea a existat: dacă l-a lovit în umăr pe Anton sau chiar în figură. Nu putem să știm nici intensitatea cu care s-a produs lovitura, dacă ea a avut loc.

Cătălin Buși, foarte aproape de faza în care a dictat eliminarea 

Un detaliu scos în evidență de Dragoș Militaru este acela al faptului că Gabriel Buta este un jucător înalt, de 1.85 m, în timp ce Anton e mai scund și a alergat și aplecat în spatele adversarului. Și de această dată Cătălin Buși a avut un plasament excelentă, dar nu putem exclude faptul că decizia a fost incorectă, mai ales dacă ne raportăm la faza întâmplată cu două minute înainte de eliminare, cu penalty-ul controversat acordat pentru Poli Iași.

Ceea ce s-a întâmplat pe teren a afectat apoi Unirea Dej, pentru că a primit și golul al doilea, în minutul 88, de la Pawel Tomczyk.

Dragoș Militaru, după Unirea Dej – Poli Iași: ”Dacă era penalty, să fie penalty, dacă era cartonaș roșu, să fie roșu”

Explicațiile lui Dragoș Militaru în urma eșecului cu Poli Iași, în special pe seama celor două faze decisive:

A venit prima înfrângere, dar cred că am jucat foarte bine cât timp am fost 11 la 11. Nu au fost faze grele, dar la prima fază, care cred că nu a fost grea, domnul arbitru a dat penalty. O alunecare a atacantului advers în careul nostru și ne-am trezit cu penalty, fără să fie absolut nimic.

După două minute, cartonaș roșu pentru că… nu știu pentru ce am luat cartonaș roșu, de ce. M-am uitat pe reluări… să fiu corect, dacă era penalty, să fie penalty, așa cum a fost și în alte meciuri, dacă era cartonaș roșu, lovitură intenționată, să fie roșu. Dar nu a fost corect! Cred că aici s-a rupt jocul, pentru că aș fi vrut să jucăm măcar 11 la 11.

(N.r. – Despre faza eliminării) Eu am văzut că fundașul nostru a fost tras în primă fază de două ori, trebuia să se dea fault în primă fază, după care a continuat alergarea cu brațele pe lângă corp, fără a avea intenția de a lovi adversarul.

Nu avea cum să alerge cu brațele deasupra capului, pentru că e un fundaș la 1.90 m (n.r. – 1.85 m), iar cel care a fost faultat, cum a zis domnul arbitru, are 1.70 m și alerga aplecat. A intrat cu capul în cotul jucătorului nostru. M-am uitat de cinci ori pe reluări, nu am văzut intenția de a lovi.

(N.r. – Despre jocul Unirii Dej) Sunt un pic dezamăgit pentru că am făcut un joc bun, dar în ultimele 25 de minute efectiv atât am putut în 10 oameni. Am luat un gol foarte frumos. Asta e concluzia mea.

Cred că în prima repriză a fost un joc interesant, cu ocazii pentru ambele echipe, a doua repriză liniștit un sfert de oră, spre poarta noastră ultimele 25 de minute, cumva normal pentru că eram în 10 oameni.

Un joc urât în repriza a doua, dar am luat un gol în ultimele minute și nu am obținut punct. Până la meciul următor avem timp să facem lucrurile mai bine, iar adversarul să nu mai intre în careu”.

Claudiu Niculescu a lăudat prestația lui Cătălin Buși

Dacă pentru Dragoș Militaru arbitrajul a fost unul incorect, Claudiu Niculescu, antrenorul Politehnicii Iași, a lăudat prestația la finalul confruntării. Cum putea fi altfel, din moment ce echipa lui s-a impus în urma unor decizii cel puțin discutabile?

Deciziile au fost absolut corecte, dar după aspectul jocului și fără aceste decizii cred că am fi reușit să întoarcem rezultatul, pentru că echipa a arătat foarte bine în repriza a doua, aproape de ceea ce îmi doresc eu, ca joc”, a fost reacția lui Claudiu Niculescu, în totală opoziție cu afirmațiile lui Militaru.

Unirea Dej are meci cu Dinamo în etapa a 4-a 

Unirea Dej are un meci important și în runda care vine, cu Dinamo! Va fi cu siguranță cel mai important duel pentru câțiva jucători din lot, dacă ne raportăm la numele și istoria ”câinilor roșii”. Dragoș Militaru a vorbit, în linii mari, despre confruntarea din deplasare:

O să fie un meci interesant pentru noi, e prima dată când jucăm contra lor. O să fie un meci interesant pentru băieți, pentru că noi luăm fiecare meci ca pe o sărbătoare. Fiecare meci ne ajută să creștem, să devenim mai buni. O să ne pregătim bine”.

Unirea Dej și Poli Iași sunt despărțite de un punct în clasamentul Ligii 2

Unirea Dej și Poli Iași erau fără eșec până la partida de sâmbătă. Formația lui Dragoș Militaru a rămas cu 6 puncte în clasament, după două victorii în primele două etape, în timp ce formația din Moldova a ajuns la 7 puncte.

Dacă Unirea Dej va juca pe terenul lui Dinamo în runda a 4-a, Poli Iași va evolua contra Concordiei Chiajna, pe teren propriu.

Formula folosită de Dragoș Militaru în partida cu Poli Iași: Railean – D. Pop, Burdeț, Buta, Kereki, Ad. Pop (Roș 66’), Chira (Vl. Bogdan 66’), Cocian (Frăsineanu 82’), Al. Pop (Andr. Pop 88’), Blaj (cpt.) (Greu 66’), Dav. Maftei
Rezerve neutilizate: Cl. Chindriș – Al. Militaru, Fulga, Vomir;

Foto: Unirea Dej
Video: Unirea Dej

 

Răzvan STÎNGĂ 20 Aug. 2022, 18:09 Liga 2
Pe aceeași temă