INTERVIU | Alexandru Mogoș, surpriza Politehnicii Iași în perioada de pregătire: este golgheterul echipei. Cum l-a marcat contactul cu fotbalul italian, la doar 15 ani

Narcis POHOAȚĂ 19 Feb. 2023, 11:59 Liga 2
INTERVIU | Alexandru Mogoș, surpriza Politehnicii Iași în perioada de pregătire: este golgheterul echipei. Cum l-a marcat contactul cu fotbalul italian, la doar 15 ani

Ajuns la Poli Iași în această iarnă, după despărțirea de Ripensia Timișoara, mijlocașul central Alexandru Mogoș nu a avut nevoie de prea mult timp pentru a se acomoda la echipa din Copou.

Fotbalistul în vârstă de 20 de ani a fost unul dintre remarcații din perioada de pregătire, fiind golgheterul Politehnicii în amicale, cu patru reușite.

Goluri cu Ceahlăul, Foresta, Jedinstvo și Homburg pentru Mogoș

Alexandru Mogoș a debutat la Poli Iași în meciurile amicale din Republica Moldova, cu FC Bălți (1-1) și Zimbru Chișinău (1-1), iar primele reușite au venit în testele din Copou cu echipele din Liga a 3-a Ceahlăul Piatra Neamț (2-0) și Foresta Suceava (3-1).

Ulterior, fostul ripensist a punctat de alte două ori și în cantonamentul din Antalya, în partidele cu Jedinstvo Ub (3-1 / Serbia, liga secundă) și Homburg (2-0 / Germania, liga a patra). Ultima reușită a fost spectaculoasă, un vole din careu, după o centrare din lovitură liberă a lui Alin Roman.

Într-un interviu acordat pentru Liga2.ro, Alexandru Mogoș a vorbit despre evoluția foarte bună din amicale, despre lupta pentru promovare, dar a adus în discuție și perioada petrecută în Italia, care l-a ajutat enorm să se maturizeze.

Alexandru Mogoș: ”Sper să înscriu și în meciurile oficiale, nu doar în amicale”

Alex, spune-ne mai întâi cum ai ajuns la Politehnica Iași?
După ce am reziliat cu Ripensia Timișoara, am vorbit cu impresarul meu și i-am apus să-mi caute o echipă de top din Liga a 2-a, care se bate la promovare, cu un obiectiv bine stabilit. Așa s-a întâmplat să ajung la Iași.

Știu că în vara trecută semnasei pe o perioadă mai lungă cu Ripensia. Cum de ai plecat atât de repede de la Timișoara?
Au fost niște chestii prin conducere, ne-a anunțat președintele că are alte gânduri cu echipa și atunci au plecat mai mulți jucători, între care și eu.

Ai fost o surpriză plăcută la Poli în pregătire. Ai fost golgheterul iernii în amicale, cu patru goluri.
Da, se poate spune și așa. Dar îmi doresc să fiu surpriza plăcută și în meciurile oficiale. Au fost niște meciuri bune de pregătire, Mister ne-a dat minute la toți și eu sper în continuare să fie bine, în special în campionat, să dau goluri în meciurile oficiale și să îmi ajut echipa. Mă bucur că am marcat, dar eu sper să o fac și în campionat, să fie și niște goluri decisive, care să aducă victoria echipei. Cel mai important este să ne îndeplinim obiectivul. Și cu ajutorul meu, și cu ajutorul celorlalți colegi.

Te așteptai să înscrii atât de mult? Golul nu prea e în fișa postului tău.
La Ripensia nu am marcat niciun gol, dar am dat vreo două pase de gol. În Italia am mai marcat câteva goluri, dar în general nu sunt eu un marcator. Sincer, mai mult îmi place să dau pase, pentru că sunt mijlocaș central, să câștige echipa. Dacă este să și înscriu, este un bonus pentru mine. M-am lipit eu de gol în amicale, dar am și lucrat înainte de meciuri unele faze. Se vede că s-a lucrat.

