Politehnica Iași a obținut, sâmbătă, o victorie la Dej, 2-1 cu Unirea, în etapa a 3-a a Ligii 2, reușind să revină după ce a fost condusă la pauză.
Trupa moldoveană s-a impus greu și în urma unor decizii controversate ale arbitrului Cătălin Buși, pe un teren unde în sezonul trecut doar trei echipe au reușit să câștige: Unirea Slobozia și Petrolul (echipe care au mers în play-off), iar Viitorul Pandurii, în play-out.
Momentele psihologice ale jocului de la Dej s-au consumat în minutele 63 și 65, când arbitrul Cătălin Buși a luat două decizii în favoarea Politehnicii Iași. Mai întâi, ”centralul” a dictat un penalty din care Poli Iași a restabilit egalitatea, pentru ca în minutul 65 gazdele să rămână în inferioritate numerică, după eliminarea lui Gabriel Buta, căruia inițial i se arătase cartonașul galben. Ulterior, în superioritate numerică, formația antrenată de Claudiu Niculescu a reușit să mai înscrie o dată în 88, printr-o execuție spectaculoasă a lui Pawel Tomczyk.
După meci, antrenorul Unirii Dej, Dragoș Militaru, a criticat cele două decizii ale arbitrului Cătălin Buși, spunând că ambele decizii ale centralului au fost greșite și au influențat rezultatul final. A fost pentru prima dată de când echipa sa și el activează în Liga 2 în care au fost contestate în acest mod deciziile arbitrului.
În replică, președintele Consiliului Director al Politehnicii Iași, Cornel Șfaițer, a ținut să-l contrazică pe Militaru, spunând despre acesta că nu cunoaște regulamentul!
”Sunt mulțumit de rezultat. O victorie foarte importantă obținută pe un teren destul de dificil, unde echipa gazdă, una ambițioasă, a avut un sezon trecut bun. Este deranjant însă tupeul pe care l-a avut la cald tânărul antrenor Dragoș Militaru. Cu tot respectul pentru ceea ce a realizat în sezonul trecut și în primele două etape din acest sezon, sunt faze foarte dificile pe care le analizează cu greu până și arbitrii VAR. Iar antrenorul Dragoș Militaru le-a analizat foarte repede, pe un teren prost, impracticabil, și nu știu câte camere a avut el la dispoziție pentru a face o analiză corectă asupra fazelor. Consider că are cine să facă o analiză asupra arbitrajului. Fiind un antrenor tânăr, se vede că nu stăpânește regulamentul. La penalty a fost henț incontestabil. Îmi mențin afirmația. La faza eliminării, arbitrul a luat decizia corectă. Anton are arcada spartă. În primă fază s-a dat galben, dar jucătorul nostru a sângerat și conform regulamentului arbitrul a revenit și a dat corect al doilea galben și eliminare. De altfel, după acea fază nu a mai putut continua și a fost schimbat cu Bujor”, a declarat, pentru Liga2.ro, președintele Cornel Șfaițer.
Lăsând la o parte faza eliminării, care poate fi interpretată în favoarea Iașiului mai ales datorită faptului că jucătorul lovit a sângerat în urma duelului cu Buta, ceea ce nu spune sau nu știe Șfaițer este că, pe teren, în timpul meciului, arbitrul Buși a explicat jucătorilor, conform martorilor, că a dictat penalty pentru fault, în niciun caz pentru un presupus henț despre care vorbește președintele Politehnicii.
Liga2.ro a și publicat faza (video mai jos) în care s-a dictat penalty. Mingea centrată din dreapta de Martac pare să-l lovească în braț pe jucătorul Unirii Adrian Pop, însă faza continuă câteva secunde și arbitrul din Râmnicu Vâlcea a fluierat și a dictat lovitură de la 11 metri după ce Alexandru Anton pur și simplu a alergat spre minge și a căzut din senin în careu, plonjând în față de lângă un adversar fără să fie în vreun fel incomodat. ”Centralul”, foarte aproape de fază, la câțiva metri de locul în care a avut loc căderea, a cărui privire nu a fost obstrucționată de vreun jucător, a dictat lovitura de la 11 metri.
Din informațiile de la stadion, chiar dacă pe filmarea din spatele porții se vede că mingea l-ar lovi în mână pe Adrian Pop, din alt unghi, de la tribuna din spatele băncilor de rezerve, s-ar fi văzut că balonul l-a lovit în spate pe jucătorul Unirii Dej. Chiar acesta a spus după joc că mingea l-a lovit în omoplat, în niciun caz în mână.
