SC Oțelul s-a despărțit de un jucător cu aproape o lună înainte de finalul sezonului. Cele două părți s-au judecat la CNSL

Marius ANGHEL 25 Apr. 2023, 13:16 Liga 2

Pentru SC Oțelul, prezența în acest sezon de Liga 2 s-ar putea încheia în aproximativ o lună de zile, în situația în care își menține poziția actuală în clasament, a 3-a, și va promova direct în SuperLigă. Altfel, dacă va fi depășită de Dinamo, i se va prelungi pentru încă două meciuri, cele de baraj de promovare.

Cu gălățenii nu va termina însă acest campionat unul dintre jucătorii aduși în lot vara trecută, după promovarea din Liga 3.

Clubul l-a reclamat la Camera Națională de Siluționare a Litigiilor din cadrul Federației Române de Fotbal (CNSL) pe Ricardo Kip (31 de ani), iar verdictul a fost unul favorabil.

SC Oțelul s-a despărțit de Ricardo Kip

După promovarea în Liga 2, vara trecută, Ricardo Kip, mijlocaș olandez cu cetățenie italiană, îl convingea pe Dorinel Munteanu să îl păstreze în lotul Oțelului, unde noutăți mai erau Rareș Pop, Valmir Berisha, Charlie Mabussi și Răzvan Gorovei.

  • Kip s-a format la Academia Ajax, iar la nivel profesionist a jucat, printre altele, pentru Almere City, SC Cambuur, Den Bosch (toate trei din Olanda), Fleetwood Town (Anglia) sau Doxa Dramas (Grecia).

Numai că după ce a începutul sezonul de Liga 2 Kip nu l-a mai convins pe antrenor că merită să joace. Din acest motiv, în prima parte a sezonului a prins doar 15 minute în eșecul cu Unirea Dej (scor 0-2), când intra pe teren în minutul 79 în lotul lui Ionuț Neagu. A mai fost utilizat și într-un meci din Cupa României, disputat tot în 2022, cel cu Jiul Petroșani, câștigat la lovituri de departajare, în care a fost introdus pe teren în minutul 78, în locul lui Denis Cireș. Deci a strâns alte circa 45 de minute pe teren.

În ciuda utilizării sale foarte reduse, în pauza de iarnă, Dorinel Munteanu nu a renunțat la olandez. L-a inclus în lotul pentru primul cantonament din 2023, la Vatra Dornei, însă în cel din Turcia a fost lăsat acasă, alături de Vanja Markovic, de care clubul s-a despărțit până la reluarea Ligii 2, mărind numărul jucătorilor străini semnați după promovare și la care a renunțat în iarnă, precum Antonio Azinovic, Valmir Berisha și Yevgen Bokhashvili.

Kip a jucat doar în două meciuri pentru SC Oțelul, unul în Liga 2 și altul în Cupa României

Kip a fost inclus în lotul echipei SC Oțelul și pentru partea a doua a sezonului, jucătorul primind tricoul cu numărul 24. În 2023 nu a fost, însă, utilizat deloc, iar acum, la finalul săptămânii trecute, cele două părți au ajuns la o reziliere forțată.

Clubul gălățean s-a judecat la CNSL cu olandezul, după ce acesta a absentat mai mult zile de la antrenamente, iar în ședința din 20 aprilie 2023 răspunsul comisiei a fost unul favorabil Oțelului.

”Dosar 292/CL/2023 – ASOCIAȚIA CLUBUL SPORTIV SUPORTER CLUB OȚELUL GALAȚI VS. KIP RICARDO LUCIANO
• Admite in parte cererea reclamantului ACS Suporter Otelul Galati, formulata in contradictoriu cu Kip Ricardo Luciano ca întemeiată.
• Constata încetarea raporturilor contractuale dintre reclamantul ACS Suporter Otelul Galati si paratul Kip Ricardo Luciano pentru justa cauza in temeiul dispozițiilor art. 18.10 lit. b) teza I din RSTJF începând cu data de 20.04.2023.
• Respinge celelalte pretenții ale reclamantului ACS Suporter Otelul Galati ca neîntemeiate.
• Cu recurs in 5 zile de la comunicare.
• Pronunțată în ședința din 20.04.2023.”, a fost decizia CNSL.

Articolul 18.10 lit. b) teza I din RSTJF spune următoarele:

”Articolul 18 | Încetarea raporturilor contractuale și/sau a legitimării
10. Jucătorii şi cluburile pot invoca justa cauză şi justa cauză sportivă pentru denunţarea unilaterală a contractelor și/sau a legitimării pentru următoarele motive:
b. Cluburile:
– jucătorul a absentat nemotivat de la antrenamentele şi jocurile oficiale ale echipei pentru o perioadă mai mare de 15 zile consecutiv, iar acest fapt se probează de către club;
– jucătorul a participat efectiv la mai puţin de 10% din numărul total de jocuri oficiale a echipei clubului, în ultimul an competiţional, cu excepţia jocurilor pentru care jucătorul a fost suspendat de către club sau instanţa disciplinară competentă sau a fost în imposibilitate de a juca din motive medicale, acest fapt urmând a fi probat.
Această regulă nu este aplicabilă în cazul jucătorilor care evoluează pe postul de portar. Clubul trebuie să adreseze o cerere în acest sens comisiei competente, în termen de maxim 15 zile de la data ultimului joc oficial din anul competiţional respectiv, sub sancţiunea decăderii din drept.”

Pentru SC Oțelul urmează returul derby-ulului Moldovei cu Poli Iași, în Copou

Altfel, SC Oțelul Galați se pregătește în aceste zile pentru meciul din prima etapă a returului play-off-ului Ligii 2. Trupa gălățeană va evolua în runda a 6-a la Iași, în data de 2 mai, de la ora 17:30, contra Politehnicii, în fața căreia a pierdut pe teren propriu, cu scorul de 1-2, după ce a evoluat mare parte din joc în inferioritate numerică.

SC Oțelul ocupă locul 3 în play-off-ul Ligii 2, cu 45 de puncte, fiind la două puncte în spatele liderului Steaua și la unul de Poli Iași, care încă nu a evoluat în runda a 5-a, urmând să joace chiar în această seară, la București, cu Dinamo. Diferența față de Poli Iași poate rămâne la fel înaintea meciului direct sau se poate mări la două sau la patru puncte, în funcție de rezultatul trupei lui Leo Grozavu contra dinamoviștilor.

SC Oțelul și-a aflat, între timp, și programul pentru meciurile din etapele 7 și 8. Duminică, 7 mai, de la ora 14:30, va evolua la București cu Steaua, iar joi, 11 mai, de la ora 20:30, o va întâlni pe teren propriu pe Dinamo.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/sc-otelul-victorie-la-limita-contra-echipei-unirea-dej-19267678

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dorinel-munteanu-face-clarificari-dupa-ce-la-finalul-ultimului-meci-jucat-de-sc-otelul-le-transmitea-nemultumitilor-sa-nu-mai-vina-la-stadion-sunt-bine-primiti-dar-sa-nu-uite-ca-sunt-suport-19267359

Marius ANGHEL 25 Apr. 2023, 13:16 Liga 2
Pe aceeași temă