Ionuț Coadă (S) și Alexandru Mogoș (D), în duel pentru minge, în meciul dintre Ripensia Timisoara și Unirea Slobozia, contând pentru etapa a 2-a din sezonul regular al Ligii 2, disputat pe stadionul Electrica din Timișoara. Foto: Sebastian Tătaru / Mediafax Foto

”Concurența mă ajută să devin mai bun”

Pe postul tău, cel de mijlocaș central, este o concurență incredibilă, sunt mulți jucători cu experiență. Va fi foarte greu să prinzi un tricou de titular.
Păi asta mi-am și dorit. De foarte mult timp nu am mai avut concurență, de când eram în Italia. Și este foarte bine, pentru că mă motivează foarte mult. Suntem mulți jucători cu experiență mijlocași centrali și este de muncit să poți ajunge titular. Iar acest lucru mă motivează și mă ambiționează mai mult, să dau totul. Este un plus și pentru mine, mă ajută să devin un jucător mai bun.

Cum a fost în Antalya?
A fost o perioadă foarte bună, ne-am omogenizat mai bine, am avut timp să ne cunoaștem, să facem relații de joc mult mai bune. Mister se vede că este un profesionist, un om de Liga 1. Un om care pe mine mă motivează, am nimerit foarte bine cu caracterul lui. Chiar mă sumt bine la Iași și sper să nu îl dezamăgesc nici pe dumnealui, nici pe colegii mei.

Cum vezi partea a doua a campionatului?
Ne dorim să câștigăm ultimele meciuri din sezonul regulat, iar în play-off să luăm toate meciurile în serios, să muncim și să nu pierdem niciun joc. Va fi mai ușor pentru noi după aceea.

Tu ai jucat în toamnă contra lui Poli, în acel surprinzător 1-3 de pe Bega. Din ce vezi acum, din ce ai văzut atunci, arată Poli mai bine?
Eu zic că este o diferență mare, chiar dacă nu pot să spun că am urmărit echipa atunci. Dar cum i-am simțit eu atunci, din teren, când am jucat cu Ripensia contra lor, este o diferență mare. Dar e și normal, s-a schimbat antrenorul, a venit alt antrenor, alte principii, alte reguli, se văd unele relații, experiența unor jucători.

Promovează Poli?
Eu așa zic, că o să promovăm. Doar la asta ne gândim. Ne dorim să ne facem meciurile din play-off mai ușoare, pentru a sta liniștiți pe final, pentru a nu sta cu stres. Trebuie să luăm 9 puncte în următoarele meciuri și după aceea să luăm pas cu pas. Evident că va fi foarte greu, pentru că sunt echipe bune, dar nu trebuie să pierdem niciun meci.

”Italia a fost un șoc pentru mine. Acea perioadă m-a maturizat foarte repede”

Cât de mult te-a ajutat perioada petrecută în Italia, la Virtus Entella?
Foarte mult. La 15 ani am plecat în Italia, de la CSS Drobeta. Pentru mine a fost o experiență foarte bună, care m-a ajutat să mă maturizez foarte mult și foarte repede. Am fost singur acolo, de la 15 ani. Ai mei m-au dus cu avionul și am rămas acolo singur. A trebuit să mă descurc, pentru că nu aveam încotro. De asta am ajuns în Italia, să-mi fac un vitor în fotbal.

La Virtus ai jucat și în Serie B?
M-am antrenat foarte mult timp cu echipa din Serie B, am fost pe bancă la două meciuri, cu Frosinone și cu Cremonese. Chiar am fost foarte aproape de debut în Serie B, contra celor de la Cremonese, în ultimele 15 minute. Asta m-a ajutat foarte mult pe mine, m-am antrenat mult timp cu echipa din Serie B.