Informațiile primite de la Dej ar putea fi corecte, mai ales privind faza penalty-ului, în care jucătorii lui Claudiu Niculescu nu au solicitat 11 metri la hențul despre care vorbește Șfaițer.
”A venit prima înfrângere, dar cred că am jucat foarte bine cât timp am fost 11 la 11. Nu au fost faze grele, dar la prima fază, care cred că nu a fost grea, domnul arbitru a dat penalty. O alunecare a atacantului advers în careul nostru și ne-am trezit cu penalty, fără să fie absolut nimic.
După două minute, cartonaș roșu pentru că… nu știu pentru ce am luat cartonaș roșu, de ce. M-am uitat pe reluări… să fiu corect, dacă era penalty, să fie penalty, așa cum a fost și în alte meciuri, dacă era cartonaș roșu, lovitură intenționată, să fie roșu. Dar nu a fost corect! Cred că aici s-a rupt jocul, pentru că aș fi vrut să jucăm măcar 11 la 11.
(N.r. – Despre faza eliminării) Eu am văzut că fundașul nostru a fost tras în primă fază de două ori, trebuia să se dea fault în primă fază, după care a continuat alergarea cu brațele pe lângă corp, fără a avea intenția de a lovi adversarul.
Nu avea cum să alerge cu brațele deasupra capului, pentru că e un fundaș la 1.90 m (n.r. – 1.85 m), iar cel care a fost faultat, cum a zis domnul arbitru, are 1.70 m și alerga aplecat. A intrat cu capul în cotul jucătorului nostru. M-am uitat de cinci ori pe reluări, nu am văzut intenția de a lovi”, a spus, la cald, Dragoș Militaru, declarații care l-au înfuriat pe Cornel Șfaițer și l-au făcut să-l denigreze pe antrenorul Unirii Dej, altfel, un antrenor cu bun simț și pertinent în opiniile sale.
Conducătorul echipei din Copou a recunoscut că Poli Iași a făcut o primă repriză ștearsă, pentru ca în repriza secundă schimbările efectuate la pauză de Claudiu Niculescu să dea roade.
”A fost o primă repriză ștearsă, am și fost conduși la pauză cu 1-0, iar în primele minute din partea secundă Dejul a avut o ocazie destul de bună. În repriza a doua s-a văzut inspirația staffului tehnic, care a schimbat bine la pauză cu Martac și Karachanakov. La 1-1 echipa a dat dovadă de maturitate, încredere. Ne-am creat multe ocazii și a venit reușita de senzație a lui Tomczyk”, a mai spus președintele Iașiului, care a cerut mare atenție și concentrare în săptămâna premergătoare derby-ului cu Concordia Chiajna: ”Ne așteaptă o săptămână destul de dificilă, un meci importanta cu Chiajna, acasă. Am văzut ce s-a întâmplat în primele 3 etape, avem un campionat echilibrat, cu surprize și trebuie să fim atenți la următoarele jocuri. Le-am cerut jucătorilor multă concentrare și atitudine. Eu am mare încredere în lotul de jucători, sunt sigur că echipa va crește în următoarea perioadă.”
Cu un meci înainte de finalul etapei a 3-a a Ligii 2, Poli Iași ocupă locul 5, cu 7 puncte și golaveraj 4-1, fiind devansată de SC Oțelul Galați și Gloria Buzău, care au același punctaj, dar golaveraj mai bun. În etapa a 4-a, Poli Iași este programată să joace sâmbătă, de la ora 11:00, acasă cu Concordia Chiajna (locul 10, 4 puncte).
Foto: Politehnica Iași) și Dragoș Pășcăneanu (Mediafax Foto)
(https://liga2.prosport.ro/seria-1/video-viciere-de-rezultat-decizii-controversate-luate-de-arbitrul-catalin-busi-in-unirea-dej-poli-iasi-penalty-dupa-o-simulare-de-amatori-si-un-rosu-contestat-cum-au-reactionat-antrenor-19241640
https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-a-revenit-dupa-pauza-si-a-castigat-pe-final-la-dej-claudiu-niculescu-schimbarile-de-la-pauza-au-fost-inspirate-au-schimbat-fata-jocului-antrenorul-convins-ca-deciziile-19241621
https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-etapa-3-zi-plina-cu-meciuri-in-esalonul-secund-doua-dintre-cele-patru-formatii-cu-punctaj-maxim-intra-la-joc-de-la-ora-1100-19241517