Veste bună pentru unul dintre cele mai mari orașe din țară: primăria a aprobat construcția noului stadion. Cât costă și când va fi gata

Veste bună pentru unul dintre cele mai mari orașe din țară: primăria a aprobat construcția noului stadion. Cât costă și când va fi gata

După multă birocrație și o așteptare ce părea infinită, Timișoara va avea stadion nou!

ProSport a aflat că primăria din orașul din vestul țării a semnat contractul pentru construirea unei arene pe structură metalică, cu 9.000 de locuri. Noul stadion va fi gata, conform contractului, în doi ani și jumătate.

Stadion nou pentru Timișoara: 9000 de locuri și structură metalică

Mulți foști sportivi ai Timișoarei, precum și fanii sportului din oraș au atras atenția, în ultimii ani, cu privire la infrastructură. După o bună perioadă, însă, se pare, într-unul dintre cele mai mari orașe ale țării vom avea un nou stadion.

ProSport a aflat că Primăria Timișoara a semnat contractul pentru construirea stadionului pe structură metalică din ”Calea Buziașului”, iar lucrările urmează să înceapă.

După nouă luni de la licitația lansată de Primăria Timișoara (9 septembrie 2022), a fost, în sfârșit, finalizată procedura de desemnare a câștigătorului și atribuirea contractului pentru primul stadion din Timișoara construit după Revoluția din 1989.

Astfel, firma Tehnodomus SRL a semnat, cu primăria din oraș, contractul nr. 69/31 mai 2023 în valoare de 97.002.850 RON (aproximativ 19,5 milioane de euro) prin care, în doi ani și jumătate, va construi, în zona din ”Calea Buziașului”, stadionul de 9000 de locuri, dintre care 508 VIP și 102 la loje.

Lângă viitorul stadion va fi amenajat și un parc cu loc de joacă, precum și o parcare care va putea fi folosită și de locuitorii din zonă. Noua construcție va avea structură metalică, fundația din beton și va fi de categoria 4, în conformitate cu cerințele UEFA și IFAB (International Football Association Board).

Viitorul stadion va putea găzdui atât competiții oficiale de fotbal, cât și antrenamentele echipelor din centrele de copii și juniori.

Durata contractului este de 31 de luni de la semnarea acestuia (31 mai 2023), fiind așteptată, în zilele ce urmează, semnătura primarului Domici Fritz pe ordinul de începere al lucrărilor.

Timișoara ar putea avea două arene noi, moderne, în următorii ani. ”Dan Păltinișanu” urmează să fie demolat

Situația stadioanelor din oraș, unde au existat, în sezonul 2022-2023 al Ligii 2, două echipe (Politehnica și Ripensia) este una dificilă.

”Dan Păltinișanu” este închis de peste un an, din 24 mai 2022, după ce, într-un meci al alb-violeților cu Petrolul Ploiești, noctura s-a stins de două ori, iar partida a fost consemnată cu victorie la ”masa verde” pentru ”găzari”. Bătrânul stadion, cu o capacitate de aproape 33.000 de locuri, urmează să fie demolat și, în locul lui, să fie construit unul nou.

  • 1963 este anul în care a fost construită arena ce a mai purtat și denumirile ”1 Mai” (1963-1990), ”Politehnica” (1990-1992) și ”Silviu Bindea” (1992-1995).

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a anunțat, la final de mai, că a fost finalizat studiul de fezabilitate și, în curând, va fi construit un nou stadion, cu 32.000 de locuri, care va costa 137 de milioane. Banii ar urma să vină de la Compania Națională de Investiții (CNI), iar CJ Timiș ar urma să contribuie cu 7 milioane de euro. ”Noul stadion va fi unul multifuncțional, cu facilități sportive, expoziționale și de divertisment, gândit pentru întreaga comunitate”, a anunțat, pe Facebook, Alin Nica.

De asemenea, la finalul aceleiași luni menționate mai sus, 1000 de iubitori de sport au pornit într-un marș de protest față de infrastructura, sau, mai degrabă, lipsa acesteia din Timișoara.

Îmbrăcați în tricouri alb-violete, roș-galbene, albastre sau vișinii, fani ai cluburilor din oraș, sportivi sau simpli timișoreni, au pornit joi, 25 mai, prin centrul orașului pentru a cere baze sportive, stadioane sau săli polivalente.

”Timișoara – anti-sistem / Nu anti-performanță” și ”Timișorenii vor infrastructură / Nu doar pe hârtie și din gură” au fost mesajele afișate.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-porti-ferecate-la-stadionul-electrica-ripensia-a-fost-data-afara-iar-poli-timisoara-ar-putea-ajunge-acolo-unde-si-a-gasit-sfarsitul-acs-poli-19275104

https://liga2.prosport.ro/seria-1/haul-istoric-in-care-a-ajuns-fotbalul-timisorean-pentru-prima-data-in-sistemul-divizionar-timisoara-nu-va-avea-echipa-in-primele-doua-ligi-19273652

https://liga2.prosport.ro/seria-1/record-pentru-a-finaliza-doar-documentatia-pentru-noul-stadion-dan-paltinisanu-mai-mult-de-doi-ani-pentru-un-studiu-de-fezabilitate-presedintele-cj-timis-face-apel-la-guvern-19273494

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/video-respectati-timisoara-suporterii-din-capitala-banatului-au-protestat-din-nou-pentru-o-infrastructura-care-sa-fie-compatibila-cu-performanta-19272659

https://liga2.prosport.ro/seria-1/un-an-de-cand-s-a-inchis-stadionul-dan-paltinisanu-nici-macar-proiectul-tehnic-pentru-demolare-nu-e-gata-si-nu-se-stie-cand-vor-intra-efectiv-buldozerele-pe-arena-19261701

https://liga2.prosport.ro/seria-1/stadionul-lego-din-timisoara-are-pentru-prima-data-oferte-intre-firmele-interesate-este-si-cea-care-a-taraganat-constructia-noii-arene-din-arad-19251885

Pe aceeași temă