Ce te-a surprins cel mai mult la acea vârstă?
Totul! Mentalitatea lor. Eu când am plecat acolo nu am avut tangență cu seniorii, aici am jucat doar la juniori. Iar în Italia am avut un an în care m-am antrenat doar cu echipa mare, din Serie C. Și vă dați seama că este o diferență foarte mare, să vii din România, de la CSS Drobeta, să te pregătești direct cu o echipă de seniori din Serie C. A fost un șoc pentru mine. Dar m-am adaptat cu timpul și m-a ajutat această experiență. Și mental, și fizic, din toate punctele de vedere. Totul este diferit acolo. Acea perioadă m-a ajutat să mă adaptez mai repede și la Hunedoara, și la Poli Iași.

Cum de te-ai întors?
Am vrut să vin acasă, să joc la Liga 1. Echipa retrogradase în Serie C și am zis că pot să prind o echipă din Liga 1. Am fost la UTA Arad, dar au fost niște probleme cu banii cu cei din Italia, și așa am ajuns la Hunedoara, unde am ratat promovarea în Liga a 2-a.

Îți pare rău că ai plecat din Italia?
Nu știu ce să spun. Eu spun că e bine până la urmă că am revenit și în țară. Am prins și naționala Under 20, am jucat și cu FCSB, acum am ajuns la o echipă mare. Sper să promovez cu Iașiul în Liga 1 și pe viitor îmi doresc să prind un transfer în Italia. Și echipa națională, firesc. Mai întâi tineretul, apoi echipa mare. Pas cu pas.

Un mesaj pentru fanii Iașiului?
Să știe că noi suntem cu sufletul la echipă, la fel ca și ei. Sper să vină în număr cât mai mare la stadion, să ne susțină și să ne ajute în drumul spre promovare.

Mogoș a semnat pe trei ani și jumătate cu Poli

Născut la data de 30 august 2002, la Drobeta Turnu Severin, Alexandru Mogoș a făcut junioratul în Italia, la Virtus Entella, echipă de la care a ajuns la CS Hunedoara (acum Corvinul), în Liga 3, cu care a ratat în vară promovarea în Liga 2.

În vara anului trecut, Mogoș a semnat un contract pe două sezoane cu Ripensia Timișoara, dar și-a reziliat contractul cu formația bănățeană în luna decembrie.

În prima parte a campionatului ligii secunde, mijlocașul stânga în vârstă de 20 de ani a evoluat în 15 din cele 16 etape pentru Ripensia, în 12 partide fiind titular și de 9 ori fiind schimbat. A totalizat 993 de minute pe teren.

La sfârșitul lunii ianuarie, Mogoș a ajuns la Politehnica Iași, grupare cu care a semnat un angajament pe trei ani și jumătate.

Foto: Politehnica Iași

https://liga2.prosport.ro/seria-1/gabriel-vasvari-increzator-ca-poli-iasi-va-arata-mai-bine-in-partea-a-doua-a-sezonului-sunt-convins-ca-la-finalul-campionatului-ne-vom-bucura-de-promovare-secretul-pregatirii-fizi-19260680

https://liga2.prosport.ro/seria-1/prima-etapa-de-liga-2-din-2023-incepe-la-buzau-dinamo-programata-sa-joace-luni-desi-meciul-ei-are-sanse-sa-nu-se-dispute-19260616

https://liga2.prosport.ro/seria-1/final-de-cantonament-in-turcia-pentru-poli-iasi-leo-grozavu-si-cornel-sfaiter-au-tras-concluziile-19260574

https://liga2.prosport.ro/seria-1/mogos-si-istratie-au-fost-prezentati-oficial-de-poli-iasi-un-alt-tanar-jucator-l-a-convins-pe-grozavu-si-va-semna-in-cantonamentul-din-turcia-19259629

Narcis POHOAȚĂ 19 Feb. 2023, 11:59 Liga 2
Pe aceeași temă